5 sposobów na - 1500 przepisów (strona:7/100)

Jajka faszerowane pieczarkami 101

razem zrobiłam porcję tylko dla siebie (w końcu to jeszcze nie święta;)) Dla osób stosujących dietę białkową ta potrawa będzie dozwolona jeśli pominą końcowe podsmażenie jajek na maśle. Sposób przygotowania (cztery połówki jajek/ dla mnie jedna porcja): 2 jajka około 6 pieczarek 1 łyżka posiekanej pietruszki sól, pieprz otręby owsiane firmy Kupiec do posypania 0,5 łyżeczki masła(...)Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo studzimy i obieramy, a następnie przykrawamy na pół i wyciągamy żółtka pieczarki myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach pieczarki wrzucamy na teflonową patelnie i dusimy z niewielką ilością wody, aż zmiękną i nam się ładnie podsmażą żółtka rozduszamy widelcem, dodajemy usmażone pieczarki, pietruszkę przyprawiamy farsz solą i pieprzem wg. smaku nakładamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Jajka faszerowane z majonezem i łososiem 207

Jako entuzjasta jajek, wędzonego łososia i domowego majonezu , staram się eksploatować te klimaty na różne sposoby. Jednym z nich były tosty z łososiem, jajkiem i majonezem . Tym razem jednak nie będzie tostów, ani nawet kawioru, choć i ten ostatni byłby tu jak najbardziej na miejscu. Prezentujemy natomiast prostą w wykonaniu i atrakcyjną wizualnie przystawkę, którą nie tylko ucieszymy podniebienia własne(...)gości, ale też dodatkowo udekorujemy stół. Choć wszelkie tego rodzaju sposoby wykorzystania jajek kojarzą się od razu z Wielkanocą, to jednak jest to bardzo uniwersalna przystawka. Dlatego zachęcam do przypomnienia sobie o niej również o innych porach roku i niekoniecznie z powodu jakiejś konkretnej okazji. Jajka faszerowane z majonezem i łososiem 2015-04-03 13:25:59 Prosta i efektowna

Kulinarna Pokusa
Klopsy wołowe 221

napotkałem w książce Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska . Ponieważ dla kuchni z tamtych regionów Europy bardziej typowa od wieprzowiny jest wołowina lub baranina, więc będą to klopsy wołowe. Choć ich sposób przygotowania i podania zdecydowanie „spolszczyłem”, to jednak składniki w zasadzie zgadzają się zarówno z pierwotnym przepisem, jak i tym co wiemy w ogólności o kuchniach południowo-wschodniej Europy czy Azji(...)Mniejszej . Dlatego też otrzymamy potrawę podaną w dość dobrze znany nam sposób, ale o dużo bardziej oryginalnym dla nas smaku. Klopsy wołowe 2015-04-20 13:03:26 Łatwa i szybka w przygotowaniu, ale oryginalna potrawa nawiązująca do południowych klimatów kuchni bułgarskiej. Ciekawe i w miarę lekkie danie na obiad o każdej porze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki

Kulinarna Pokusa
Leczo 144

najbardziej znanych potraw kuchni europejskich należą zbliżone do siebie składnikami, sposobem wykonania i przeznaczeniem francuskie ratatouille , włoska peperonata oraz tradycyjnie węgierskie, ale dobrze znane również na Wisłą, leczo. Wszystkie z nich zawierają paprykę, pomidory i cebulę, przy czym w przypadku peperonaty lista kluczowych składników w zasadzie się na tym kończy. Obowiązkowymi składnikami nadal wegetariańskiego ratatouille są jeszcze natomiast cukinia(...)bakłażan. Leczo zawiera już dodatek mięsa – we współczesnych wersjach najczęściej boczek lub kiełbasę, a bardziej tradycyjnie – słoninę. Ma też swój charakterystyczny sposób przyprawiania obejmujący zwłaszcza mieloną słodką paprykę. Podobnie jak francuscy i włoscy „kuzyni” może stanowić zarówno samodzielną potrawę (wówczas zwykle z większą ilością boczku i/lub kiełbasy), bądź dodatek do innych dań (np. do kotletów schabowych). Leczo

