5 sposobów na - 1500 przepisów (strona:88/100)

Biała kiełbasa w sosie z białego barszczu 229

Zawsze uważałam, że najprostsze jest najciekawsze. Obiad z jarzynką w niewiele jak pół godziny. Pociągające prawda ? A do tego sposób przygotowania tak prosty, że prościej nie można . Czas: 1 godzina Składniki: 2 białe kiełbasy surowe 1 duża marchewka 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1 szklanka wody 1 gałązka rozmarynu ( opcjonalnie) 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 2 łyżki barszczu białego

Buniabaje w kuchni
Szaszłyczki z łososia i warzyw z sezamem 150

eksperymentach z yakitori na pewno będę w podobny sposób robić wszystko co da się tak zrobić. Z podpowiedzi wiem , że w Japonii również i innych krajach podobne szaszłyczki są bardzo popularną przekąską. Oczywiście marynaty i dodatki się zmieniają ( o składnikach głównych nie mówiąc), ale idea pozostaje ta sama- pokroić, zamarynować, nadziać na patyczki i grillować. Czas: 15 minut + 30 minut

Buniabaje w kuchni
Dorsz po grecku z modyfikacją 161

Pomijając Święta kiedy robie odrobinę więcej - takich potraw jak ryba po grecku przygotowuję tyle by było jej na 1 góra 2 posiłki. Najłatwiej jest mi robić to w ten sposób , że kupując filet ryby na obiad z góry przeznaczam połowę  na rybę po grecku lub w galarecie. Dziś zaciekawiło mnie czy można trochę zmienić podstawowy skład sosu do ryby

Buniabaje w kuchni
Ogórkowe tagliatelle w anyżkowym dresingu 166

Pomysł na układanie w ten sposób ogórka podpatrzyłam w jakimś programie kulinarnym w TV ( kompletnie nie pamiętam co to było bo program był w nocy , dotyczył dań z ryb i ogórek był tam przypadkiem). Spodobało mi się. Stwierdziłam, że można go ( pomysł) wykorzystać do innych potraw. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pstrąg i puree z patata 153

Pstrąg smakuje w każdej wersji. Ostatnio doszłam do wniosku , że można wpływać na smak dania nie tylko zmieniając sposób doprawienia pstrąga ( np. różne marynaty) , co poprzez dodatki. Podawałam już pstrąga z puree groszkowym - teraz pora na pataty. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kurczak na ,, bogatym " bakaliowym pilawie 224

wiem co jest takiego w pilawie , że nie sposób mu się oprzeć. Mogę go jeść w każdej wersji- ale najbardziej pasuje mi taki z kurczakiem i dużą ilością bakalii. Z reguły mam zapas bakalii w domu - nie zawsze jest ich tyle rodzajów. a , że okres przedświąteczny to i bakalii wybór jest . Wiem , że niektórych połączenie mięsa i owoców odstrasza, szczególnie

Buniabaje w kuchni
Pikantne ruloniki ze śledzia 193

zawsze w zapasie ( nie żeby ja tak przepadała za śledziami , po prostu moja Rodzicielka maniacko co trochę żąda by zrobić śledzia ).Doprawiam więc je na wszelkie możliwe sposoby. Marynata do tych jest pochodną pomysłu na marynowanie camemberta .Niby co ma ser do śledzi ? A no nic - ale marynata jest prawie identyczna. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Świderki z sosem mięsno-pomidorowym 313

Bunia zwyczajnie ma ,, lenia ". I wbrew temu co powtarzają specjaliści na temat makaronu , że powinien być gotowany al'dente  i na świeżo - czasem warto zrobić w ten sposób - pozwolić by makaron ,, wypił" sos , odstał swoje ,ostygł,  a potem go podgrzać - to dopiero jest pychotka. Pomysł na takie użycie pomidorów podpatrzyłam w programie Marthy Stewart. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Wieprzowina z rumianego wywaru z sosem musztardowym 184

zasadzie miało być zupełnie inaczej. Chciałam kupić malutką golonkę ( czasem nie sposób odmówić Mamie).Jak to się stało , że panienka wzięła kawałek leżącej obok łopatki bez kości , zważyła, zapakowała i podała mi - nie wiem. A ja zagadana zamiast patrzeć co mi pakują posłusznie zapłaciłam i poszłam do domu. Dopiero jak się rozpędziłam do robienia obiadu okazało się , że golonka

Buniabaje w kuchni
Boczek pieczony do chleba (z sosem przy okazji) 143

najdroższej kupnej wędliny. Od dawna mięsa nie tyle piekę co duszę w garnku. Po pierwsze mięso jest delikatne , rozpływa sie w ustach. Po drugie mogę zrobić w ten sposób nawet mały kawałek ( w piekarniku raczej pół kg piec nie będę). I po trzecie Pozostaje mi jeszcze wspaniały sos po takim pieczeniu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kukurydziane naleśniki z mięsem i ziołową nutą 135

Typowa kuchnia fusion- kukurydziane naleśniki ( udawane meksykańskie tortille ) , polski farsz , a sposób podania wzorowany na Spring Rollsach- czyli innymi słowy przegląd lodówki. Ale za to pyszne i ładnie się prezentują. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Ogórkowa z kaszą pęczak 189

innych zupach. Do tej pory z kaszy gotowałam w zasadzie tylko krupnik .Do innych zup kasz nie dodawałam .Ponieważ Kapuśniak Zelowski bardzo nam posmakował postanowiłam spróbować zrobić w ten sposób ogórkową i nie myliłam się – jest pyszna .A dziś wróciłam do niej poprawiając przy okazji zdjęcia. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Cukier waniliowy 96

Prosty i szybki sposób na swój domowy cukier waniliowy. A potrzebny będzie nam cukier,najlepiej drobny oraz laska wanilii. Wystarczy do słoiczka wsypać cukier. Przekroić wzdłuż wanilię, wyskrobać ziarenka wanilii i wrzucić do słoiczka z cukrem. Można włożyć też pozostałą skórkę. Najlepiej odstawić na tydzień bądź dwa. Ja robię taki słoiczek pół litrowy. Nigdy więcej już wanilinowego cukru

Magiczne Życie Marty
Sałatka z zupek chińskich 207

Dzisiaj przepis na sałatkę z zupek chińskich z dodatkiem piersi kurczaka w przyprawie gyros. Jeśli nie mam fileta z kurczaka to dodaję wędlinę drobiową pokrojoną w kostkę. Bardzo szybki sposób na dobrą kolację bądź też na obiad w pracy. Polecam spróbować bo można różnie łączyć składniki.       Składniki : * 2 łagodne zupki chińskie plus przyprawy z torebki - bez tego

Magiczne Życie Marty
Schabowy na niedzielny obiad 121

Każdy robi kotlety schabowe na swój sposób. Ja dzisiaj dodałam innych przypraw niż zawsze i odstawiłam żeby się wszystkie smaki przegryzły. Zapraszam na niedzielny obiad. Schabowy       Składniki : * 4 kotlety ze schabu - ja wybrałam bez kości * sól , pieprz , papryka czerwona słodka , gałka muszkatołowa  * 2 jajka * 5 łyżek mąki pszennej  * 5 łyżek bułki tartej * smalec wieprzowy

Magiczne Życie Marty