zamrazarce.Pogoda w tym roku opoznila jednak wszystkie zbiory.Najwazniejsze jest,zeby zdazyc przed kwitnieniem rosliny,a nawet troche wczesniej.Pozniej listki juz zolkna a lubczyk traci powoli cenne wlasciwosci i piekne zielone liscie.Lubczyk ogrodowy (Levisiticum) to gatunek byliny nalezacy do selerowatych.Pochodzi z Afganistanu i Iranu.Roslina o charakterystycznym zapachu okreslanego jako "maggi".Jako bylina jest roslina wieloletnia i osiaga wielkosc(...)jest w niezytach gornych drog oddechowych jako srodek wykrztusny,lek pobudzajacy krwawienia miesieczne a takze zwiekszyjacy pobudliwosc seksualna.Jest rozgrzewajacym i odzywczym ziolem dla ukladu trawiennego oraz oddechowego.Leczy niestrawnosci ,slaby apetyt,wzdecia,gazy,kolke i zapalenie oskrzeli.Posiada rowniez wlasciwosci przeciwgrzybicze.Zawiera olejek lotny(okolo 70 % to zwiazki ftaloidowe),kumaryny(bergapten,psolaren),kwasy roslinne,zywice,gumy,cukry,spore ilosci skrobii,kwasy polifenolowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kocham wszystko co grillowane, ale niekoniecznie mięsne i tłuste. Wpadłam na pomysł przygotowania przystawki, których podczas plenerowych imprez zdecydowanie brakuje. Jest smacznie, szybko, elegancko, lekko i
Wielki apetytniej apetyt na owoce, jednak nic na siłę. Przyznam że gotowanie dla małej sprawia mi ogromną przyjemność, czuję się jakoś tak spełniona, usatysfakcjonowana? Ciężko określić ten stan w każdym razie endorfiny buzują!:) Zupka jarzynowa dla niemowlaka Składniki 1 ziemniaczek 1/2 średniej wielkości marchewki 2 różyczki brokuła* 2 różyczki kalafiora* 5 żółtych fasolek szparagowych* 5 zielonych fasolek szparagowych
Kuchenne aromatyzielone farfocle... Nie, serek nie był zepsuty - z wielkim zdziwieniem zauważyłam informację na opakowaniu, że serek jest ze szczypiorkiem... Ech. Tak to jest, jak człowiek, skuszony promocją, bierze większą ilość i nie ogląda dokładnie każdego opakowania... Serek odłożyłam do lodówki, wyjęłam zwykły, upiekłam sernik i zaczęłam się zastanawiać, co zrobić z tą niespodzianką. Jakoś nie miałam na niego apetytu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeIdealne, szybkie danie z sezonowych szparagów. Jeśli nie masz pomysłu co zrobić na obiad- dobrze trafiłeś. Jeśli nie jadłeś jeszcze szparagów a jesteś ich ciekaw- dobrze
Wielki apetytZnowu siedzę w domu, paskudny wirus nie daję za wygraną, ale ja też się nie poddaję. Dogadzam sobie, a co:) I choć apetytu specjalnie nie mam, to naszła mnie dzika ochota na śledzia. Ucieszyłam się, że chcę coś zjeść, więc nie tracąc czasu szybko powstały takie oto grzanki. Awokado samo w sobie jest bardzo neutralne w smaku i aż się(...)prosi o jakiś konkretny dodatek, śledzie fajnie zamarynowane - razem tworzą bardzo udaną kompozycję. Składniki: 4 kromki chleba 2 filety śledziowe z zielonymi oliwkami i kaparami Seko pół dojrzałego awokado serek śmietankowy do posmarowania chleba garść kiełków (u mnie brokuły i rzodkiewka) Chleb podpiec w tosterze lub zrumienić na suchej patelni, posmarować serkiem. Śledzie osączyć z zalewy, pokroić
Obiad gotowywyglądać bosko na zdjęciach. Ja przygotowałam słuchając dyskretnych porad Beaty kolorowe koreczki: kulki z naturalnego serka Alemette wymieszane z czerwoną papryką, obtoczone siekanymi ziołami, na grillowanych plasterkach żółtej i zielonej cukinii, między które zostały włożone grzanki z razowego chleba, całość zwieńczona ćwiartką pomidorka koktajlowego i listkiem bazylii i kolendry. Koreczki zostały ułożone na czerwonych talerzach, które doskonale podkreślały kolory. Zdjęcia(...)koreczków wykonałam samodzielnie, sami oceńcie jak mi poszło i zapraszam do wypróbowania przepisu. Na warsztaty stawili się blogerzy w większości znani mi blogerzy: Alicja Drzewiecka z bloga Wielki Apetyt Ja – Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom Marta Łasocha – Waniliowy smoczek Iwona Świerczyńska – Blogotowanie Michał Staszczyk – Paszczak Gotuje Asia Matyjek – Odczaruj Gary Wioletta i Grzegorz Sowińscy – Fotografujemy-Gotujemy-Testujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięspróbowałam najlepszych na świecie pierogów ruskich. Pierogami z soczewicy poczęstowała mnie moja koleżanka z uczelni, i, mimo, że byłam wtedy na bardzo ścisłej diecie, spałaszowałam cały talerz z apetytem. Moja własne pierwsza próba z nimi była dość słaba, bo nie znałam jeszcze soczewicy na tyle, żeby wiedzieć, że trzeba ją mocno doprawić, żeby była naprawdę smaczna. Te pierogi wyszły(...)już idealne - pieprzne, z delikatnym ciastem, a najlepsze odsmażane :) Składniki: CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka bardzo ciepłej wody spora szczypta soli FARSZ: 1 1/2 szklanki suchej, zielonej soczewicy 1 duża cebula lub 2 małe 2 ząbki czosnku łyżeczka oleju 1 jajko pieprz sól tymianek Przygotowanie: Soczewicę zalać wodą, namoczyć kilka godzin. Po tym czasie wodę