Kulinarna Pokusa
Sałatka nicejska 284

stanie się suche. Nie należy się też negatywnie sugerować tym, że tak usmażone mięso będzie miało w środku dość ciemny czerwono-szary kolor, który mógłby zostać zinterpretowany w ten sposób, że jest ono surowe. Nie, tak właśnie ma być i na pewno nie będzie surowe. W praktyce kiedykolwiek nie przygotowywalibyście steku z tuńczyka, najpewniej właśnie to będzie odpowiednia technika. Winegret(...)większej ilości ziół wg uznania. Sałatkę proponuję podać z przypieczoną nad tosterem lekką i chrupiącą pszenną bułką/bagietką – będzie typowo „po francusku”. W razie czego złagodzimy w ten sposób również zbyt mocne smaki samej sałatki, a całość może okazać się całkiem sycącym daniem zdolnym zastąpić nawet obiad. Poza tym jednak jest zdrowym i lekkim daniem na każdą porę roku

Kulinarna Pokusa
Kurczak z papryką po węgiersku 258

albo nawet zdjęcie) nie przychodzi Wam teraz na myśl kurczak w peperonacie ? Jeśli tak, skojarzenie wcale nie jest od rzeczy. Nawet większość kluczowych składników się zgadza! Nie mniej jednak sposób wykonania jest mimo wszystko inny, a takie dodatki jak skórka z cytryny, masło czy kwaśna śmietana przynoszą efekt w postaci zupełnie innej potrawy. Ściślej rzecz biorąc, poniżej prezentujemy moją interpretację(...)przepisu, który już dość dawno temu znalazłem w książce Podróże kulinarne – kuchnia węgierska . I od tego czasu jest to jeden z moich ulubionych sposobów na kurczaka. Wbrew pewnym pozorom – np. długa lista składników czy sporo punktów w instrukcji wykonania – nie jest to danie ani trudne, ani czasochłonne w wykonaniu. Ja często wracam do niego właśnie w sytuacjach braku czasu

Kulinarna Pokusa
Młoda marchew z ziemniaczkami - dla niemowląt po 4 miesiącu 86

miesięczny Maluch nie powinien dostawać obiadku "po 8 miesiącu", ale nadal może jeść takie "po 5 miesiącu". Składniki: 3-4 marchewki 2-3 ziemniaczki 1 łyżka masła klarowanego Sposób przygotowania: Marchewkę i ziemniaki dokładnie myjemy, następnie obieramy i płuczemy. Kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do garnka wlewamy trochę wody i wrzucamy marchewkę, gotujemy do miękkości, wtedy dodajemy ziemniaki i również(...)się ich szczelnie zakręcić!) Takie danie to i ja lubię :) moja Mama niedawno zrobiła, ale w wersji dla dorosłych trzeba doprawić solą, pieprzem i zaprawić śmietaną - tani i pyszny sposób na obiad :) jak widać nie tylko dzieci jedzą papki

Kolorowy Przepisownik
Wyciskarka Sana Omega + przepisy i dużo zdjęć 234

się pieczarek, chwilę razem podgrzewając je na patelni, przyprawić do smaku, dodać pokrojony drobno szczypior i natkę pietruszki. Dobrze wymieszać, wyjąć pastę z patelni, pozostawić do ostygnięcia. W ten sposób w kilka minut mamy naszykowaną pyszną pastę na kanapki. Oczywiście dzięki Sanie można robić pasty nie tylko z fasoli, ale również bardzo popularny hummus z ciecierzycy, czy każdą inną pastę(...)już mamy kleistą masę również wrzucamy ją po trochu, najlepiej żeby bez popychania została wciągana, wtedy nie okleja od środka i nie utrudnia wciągania kolejnych porcji. W podobny sposób dodając inne orzechy (jeśli twarde to moczone!) lub bakalie (bez pestek i też jeśli twarde to moczone!) można zrobić tak jak napisałam wyżej świetne kulki, pralinki, zdrowe i do tego bardzo

Co na wege obiad?
OWSIANKA BEZ GOTOWANIA 2 - pestki, nasiona, ziarna 164

które nagle wyrosły im jakoś bardzo długie zęby. Generalnie nie jestem zwolenniczką zmuszania dzieci do jedzenia czegokolwiek ale z doświadczenia już wiem, że czasem jest to tylko kwestia zmiany sposobu podania i wszystko jest ok. Jeśli nadal nie chciałyby jeść, odpuszczam. Póki co, udaje się w tej nowej formie pestki, nasiona i ziarna przemycać, a ja sama na tym korzystam(...)niezbyt dużo, żeby było lekko i świeżo ale nie zbyt szałwiowo. Dzięki takiej wersji owsianki mamy  pestki, nasiona i ziarna  podane chyba w najlepszy możliwy sposób: -  bez obróbki termicznej  czyli bez tracenia wartościowych składników odżywczych pod wpływem wysokiej temperatury, -  zmielone  czyli z większą szansą na strawienie i wykorzystanie w pełni tego, co się zjadło

