5 sposobów na - 1500 przepisów (strona:67/100)

Wytrawne muffinki / Dry muffins 131

eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil100 ml mleka / 100 ml milk 50 g jogurtu / 50 g yogurt1 łyżeczka pieprzu / 1 teaspoon papper1 łyżeczka soli / 1 teaspoon salt Sposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: ok. 30 min, ilość sztuk: 14Najpierw przygotowujemy dodatki, które dodamy do muffinek. Ser kozi kroimy w kostkę (najlepiej, żeby nie był kremowy). Pistacje

Projekty ze smakiem
Solona jarzynka do potraw 180

takiej jarzynki;jeśli dodamy do niej mniej soli, wtedy można ją wykorzystać zamiast świeżych warzyw podczas gotowania zupy;bigos zyska sporo na smaku doprawiony w taki sposób.Zachęcam Was do wypróbowania jarzynki we własnej kuchni. Ja zamierzam pobawić się z przyprawami i stworzyć inne jej wersje :) takie, które będę mogła wykorzystać

Codzienna kuchnia niecodzienna
ZUPA PARÓWKOWA 332

ziarna owoców jałowca- 1 łyżeczka lubczyku otartego- 1 łyżeczka majeranku- 100g koncentratu pomidorowego- 50g ketchupu łagodnego- 1 łyżka cukru- 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej- olej do smażenia- przyprawa "Kucharek"Sposób przygotowania:Do garnka wkładamy udko z kurczaka oraz przyprawy: kostki rosołowe, liście laurowe, pieprz czarny, zioło angielskie, owoce jałowca, lubczyk otarty oraz majeranek. Zalewamy wodą i przygotowujemy wywar. Ziemniaki obieramy

Mentor Smaku
Ciasteczka z orzechami i płatkami owsianymi. 269

opakowanie cukru waniliowego - 1 łyżka miodu - 1/2 szklanki pokruszonych orzechów (włoskich lub laskowych) - 3 łyżki płatków owsianych - 3 czubate łyżki masła - 2 żółtka Sposób przygotowania :1. Mąkę, cukier, masło (najlepiej miękkie) ,żółtka oraz miód zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy orzechy i płatki owsiane dalej zagniatając. Następnie zawijamy w folię lub wkładamy

Gotuj Z Muzyką
Kutia z Bakaliami 206

bakalii u mnie:80 g suszonych moreli80 g suszonych śliwek80 g rodzynek40 g fig20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 80 g migdałów80 g orzechów włoskichKutia z Bakaliami - Sposób przygotowania: Migdały zalewamy wrzątkiem (ok. szklanki). W osobnym naczyniu umieszczamy suszone morele, śliwki, figi oraz rodzynki - zalewamy ok. 550 ml wrzątku i odstawiamy na ok. 15 minut

Słodka Strona
Śledzie z marynowanymi warzywami 233

Już niedługo Wigilia = a jak Wigilia to na stole obowiązkowo ryby = a jak ryby to obowiązkowo śledzie na różne sposoby. Śledziożerca Piotrek już te śledzie z marynowanymi warzywami przetestował na sobie.  Każdego roku na Wigilię są inne śledzie, w zeszłym roku były to śledzie w pikantnej salsie., dwa lata temu śledzie z marynowanymi grzybami Polecam też przygotować śledziową sałatkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świąteczny rogal z niespodzianką 201

Polecam przygotowanie na Święta tego nadziewanego rogala, który na pewno będzie ozdobą na naszym stole, jak też znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek zamiast chleba.  

zielonacukinka
Muffiny cassis z różanym pudrem 202

mięs, sosów, sałatek, deserów oraz napoi zimnych i gorących. Rewelacyjnie smakują w połączeniu z czekoladą i dziczyzną np. Jeleń w sosie czekoladowy cassis (przepis). W podobny sposób można wykorzystać inne owoce (bez pestek), które zostają po domowej produkcji nalewek i likierów. Po sezonie można sięgnąć po suszone i mrożone owoce, które na kilka dni trzeba zalać alkoholem

