łyżeczkę czosnku granulowanego 1 łyżeczkę lubczyku suszonego można dodać 1 łyżeczkę suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki soli (najlepiej morskiej lub himalajskiej) kilka ziaren pieprzu czarnego Sposób wykonania: Por drobniutko kroimy, resztę warzyw ścieramy na tarce o dużych oczkach, rozkładamy na papierze śniadaniowym, ściereczce czy talerzyku i suszymy. Co jakiś czas należy zamieszać. Gdy już są suche
chwile dla mnieSkładniki: 0,5 l. wody 3 średnie jabłka 12 goździków Sposób wykonania: Z jabłek usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cząstki, a potem na plasterki. Nie trzeba obierać ze skórki. Ja obrałam, bo skórki były mi potrzebne do produkcji octu jabłkowego. Wrzucamy razem z goździkami do zimnej wody i gotujemy do miękkości. Smacznego
chwile dla mniesurówki przygotowałam marchewkę gotowaną. Będąc na diecie często przygotowywaliśmy gotowane warzywa. Początkowo nie miałam na nie pomysłu, a gotowane w osolonej wodzie nie smakowały zbyt dobrze. Pokombinowałam i wymyśliłam sposób na smaczne warzywa z wody :) Tak samo jak marchewkę można ugotować każde inne warzywo. Składniki: marchew trochę wody kilka ząbków czosnku sól domowa"kostka rosołowa" warzywna Marchew obieramy i kroimy
chwile dla mnieTeraz jest czas robienia weków na zimę. Sama od niedawna zaczęłam przerabiać rożne warzywa, na tysiąc sposobów :). Najbardziej uwielbiam tytułowe ogórki w musztardzie, mają one oryginalny, słodko-ostry posmak z nutą kwaskowego smaku octu. Trudno opisać jest dokładnie ich smak, trzeba spróbować samemu :). Polecam bardzo gorąca, są w sam raz do kanapek jak i do obiadu. Bardzo łatwe
Zainspiruj się kuchniąfirmy Richmont do przetestowania paczuczkę, w ktorej znajdowała się herbata w różnych smakach. herbatki, która by mi nie smakowała. Każda ma coś takiego w sobie, że jest na swój sposób wyjątkowa ;) Saszetki tych herbatek różnią się od tradycyjnych, zawierają od 4 do 6 g, gdzie w zwykłej herbacie mamy saszetkę o masie 2 g. Ponadto z jednej saszetki
Aga w kuchniZiemniaki to jeden z głównych składników do sałatek, a przygotowane w poprawny sposób można powiedzieć, że są królami kuchni i sałatek. Sałatka ziemniaczana, to idealna sałatka z dużą ilością ziemniaków, a w dodatku cebulka i niesamowicie smaczny sos majonezowo-śmietankowy. Bardzo polecam! Składniki: 6 średnich ziemniaków 5 jajek 0,5 cebuli 50 g dymki 6 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany
Kuchnia ŁukaszaSmaczne, słodkie, lekko kruche, pulchniutkie obwarzanki! Udają się takie bo są pieczone w bardzo ciekawy sposób: najpierw należy je lekko ugotować lub inaczej obwarzyć (stąd właśnie i nazwa), a tylko po tym piec. Dodatkowo lubię je podsuszyć w ciepłym miejscy przez ok. dwa dni, wtedy będą bardzo kruche, a takie dla mnie smakują najlepiej. Lubię obwarzanki niesamowicie, no zresztą
Kuchnia ŁukaszaWODA... Pijemy jej za mało, a przecież od dawien dawna wiadomo, że woda to eliksir życia, sposób na urodę.. Woda jest do życia niezbędna. Ma ogromne znaczenia dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – oczyszcza, leczy, odżywia skórę. Badania potwierdzają, że występuje ścisła zależność pomiędzy jakością i ilością wypijanej wody a naszym zdrowiem i energią. W ludzkim ciele zachodzi szereg reakcji chemicznych
Z Kuchni Do Kuchniczekoladowa kulka, właściwie przypominająca malutkie jajeczko. Na jeden kęsek, na jeden łyk...na chwilkę zapomnienia. Każdy z czterech smaków ściśle i rygorystycznie nawiązuje do włoskiej kawy , podawanej na różne sposoby, od orzechowego capuccino, poprzez mocne i wyraziste espresso oraz delikatne caffe latte , a na koniec Irish Coffee , z kremem alkoholowym o wyrazistym smaku irlandzkiej whisky. Cukierki są wysokiej jakości , spójrzcie
Z Kuchni Do Kuchniilości, bo fajnie jest się zmęczyć raz..odpocząć i zapomnieć niż parać się kilka razy i tracić czas. Normalnie robimy buraczki, wkładamy do słoików i pasteryzujemy, wiadomo, w ten sposób mogą sobie poleżeć latami ! I to żadna filozofia ! Ale tutaj kolejne ryzykowne podejście. Zobaczymy, czy pojemnik próżniowy potrafi zachować kolor, smak, konsystencję ćwikły na dobry miesiąc przed Świętami! Wyobrazcie sobie
Z Kuchni Do KuchniSycylia to wyspa, na której mieszkałam ponad 10 lat. Ja ją sobie rozgryzłam, pod każdym względem. Podejrzałam podczas pracy w restauracjach i pizzeriach co i jak i w jaki sposób podać ,żeby było chłodne w te upalne dni, ale żeby było również smaczne. I pożywne. Bo w sycylijskie upały kochani, wierzcie mi , nie gotują tam często, a jak gotują
Z Kuchni Do Kuchninieobowiązkowa. Wykonanie oleju jest proste-świeże czerwone ostre papryczki pokrój zalej olejem i odstaw na kilka tygodni w ciemne miejsce. Dolewaj oleju bo ten niknie. Mogą leżec w ten sposób przyrządzone calymi latami a im dłużej leżą ,tym olej ostrzejszy.Wykorzystuj jako zdrowy dodatek do pikantnych potraw.Poprawia krążenie przede wszystkim.ale uważaj z ilością! Spróbuj teraz wytworzonej przez noc zalewy i zadecydouj
Z Kuchni Do Kuchnipojemnik jak pokrywka mają jasne oznaczenia prawidłowego użytkowania. Co nie jest bez znaczenia. Dla tych ,którzy nie gromadzą instrukcji, pudełek i bambetli po produktach, ten sposób przekazu będzie trafieniem w samo sedno. Temperatura podana jest tak w C jak w F. Do mojej kokilki nie można stosowac ostrych narzędzi, nie można jej stosować do funkcji grilla w tradycyjnych piekarnikach
Z Kuchni Do Kuchnizgrillować. Straci on wówczas nadmiar wody, a co za tym idzie swoją gorzkość. I nabierze zupelnie innego, takiego wiejskiego smaczku, a o to nam chodzi. Grillować można na kilka sposobów. Ja posłużyłam się patelnią do grillowania, z pokrywą ,gdyż w bloku na 11 pietrze , grillowanie pod chmurką raczej jest nierealne. Rozgrzewamy patelnię na maxa i dodajemy liscie bazylii
Z Kuchni Do KuchniSłoneczne Pola od Ziarenkowo. Dlaczego Ziarenkowo? Gdyż jest to doskonale wyważona mieszanka świeżych i aromatycznych prażonych ziaren. Sciąg osłonke z parówki i ugotuj ją. Parówki podane w ten sposób, z kawałkami tofu w sałatce..to wszystko sprawia, że człowiek ma energię na dobry start w cały dzień. Jestem mięsożercą, nie jadam parówek często, ale..je jadam..i stanowczo
Z Kuchni Do Kuchni