5 sposobów na - 1500 przepisów (strona:60/100)

Szarlotka sypana 1629

jabłek, jak i roztapiające się masło wiążą składniki suche, co skutkuje dobrze upieczoną szarlotką. Wiele przepisów na szarlotkę sypaną uwzględnia warstwę masła jedynie na wierzchu ciasta, jednak przy takim sposobie wykonanie zwiększa się ryzyko, że niezbyt mokre jabłka nie do końca nasączą suche składniki.W poniższym przepisie masło rozkłada się pomiędzy poszczególnymi warstwami. Szarlotkę można przygotować w tortownicy o średnicy

Smakołyki Bereniki
Chleb jak z duńskiej piekarni 146

nawet główna ulica wygląda tajemniczo. Z nadzieją wypatruję pana Holmes'a, w swym sherlockowym kapeluszu, podążającego tropem kolejnej zagadki. Co, biorąc pod uwagę trzy powyższe czynniki, jest najlepszym sposobem na spędzenie kilku wolnych godzin? Owszem, książka brzmi ciekawie. Ale ona rozgrzeje raczej duszę niż ciało, a to ostatnie właśnie rozgrzania się domaga. Odpowiedź jest prosta - trzeba włączyć piekarnik. Żeby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort tęczowy 326

mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzić. W ten sposób upiec po kolei wszystkie biszkopty. Kiedy jeden biszkopt się piecze miksujemy składniki na kolejny i wkładamy do drugiej formy. Wyjmujemy z piekarnika upieczony biszkopt i zamieniamy go kolejnym do upieczenia

Pyry na Gaz
Domowy kandyzowany imbir 211

mnie kolejnym minusem jest fakt, że kupny imbir zawiera konserwanty, a ja staram się ich unikać, bo po co faszerować organizm chemią kiedy można jej w bardzo prosty sposób uniknąć. Tak oto pewnego dnia postanowiłam zrobić kandyzowany imbir sama. Przepis nie jest skomplikowany i pozwala uzyskać dużą ilość wybornego, domowego, kandyzowanego imbiru bez żadnych ulepszaczy! Możecie go bardzo długo przechowywać

maniapieczenia
Chleb żytnio-orkiszowy,ulubiony i zdrowy gluten 152

wykluczeniem pszenicy z mojego menu. Ponieważ sama od lat piekę chleb ,jem wyłącznie domowe makarony i pierogi,ciasta przygotowuję również samodzielnie,nie korzystam z garmażeryjnych półproduktów w łatwy sposób wyeliminowałam pszenicę z diety.Nie,nie nie zrezygnowałam z glutenu całkowicie,ale zamieniłam zamulającą i zapychającą mój organizm mąkę pszenną na zdrowszą mąkę orkiszową.O orkiszu możesz przeczytać tutaj .Nie zrezygnowałam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pączki 144

produkty i wyrobić ciasto do momentu aż będzie odstawać od ręki. Pozostawić w ciepłym miejscu ok. 15 minut, a gdy zacznie rosnąć wyrobić. Gotowe ciasto można formować na dwa sposoby: 1/ Porcje ciasta nabierać łyżką, uformować w ręku małe krążki, nałożyć pól łyżeczki nadzienia, zlepić, uformować kulę, i odłożyć na stolnicę dobrze oprószoną mąką. 2/ Ciasto  rozwałkować na grubość

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto czekoladowo - bananowe 121

łyżek kakao 50 ml oleju roślinnego 50 ml szklanki ciepłej wody 100 ml mleka 2 zmiksowane banany Polewa: 1 tabliczka białej czekolady 70 ml kremówki 1 łyżeczka masła Sposób wykonania: W jednym naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki płynne: olej,  mleko, wodę, zmiksowane banany, jajko. W drugim suche: cukier, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, kakao. Następnie wymieszane składniki

