masa zgęstnieje ( stanie się jak budyń ).Do namoczonej żelatyny dolewamy odrobinę wrzątku - rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do masy cytrynowej - dokładnie mieszamy.Krem studzimy, wcześniej przykrywając go folią spożywczą. W ten sposób unikniemy utworzenia się kożucha. Zimny krem chwilę miksujemy i wykładamy na upieczony, wystudzony spód.BEZA WŁOSKA:* 150 g cukru* 75 g białek* wodaBiałka lekko podbić z odrobiną
kolorowotorcikowomasa zgęstnieje ( stanie się jak budyń ).Do namoczonej żelatyny dolewamy odrobinę wrzątku - rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do masy cytrynowej - dokładnie mieszamy.Krem studzimy, wcześniej przykrywając go folią spożywczą. W ten sposób unikniemy utworzenia się kożucha. Zimny krem chwilę miksujemy i wykładamy na upieczony, wystudzony spód.BITA ŚMIETANA:300 ml kremówki ( u mnie czekoladowa, ale klasyczna tez będzie ok )1 płaska
kolorowotorcikowoKolejny wypiek z tej strony i kolejny, który "powala na kolana". Dosłownie. Super wygląd, a smak...jeszcze lepszy. Połączenie białej i gorzkiej czekolady z sernikiem, wprost idealne..Dość nietypowy sposób pieczenia powoduje, że ciasto nie rośnie gwałtownie, a co za tym idzie również nie opada. Ciasto jest idealnie równe. Nie przypieka się i nie wysycha. W smaku baaardzo delikatne
Smaczne Zdrowejednym pączku...Wyławiamy je łyżką cedzakową i odkładamy na papierowy ręcznik , by wchłonął nadmiar tłuszczu. Po usmażeniu wszystkich zaczynamy nadziewanie. W tym celu - najlepszy, sprawdzony już przeze kilka razy sposób (nie pamiętam już, gdzie to kiedyś przeczytałam) woreczek do mrożonek i długa końcówka od szprycki (Rękaw cukierniczy też jest ok.ale trzeba go później wymywać, a tu - robota skończona woreczek
Smaczne Zdrowenajwiększe łasuchy mają dość ;-). Spód z owsianych ciasteczek w połączeniu z masłem orzechowym- pychotka. Serniczek baaardzo godny polecenia, nie tylko na wielkanocny stół. ;-)I niech Was nie przerazi sposób wykonania, bo wbrew pozorom, nie jest ono zbyt skomplikowane, a smak jest wart poświęconemu mu czasowi.Ja piekłam w tortownicy 25cm. Wydłużyłam troszkę czas pieczenia, myślę, że kolejne 5-10 minut
Smaczne Zdroweprzygotowania z każdymi sezonowymi owocami, u mnie część była z rabarbarem i truskawkami (to już standard o tym czasie- połączenie idealne) a część z mrożonymi jagodami. W ten sposób otrzymałam dwa ciasta. Każde smakowało inaczej. :-) Znalezione tutaj (klik), nie zawiodłam się kolejny już raz ;-)Z przepisu wychodzi duża blaszka 40x25cm, super wysokiego pysznego ciasta.Składniki ciasta:- 510g mąki orkiszowej
Smaczne Zdroweprzepisie Szynka domowa gotowana przez ok. 90 minut, po ugotowaniu przykryć pokrywką i zostawić na całą noc w chłodnym miejscu. Ale ja tym razem gotowałam szynkę innym sposobem tzn. podobnie jak w tym przepisie Szynka gotowana pikantna tylko czas wydłużyłam do 2 x 10 minut ze względu na to, że szynki były w siatce masarskiej. Do zimnej wody dodałam wszystkie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWkrótce potem Joanna przygotowała na swoim blogu bardzo obszerny, fachowo przygotowany wpis na temat grzybków kefirowych więc ja nie będę rozpisywać się na ten temat, opiszę tylko w jaki sposób ja przygotowuję swój domowy kefir. Do przygotowania kefiru wykorzystuję: – wyparzone metalowe sito, – wyparzony słoik o pojemności 1 litra, gaza, gumka – silikonowa łopatkę do mieszania, – plastikowy pojemnik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgoryczkę, ale są przy tym wytwornie słodko-kwaśne. Wspaniały smak. Rokitnik jest pomarańczowy. Zatem idealnym jesiennym kompanem jest dla niego dynia. Wielka, słodka, mięsista dynia, którą możemy na tysiące sposobów wykorzystać w kuchni. Połączenie tych dwóch składników daje bardzo ciekawy smak. Do tego korzenne przyprawy i ocet jabłkowy, nadający kwaśnego smaku. Dla lepszego podkreślenia smaku i uzyskania pożądanej konsystencji
Sajkofanka smakuzatem ulubione warzywka na kilka minut do piecyka,a w między czasie przygotujcie sosy - bez nich warzywa są również smaczne, ale wiadomo sosik to sosik :) I takim oto sposobem zrobicie danie, do którego na pewno będziecie często powracać! Kiedy warzywa już się upieką można jeść je dowolnie - na talerzu, z blaszki, ręką, bądź widelcem - jak kto woli! Jedno
Sajkofanka smakudodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 65 x 40 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 12 (albo 8) trójkątów. Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta – na podstawie trójkąta zostawić około 1,5 cm. Brzeg trójkąta założyć na masę makową
Ala piecze i gotujewyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do wykipienia ;)Do miski przesiać mąkę - aby w ten sposób ja napowietrzyć - dodać cukry, żółtka, białko, rozpuszczoną i schłodzoną margarynę oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera (ciasto
Grunt to przepis!moździerzu i dodajemy również do mięsa, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Mięso odkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez 15 minut, w ten sposób zapobiegniemy przypiekaniu ich podczas grillowania. Mięso dzielimy na 6 części, formujemy je w podłużne walce, które nadziewamy na każdy z patyków. Powierzchnię grilla smarujemy delikatnie olejem z obu stron Każdą koftę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękrupczatki 170g margaryny 80g cukru pudru ½ paczuszki cukru waniliowego skórka otarta z jednej cytryny 1 żółtko i 1 całe jajko Dodatkowo: lukier kolorowa posypka do ciast barwniki do lukru Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 60 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy porcjami na lekko posypanym mąką blacie. Foremką
Mia Cucina Sofietaalbo magiczna mikstura nie była odpowiednia, bo nic nadzwyczajnego się nie wydarzyło. Wydarzył się natomiast pyszny niby sernik, puszysty i lekki jak chmurka. Również magiczny, bo znika w niewyjaśniony sposób. Zapraszam na kokosowy sernik, który podpatrzyłam w czasopiśmie ATavola (Kwieceń 2008). Kokosowy sernik na śmietanie300 ml śmietanki 32% (u mnie 250 ml) 150 ml mleka( u mnie
Mia Cucina Sofieta