mleka1/2 szklanki wiórków kokosowych1/2 szklanki cukru pudru (lub mniej) łyżka żelatyny + odrobina ciepłej wodycukier waniliowyok. 150-200 g Nutelliok. 200 ml schłodzonej śmietanki 30%Kremowy Deser Kokosowy z Nutellą - Sposób przygotowania:Kokosowa Panna Cotta:Żelatynę rozpuszczamy w ok. 4 łyżkach ciepłej wody.Śmietankę i mleko podgrzewamy wraz z wiórkami kokosowymi, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem. Gdy tylko zacznie się gotować
Słodka Stronamakaronu 200 g sera feta duża cebula4 ząbki czosnku400 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony)gałka muszkatołowasólpieprzok. 2 łyżki masłaMakaron ze Szpinakiem i Fetą - Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente.Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i dalej podsmażamy do zezłocenia. Dodajemy szpinak (mrożony - wcześniej rozmrozić) i razem gotujemy do momentu odparowania
Słodka Stronacukru220 g masła2 płaskie łyżeczki kawy cappuccinoPolewa Czekoladowa:75 g czekolady gorzkiej75 g czekolady mlecznej75 g masła ok. 50 g wiórek kokosowych do posypaniaCiasto Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji - Sposób przygotowania:Biszkopt:Formę (ok. 25 x 35 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli
Słodka StronaPierogi z Jagodami - Składniki: (ok. 60 pierogów)600 g mąki1 i 1/4 szklanki ciepłej wody2 łyżki olejuszczypta soliok. 500 g jagódcukier puderśmietana (ok. 200 g) Pierogi z Jagodami - Sposób przygotowania:Z mąki, wody, oleju oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy je miską (tak aby nie miało dopływu powietrza). Zostawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło
Słodka Stronamakaronu "łazanki" farsz:duża cebula4 ząbki czosnku250 g pieczarek500 g cukinii (po obraniu i wydrążeniu miąższu)sól, pieprz, bazylia w proszku masło Łazanki z Cukinią i Pieczarkami - Sposób przygotowania:Obraną ze skórki i miąższu cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z pieczarkami.Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Następnie dodajemy drobno
Słodka StronaOwocami - Składniki:masa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego masłacukier waniliowyopakowanie ciasta francuskiegocukier puder odrobina mlekaCiastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami - Sposób przygotowania:Masa:Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony
Słodka Stronasól, pieprz, gałka muszkatołowaok. 40 g masłasos pomidorowy, sól, pieprz, czosnek w proszkukilka pieczarekok. 100 g żółtego seraok. 100 g sera pleśniowego bluePizza ze Szpinakiem, Kurczakiem i Serkiem Pleśniowym - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml ciepłej (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej) wody wraz z cukrem i kopiatą łyżką mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce
Słodka Stronażółtkałyżka śmietany3/4 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyNadzienie:ok. 1,5 kg jabłekłyżeczka cynamonucukierMasa Budyniowa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego masłacukier waniliowySzarlotka z Masą Budyniową - Sposób przygotowania:Nadzienie:Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do wysokiego garnka i dusimy pod przykryciem często mieszając (czas trwania tej czynności zależy od stopnia uprażenia owoców jaki
Słodka Stronadzieci. Zaspakajają ochotę na "coś słodkiego", a przy tym są przepyszne. Domowe Sezamki - Składniki:1/4 szklanki miodu1/2 szklanki cukrułyżeczka margarynyszczypta sody oczyszczonejok. 130 g ziaren sezamuDomowe Sezamki - Sposób przygotowania:Ziarna sezamu podprażamy na suchej patelni.Prostokątną formę do pieczenia lub tackę wykładamy papierem do pieczenia.Do garnka wsypujemy cukier i dodajemy miód. Podgrzewamy na małym ogniu przez
Słodka Stronabułka namoczona w mleku2 duże ząbki czosnkuok. pół łyżeczki vegety2 łyżki bułki tartejprzyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowasól pieprzponadto: bułka tarta do obtaczaniaolej do smażeniaKotlety Mielone - Sposób przygotowania:Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, dodajemy sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę
Słodka Stronaświeżych pieczarekcebulaok. 2 łyżki masłaszklanka bulionu (jeżeli chcemy użyć bulionu z kostki - wybierzmy kostkę bulionową grzybową)1/4 szklanki zimnej wodyłyżka mąkiok. 2 czubate łyżki śmietany 18% Sos Pieczarkowy - Sposób przygotowania:Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na zeszkloną cebulę. Dusimy do zmięknięcia grzybów. Następnie wlewamy gorący bulion i chwilkę wszystko
Słodka Stronaszklanki wodyszczypta soliłyżeczka cukrułyżeczka wódkimasa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanejłyżka mąki pszennej 1/3 szklanki cukru (lub więcej)2 żółtkacukier waniliowyok. 130 g miękkiego masłacukier puder Najlepsza Karpatka - Sposób przygotowania:Ciasto:Wodę zagotowujemy z masłem, a następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie studzimy.Następnie ciasto solimy i miksujemy stopniowo dodając
Słodka Stronapieczarekduża cebulaok. 2-3 łyżki masłasól, pieprzczosnek w proszku, oregano (opcjonalnie)ok. 150 g żółtego sera do zapiekania (np. gouda, edamski)ok. 4 nieduże bagietkiTradycyjne Zapiekanki z Pieczarkami - Sposób przygotowania:Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na maśle na złoty kolor. Następnie dodajemy starte na tarce o dużych oczkach pieczarki i dusimy do momentu zmięknięcia (ok. 10 minut
Słodka Stronakurczakaprzyprawy (możemy użyć gotowej mieszanki przypraw do shoarmy lub użyć po szczypcie suszonych: kolendry, kminu rzymskiego, chili, kurkumy, słodkiej papryki, imbiru, goździków, gorczycy, kardamonu)pieprzczosnek w proszkuolejShoarma z Kurczaka - Sposób przygotowania:Kurczaka kroimy w niewielką, nieregularną kostkę. Doprawiamy przyprawami tak aby pokryć całe mięso, jednak niezbyt dużą ilością (jeżeli używamy gotowej mieszanki przypraw dodajemy jej ok. 2-3 czubate łyżki
Słodka Stronamocno schłodzonej śmietany 30% (kremówki)250 g masy kajmakowej1 opakowanie fixu do ubijania śmietanyok. 250 g masy kajmakowej (na wierzch ciasta)ok. 80 g płatków migdałówCiasto "Krówka" - Bez Pieczenia - Sposób przygotowania:Masa Śmietanowa:Kremówkę ubijamy, a pod koniec dodajemy cukier puder wymieszany z fixem (pamiętajmy, że kremówki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może się wytrącić masło). Masę dzielimy
Słodka Strona