Składniki: 500 g obranych ziemniaków, 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka mąki pszennej, 1 jajko, sól, pieprz, do smaku, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 2
Moniki Smakołykiprzyprawy mają działanie antybakteryjne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Mogą też maskować niekorzystne smaki. Spożywanie ostrych dań ma również wpływ na zwiększenie pocenia, a więc i schładzania organizmu. Przyprawy pobudzają też apetyt, który jest naturalnie obniżony przez wysoką temperaturę. My, ludzie północy, nie musimy stosować takich ilości pikantnych składników jak w oryginalnych przepisach. Wystarczy dodać ich tyle, by uzyskać egzotyczny charakter dania(...)łyżka brązowego cukru 150 ml bulionu warzywnego 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ziaren kuminu 1 łyżeczka ziaren gorczycy 3 goździki 1 łyżeczka kurkumy chili wg uznania sól olej zielona pietruszka Wykonanie: W garnku rozgrzać olej i dodać kumin, gorczycę i goździki. Mieszać, aż zaczną strzelać. (ten etap można pominąć i użyć południowoindyjskiej mieszanki przyprawowej np. Madras curry ) Dodać roztarty
zadanie-gotowaniepieczołowitej selekcji różnych gatunków, przez temperatury i sposoby parzenia oraz na ich właściwościach skończywszy. Spróbowaliśmy kilku odmian, jednak moje serce zdobyła ulubiona od zawsze japońska zielona herbata Gyokuro . Czajman dbał o nas przez cały ranek, serwując świeżo zaparzone napary. Później przyszła pora na ucztowanie. Niezastąpiony Piotr Kucharski stał się przewodnikiem po naszym śniadaniowym menu(...)kęsy różnych ryb w połączeniu ze słodko-słoną kaszą, przypominającą wyglądem piaszczyste plaże, wprowadziły nas w prawdziwą ekstazę. Rozochoceni przystawkami wołaliśmy: jeszcze, jeszcze!, a Szef Kuchni, pobudzony naszym apetytem, zaserwował nam kolejne arcydzieło - stir-fry z sezonowych warzyw z ogórkiem małosolnym, cypryjskim serem halloumi i hiszpańską chorizo. Wszystko świeże, smaczne i pachnące. Warto w tym miejscu również zaznaczyć
Food Squareorganizmie. Nie nadaje się do smażenia. Przyprawiamy nich potrawy na zimno.Olej z pestek dyni jest szczególnie skuteczny na zaburzenia trawienne u dzieci. Likwiduje większość pasożytów układu trawiennego i normalizuje apetyt u dzieci. Oczyszcza organizm i wzmacnia system odpornościowy.Polecany do przyrządzania różnego rodzaju potraw, może być dodawany do zup, sałatek. Jest lekkostrawny ze względu na korzystna kombinację kwasów tłuszczowych nienasyconych.Opr(...)internetowego www.niwki.pl Składniki : mały brokuł 2 pomidory 1 lub 2 garści ugotowanego makaronu 1 ugotowana marchew 2-3 łodygi selera naciowego po połowie dużego strąka papryki czerwonej i zielonej pół kolby świeżej ugotowanej kukurydzy ziarno sezamu, pestki dyni Na dresing świeże zioła; szczypiorek, natka, tymianek, oregano,estragon sól, pieprz mielony prawdziwy łyżka miodu łyżeczka musztardy około 4 - 5 łyżek
Proste Potrawymoim zdaniem doprowadziły to danie do perfekcji. Jak dla mnie to po prostu śniadanie mistrzów :) Składniki są na jedną bułkę. Ile to porcji? Na to pytanie niech odpowie Wasz apetyt. ;) Składniki: Sos 50 g masła (najlepiej klarowanego) 1 żółtko 1-2 łyżki białego wytrawnego wina lub zimnej wody (polecam wino) 2 łyżeczki soku z cytryny sól i świeżo mielony pieprz(...)garnku z gorącą wodą. Ubijać żółtko dodając po trochu masło. Cały czas energicznie mieszać, aż powstanie gładki sos. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jajka po benedyktyńsku 8 zielonych szparagów 2 plasterki szynki długodojrzewającej (parmeńskiej, serrano lub szwardzwaldzkiej) 1 przekrojona na pół bułka (u mnie grahamka) odrobina masła do posmarowania bułek 2 jaja 2 łyżki octu posiekany szczypiorek
Pełny talerzTym razem głównymi składnikami na nasze trzy po trzy były szpinak, jajka i cytryna. Hmm... Klasyczne zestawienie, spotykane dość często, więc wybór duży, choć nieoczywisty. Wymyśliłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeAntipasto z języka włoskiego oznacza dosłownie “przed posiłkiem”. To nic innego jak przystawka serwowana we włoskich restauracjach (i domach) przed daniem głównym. Dla zaostrzenia apetytu. Tradycyjne włoskie antipasto składa się wędlin (prosciutto di parma, speck, pancetta), serów (grana padano, pecorino, gorgonzola, mozzarella di bufala), oliwek, suszonych pomidorów, karczochów, marynowanych w oliwie lub occie warzyw, orzechów. W zależności(...)wędlin, ale jeśli tylko macie ochotę.. :)SKŁADNIKI:Dla 2 - 3 osób.kawałek sera gorgonzolakawałek sera camembertkilka mini kulek mozzarellikilka pomidorków koktajlowych1 łyżka żurawinygarść orzechów włoskichmała kiść winogron (zielonych i/lub czerwonych)kilka suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy)1 gruszka (obrana i pokrojona w plastry)kilka suszonych owoców morelikilka świeżych listków bazyliikilka kromek dobrego pieczywaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Pomidorki koktajlowe