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Czerwony ryż z papają i kapustą Pak Choi 178

Choi 1 papaja 2 papryczki chilii (użyłem 'Bird's Eye') 2 cebule ze szczypiorem 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki sosu sezamowego 2 łyżki słodkiego sosu chilli Sposób przygotowania: Ryż ugotować bez dodatku soli według sposobu opisanego powyżej. Kapustę podzielić na liście i pokroić na kawałki (ogonek kroimy w poprzek). Cebulę wraz ze szczypiorem posiekać.  Papaję obrać, usunąć

W SMAK
Truskawkowy filecik 200

porcje: 2 średniej wielkości piersi z kurczaka 0,5 szkl wytrawnego białego wina kilka truskawek-ok. 6-8 sztuk łyżka brązowego cukru sól pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania: piersi myjemy, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki truskawki myjemy, kroimy w plasterki wstawiamy wodę na ryż oliwę podgrzewamy na patelni i podsmażamy na niej kurczaka na drugiej patelni(...)dwóch stron na złoty kolor do wina wrzucamy truskawki, podgrzewamy.  na talerzu układamy piramidki z plasterków kurczaka przełożone plasterkami truskawek. serwujemy z ryżem P.S aby urozmaicić sposób podania, ryż można nałożyć do niewysokich szklanek i tak uformowany przełożyć na talerz:) smacznego

Luźna Kuchnia
Penne z warzywami 201

Makaron jak dla mnie jest królem kuchni. Można go przyrządzić na tysiąc sposobów, ile kucharzy tyle przepisów. Ja dzisiaj sobie wymyśliłam, że będzie przede wszystkim z masłem i czosnkiem ale żeby nie było nudno, to dodałam trio warzywne - marchew, brokuł i kalafior. Fantastycznie pachnie i tak samo smakuje.   Obiad za 10 zł :-)  Składniki:  200 g makaronu penne(...)mrożonych w/w warzyw  1 duży ząbek czosnku  1 duża łyżka masła  2 łyżki śmietany 18 % sól, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie  odrobina rukoli do posypania  Sposób przyrządzenia:   Makaron i warzywa ugotować wg przepisu na opakowaniu. Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć 1 minutę na maśle. Dołączyć warzywa i ponownie 1 minutę smażyć. Na koniec zaprawić

pieprzny smaczek
Topniki jabłkowe 150

jabłkami.  Dlaczego ciasteczka nazwałam topniki? Takie skojarzenie, że jabłka pokrojone w cienkie paseczki zatapiają się w cieście jakby pływać nie umiały :) Bardzo prosty przepis, szybki i nie sposób go zepsuć :) Ciastka po upieczeniu się nie zapadają tak, jak potrafi to zrobić tradycyjny biszkopt. Byc może dlatego, że na środku jest jabłko. Składniki są wyliczone na 8 sztuk. Niestety zjada(...)jajka 4 łyżki cukru pudru (jeśli nie macie cukru pudru to przy okazji przepisu na  tort w kształcie kortu tenisowego   opisywałam, jak go zrobić - na dwa sposoby) 4 łyżki mąki 1 opakowanie cukru waniliowego (ja miałam pół opakowania i wystarczyło) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 łyżki mleka 1 nieduże jabłko W malakserze wymieszać jajka z cukrem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Selery zapiekane, nadziewane farszem z udek drobiowych z szybkowaru 166

szczypty gałki muszkatołowej sól morska drobno mielona, czarny pieprz 1 - 2 łyżki świeżo posiekanego koperku + szczypta lub troszkę więcej suszonego Przygotowanie oddziel mięso od kości w następujący sposób: natnij nożem mięso przy kości następnie delikatnie odcinaj mięso z lewej i prawej strony kości na koniec wsuń nóż pod kość i pociągnij wzdłuż nożem - w ten sposób oddzielisz resztę mięsa

Szybko Szybkowar

Proponowane wyszukiwania