5 sposobów na - 1500 przepisów (strona:59/100)

Sernik wiedeński ze skórką cytrynową. 177

cukru pudru 25 dkg masła 18 jajek 1,5 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 3 łyżki kaszy manny otarta skórka z 1 cytryny cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : Jeśli nie mamy sera mielonego tylko w kostce, należy go zemleć przez maszynkę o drobnych oczkach 3 razy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka, miękkie masło i cukier puder utrzeć na puszystą

Przepisy i porady kulinarne
Zupa z skorzonery 174

bogata w cenne dla naszego organizmu minerały takie jak: potas, cholina, wapno i fosfor. Posiada także witaminy A,C, E i B 1 . Warzywo to można przygotować na wiele sposobów np. ze względu na podobny smak do szparagów  można je przygotować tak samo z sosem holenderskim. Ja postanowiłem z niej przygotować zupę.  Składniki : 5 ząbków czosnku

cookpl
Pasta Tahini 124

sezamu 1 łyżka oleju sezamowego (lub dowolnego innego) listonic_name = "Pasta Tahini (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "150g sezamu 1 łyżka oleju sezamowego (lub dowolnego innego) " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Sezam należy podprażyć na suchej patelni uważając, aby nie spalić go, bo pasta będzie gorzka. Ma być delikatnie złoty. Krok 2 Następnie przesypujemy sezam do blendera

CoolinarniePL
Zakochane jajka w parówce 202

miłość...  choćby w formie serduszkowego jajka podanego do łóżka.    Składniki: parówki jajka (tyle ile parówek) łyżka masła łyżka oliwy sól, pieprz, ostra papryka koperek/szczypiorek do posypania Sposób przygotowania Masło rozgrzewamy z oliwą. Parówki przekrawamy na pól pozostawiając około 1cm nie przecięte. Parówkę wywijamy w kształt serca i spinamy wykałaczką. Podsmażamy z jednej strony. Przewracamy na drugą stronę

Pyry na Gaz
PĄCZKI NA WALENTYNKI 174

wówczas pączki odwracamy  (najlepiej drewnianym patyczkiem do szaszłyków) i smażymy z drugiej strony. Dla wyrównania temparatury proponuję wrzucać co jakiś czas plaster surowego ziamniaka, świetnie się sprawdził ten sposób. Wykładamy, odsączamy na ręczniku papierowym i odstawiamy do nadziania i lukrowania. Posmażone pączki nadziewamy naszym ulubionym nadzieniem (u nas jak zwykle własnymi powidłami śliwkowymi). Ja używam do tego grubszego woreczka

Smaczne Zdrowe
Pierogi z pieczonymi burakami, fetą nutą tymianku i soku z limonki 180

używam oleju rzepakowego) farsz 4 buraki średnie  1/4 kostki fety  sok z limonki (do smaku) tymianek świeży do posypania  2 łyżki masła do polania pierogów   SPOSÓB WYKONANIA : (przepis autorski) - buraki myjemy osuszamy, jeśli są duże przekrawamy na pół. Owijamy w folie srebrną zazwyczaj kładę po dwa przekrojone i zapiekamy dobrą godzinę do miękkości w 180 stopniach

Basia w kuchni
Naleśniki z serem i cynamonem 181

tłuszcz. Do ciasta dodajemy wodę , by otrzymać odpowiednią konsystencję słodkiej śmietanki. Ciasto nalewamy chochlą na patelnię, smażymy na zloty kolor z obu stron. Smarujemy farszem i składamy w dowolny sposób. Ja w kopertę. Naleśniki obsmażmy na maśle z obu stron. Podajemy polane jogurtem naturalnym lub śmietaną  ( jak kto woli) i posypane cukrem. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie

W kuchennym oknie Ewy
Czekoladowy Sernik na Zimno (z Mascarpone) 907

śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki cukru pudru 2 fixy do ubijania śmietany Polewa czekoladowa: 60 g czekolady mlecznej 60 ml śmietanki kremówki  Czekoladowy Sernik na Zimno (z Mascarpone) - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tortownice ze ściąganym pierścieniem (20 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek

Słodka Strona
OKOŃ FASZEROWANY NA PUREE Z TOPINAMBURA 204

podpiszę każdą możliwą ręką, stopą czy nawet i językiem! Jednak czasem z jeszcze większą radością... gotuje się dla innych, w szczególności osób ważnych, bliskich nam w jakiś sposób.    Nie jestem wylewna, co do okazywania uczuć, dlatego to właśnie kuchnia, gotowanie i jedzenie jest dla mnie najlepszą formą tego. Na posiłki do siebie zapraszam jedynie tych, którzy wpisali się

W kuchni Karmel-itki
Magiczna woda numer 2 197

się ( a ja razem z nim), gdy kazałam mu wyjadać owoce ze szklanki, jednak oboje wiedzieliśmy, że ten chwilowy niesmak przyniesie nam tylko korzyści. Dlatego przygotowałam żurawinę na kilka sposobów. Zrobiłam sos (o którym możecie poczytać TUTAJ ), a nawet muffinki! Ta wersja zdecydowanie przypadła najbardziej do gustu mojemu kochanemu;) Ale tak naprawdę to woda podbiła moje serce. Jest pysznie aromatyczna

Gotowanie to kochanie
Kisz lotaryński - tartaletki 160

muszkatołowej dodatkowo 250g lekko wędzonego boczku pokrojonego w kostkę sałata garść liści sałaty/rukoli/szpinaku opcjonalnie piórka cebuli/marchereki/buraka 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Sposób przygotowania ciasto Do malaksera wsypać mąkę, cukier, sól i pokrojone kawałki zimnego masła. Zmielić przez minutę do uzyskania konsystencji mokrego piasku (przy braku malaksera kroić ciasto nożem). Dodać wodę

W kuchni wieczorem
Niezawodne faworki mojej Mamy 116

przykrycia. Mogą to być tace, deski, stolnica. Z kuli ciasta odkrawać kawałki ciasta, każdy wałkować bardzo cienko. Przez rozwałkowane ciasto powinna być widoczna stolnica. Tylko w ten sposób otrzymamy bardzo kruche, delikatne faworki. Rozwałkowane ciasto kroić na dłuższe lub krótsze paski o szerokości 3 cm np. 12 x 3 cm. Pośrodku każdego zrobić nożem podłużne nacięcie i przełożyć przez

maniapieczenia
Kotlety drobiowe w panierce z płatków owsianych 171

Jest wiele sposobów na przygotowanie kotletów drobiowych, zaczynając od przyprawienia mięsa, kończąc na panierce. Dla tych, którzy wstają z rana z dylematem „co zrobić na obiad”, ale i również szukają urozmaiceń – kotlety drobiowe w panierce z płatków owsianych.         Składniki: - 2 duże podwójne piersi drobiowe - 2-3 jajka (+ 1 łyżka zimnej wody) - sól morska - pieprz kolorowy świeżo

mojewypiekiinietylko
Tarta ze szpinakiem 202

Bardzo lubię robić tarty zarówno wytrawne, jak i na słodko. Niesamowicie szybko się piecze, a farsz można wykonać na tysiąc sposobów z tego co akurat znajduje się w lodówce. Moim absolutnym numer 1 jest tarta ze szpinakiem ! Zazwyczaj farsz robię taki sam jak podałam w przepisie (ew. dodaję jakieś mięso), natomiast spód lekko zmodyfikowałam. Będę nieskromna, ale smakuje obłędnie

Życie na widelcu