Antipasto z języka włoskiego oznacza dosłownie “przed posiłkiem”. To nic innego jak przystawka serwowana we włoskich restauracjach (i domach) przed daniem głównym. Dla zaostrzenia apetytu. Tradycyjne włoskie antipasto składa się wędlin (prosciutto di parma, speck, pancetta), serów (grana padano, pecorino, gorgonzola, mozzarella di bufala), oliwek, suszonych pomidorów, karczochów, marynowanych w oliwie lub occie warzyw, orzechów. W zależności(...)wędlin, ale jeśli tylko macie ochotę.. :)SKŁADNIKI:Dla 2 - 3 osób.kawałek sera gorgonzolakawałek sera camembertkilka mini kulek mozzarellikilka pomidorków koktajlowych1 łyżka żurawinygarść orzechów włoskichmała kiść winogron (zielonych i/lub czerwonych)kilka suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy)1 gruszka (obrana i pokrojona w plastry)kilka suszonych owoców morelikilka świeżych listków bazyliikilka kromek dobrego pieczywaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Pomidorki koktajlowe
W kuchni KatieW poszukiwaniu kulinarnych inspiracji na kolejne, domowe przyjęcie, trafiłam do Łucji. W jej Fabryce wypatrzyłam urzekające i apetyczne pietruszkowe tartinki, które postanowiłam zagnieść u siebie. Spisały
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaEspaña! przygotowałam dla Was przepis, który według mnie zgrabnie nawiązuje do rozpoczynającego się jutro lipca. Lipiec kojarzy mi się zawsze z moimi ukochanymi malinami i borówkami, a także ze ślicznym, zielonym bobem, letnim warzywem strączkowym.Bób jest bardzo popularny w kuchni krajów śródziemnomorskich, a jego pochodzenie przypisuje się terenom północnej Afryki. W Basenie Morza Śródziemnego miał być uprawiany już(...)wyszukanego). Jednak w smaku nie jest taki banalny - dzięki wędzonej papryce pimenton gulasz ma dymny posmak, obecność wędzonej szynki także robi swoje.Tak przygotowany bób z powodzeniem zaspokoi Wasz apetyt i, gwarantuję, będzie smakował:) Gulasz z bobem i szynką Serrano zainspirował mnie przepis Ricka Steina z programu "Rich Stein's Spain" na gulasz z soczewicyna 4 porcjeczas przygotowania: 40 min.Składniki
Chilli Czosnek i Oliwaróżnorodna jak ich kultura - od północno-zachodniego tanduri po południowe ostre curry Trudno wyobrazić sobie indyjską kuchnię bez przypraw, uzywanych nie tylko dla polepszenia smaku, ale także do pobudzenia apetytu i procesów trawiennych. Wiele uwagi poświęca się temu, by przyprawy podkreślały oryginalny smak potraw, ale go nie zmieniały. Tradycyjne składniki posiłku zależały od pory roku, pożądanego efektu (dania rozgrzewające(...)całym świecie bardzo popularne są herbaty mieszane. Wielu producentów, by uzyskać niepowtarzalny smak i armat, łączy ze sobą różne gatunki herbat, pochodzące z różnych regionów. Popularne są mieszanki herbaty zielonej z czarną, owocowej z naturalną lub ziołowa. Jedną z najsłynniejszych takich mieszanek jest English Breakfast Tea, która zawiera herbaty indyjskie i cejlońskie. Herbata Indyjska - mocna i w najlepszym gatunku
ClauditteMissCookingDziś coś specjalnego - pieczone kwiaty cukinii:)Samych kwiatów chyba próżno szukać w sklepach, trzeba by je upolować u jakiś zaprzyjaźnionych ogrodników, a ze swej strony zachęcę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakofeinę przechodzą przez szereg procesów żeby zaspokoić kubki smakowe zwolenników tego napoju. Yerba Mate została nazwana przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej "napojem bogów" z kolei europejscy osadnicy nazwali ją "zielonym złotem" , wobec takich stwierdzeń warto pokusić się o spróbowanie tego napoju. Gdzie rozpocząć przygodę z Yerba Mate? Sklep internetowy lub ze zdrową żywnością będzie idealnym początkiem podróży(...)gorąco, podawać ją z mlekiem i miodem lub mrożoną z cytryną. Ogranicza nas tylko wyobraźnia... Korzyści zdrowotne z picia Yerba Mate: -zwiększa energię i pobudza - hamuje apetyt - spala tłuszcz - oczyszcza krew - pobudza trawienie - zwalcza wolne rodniki - poprawia pamięć - likwiduje poddenerwowanie Powinny jednak uważać na nią osoby uczulone na kofeinę, z wysokim ciśnieniem krwi, chorzy na cukrzycę czy wrzody
