5 sposobów na - 1500 przepisów (strona:56/100)

Mizeria ze świeżych ogórków do obiadu. 143

Ogórki powinny być średniej wielkości. Składniki : 70 dkg świeżych ogórków 2 łyżki śmietany 2 gałązki zielonej natki pietruszki sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, a następnie kroimy w cienkie plasterki lub trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na 15-minut, aby ogórki puściły sok. Następnie odcedzamy sok,dodajemy śmietanę, pokrojoną

Przepisy i porady kulinarne
Ogórki kiszone bez "dziur" w środku. 138

Składniki : Nakłuwamy każdy ogórek 5 kg małych ogórków czosnek korzeń chrzanu koper woda   (najlepiej nie chlorowana) sól Sposób wykonania : Ogórki dokładnie umyć. Chrzan obrać,opłukać. Czosnek obrać z łupinek. Do każdego słoja (około 1,5l) włożyć po 1 baldachimie kopru (najlepiej z ziarnkami), 4-5 ząbków czosnku, 1 mały kawałek chrzanu. Możemy też włożyć do każdego słoika

Przepisy i porady kulinarne
Palącym osobom jest bardziej zimno ! 148

Nikotyna sprawia, że nasze naczynia krwionośne kurczą się i zwężają. Komórki ciała są słabiej ukrwione i niedotlenione, a to sprawia, że osobą palącym szybciej marzną kończyny, nos, uszy. Jedynym sposobem,aby to zmienić jest rzucenie palenia. Wtedy nasz organizm zacznie się oczyszczać z toksyn i zauważymy szybką poprawę , będzie nam cieple

Przepisy i porady kulinarne
Kruchy jabłecznik z pianką truskawkową. 124

słodkich jabłek 2 budynie śmietankowe    Pianka truskawkowa : 8 białek 1/2 szklanka cukru pudru 2 kisiele truskawkowe szczypta soli Przygotuj również : kasza manna cukier puder   Sposób wykonania : Ze składników przeznaczonych na ciasto, zagniatamy kruche ciasto. 1/3 ciasta kruchego wkładamy do lodówki, aby nam stwardniało. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na blat i wykładamy nim blaszkę o wymiarach około 25x35cm wyłożoną

Przepisy i porady kulinarne
Przepis na ogórki konserwowe. 135

czarny   ( cały ) gorczyca biała ziele angielskie zalewa : 1 litr wody  ( najlepiej źródlanej ) 1 i 1/2 łyżki soli 2 łyżki cukru 1/2 szklanki octu 10%   Sposób wykonania : Ogórki dokładnie myjemy z letniej wodzie. Do każdego litrowego słoika wkładamy po 1-2 listku laurowym,3 ząbki czosnku, łodygę zielonego koperku, kawałek chrzanu, kilka ziaren pieprzu

Przepisy i porady kulinarne
Ajerkoniak z brandy lub koniakiem. 114

Składniki : 5 dużych żółtek 30 dkg cukru pudru 0,75 l tłustego mleka 1 szklanka spirytusu  (250ml) 15 ml koniaku lub brandy 1 łyżeczka cukru wanilinowego Sposób wykonania : Mleko zagotować i dodać do niego cukier wanilinowy, wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać do niej powoli mleko, cały czas mieszając. Następnie bardzo wolno

Przepisy i porady kulinarne
Lecznicza nalewka z owoców pigwy. 133

Składniki : 1 kg owoców pigwy 2/3 l spirytusu  ( 750 ml ) 50 dkg cukru Sposób wykonania : Owoce pigwy umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry, ułożyć w słoju, przesypując cukrem, zakręcić i odstawić na 6 dni. Następnie odcedzić przez sitko. Syrop wymieszać ze spirytusem, wlać do słoja, zakręcić i odstawić na 2 miesiące w chłodne i ciemne

Przepisy i porady kulinarne
Sok ( 100% ) z jabłek na zimę. 81

Składniki : 4 kg jabłek Sposób wykonania : Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Przepuścić przez sokowirówkę. Ewentualnie przecedzić przez gęste sitko lub gazę. Sok jabłkowy przelać do czystych słoików lub butelek i szczelnie zamknąć. Pasteryzować w temperaturze 85 C przez 15 minut. Przechowywać w zacienionym i chłodnym miejscu. Jest to naturalny, zdrowy sok , dostarcza naszemu organizmowi wiele witamin oraz

Przepisy i porady kulinarne
Kompot z borówek - świetny do herbaty i domowego kisielu. 73

Składniki : 2 kg borówek  cukier woda Sposób wykonania : Borówki oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą na durszlaku. Pozostawić na chwilę żeby obciekły. Przesypać do małych słoiczków. Do każdego słoiczka wsypać po 2 łyżki cukru. Zalać wodą , aż owoce zostaną całkowicie przykryte. Dokładnie zakręcić wieczkami i pasteryzować w kąpieli wodnej ( 85 C ) przez 15 minut.  Kompot możemy pić lekko rozcieńczając

Przepisy i porady kulinarne
Kompot ze śliwek na zimę. 94

Składniki : 2 kg śliwek 1 l wody 40 dkg cukru Sposób wykonania : Owoce umyć, przekroić na połówki, usunąć  pestki. Ułożyć w słoikach do wysokości 3/4 słoika. Z cukru i wody ugotować syrop i gorącym zalać śliwki. Zakręcić dokładnie wieczkami i pasteryzować 15 minut w temperaturze

Przepisy i porady kulinarne
Jak uratować przypalony sos? 184

przypali nam się sos, możemy go jeszcze uratować w następujący sposób :  Przelewamy go do czystego rondelka, uważając aby nie zeskrobać z dna spalenizny i przegotowujemy go z kawałkiem suchego chleba lub surowym ziemniakiem. Następnie chleb czy ziemniak wyrzucamy. Natomiast jeśli chcemy, aby nasz sos był bardziej aromatyczny możemy dodać do niego szczyptę kawy rozpuszczalnej.     Pozdrawiam gorąco

Przepisy i porady kulinarne