W kuchni KatieW poszukiwaniu kulinarnych inspiracji na kolejne, domowe przyjęcie, trafiłam do Łucji. W jej Fabryce wypatrzyłam urzekające i apetyczne pietruszkowe tartinki, które postanowiłam zagnieść u siebie. Spisały
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaEspaña! przygotowałam dla Was przepis, który według mnie zgrabnie nawiązuje do rozpoczynającego się jutro lipca. Lipiec kojarzy mi się zawsze z moimi ukochanymi malinami i borówkami, a także ze ślicznym, zielonym bobem, letnim warzywem strączkowym.Bób jest bardzo popularny w kuchni krajów śródziemnomorskich, a jego pochodzenie przypisuje się terenom północnej Afryki. W Basenie Morza Śródziemnego miał być uprawiany już(...)wyszukanego). Jednak w smaku nie jest taki banalny - dzięki wędzonej papryce pimenton gulasz ma dymny posmak, obecność wędzonej szynki także robi swoje.Tak przygotowany bób z powodzeniem zaspokoi Wasz apetyt i, gwarantuję, będzie smakował:) Gulasz z bobem i szynką Serrano zainspirował mnie przepis Ricka Steina z programu "Rich Stein's Spain" na gulasz z soczewicyna 4 porcjeczas przygotowania: 40 min.Składniki
Chilli Czosnek i Oliwaróżnorodna jak ich kultura - od północno-zachodniego tanduri po południowe ostre curry Trudno wyobrazić sobie indyjską kuchnię bez przypraw, uzywanych nie tylko dla polepszenia smaku, ale także do pobudzenia apetytu i procesów trawiennych. Wiele uwagi poświęca się temu, by przyprawy podkreślały oryginalny smak potraw, ale go nie zmieniały. Tradycyjne składniki posiłku zależały od pory roku, pożądanego efektu (dania rozgrzewające(...)całym świecie bardzo popularne są herbaty mieszane. Wielu producentów, by uzyskać niepowtarzalny smak i armat, łączy ze sobą różne gatunki herbat, pochodzące z różnych regionów. Popularne są mieszanki herbaty zielonej z czarną, owocowej z naturalną lub ziołowa. Jedną z najsłynniejszych takich mieszanek jest English Breakfast Tea, która zawiera herbaty indyjskie i cejlońskie. Herbata Indyjska - mocna i w najlepszym gatunku
ClauditteMissCookingDziś coś specjalnego - pieczone kwiaty cukinii:)Samych kwiatów chyba próżno szukać w sklepach, trzeba by je upolować u jakiś zaprzyjaźnionych ogrodników, a ze swej strony zachęcę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakofeinę przechodzą przez szereg procesów żeby zaspokoić kubki smakowe zwolenników tego napoju. Yerba Mate została nazwana przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej "napojem bogów" z kolei europejscy osadnicy nazwali ją "zielonym złotem" , wobec takich stwierdzeń warto pokusić się o spróbowanie tego napoju. Gdzie rozpocząć przygodę z Yerba Mate? Sklep internetowy lub ze zdrową żywnością będzie idealnym początkiem podróży(...)gorąco, podawać ją z mlekiem i miodem lub mrożoną z cytryną. Ogranicza nas tylko wyobraźnia... Korzyści zdrowotne z picia Yerba Mate: -zwiększa energię i pobudza - hamuje apetyt - spala tłuszcz - oczyszcza krew - pobudza trawienie - zwalcza wolne rodniki - poprawia pamięć - likwiduje poddenerwowanie Powinny jednak uważać na nią osoby uczulone na kofeinę, z wysokim ciśnieniem krwi, chorzy na cukrzycę czy wrzody
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaDowiesz się tutaj o podstawowych zasadach prawidłowego odżywiania, które wcielone w życie mogą zdziałać na prawdę cuda! Autorka zachęca do spożywania pokarmów jak najbardziej pełnych, czystych, sezonowych, ekologicznych i zielonych . Poznasz jak ważny jest aspekt żywienia spersonalizowanego, czyli dostosowanego idealnie pod Twój organizm. Znajdziesz tu również mnóstwo przydatnych i ciekawych informacji, praktycznych wskazówek, a wszystko napisane(...)składników czy zasadami uważnego jedzenia. Niezastąpione mogą okazać się przydatne afirmacje , które wypowiedziane pozwolą Ci wytrwać w Twoim postanowieniu. Przejdźmy do przepisów, które opatrzone zdjęciami wzbudzają zachwyt i apetyt :) Same nazwy i użyte składniki brzmią już przepysznie, a co tu mówić dopiero o gotowym daniu. Wszystko jest bardzo zdrowe, różnorodne, bogate w składniki odżywcze, a przy tym proste
Zdrowie na języku :PDzień dobry, " Kalarepa jest dziwnym warzywem. Niechętnie to przyznajemy, ale tak jest. Kapusta ze spuchniętą łodygą, która wygląda jak zielone lub fioletowe jabłko z naroślami, a strukturą i smakiem nie różni się specjalnie od rzodkiewki lub kapuścianego głąba. Jest dziwna, bo dziwnie wygląda - jest jak warzywny "obcy", z okrągłą, pękatą podstawą, z której przypadkowo wystrzelają proste liściaste łodygi. " Powyższy(...)kalarepkę się rozpocznie. Według mnie smakuje jak młoda kapusta, za którą również zawsze bardzo przepadałam - gdy moja Mama robiła gołąbki, zostawiała dla mnie i Taty środek, który z apetytem zjadaliśmy :) Kalarepkę cenię również za świeży smak i soczystość. Jest naprawdę smaczna i jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, koniecznie powinniście to zmienić. Jednak nigdy nie przygotowywałam z kalarepki żadnych potraw
Chilli Czosnek i Oliwa