kiwi na plasterki np. do dekoracji ciast, możemy użyć do tego celu krajaczki do jajek. Dojrzałe kiwi należy obrać ze skórki, włożyć do krajaczki, przycisnąć i gotowe ! W ten sposób uzyskamy równej grubości wszystkie plasterki
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 2 l wody 4-5 dużych świeżych jabłek cukier Sposób wykonania : Jabłka umyć, pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne. Wodę zagotować, wsypać jabłka, dodać cukier do smaku, gotować 5 minut. Następnie zdjąć z ognia i przestudzić. Smakuje wyśmienicie ! Jabłka mogą być słodkie lub kwaśne w zależności od naszego gustu
Przepisy i porady kulinarnepuszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej 3-4 łyżki śmietany 18 % 3-4 łyżki majonezu sól pieprz czarny mielony zielona natka pietruszki Sposób wykonania : Nadchodzi jesień, warto więc wykorzystać ten czas i zrobić doskonałą sałatę ze świeżych warzyw z naszej działki czy ogrodu. Nie jest ona zbyt pracochłonna, a smakuje wyśmienicie
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 4 kg winnych jabłek ( antonówka,szara reneta itp.) 2 cytryny lub kwasek cytrynowy 80 dkg cukru cynamon mielony Sposób wykonania : Jabłka umyć,obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Wsypać do rondla, skropić sokiem z cytryny lub kwaskiem , aby nie ściemniały. Prażyć na małym ogniu pod przykryciem, aż jabłka puszczą sok. Dusić, aż zrobią się
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 2 kg twardych gruszek 1 kg cukru 4 łyżki miodu naturalnego ( około ) 8 szklanek wody ( 2 l ) sok z cytryny kawałek imbiru kilka goździków Sposób wykonania : Gruszki umyć, obrać cieniutko ze skórki, pokroić w ćwiartki lub połówki, usunąć gniazda nasienne. Wodę zagotować ( 4 szklanki ) z sokiem z cytryny i włożyć do niej na 2 minuty obrane gruszki, następnie
Przepisy i porady kulinarnełyżki białej gorczycy 1 szklanka octu 10% sól woda Sposób wykonania : Kapustę poszatkować, cebulę obrać, pokroić w cienkie plastry. Wsypać do dużego garnka,wymieszać, zalać wodą , tak aby cała była zanurzona w wodzie, postawić na ogniu, ugotować do miękkości. Następnie
Przepisy i porady kulinarnelecznicze ! Zioła można także rozsypać cienką warstwą na czystym papierze lub lnianym płótnie, pamiętając o tym aby co pewien czas ( najlepiej co dzień ) je dokładnie przemieszać, w ten sposób dostarczymy im dopływ świeżego powietrza i nie będą nam się w nich rozwijać pleśnie i grzyby. Po wysuszeniu zioła przechowujemy w miejscach suchych, przewiewnych i z dala od źródeł silnych
Przepisy i porady kulinarneDani Vincek - Fotolia.com Składniki : 4 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek 2 kg cukru Sposób wykonania : Śliwki dokładnie opłukać, usunąć pestki, wsypać do garnka o grubym dnie, postawić na małym ogniu. Można ewentualnie wlać 1/3 szklanki wody, aby śliwki się nie przypaliły. Rozgotować śliwki na papkę mieszając je od czasu do czasu. Następnie wsypać cukier, wymieszać i gotować przez 30 minut
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 2 kg owoców pigwy 1,40 kg cukru 1/2 szklanki wody Sposób wykonania : Owoce pigwy umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć pestki. Pokroić na cienkie plasterki, wsypać do garnka lub rondla, zalać wodą i postawić na małym ogniu. Gotować, aż pigwa będzie miękka, mieszając co pewien czas. Następnie dodać cukier i dalej gotować, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gorącą konfiturą
Przepisy i porady kulinarnełyżka mąki 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego majeranek suszony pieprz czarny mielony sól 4 jajka 1 i 1/2 l wody zielona natka pietruszki Sposób wykonania : Warzywa obrać, opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać liście laurowe,ziele angielskie,grzyby i pokrojoną w kawałki kiełbasę. Postawić na ogniu, gotować około 30 minut , aż warzywa będą miękkie
Przepisy i porady kulinarnepieprz sól 1 płaska łyżeczka majeranku 1 łyżeczka przyprawy do mięsa bułka tarta olej do smażenia ( około 1/4 szklanki ) Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w letniej wodzie, a następnie mocno wycisnąć. Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce tak jak ściera się ziemniaki na placki ziemniaczane lub zmielić w maszynce wraz z mięsem. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić
Przepisy i porady kulinarneDiana Taliun - Fotolia.com Składniki : 3 świeże zielone sałaty 2 jajka ugotowane na twardo 3-4 łyżki śmietany 18 % 2 gałązki kopru sól pieprz mielony Sposób wykonania : Sałatę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą , posiekać na deseczce w cienkie paski, wsypać do miski, osolić i pozostawić na 15-20 minut, aby wyszła z niej goryczka. Następnie sałatę odcedzić, dodać do niej śmietanę
Przepisy i porady kulinarne