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaDowiesz się tutaj o podstawowych zasadach prawidłowego odżywiania, które wcielone w życie mogą zdziałać na prawdę cuda! Autorka zachęca do spożywania pokarmów jak najbardziej pełnych, czystych, sezonowych, ekologicznych i zielonych . Poznasz jak ważny jest aspekt żywienia spersonalizowanego, czyli dostosowanego idealnie pod Twój organizm. Znajdziesz tu również mnóstwo przydatnych i ciekawych informacji, praktycznych wskazówek, a wszystko napisane(...)składników czy zasadami uważnego jedzenia. Niezastąpione mogą okazać się przydatne afirmacje , które wypowiedziane pozwolą Ci wytrwać w Twoim postanowieniu. Przejdźmy do przepisów, które opatrzone zdjęciami wzbudzają zachwyt i apetyt :) Same nazwy i użyte składniki brzmią już przepysznie, a co tu mówić dopiero o gotowym daniu. Wszystko jest bardzo zdrowe, różnorodne, bogate w składniki odżywcze, a przy tym proste
Zdrowie na języku :PDzień dobry, " Kalarepa jest dziwnym warzywem. Niechętnie to przyznajemy, ale tak jest. Kapusta ze spuchniętą łodygą, która wygląda jak zielone lub fioletowe jabłko z naroślami, a strukturą i smakiem nie różni się specjalnie od rzodkiewki lub kapuścianego głąba. Jest dziwna, bo dziwnie wygląda - jest jak warzywny "obcy", z okrągłą, pękatą podstawą, z której przypadkowo wystrzelają proste liściaste łodygi. " Powyższy(...)kalarepkę się rozpocznie. Według mnie smakuje jak młoda kapusta, za którą również zawsze bardzo przepadałam - gdy moja Mama robiła gołąbki, zostawiała dla mnie i Taty środek, który z apetytem zjadaliśmy :) Kalarepkę cenię również za świeży smak i soczystość. Jest naprawdę smaczna i jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, koniecznie powinniście to zmienić. Jednak nigdy nie przygotowywałam z kalarepki żadnych potraw
Chilli Czosnek i Oliwabrązowego, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego, ponadto: 400 g szynki wieprzowej, ugotowana wcześniej fasolka adzuki, papryczki mini kolorowe, całe oliwki zielone, ziarenka kapary, pomidory suszone w zalewie oliwnej, ser naturalny piato lub camembert, cebule: szarlotka i biała, botwinka z młodych buraków, olej rzepakowy, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Marynata(...)Smacznego :) Rada: Mięso można ponabijać na drewniane patyczki do szaszłyków, wcześniej należy je namoczyć w wodzie, ok. 30 min. Przepis bierze udział w konkursie na blogu Wielki Apetyt http://www.wielkiapetyt.com/2015/07/kulinarne-dziea-sztuki-zasuguja-na.html#comment-form
Moniki Smakołykimówiąc obawiałam się, że nie za bardzo będę mieć apetyt. Pomyliłam się: zrobiłam się głodna bardzo szybko. Aromaty, które wydobywały się ze wszystkich składników curry dość mocno zaostrzyły nasze apetyty. Warsztaty prowadziła przesympatyczna Ibolya Olah wraz z nieodłącznym uśmiechem i wielką sympatią do uczestników warsztatów. Każdy z nas miał swoje stanowisko i każdy sam od początku do końca(...)razie ;) upsss...najpierw do kuchni ;) Składniki na jedną porcję: 1 łyżka suszonych ziaren kolendry, średnia łodyga trawy cytrynowej, 1 duży ząbek czosnku, 2 świeże listki limonki kafir, 1 świeża zielona papryczka chili, 1 średnia dymka ze szczypiorem, świeży imbir (po posiekaniu wyszło około 1 łyżki), 2-3 gałązki świeżej kolendry, 2-3 gałązki świeżej bazylii, sos rybny lub sos sojowy
Codzienna kuchnia niecodziennaSelery zwyczajne (Apium graveoleus L.) to gatunek roslin nalezacy do rodziny selerowatych,uprawiany przez czlowieka od ponad 2000 lat.Seler to prawdziwa kopalnia zdrowia,warto wiedziec co
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!complex, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu, kiełki lucerny polecane są osobom, które nie tolerują preparatów żelaza oraz wegetarianom. Pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i poprawiają apetyt. Są także niezwykle cenione ze względu na zdolność odtruwania organizmu. WARTOŚCI ODŻYWCZE: Witaminy - A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E; Składniki mineralne - wapń, żelazo, magnez(...)Możemy je wyhodować w kiełkownicy, słoiku, bądź woreczku. Nasiona z czarnymi łupinami natomiast umieszczamy w pojemniku z ziemią. W ciągu kilku dni wyrosną z nich długie, zielone pędy. Nasiona słonecznika są dosyć podatne na gnicie. Przyczyną są przezroczyste błonki pokrywające nasiona, których warto się pozbyć przed kiełkowaniem. Po odmoczeniu ziarna intensywnie mieszamy, po czym wybieramy przezroczyste łupinki wypływające
wege i kropkaWiedzieliście, że z mleczu można robić miód? Ja dotarłam do tej informacji niedawno a zaraz potem stałam się posiadaczką pierwszych, własnych miodowych słoiczków
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała