Gazpacho – hiszpański chłodnik Świetna zupa w okresie wiosenno-letnim, gdy mamy do czynienia z upałami i brakiem apetytu, ponieważ ta zupa smakuje najlepiej mocno schłodzona, jest lekka, bardzo bogata w witaminy i niesamowicie świeża w smaku. Teraz, gdy rozpoczyna się sezon na pomidory (bo, to najważniejszy składnik gazpacho ), naprawdę warto wybrać się na targ lub do dobrego sklepu(...)przeciętnego Kowalskiego. Składniki: Chleb bez skórki – 5 kromek Woda – 1/2 kubka Dobre pomidory – 5 sztuk Ogórek gruntowy – 1 sztuka Seler naciowy – 1 łodyga Zielona papryka – 1 sztuka Zielona cebulka – 2 sztuki + do przyozdobienia Czosnek – 2 ząbki Oliwa z oliwek – 100ml Sok z cytryny – 1 sztuka Sól i pieprz
Blendmanmaltodekstryną (dotyczy to chyba najbardziej popularnej stewii dostępnej na rynku). Warto zwracać na to uwagę, żeby się nie naciąć (jak ja kiedyś). Najmniej przetworzona to ta brązowa lub zielona, tej w formie białej daleko do naturalności. Stewia jest o wiele bardziej wydajna od cukru - jest od niego kilkadziesiąt razy słodsza, ale charakteryzuje się dziwnym, dla niektórych nieprzyjemnym(...)zawierają też kalorii (lub zawierają małe ilości). Nie występują w naturze, są wytwarzane w laboratorium. Syntetyczne słodziki to temat kontrowersyjny, przypisuje się im działanie rakotwórcze, powodowanie insulinooporności, większego apetytu na słodycze, rozwój otyłości (mimo braku kalorii). Temat długi i szeroki. Sporządzono dla nich normy dopuszczalnego dziennego spożycia, jednak wg mnie coś tak chemicznego nie będzie nam służyło dobrze. Można
Powiedz dietom nielokalne ryby, najczęściej były to tłuste małe rybki – sardynki oraz sardele (czyli anchois), cenne ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Rybki smażono na oliwie i podawano z zielonymi warzywami, czasem przygotowywano z nich zupę lub grillowano.W diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się spożywanie ryb i owoców morza co najmniej 2 razy w tygodniu, szczególnie tych bogatych w kwasy omega(...)ilością warzyw. Miód i petimezi, czyli skoncentrowany sok z winogron, były jedynymi środkami słodzącymi używanymi przez Kreteńczyków. Desery na bazie mąki i tłuszczu przygotowywali na specjalne okazje, a codzienny apetyt na słodkie zaspokajali świeżymi i suszonymi owocami oraz tureckimi słodyczami loukoumi (to te małe galaretki), które nie zawierają tłuszczu. Pyszne greckie przekąski: dolmades (faszerowane liście winogron) i gigantes plaki (fasola
Chilli Czosnek i Oliwaaspekty żywienia seniorów. W podeszłym wieku następują duże zmiany w stanie zdrowia – również takie , które mają b ezpośredni związek z jedzeniem (problemy trawienne, spadek apetytu, pogorszenie stanu uzębienia, osłabienie zmysłów smaku i węchu). Seniorzy często nie mają wiedzy o właściwym odżywianiu, a spadek poziomu życia, samotność czy brak możliwości zrobienia zakupów w negatywny sposób(...)gładkie puree. Marchew obrać, obsmażyć na oliwie. Zapiec około 5-8 minut w 180 0 C. SZPARAGI Sposób przygotowania : Białe szparagi należy obrać z włóknistej skóry, natomiast z zielonych usunąć tylko zdrewniałą część. Szparagi gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukr u. Po ugotowaniu szparagi powinny być jędrne. Szparagi w boczku surowo-wędzonym Sokołów Ugotowane wcześniej
