5 sposobów na - 1500 przepisów (strona:75/100)

Alma: Roladki z grillowanej cukinii 160

Roladki z grillowanej cukiniiSkładniki:cukinia50g sera fetaświeża bazylia50g świeżego szpinakusólpieprznatka pietruszkisok z cytrynySposób przygotowania:Aby móc delektować się smakiem roladek z rusztu, należy grillować cukinię z

WojnaNaSmaki.pl
Alma: Grillowana makrela z warzywami i puree ziemniaczanym 183

Grillowana makrela z warzywami i puree ziemniaczanym (źródło: alma.pl)Składniki:surowa makrelanatka pietruszkikoperekcukiniapaprykamasłokwaśna śmietanapomidorki koktailoweziemniakioliwaSposób przyrządzania:Na wstępie należy dokładnie wyszorować ziemniaki, zalać je wodą, posolić

WojnaNaSmaki.pl
Pstrąg łososiowy duszony na maśle z surówką z cykorii i frytkami 178

ziemniaki płuczę raz jeszcze. Po odcedzeniu z wody wykładam je na ręcznik papierowy lub czystą ściereczkę i osuszam. Dopiero takie prawie suche wkładam na wrzący olej. Taki sposób pozwala na szybsze usmażenie ich, gdyż wkładając mokre ziemniaki gwałtownie obniżamy temperaturę oleju, a ziemniaki zamiast smażyć duszą się.No to co? Jemy?Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Testuję z Maliną czyli Recenzja: Balsam na zmęczone nogi TOŁPA - Malinowe Rozdanie nr 8 108

białym tłem, dół z tłem śliwkowo - brązowym. Zaoszczędzono nam (i bardzo dobrze) wymyślnych rysunków i zdjęć poza jednym, które przedstawia brzuszek. Na opakowaniu sporo informacji podanych w taki sposób, ze chce się to czytać.Otwieramy pudełeczko (zabezpieczone nalepką) i widzimy na wieczku od środka napis: mini poradnik, poznaj skórę od środka i strzałeczka skierowana w dół. Wyjęłam tubkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki 160

białej kapusty, to musimy ją dobrze wybrać, żeby liście dały się łatwo oddzielić. Najlepsza kapusta to taka bardziej płaska lub wręcz przeciwnie - szpiczasta, z czubkiem. Ja zawsze w ten sposób wybieram i nie zawiodłam się nigdy :)Pierwsze liście odrzucam, a spód kapusty obkrawam wokół głąba nacinając tym samym podstawę liści. Wkładam kapustę do gara w wrzątkiem i delikatnie obgotowuję. Wyjmuję

Codzienna kuchnia niecodzienna
Testuję z Maliną czyli Recenzja: tołpa:® dermo face stimular 40+ maska-koncentrat ujędrniająco-przeciwzmarszczkową na twa 114

Dzisiaj mam dla Was recenzję maseczki, jaką otrzymałam od naszej kochanej Malinki w ramach testowania z Malinowym Klubem.Malinko, dziękuję za tę możliwość :)Opakowanie:Z saszetki uśmiecha

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki - krokiety z mięsem 136

kukurydzę i/lub groszek. Mieszamy.Smażymy naleśniki i zawijamy z nadzieniem. Przepis na ciasto podałam pisząc o ślimaczkach naleśnikowych ;) Naleśniki z takim nadzieniem można podać na dwa sposoby:* Na naleśnik nakładamy farsz (tyle ile się lubi), boki zakładamy do środka i naleśnik zawijamy w rulonik. Następnie panierujemy w jajku, bułce i smażymy krokiety. Z barszczykiem są rewelacyjne :)* Naleśnik

Codzienna kuchnia niecodzienna
Risotto z sosem pomidorowym 229

zajmował się zgłębianiem tajemnic kuchni tubylczej :) Risotto pochodzi z Włoch, a przepisów na jego przyrządzenie jest zapewne tyle, ile na nasz bigos. Każda gospodyni ma swoje sekrety i sposoby na pyszne danie.Moje risotto nazwałabym "kryzysowym", gdyż jest tanie i proste do przygotowania. Kiedy zrobiłam je pierwszy raz, to rodzina nie mogła się najeść, tak im smakowało. i - co czasem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z pieczonego kurczaka z ryżem i czerwoną fasolą 233

ryżem, a potem dodaję resztę składników. Po wymieszaniu odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.Można również przygotować to danie na ciepło lekko je podgrzewając. Wypróbujcie oba sposoby, będziecie pozytywnie zaskoczeni :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kruche rogaliki drożdżowe 160

jednak kilka sprawdzonych przepisów na ciasteczka czy rogaliki bez kremów czy mas. Poniższy przepis na rogaliki dostałam bardzo dawno temu, kiedy chodziłam jeszcze do szkoły. Piekłam je na różne sposoby: nadziewane owocami, marmoladą, a nawet kawałkami czekolady. Przygotowuje się je szybko i prosto. Zjada jeszcze szybciej ;)Składniki:1/2 kg mąki,10 dkg cukru,pół kostki margaryny,szczypta soli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pory zapiekane pod beszamelem 170

starta na świeżo),starty żółty ser (ja użyłam "Corregio" Presidenta).Pory gotujemy na parze - pory nie tracą smaku i nie rozpadają się. Można również ugotować je w tradycyjny sposób w wodzie. Dodajemy wtedy jednak do tej wody sól i odrobinę cukru.Kiedy pory się gotują przygotowujemy sos beszamelowy:Masło topimy w garnuszku, dodajemy mąkę i zaparzamy ją. Pamiętajmy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczona kaczka z pszennymi placuszkami 165

ciasta pierogowego. Wykrawać lub kroić dowolne kształty i piec na lekko natłuszczonej patelni na średnim ogniu. Upieczone placuszki trzymać pod przykryciem, żeby nie wystygły.Lubicie kaczkę? może macie swoje sposoby na nią

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bazyliowo - cytrynowe pulpeciki z piersi kurczaka w rosole 231

się po prostu w tym połączeniu smaków :) Na obiad miały być devolay'e, ale kiedy spojrzałam w kierunku doniczki z bazylią, to zmieniłam zdanie ;) I w ten sposób powstał pomysł na pachnące pulpeciki z dodatkiem skórki cytrynowej i świeżych listków bazylii.Składniki: 2 piersi z kurczaka,2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,1 łyżka drobno posiekanej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa serowa po studencku 236

domu,  postanowiłam odtworzyć ją. Nie było to łatwe, bo zawsze czegoś brakowało w smaku. Udało się niemal stuprocentowo, a to zachęciło mnie do modyfikowania przepisu na wiele sposobów. Dzisiaj przedstawię Wam wersję "studencką" czyli najprostszą i najoszczędniejszą.Składniki zupy:pokrojona w cienkie słupki wędzona słonina - w ilości około 2 łyżek,3 topione serki - ulubione, mogą być różne

Codzienna kuchnia niecodzienna