SzczyptaSmaQ
Schab ze śliwką pieczony w rękawie w sosie śliwkowym 141

Propozycja na przygotowanie pysznego obiadu ze schabem w roli głównej.Mięso upiekłam w rękawie foliowym.Jest to doskonały sposób na pieczenie nie tylko mięsa,ale także warzyw i ryb.Tak upieczony schab nigdy nie będzie suchy.Proste w przygotowaniu,wyśmienite mięso na swiąteczny stól i na niedzielny obiad, a także na przyjęcie znajomych lub przyjaciół.Pieczenie w rękawie pozwala na przyrządzenie smakowitego mięsa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ogórki malosolne 125

przetworow)korzen chrzanu bardzo pozadany(niestety nie mialam)Wykonanie:Zakupione ogorki wsypac do duzej miski,zalac zimna woda i odstawic.Mozna pozostawic do nawet do nastepnego dnia.Nie ma lepszego sposobu na pozbycie sie resztek ziemi i piasku z ogorkow.Przygotowac sloje.Mozemy je wyparzyc w piekarniku lub kazdy z osobna przelac wrzatkiem.Polecam metode piekarnikowa.Wstawiamy sloje do piekarnika nagrzanego do 120 ° C na okolo15

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zdrowy dżem jeżynowy bez cukru 139

odsaczyc.Przygotowac szeroki,plaski rondel o grubym dnie.Jezyny zasypac ksylitolem i dokladnie wymieszac.Podgrzewac owoce,az puszcza sok.Pogotowac kilka minut.Jesli nie przeszkadzaja Ci pestki smazysz dzem do uzyskania odpowiedniej konsystencji.O trzech sposobach jak rozpoznac,ze dzem jest gotowy,pisalam juz wczesniej.Najlepiej smazyc dzem kilka razy po 30 minut.Smazenie rozkladam na 2 dnijesli jednak chcesz sie pozbyc pestek przetrzyj pulpe owocowa przez sito

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z ogórka i cukinii - dietetyczna 148

Ogórek obok kapusty i buraka to najpopularniejsze warzywo w Polsce.Wiekszość z nas uwielbia mizerię.Warto pokusić sie jednak o male urozmaicenie i przyrzadzić ja czasem na inny sposób.Ogórek ma niewiele kalorii,nie oszałamia co prawda wartościami zdrowotnymi,jednak jego dzialanie odkwasząjace i oczyszające organizm jest nie do przecenienia.Gdy dorzucimy do niego cukinie,działanie odkwaszające i oczyszczające się zwielokrotnią

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z dyni z gorgonzolą i orzechami włoskimi 208

udziałem jak najwiecej dań do swojej diety.Teraz jest  najlepszy dyniowy czas.Dynia jest najsmaczniejsza ,a i wybór mamy ogromny. Zupa krem obok pieczonej dyni z piekarnika to najprostszy sposób na jesienne delicje dyniowe.Zmiksowana dynia ma wspaniałą jedwabistą konsystencje,a dodatek gorgonzoli nadaje kremowi bardzo wyrazistego ,lekko ostrego smaku.Przyjemną chrupką strukturę stanowi dodatek orzechów włoskich.Dzisiejsza zupa krem powstała

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jabłka w majeranku z żurawiną 177

wytrawnych dań ,najczęściej karmelizowane z cukrem.Okazuje się,że podane z majerankiem i szczyptą soli są naprawdę pyszne i mogą stanowić samodzielną przystawkę do obiadu.Przygotujesz ją błyskawicznie.Zarazem świetny sposób na wykorzystanie świeżej żurawiny,bardzo zdrowej.Te smaczne czerwone kulki bez trudu możemy dziś kupić w supermarktach,bez konieczności polowania na bazarach. Przepis znalazłam w "Kuchni pięciu przemian-zima" Anny Czelej.Bardzo polecam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Słoikowe babeczki truskawkowe 141

chcę tu pisać, że taki sposób na upieczenie babeczek jest mój bo akurat może ktoś już tę metodę stosował. Ja bynajmniej czegoś takiego nie spotkałam i wpadłam na pomysł aby babeczki upiec w słoikach. Ważne jest aby słoiki były proste, bo z takich zwężanych u góry lub w innych kształtach trudno byłoby je wyjąć. A z takich same wyskakują

Ewa w kuchni