5 sposobów na - 1500 przepisów (strona:78/100)

Brokuły liściaste - broccoli cima di rapa - chinskie brokuły z białą kiełbasą 193

Vigilia di Natale. Oczywiście bez tej smakowitej białej kiełbasy, gdyż w Wigilię mięsa się nie podaje:)SKŁADNIKI 1kg brokułów liściastych -cime di rapaoliwa z oliwekpapryczka chilisól SPOSÓB PRZYGOTOWANIADo szybkowaru wlać 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać papryczke chili, kiełbasę oraz umyte liście cime di rapa( razem z kwiatami), sól do smaku, szklankę wody. Zamknąć szybkowar

zielonacukinka
Makaron penne z pesto bazyliowym ze słoiczka -pasta con pesto 273

sklepie można kupić wiele rodzajów gotowego pesto do makaronu, ale jak wiadomo w zależności od producenta o różnym smaku i jakości.  Chce podzielić się z Wami moim sposobem na ulepszenie smaku gotowego kupionego wyrobu .SKŁADNIKI1 słoiczek gotowego pesto500g makaronu np penneoliwa z oliwekząbek czosnku4 serki w plasterkach o smaku śmietankowymSPOSÓB PRZYGOTOWANIAUgotować makaron według przepisu podanego na opakowaniu. W drugim

zielonacukinka
Frittata z fasolki szparagowej 216

oliwy z oliwek       pół cebuli100g żółtego sera    2 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano        sól   SPOSÓB PRZYGOTOWANIAWbić do naczynia jajka, dodać białko, sól do smaku, tarty ser, żółty ser pokrojony w kostkę i dokładnie wymieszać.  Dołączyć do rozbitych jajek również fasolkę szparagową

zielonacukinka
Ćevapcići z sosem tzatziki 208

lekka kuchnia śródziemnomorska - owoce morza, ryby, oliwki. My skupimy się dziś na tej pierwszej. Ćevapcići, to podłużne kotleciki z mięsa mielonego, przypominające nasze rodzime kotlety mielone. Różnią je sposób przygotowania i przyprawy. Potrzebne

W poszukiwaniu inspiracji
Flaczki z kurczaka 345

Flaczki z kurczaka...Cienkie paseczki mięsa z udek kurczaka.W towarzystwie słupków marchewki i pietruszki.Dobrze przyprawione majerankiem i przyprawą do flaków.Oprószone drobno posiekaną natką pietruszki.Sycące

Gospodyni Miejska
Czy istnieje przepis na udane Święta Bożego Narodzenia? 154

samo. Nie musi! A jeśli mąż nie wyobraża sobie świąt bez tej tradycyjnej potrawy, daj mu maszynkę i nich zmiele mak.Nie wydawaj fortuny na prezenty. Są dużo lepsze sposoby pokazania bliskim, jak bardzo ich kochasz. Maluchom możesz dać pod choinkę talony na codzienne czytanie bajek z mamą, a babci – jej najpiękniejsze zdjęcie z czasów młodości oprawione w ładną ramkę. Takie

W kuchennym oknie Ewy
Przełamywanie barier - makaroniki 184

chcecie upiec pierwsze w życiu ciasteczka, z pewnością nie polecę Wam makaroników. Ale... Bez przesady. Wszystko jest dla ludzi. Przygotowanie idealnych wymaga praktyki, kilku prób, wypracowania najlepszego dla siebie sposobu. Nie jest to jednak aż tak trudne. Da się zrobić. Tylko trzeba w siebie uwierzyć.Właśnie dlatego u mnie nie wywołały ekstazy. Bo po tym wszystkim, co o nich przeczytałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne tiramisu - z jabłkami 145

zresztą do niej zajrzyjcie - nie można mu się oprzeć. Miałam jeszcze trochę jabłek, więc czym prędzej przystąpiłam do działania.Pozmieniałam proporcje, dostosowując je do zawartości lodówki i szafek. Tym sposobem wyszła mi warstwa biszkoptów mocno nasączonych alkoholem, które nadają pazura każdej porcji. Na nich chrupiące migdały, które są zaskakującym, cudownie chrupiącym elementem. Później soczysty, bardzo intensywnie jabłkowy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Otwarcie sezonu - kawa pierniczkowa 138

porcję)2 łyżeczki syropu piernikowego150 ml mocnej kawy100 ml mlekaszczypta przyprawy do piernikaDo szklanki lub kubka wlać syrop, zalać gorącą kawą, wymieszać. Mleko spienić - specjalnym urządzeniem lub domowym sposobem: podgrzać mleko do 60 st. C. Przelać do wysokiego naczynia, miksować kilka minut aż do otrzymania piany.Mleko wlać do kawy, wierzch posypać przyprawą do piernika.Podawać natychmiast.Smacznego!My dzisiaj jedziemy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grudniowe wyzwanie blogerek - ciasteczka na choinkę 175

się zbędne - do Świąt nie będzie już po nich śladu...Przepis na lukier królewski wzięłam z niezawodnego bloga Moje wypieki. Wyszedł idealny - śliczny, biały, a kiedy zastygł, nie sposób było go zepsuć. Wszystkie ozdoby znakomicie się go trzymają. Z pewnością jest lepszy od tradycyjnego lukru na wodzie.Ja już więcej pierniczków dekorować nie będę - przy tych spędziliśmy z C. jakieś

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krem z marchewki z chrupiącą wkładką. Nie tylko na huragan 184

zdarza. Została jednak odrobina lasagne - za mało na porządny posiłek dla dwóch osób, za dobra, żeby wyrzucić. Stwierdziłam więc, że zupa na pierwsze danie będzie w sam raz. Tym sposobem została mi odpowiednia ilość, żeby następnego poranka, jak tylko pokazało się słonko, urządzić jej sesję zdjęciową. Wyszła bowiem wyjątkowo smaczna.Miałam marchewki, i zastanawiałam się, jak się do nich zabrać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Morele w syropie. I plaża 143

przyszłe lato, może się komuś przydadzą (a wyszły naprawdę dobre, nie chwaląc się). Mamy jednak aktualnie czas na morele, i to na ich zagospodarowanie chcę Wam pokazać sposób. Dżemy oczywiście są pyszne, szczególnie z dodatkiem lawendy lub rozmarynu - morele, same w sobie lekko mdławe w większych ilościach, nabierają zupełnie nowego charakteru w ich towarzystwie. Tym razem jednak zrobiłam coś

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Malina z rozmarynem 164

sorbet, ale zadowalająco), z lekką nutą rozmarynu w tle. Gdybym dodała posiekany rozmaryn, pewnie jego smak byłby wyraźniejszy (i jeśli chcecie taki efekt osiągnąć, to polecam ten sposób), nie chciałam jednak niczym zakłócić idealnie kremowej konsystencji.Przygotowałam je z malin, które sami zebraliśmy w lesie, narażając się na ataki ze strony wielgachnych pokrzyw i straszliwie strasznych pająków. Udało się zebrać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rzymskie kluski z boczkiem i rozmarynem 169

startego parmezanu 2 żółtka boczek wędzony 3 plastryrozmaryn świeży 1 gałązkę 1 małą cebule czerwoną sól, świeżo zmielony pieprz do smakugałka muszkatołowa do smaku  SPOSÓB WYKONANIA :- w garnku zagotuj mleko z wodą z 2 łyżkami masła i pół łyżeczki soli- gdy zacznie się gotować stopniowo dodajemy semolinę cały czas mieszając (dobrze to robić drewnianą łyżką, kiedyś

Basia w kuchni