5 sposobów na - 1500 przepisów (strona:76/100)

Sernik Jasia i Małgosi 333

jakiś czas, ale któregoś dnia sama sobie wjechałam na ambicję. Nie poprzestałam na wypróbowywaniu sprawdzonych przepis. Poszłam dalej i stworzyłam własne proporcje. W taki sposób powstał sernik Jasia i Małgosi.Składniki spodu:2 paczki herbatników,1/4 kostki masła.Herbatniki pokruszyć dokładnie. Można to zrobić za pomocą blendera lub wkładając je do mocnego woreczka i uderzając wałkiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lekka sałatka "zielony dobieraniec" 243

lodówce bez obaw, że podejdzie wodą.obok sałatki, na desce leży warkocz ziołowo - serowy, który tym razem upiekłam nie na blaszce, lecz w głębszej foremce i w ten sposób wyszedł piękny chlebek :) Potraktujcie zatem mój przepis nie jako recepturę, lecz pomysł i bawcie się smakami, komponując swoje bomby witaminowe z sezonowych warzyw i sosów na bazie naturalnego jogurtu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kabaczek zapiekany z mięsem i fetą 165

Najlepsza restauracja to nie to samo, co własnoręcznie przygotowane jedzonko :)Kabaczek to inaczej cukinia. Ja od zawsze rozróżniam żółtego kabaczka i zieloną cukinię ;) Kabaczka można przygotowywać na wiele sposobów: panierowany, duszony, obsmażany, w zalewach i tak dalej. Ja - z racji sympatii do zapiekanych warzyw - przygotowałam go podobnie jak bakłażana, czyli zapiekłam go z mięsem i serem feta. Należy tylko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki 227

piecyka nagrzanego do temperatury 220 stopni. Zapiec aż na papryce pojawią się czarne plamki. Po upieczeniu paprykę skropić zimną wodą i owinąć folią spożywczą - skórka się w ten sposób "odparzy" i łatwo da się zdjąć. Wraz ze skórką usunąć gniazda nasienne.Pomidory obrać i wykroić środek.Paprykę, pomidory i marchewkę z bulionu zmiksować blenderem lub przetrzeć przez

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gruszka Moniki, czyli tarta z gruszką na miodzie cynamonowym 198

pewnym sensie przypadkiem. "Anielskie Przysmaki" to jedna z firm, które sponsorowały spotkanie blogerek, w jakim brałam udział. Miałam więc okazję bliżej poznać produkty oraz sposób działania firmy. Od początku byłam zachwycona jednym i drugim, a po spotkaniu pani Monika zaproponowała mi współpracę, na którą z radością się zgodziłam. Będę próbować tych smakowitości

Codzienna kuchnia niecodzienna
Schabowe roladki z gruszką i miodem na ostro 152

Sezon na gruszki w pełni. A że są to moje ulubione owoce, to zajadam się nimi na różne sposoby. Do mięsa również pasują, gdyż nadają im soczystości i lekko słodkiego smaku. W połączeniu z pikantnymi przyprawi daje to naprawdę smaczne danie.Składniki:4 średnie plastry schabu,1 większa gruszka (najlepiej twarda),4 łyżki miodu - polecam miód akacjowy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Biszkoptowe placuszki z miętowym jabłuszkiem i syropem klonowym 225

Placuszki, naleśniki, pancakes są bardzo wdzięczne  Można je robić na wiele sposobów i smaków. Mogą być konkretnym obiadowym daniem, drobną przekąską czy smacznym deserem. Ogranicza nas tylko wyobraźnia i smak :)Dzisiaj, na drugie śniadanie, zrobiłam placuszki biszkoptowe z dodatkiem miętowego musu jabłkowego i syropu klonowego. Było pysznie :) słodko i jednocześnie orzeźwiająco :)Składniki placuszków