Cakes By KejtDziś w menu aromatyczna, pożywna a jednocześnie dietetyczna zupa, której smak wzbogaciła mieszanka Ziół Ojca Mateusza ze sklepu internetowego Rafex. Spróbujcie:) Składniki: 250 g kapusty kiszonej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaNiby jedna kolacja, a jednak nie zupełnie... Obaj szefowie przedstawili swoje menu, które miał o ze sobą współgrać. Amuse bouche dwie różne w formie i smaku przekąski na pobudzenie apetytu: - tete d'achard / czarny czosnek / ocet z szałwii (Pedro) - wędzony węgorz / szalotka / burak/ mus rybny (Martin)- węgorz wygrał, świetna kompozycja smakowa Do nich Esporão Reserva white 2012 Przystawki grillowana(...)sezonowana słonina / tatar z selera naciowego / jabłko granny smith (Pedro) i Esporão Reserva white 2013 - świetna makrela, lekko "zgrillowana", w sumie półsurowa i do niej zgrany d uet: zielone jabłko i seler... bulion z lawendy / dzikie krewetki, kawior z passiflory (Martin) i do niego Esporão Sparkling white 2012 I tu bulion z lawendy wywołał spore zamieszanie i podzielił
królestwo garówSzybkie jedzenie nie musi oznaczać fast food'u. Mało tego w 10-15 minut jesteś w stanie przygotować smaczny, ale i zdrowy posiłek. Wystarczy, że otworzysz
Wielki apetytJestem pewna, że zainteresuje Was propozycja nieskomplikowanych a niebanalnie wyglądających roladek, przygotowanych z bagietki, tuńczyka, serka i różnokolorowych papryk.Niby nic a cieszy. I oko i podniebienie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławypróbować ten sposób robienia ogórków małosolnych. Zobaczyłam go w zeszłym roku na jakimś rosyjskim portalu, później "małosolne na sucho" opanowały też polskie blogi kulinarne:) Ależ miałam na nie apetyt! Czekałam tylko na ogóreczki z ogródka. Wiadomo, swoje są najlepsze - jędrne, chrupiące, słodziutkie i takie aromatyczne. Solenie ogórków tym sposobem jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Oprócz ogórków, przypraw(...)taki na mrożonki o pojemności ok 4 litrów. Po dobie leżakowania już można chrupać pyszne ogóreczki małosolne. Smakują zupełnie jak te robione tradycyjnie w zalewie, ale zachowują piękny zielony kolor i są bardzo aromatyczne. Lubicie małosolne? Koniecznie zróbcie! Składniki: 1 kg ogórków 2 baldachy kopru kawałek korzenia chrzanu (ok 5cm) liść chrzanu 2-3 liście czarnej porzeczki
Obiad gotowyViolaPassion Wspaniała zdrowa i uniwersalna przekąska ,która pobudzi nasz apetyt i na chwilę zaspokoi głód. Z makaronem ryżowym możemy podać jako danie główne . Sążaki przepyszne owoce morza , które przygotuje każdy z nas . Składniki bazy: 200g mix owoców morza (może być mrożona ) 3 łyżki masła 2 łyżki pokrojonej Okry sok wyciśnięty z jednej limonki 4 łyżeczki kiełków bambusa 1 kapusta(...)Choi opalona na patelni 1 szczypiorek drobno posiekany 3 laski trawy cytrynowej drobno pokrojonej 2 zielone papryczki chilli 1/2 korzenia imbiru 2 butelki sosu Sweet Chilli małe 1 saszetka sweet chilli z imbirem Bulion drobiowy 0.5 L. 2 łyżki pasty czosnkowej 2 łyżki pasty imbirowej 2 malutkie słodkie papryki drobno pokrojona Składniki (przegrzebki) 12 Przegrzebek 3-4 ząbki
Viola cooks with passionwieczorem dopada mnie głód to zjadam często znacznie więcej niż bym chciała. Na szczęście nie dotyczy to chłodnika, którym zajadam się często w godzinach lunchowo-obiadowych, bo chociaż apetytu brak, to chęć schłodzenia się od wewnątrz wygrywa. Chłodnik w przygotowaniu jest bardzo szybki, a najwięcej czasu zajmuje oczekiwanie na zmrożenie się sorbetu. Ale bez niego jest nudno, więc ćwiczcie cierpliwość(...)Składniki: Bulion 3,5 szklanki wody włoszczyzna (u mnie dwie małe marchewki, mały seler, dwie pietruszki i pół, małego pora) szczypta soli Chłodnik 2 szlanki bulionu 1 duży ogórek zielony 1 duże awokado (dojrzałe) sok z 1 limonki 120ml mleka kokosowego 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego białego ok. 1/3 łyżeczki pieprzu (lub więcej do smaku
Fill The Bowl