Wiem, że sezon na węgierki powoli mija, ale postanowiłam odgrzebać przepis, który piekłam dość niedawno. Tak więc przed wami mój sposób na śliwkę węgierkę, którą uwielbiam. Mogła bym ją jeść tonami, jak zresztą większość owoców :). Ciasto wyszło wilgotne i pulchniutkie, wyrosło, że aż zaparło mi dech, i domownikom również. Nie zdążyło dobrze ostygnąć, a połowa po prostu znikła w mgnieniu
Moje pyszne gotowanieOd dawna miałam ochotę, aby zrobić takie ciacho, i naprawdę długo mi zajęło, zabranie się za niego. Jest to ciasto pieczone, na tak zwanym spontanie
Moje pyszne gotowanieDzisiaj przed wami wpis trochę z innej beczki. Moja porada i sposób na pyszne ciasto drożdżowe. Mam nadzieję, że taka porada się wam przyda. A może sami macie jakieś pomocne wskazówki co do pysznych drożdżowych wypieków. Czekam również na wasze wskazówki :).Ciasto drożdżowe z rozczynem:Składniki na ciasto drożdżowe takie podstawowe to (powinny być w temperaturze pokojowej):Mąka - powinna być
Moje pyszne gotowaniemnie ona ucieszyła.Najpierw przed wami pyszne buły drożdżowe, mega duże i mega pyszne. Ciasto wyszły mięciutkie i puszyste. Z dużą ilością dżemu i kruszonki. Po prostu nie sposób było się oderwać. Pyszna kolacja z kubkiem mleka. Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki + trochę do podsypania2 jajka + żółtko4 łyżki cukru100 g masła stopionego i ostudzonego50 g drożdżyszklanka mleka4 łyżeczki
Moje pyszne gotowanieNowym Roku :) SKŁADNIKI 4 duże żeberka 300 g soczewicy3 łyżki oliwy z oliwek1 ząbek czosnek1 papryczka chili3 listki szałwii kilka igiełek rozmarynusól SPOSÓB PRZYGOTOWANIAObsmażyć żeberka razem z oliwy z oliwek , papryczką chili, listkami szałwii i rozmarynem. Aby skrócić czas przygotowania tej potrawy przełożyć żeberka do szybkowaru, dodać 2 nalewki wody
zielonacukinkaSkładniki:0.5 kg twarogu2 jajkaszklanka mąki pszennej2 łyżki masłaSposób przyrządzenia:Twaróg ucieramy z łyżką masła i żółtkami oraz dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę i
upichcicSkładniki zapiekanki:1 por1 mały bakłażan1 mała cukinia1 mały kalafior2 papryki: czerwona i żółta2 cebule1 ząbek czosnku400 g pomidorów z puszkipół opakowania makaronu penne ok. 200
upichcicJeśli nie macie czasu na zrobienie obiadu, a lubicie dania mączne to polecam zrobić te właśnie kluseczki. Są one uwielbiane przez dzieci. Doskonale smakują z bułką
upichcicSkładniki:0.5 kg mięsa (np. biodrówki)1 duża cebula1 czerwona papryka2 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej100 g śmietany 12 %szczypta koperku
upichcicSkładniki:250 g wiśni5 łyżek wody2 łyżeczki żelatyny2 tabliczki czekolady mlecznej 330 ml śmietany kremówki 30%Sposób przyrządzenia:Na początku rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny w około 5 łyżkach wrzątku. Dokładnie mieszamy.Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i gdy się rozpuści wlewamy do niej śmietankę. Mieszamy, by składniki się połączyły i utworzyły jednolitą masę oraz delikatnie się podgrzały. Zdejmujemy
upichcicKtóż z nas nie ma ochoty na świeże pieczywo, zwłaszcza w niedzielny poranek, bez wychodzenia do sklepu? Bez używania drożdży, także można upiec pyszne bułeczki.Składniki
upichcicPyszne babeczki zwłaszcza ze względu na rozpływającą się przy każdym kęsie czekoladę oraz wyczuwalny smak bananów. Uwielbiane przez dzieci, jak i dorosłych. Super sprawdzają się na
upichcicCiasteczka owsiane są bardzo pożywną przekąską. Z moją rodziną zajadaliśmy się nimi podczas wędrówki po górskich szlakach, gdyż dostarczają energii na długi czas.Składniki:4 łyżki
upichcicOd zawsze lubiłam paprykę, zwłaszcza czerwoną i żółtą za ich słodki smak. Nie wyobrażam sobie, żeby nie przyrządzić faszerowanej papryki kiedy jest teraz tak tania, a
upichcicMimo, że nie raz robię kotlety według przepisu mojego taty, ciągle mam wrażenie, że smakują troszkę inaczej niż te zrobione przez tatę. Może się wydawać, że
upichcic