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżowy wianuszek z brązowym cukrem i śliwkami 121

następnie zwinąć w ślimaka. Strasznie skomplikowane? :) W razie wątpliwości piszcie, postaram się sensowniej wytłumaczyć ;)Wianuszek przełożyć do natłuszczonej formy. Powtykać połówki śliwek w dowolny sposób. Piec w temperaturze około 180-190 stopni przez około 40 minut - aż do lekkiego zrumienienia.Brązowy cukier oprócz słodyczy nadaje ciekawego smaku. Śliwki świetnie się z nim komponują.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wigilijny barszcz po mojemu 155

swoje. Nie wyobrażam sobie świąt beż wielkiej, błyszczącej choinki...Pamiętam, że w moim rodzinnym domy jednym ze zwyczajów były tzw. słodkie talerze. Mama zdobywała w jakiś magiczny sposób (bo to były lata kryzysu) wymyślne słodycze i układała je na paterach razem z cytrusami, orzechami i jabłkami. Takie patery ustawiała w kilku miejscach i każdy mógł w każdej chwili

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pulpeciki z pieczonego kurczaka z prażonymi, solonymi migdałami i kolendrą 180

moim domu coraz mniej je się mięsa. Z różnych powodów. Po części ze świadomości, w jaki sposób zwierzęta są hodowane i zabijane; a po części dlatego, że warzywa smakują nam ostatnio bardziej niż mięso czy wędliny. Wolimy zjeść sałatkę, sery czy jakąś kolorową zapiekankę. Czasem jednak pokusimy się na przykład o upieczenie kurczaka, który jednak

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fondue serowo - boczkowe z nutą chili 163

zerknijcie >TAM<p.s. Emako premiuje nasze zakupy punktami lojalnościowymi i kodami rabatowymi - szczegóły znajdziecie >TAM<Na moją ocenę nie wpłynął w żaden sposób fakt, iż opisane produkty otrzymałam nieodpłatnie w ramach współpracy z firmą Emako

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pikantne klopsiki wieprzowe z suszonymi śliwkami moczonymi w winie 154

jednej śliwce wyjętej z wina. Takie kuleczki obtaczać w bułce tartej i smażyć na lekko złoty kolor na średnim ogniu.Klopsiki dobrze smakują nie tylko podane w tradycyjny sposób: do obiadu, z ziemniakami i surówką. Kiedy ostygną można je serwować na zimno, jako dodatek do chrupiącej bułki - na przykład.Po obsmażeniu klopsiki można również poddusić w ulubionym sosie, wtedy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto marchewkowe z chili 216

Kolejny wpis "recyklingowy" - nie macie ich dość? ;) Dzisiaj podzielę się z Wami sposobem na wykorzystanie wytłoków z sokowirówki, których zawsze szkoda mi wyrzucać. Można zasypać je lekko cukrem lub polać miodem, do tego naturalny jogurt i gotowy deserek. Można też upiec ciasto , tak jak ja to zrobiłam tym razem. Sok robiłam nie tylko z marchewki, ale również

Codzienna kuchnia niecodzienna
Karczma Stara Wozownia i jej przysmaki 147

których zainteresowałam zapraszam do odwiedzenia strony internetowej Karczmy Stara Wozownia > KLIK < oraz fanpage'a na Facebook'u > KLIK <P.S. Ten wpis nie jest w żaden sposób sponsorowany. Chciałabym co jakiś czas pokazywać Wam ciekawe miejsca. Jeśli sami takie znacie, przysyłajcie mi zdjęcia i opisy (na adres: blog@daylicooking.pl) - chętnie zamieszczę je jako

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cebularze - lubelski przysmak 220

oleju na niewielkim ogniu. Wsypać sól i mak, wymieszać i odstawić do wystudzenia.Madame Edith zaleca, aby cebulę przygotować dzień wcześniej, wtedy jest smaczniejsza. U niej znajdziecie też drugi sposób jej przygotowywania, ja jednak dusiłam cebulę na patelni.Z wyrośniętego ciasta uformować kilka kulek, spłaszczać je na grubość około 1,5-2 cm i układać na blasze wyłożonej pergaminem. Brzegi wysmarować

Codzienna kuchnia niecodzienna