dwie osoby. Gotowe kiełbaski parzymy przez ok 30 min w temperaturze 76 st.C. Surowe kiełbasy, przed parzeniem można zamrozić.Niewykorzystane jelita zasypać dokładnie solą i w ten sposób możemy je nadal przechowywać w lodówce. Smacznego
Stare GaryPrzepis znalazłam tutaj. Dobry sposób na zagospodarowanie wędlin. Użyłam naczynia 18x18cm , 7 cm głębokościskładniki200 g szynki gotowanejduży pęczek pietruszkiłyżka kaparówparę korniszonków500 ml bulionu lub rosołużelatyna - ilość na 500 ml płynu (używałam żelatyny w listkach)sólpieprzprzygotowanieSzynkę pokroić w kostkę ok 1 cm x 1 cm, pietruszkę i korniszony posiekać. W misce wymieszać szynkę, pietruszkę , kapary. Posolić lekko
Stare Garydosyć gęsta. Podawałam polaną śmietaną i pesto, posypane płatkami chili. Moja zupa gotowała się dłużej, bo ok 8 godzin - tryb nocny. Nie zaszkodziło jej to w żaden sposób
Stare Garyodstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na kształt prostokąta, zwinąć w gruby rulon (baton), w taki sposób, jak zwijamy naleśniki. Baton obtoczyć w bułce tartej. Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 - 12 części. Ułożyć na blaszce rozcięciem ku górze. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 20 minut
Stare GaryBardzo przyjemny sposób na perliczkę. Tylko sól pieprz i trochę piwa. Masło wstrzyknięte w piersi zapobiegło wysuszeniu mięsa. Perliczka miała pięknie przypieczoną i pyszną skórkę. Bardzo dobra ciepła, ale podana na zimno - nie wiem, czy nie lepsza!składniki1 perliczkagłówka czosnkusólpieprzpapryka (opcjonalnie)1/2 butelki piwa1 -2 łyżki stopionego masłaprzydatnestrzykawka z grubą igłąprzygotowaniePiekarnik nagrzać do 160 st. C. Umyć i osuszyć
Stare Garyburgery wg jednego z dwóch przepisów zamieszczonych na blogu (burgery I, burgery II) .Wtedy natknęłam się na przepis z bloga Around the kitchen table. Ponieważ sposób robienia burgerów nieco różnił się od mojego, chętnie przepis wypróbowałam, z niewielkimi zmianami w przyprawieniu. Bułki hamburgerowe piekłam z innego przepisu. Burgery bardzo smaczne i soczyste. Bez problemu zjedliśmy
Stare GaryBardzo dobry sposób na grillowaną wołowinę. Cieniutkie paski wołowiny, wcześniej zamarynowane, pieką się błyskawicznie. I są na prawdę smaczne. Następnym razem będziemy jednak grillować takie szaszłyki przy dziennym świetle - wymagają nadzoru, a nie jest on łatwy gdy jest wieczór. Polecam!Przepis znalazłam na stronie Simply Recipesskładnikimarynata1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki sosu sojowego1/4 szklanki
Stare GarySmacznego!Uwagi: Miałam nieco kłopotu z odwróceniem tarty - pomidory trochę się poprzesuwały, trzeba je było umieścić na właściwym miejscu. Ale nie wpłynęło to w żaden sposób na smak i urodę
Stare Garyświecie. Wbrew obawom ( no, bo ile można słuchać o mięsie!) czas zleciał mi błyskawicznie a wszystkie informacje były naprawdę interesujące i w świetny sposób przekazane.A dalej było już tylko gotowanie niezwykle smacznych potraw z różnych kawałków wołowiny. Mogę jedynie żałować, że musiałam wyjść wcześniej niż pozostali uczestnicy - ostatni pociąg do Łodzi odjeżdżał
Stare Garyczęsto, ale czasem jednak napada mnie chęć na coś słodkiego. Ostatnio piekłam śliwki pod kruszonką, dzisiaj pora na jabłka. Przepis podobny, nieco inny sposób robienia kruszonki a ciasto zdecydowanie mniej słodkie niż to ze śliwkami. Smaczne i szybkie, jadłam i ciepłe i zimne. Obie wersje bardzo dobre. Polecam!oryginalny przepis z tej stronyskładnikiok 900 g jabłek25
Stare GarySzybko, smacznie, efektownie. Bardzo przyjemny sposób zrobienia polędwiczki. Podobne robiłam na warsztatach w Łochowie. Polędwiczkę nadziałam pomidorami suszonymi i owinęłam szynką Serrano. Można użyć suszonych śliwek i boczku - taką wersję robiliśmy na warsztatach. I jedna i druga wersja smaczna. Polecam bo danie naprawdę mało kłopotliwe, a efekt świetny. Za piękny rysunek, dziękuje mojemu Mężowi :)składniki1 polędwiczka wieprzowaok
Stare GaryProsty i efektowny sposób na wędzonego łososia. Idealnie byłoby użyć bulionu rybnego, ale warzywny też się sprawdzi. Nigdy wcześniej nie łączyłam łososia z marynowanym imbirem - to połączenie okazało się znakomite! Moje naczynia mają wymiar 8cm x 15cm x 3 wys, można galaretki zrobić w 4 mniejszychprzepis podpatrzony u Magdy Gesslerskładniki (na 2 naczynka)100 g łososia wędzonegokilka plastrów
Stare Garykukurydziane placuszki. :)Składniki:1/2 szklanki mąki kukurydzianej100ml mleka roślinnego2 łyżki puree z dyni1 łyżeczka cukru trzcinowego1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka mielonego siemię lnianego + 3 łyżki wrzącej wody Sposób przygotowania:Siemię lniane zalać wrzącą wodą i wymieszać. Do miski dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Smażyć na lekko natłuszczonej patelni.Smacznego
Truskawkowa Fiestamleka (do namoczenia śledzi)1 duże, kwaskowate jabłko1 mała cebula1 łyżeczka cukru150 g kwaśnej śmietany (12 - 18%)sok z cytrynysól, pieprz do smakuposiekana natka pietruszki (do podania)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Filety śledziowe wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Moczymy przez około 1 - 2 godziny (mleko powinno “wyciągnąć” z nich sól).2. Wymoczone filety odsączamy na ręczniku papierowym
W kuchni Katieżywając foremek, wycinamy ciasteczka.Gotowe ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temp. 175 C około 12-15 minut na złoty kolor.Po ostudzeniu ciasteczek dekorujemy w dowolny sposób :)Jak na pierwszy raz, wyszły całkiem, całkiem
Kredowe Menu