Na słodko lub wytrawnie
Kartoflak, nagus, babka ziemniaczana 327

kiełbasy 1 cebula 10 – 20 dag boczku (najlepiej gotowego pokrojonego ) 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej Olej Sól, pieprz, majeranek, odrobina papryki czerwonej, dałam tez sól czosnkową. Sposób wykonania: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W miedzy czasie pokroić na drobno cebulę i kiełbasę i podsmażyć do zeszklenia się cebuli na wolnym ogniu. Do startych ziemniaków dodać

Na słodko lub wytrawnie
Maślane rogale z kruszonką 147

miękkiego masła 50 g mąki 50 drobnego cukru 2 łyżki pokruszonych płatków migdałowych Dodatkowo: 3 łyżki masła lub margaryny ( dałam margarynę „Smakowita) 1 rozmącone jajko 1 łyżka wody Sposób wykonania: W przypadku, gdy mamy świeże drożdże należy zrobić zaczyn: Drożdże wymieszać z odrobiną cukru i mleka, odstawić do wyrośnięcia na kilka minut aż drożdże „ruszą”. Gdy do przepisu dajemy drożdże

Na słodko lub wytrawnie
Babka kakaowa w polewie czekoladowej 180

łyżki kakao 4 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Kilka kropel olejku cytrynowego 2 łyżeczki cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 30 g margaryny Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym jajku, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mleko, kakao, proszek do pieczenia, olejek cytrynowy, cukier waniliowy i wszystko bardzo dokładnie wymieszać

Na słodko lub wytrawnie
Pączki z miodem 165

wódki 1/3 łyżeczki olejku pomarańczowego dodatkowo olej lub smalec do smażenia Składniki na lukier: 150 g cukru pudru 3 łyżki gorącej wody kandyzowana skórka pomarańczowa. Nadzienie: Marmolada z róży Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z masłem i miodem na puszystą masę. Śmietanę lekko podgrzać. Jeżeli mamy świeże drożdże to należy je pokruszyć i wymieszać z ciepłą śmietaną, suszone drożdże także

Na słodko lub wytrawnie
UDKA DUSZONE Z KUSKUSEM 179

zielonego groszku  1 cebula  3 ząbki czosnku 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego  1/4 szklanka oliwy  1/2 łyżeczki kurkumy  sól, pieprz  garść rukoli Sposób przyrządzenia: Udka po umyciu i wysuszeniu natrzeć solą i pieprzem. Przełożyć na patelnię i podsmażyć z każdej strony na oliwie, przełożyć na talerz. Następnie na ten sam tłuszcz wrzucić posiekane

pieprzny smaczek
CYNAMONOWE PANCAKES 137

szkl * jajko – 2 szt * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier – 1 czubata łyżka * cynamon – 1 czubata łyżka * olej – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę miksujemy z mlekiem/napojem, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, jajkami i olejem. Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy cynamon oraz cukier i dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię kładziemy

Ostra na Słodko
Grzanki francuskie w jajku z gorgonzolą i salsą paprykową. 156

problem z ilością jedzenia. Często pytacie mnie, w jaki sposób wykorzystać resztki z dnia poprzedniego, co można z czym połączyć, by stworzyć całkiem nową potrawę. Nie jest to trudne zadanie, o ile te resztki to na przykład mięso, a nie zupa. Bo co wymyślić z żuru, który został z dnia poprzedniego. Zawsze można go nazwać "żurek

BaRepas
Jem zdrowo: Owsianka z zasmażanym jabłkiem 136

coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "2 średnie jabłka 0,5 łyżeczki masła 4 łyżki owsianki 1 łyżka otrębów żytnich 1 łyżka siemienia lnianego przyprawy kurkuma, cynamon, goździki " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 jabłka kroimy w mniejsze cząstki przyprawiamy kurkumą, cynamonem i podsmażamy na maśle do miękkości. Zalewamy wodą tak aby je przykryć, dodajemy płatki, siemię lniane, otręby i goździki

CoolinarniePL