SzczyptaSmaQśledziem, we włoskim stylu. Kremowa rozkosz dla podniebienia!SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ / PASTĘ:- śledzie w oleju, 5-6 filetów/płatów- Serek Kremowy ARLA APETINA - "Pomidory i Bazylia"- oliwki zielone (ilość dowolna)- oliwki czarne (ilość dowolna)- jajka 4 (lub 8 przepiórczych),- majonez domowy, łyżka - dwie,- bazylia,- pieprz czarny,- domowa mieszanka suszonych warzyw,- cebula czerwona, 4,- cebula biała, 4, - pomidory(...)nerwowego. Mają w sobie przeciwutleniacze, witaminy, brom, potas, błonnik.- bazylia - kojący wpływ na układ pokarmowy (zwalczają wzdęcia, kolkę, zapobiegają wymiotom i nudnością i są przydatne w walce z brakiem apetytu), lek dla układu nerwowego (przeciwdepresyjna, pomagająca walczyć z bezsennością),Szczerze mówiąc zarówno jako sałatka jak i pasta na świeżym pieczywie lub na grzankach, czy jako "farsz" wypełniający pomidory - smakuje genialnie
Wypisz WymalujLada dzień gotowa będzie bzowa lemoniada. W majowych łąkach i ogrodach cudowne jest to, że można się w nich zatracić, podziwiać, wąchać i ... zjeść! Z każdym dniem mój apetyt na łąkę rośnie. Zapełniam kolejne talerze zupą szczawiową, eksperymentuję z sałatkami z mniszka, chronię przed kosiarką stokrotki, by zamienić je w syrop i notorycznie podgryzam bratki (Mamo! Wybacz, to nie ślimaki(...)się bowiem wtedy nie tylko robaczków, ale i pyłku kwiatowego. Następnie, bezpośrednio nad naczyniem w którym będziemy przygotowywać syrop, odcinamy kwiaty bzu tak, by zachować jak najmniejsze części zielonych gałązek (mogą nadać syropowi gorzkiego posmaku). Im więcej mamy kwiatów, tym mocniejszy będzie nasz produkt końcowy, jednak nawet z 10-15 dużych baldachów otrzymamy aromatyczny, delikatny syrop. Po oberwaniu
KUCHARNIApracy, tylko oliwę/dresssing/sos należy wlać do osobnego pojemniczka/słoiczka i polać przed samym zjedzeniem, bo jak to zrobisz w domu to sałata tak oklapnie, że odbierze Ci apetyt i radość z jedzenia ;) Do sałatki dodałam kapary w oleju marki OLE! - i tu się oficjalnie przyznaję, że to kolejny już produkt, którego spróbowałam po raz pierwszy, bo dotąd nie było(...)konkursie są 3 jednakowe zestawy produktów marki OLE! W skład każdej paczki wchodzą następujące produkty: 1x Suszone pomidory z pestkami dyni oleju z ziołami OLE! 305ml, 1x Oliwki drylowane zielone całe 314 ml, 1x Pastena pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem OLE! 250 ml, Pastena pasta z suszonych pomidorów z oliwkami 250ml , 1x Kapary w oleju
Kolorowy Przepisownikróżnego rodzaju dodatkami i sosami. Równie popularny jest tutaj ryż, też zazwyczaj smażony z warzywami i mięsem lub owocami morza. Kolejne sztandarowe danie to curry. Do wyboru żółte, zielone lub czerwone. Curry z miesem (kurczak, wołowina, wieprzowina), curry z rybą, z owocami morza lub wegetariańskie-z warzywami. Co kto lubi. Na uwagę zasługują również rozmaite szaszłyki. Zazwyczaj mięsne(...)Wiele osób pyta mnie jak w Tajlandii wygląda sprawa zachowania higieny podczas przygotowywania posiłków...Powiem tak: lepiej nie patrzeć, w jakich warunkach są one przygotowywane, bo możemy szybko stracić apetyt ;) mimo to, jedzenie na ulicy jest tu raczej bezpieczne. My przez te 3 tygodnie nie mieliśmy żadnych większych problemów żołądkowych. Raz zdarzyło nam się lekkie jednodniowe zatrucie, które minęło
Zawsze głodna!