5 sposobów na - 1500 przepisów (strona:62/100)

Błyskawiczne tartaletki - patent Jamiego Olivera 154

 Przepis na błyskawiczne tartaletki znalazłam w książce Jamiego Oliviera "30 minut w kuchni". Całym sekretem jest użycie gotowego ciasta francuskiego. Przygotowanie deseru trwa ok 25

W kuchni wieczorem
Bourguignon z kurczaka 343

mąka i oliwado podania polecane:grzanki (kromki) i zestaw gotowanych warzywOsobiście lepiej mi smakowało z ryżem gotowanym z dodatkiem 2 chochel sosu, który powstaje z potrawy. Próbowałam obie kombinację.Sposób przygotowania:Nagrzać piekarnik do 150 stopni. W żaroodpornym naczyniu obsmażyć kurczaka, po czym wyjąć i zostawić na później.Do naczynia wrzucić pieczarki, boczek, szalotki i czosnek. Smażyć 4 minuty

W kuchni wieczorem
Bułeczki z oliwkami i masło czosnkowe 96

Bułeczki pszenno-żytnie z oliwkami i bazylią. Troszkę wilgotne, z dodatkiem mąki żytniej razowej i na takim też zakwasie. Miałam wątpliwości w jakiej temperaturze je piec

W kuchni wieczorem
Muffiny z czekoladą w towarzystwie motyli 115

Muffiny i babeczki to desery, które błyskawicznie zdobyły u nas popularność. Nic dziwnego, w końcu przygotowanie ciasta to bułka z masłem, a dodatki do nich można

W kuchni wieczorem
Letnia tarta z cukinią 135

cukiniapół małej cebuli2 ząbki czosnkułyżeczka kaparówkilka czarnych oliwek3 plasterki szynki 200g śmietany 18%2 jajka4 plasterki sera żółtegopłaska łyżeczka ziół prowansalskichsól i pieprzfolia aluminiowafasola/groch lub ciężarki do obciążania ciasta Sposób przygotowania:Ciasto kroimy w kwadrat troszkę większy niż spód formy na tartę. Pozostały kawałek zachowujemy. Formę na tartę wykładamy wyciętym ciastem francuskim, tak by pokrywała spód i boki. Możemy zawinąć

W kuchni wieczorem
Caprese na śniadanie 158

Uwielbiam poranki, kiedy nigdzie nie trzeba się spieszyć. Można wstać, jednym otwartym okiem przejrzeć wiadomości, a kiedy zaburczy w brzuchu iść do lodówki i zobaczyć co

W kuchni wieczorem
Julia Child "Moje życie we Francji" 136

Mojego życia we Francji jesteśmy w stanie w pełni docenić jakiego kalibru dzieło mamy w rękach. Każdy rozdział, a w nim każda potrawa to starannie  zbadany, na kilka sposobów wypróbowany i specjalnie narażany na błędy (by ostrzec przed nimi czytelniczki) przepis, dodatkowo przetłumaczony na amerykańskie realia. Co innego robić kruche ciasto z mąki francuskiej, a co innego z mąki

W kuchni wieczorem
Ostatni dzwonek na pierniczki! 141

będziesz miała wolne..."Nie zatracajcie się jednak kompletnie w tym chaosie i ogromie przygotowań, pamiętajcie o bliskich i o sobie. Nie ważne, jakiego jesteście wyznania, tej magicznej nocy nie sposób ominąć. Jest to czas rozmyślań, ale o tych dobrych chwilach. Radowania się z bliskości rodziny i przyjaciół, zapominania o problemach. Kiedy już wszystkie potrawy będą przygotowane, a dom będzie lśnił

Gotowanie to kochanie
Moja ulubiona klasyczna szarlotka z jabłkami w karmelu 190

całym tym świątecznym misz-maszu wypieków, zapragnęłam klasyki. Szarlotka, lub jabłecznik, jak wolicie to ciasto nazywać, to moje ulubione, takie nigdy nie "przejedzone". Można je przyrządzać na wiele sposobów, a nigdy nie zawodzi. Ja i Marcin mamy w Kołobrzegu swoją ulubioną kafejkę, w której nieodmiennie zamawiamy właśnie szarlotkę na ciepło i grzańca- niezastąpiony zestaw na siarczysty, nadmorski mróz. Jabłecznik podawany

Gotowanie to kochanie
Jabłecznik z budyniem 417

kątem szukałam przepisu. Jednak, gdy trafiłam na jej bloga, to ciasto przykuło moją uwagę swoją prostotą i połączeniem jabłek z budyniem. Trochę jednak zmieniłam składniki i sposób przygotowania.    Składniki na ciasto:  - 500 g mąki tortowej- 250 g masła- 1 szklanka cukru pudru- 1 jajko + 2 żółtka- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- skórka starta

mojewypiekiinietylko
Pomarańczowa panna cotta z syropem pomarańczowym 330

mało słodki, to można go osłodzić odrobiną cukru brzozowego, który poleca Konrad Gaca w swojej książce stosować jako zamiennik zwykłego cukru.Podałam deser w szklanych ozdobnych słoiczkach, tym sposobem odpada nam „bawienie się” w wyciąganie tego deseru na talerze, każdy dostaje swoją porcję i zajada deser ze smakiem.Panna cotta na jogurcie z syropem pomarańczowym ma delikatnie pomarańczowy smak i aksamitną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bigos 194

cielęcina, dziczyzna, kaczka)300 g kiełbasy150 g koncentratu pomidorowegomały słoiczek powideł śliwkowychok. 1 łyżeczki soliok. 0,5 łyżeczki pieprzu1 łyżka majeranku6 liści laurowych10-12 ziaren ziela angielskiegoIstnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie jednak opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Podsumowując - przepisów na bigos jest tyle - ile gospodyń

Świat Domowej Kuchni
'INDIOS-BANANOS' - KREMOWY CHLEBEK ZE SŁOIKA 142

jeszcze jedną zaletę - można chlebki "pasteryzować" i będą czekać w słoikach na "wielkie otwarcie", kiedy przyjdzie nam ochota, a po odkręceniu będzie równie smaczny. Jest to też świetny sposób na prezent... od serca. DLACZEGO ARLA O SMAKU INDII?Chlebek bananowy zwykle pachnie wanilią, bananem i słodkością. Dodając Arla Apetina India odkrywamy nietuzinkowe połączenie smaków. Słodki banan i chili z curry

Wypisz Wymaluj
KREMOWA GRECJA W PIEKARNIKU 130

fortuny" oraz bardzo mocny przepis w kategorii "jak nakarmić i zadowolić rodzinę i nie spędzić przy tym pół życia w kuchni". My wyznajemy zasadę, że jemy nie tylko w sposób oczywisty, ale także o oczami, węchem, dotykiem. Tu wszystko jest dopracowane i dopięte na ostatni guzik. Grecja w kuchni? Nie ma problemu. Ps. Ta Grecja nie zbankrutuje. Ma się

Wypisz Wymaluj
Czekoladowe ciasto z wiśniami, bez jaj i mleka czyli poWeekendowe Łakocie odc.18 166

Ależ mi się chciało w sobotę czegoś czekoladowego!!! Małżon znowu wrócił z targu z pełnymi koszami więc miałam masę owoców do przetworzenia na rożne sposoby. Część owoców wykorzystałam do upieczenia ciasta. To jedno z lepszych ciast czekoladowych jakie jadłam. Ciężkie, wilgotne, pełne smaku. Idealnie się komponuje z sezonowymi owocami. Przepis znaleziony w Trochę Innej Cukierni, z moimi

Dzieje kuchennej Wiewióry