Łosoś otulony pierzynką z piernika,skórki pomarańczowej i majeranku to brzmi naprawdę świątecznie,a i bajecznie smakuje.Łososia lubimy i jemy bardzo często,dlatego gdy tylko wypatrzę nowy sposób podania tej arcyzdrowej rybki,muszę go od razu wypróbować.Ten prosty przepis to sposób na bardzo elegancki obiad. Rewelacyjny pomysł na przyrządzenie łososia z piernikiem idealnie wpisuje tę potrawę na listę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wyjęcie kości śródstopiawycięcie nadmiaru tłuszczu usunięcie tkanki łącznej i tłuszczu między dwoma głównymi płatami mięsaW sklepach jednak można kupić już gotowy udziec jagnięcy bez kości, przygotowany w podany powyżej sposób. Jedyną różnicą jest to, że węzły chłonne nie zawsze są usuwane. Nie powinno to nam w niczym przeszkadzać ale mają one żylastą teksturę i bardzo silny smak, który może(...)każdemu odpowiadać. Przyprawa do udźca jagnięcegoGdy już mamy odpowiednio przygotowany udziec jagnięcy następnym krokiem jest jego marynowanie/sezonowanie. Najlepszym i najprostszym sposobem na marynowanie udźca jest wykorzystanie do tego czosnku, rozmarynu, pieprzu, soli i oliwy z oliwek. Po pierwsze czosnek. Najprostszą metodą jest przecięcie ząbków czosnku na pół i natarcie nimi całej powierzchni udźca. Albo możemy pokroić czosnek w plasterki, następnie
naRuszciecukru kryształu (z tego 15 dag upalić na karmel)6 żółtek4 jajałyżka sody1 proszek do pieczenia1 łyżka kakao2 opakowania przyprawy do piernikamąka: tyle, ile zabierze ciasto (ok. 2 kg) Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka jaja i pozostałe składniki, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia sodę, przyprawę do piernika, kakao. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując(...)wykrawać foremką różne kształty pierniczków. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i upiec. Po ostudzeniu polukrować lub przybrać wg własnego uznaniaLukier: 2 białka30-40 dag cukru pudruszczypta kwasku cytrynowego Sposób wykonania: Ucierać białko z cukrem pudrem tak długo, aż masa stanie się gęsta i pulchna.Przyprawić szczyptą kwasku cytrynowego. Dla uzyskania innego koloru można dodać odrobinę kakao lub kilka kropel soku
RAROSSAczekoladki" brzmi niezwykle zachęcająco i myślę, że nawet antyfani pralinek się nimi skuszą. Pojęcie "domowe" czekoladki z "domowym" marcepanem brzmi jeszcze dumniej co sprawia, że tym bardziej nie sposób im się oprzeć.Gorzka czekolada, której serce stanowi marcepan, a wierzch zdobią pokruszone migdały to połączenie niemal idealne i przede wszystkim reprezentujące świąteczne smaki - czekoladki znakomite na Boże Narodzenie. Domowe(...)wódki (w wersji dla dzieci - zastąpić wodą) 80 g cukru pudrukilka kropel aromatu migdałowego100 g gorzkiej czekoladyok. 50 g płatków migdałówponadto: silikonowa forma do czekoladekDomowe Czekoladki z Marcepanem - Sposób przygotowania:Migdały zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy je i osuszamy. Migdały chwilę podprażamy na suchej patelni do leciutkiego zarumienienia - studzimy, a następnie mielimy.Wszystkie składniki łączymy ze sobą
Słodka StronaJest wiele sposobów pieczenia kurczaka, dzisiaj pokaże Wam jak wygląda to u mnie w domu... . Mam nadzieję, że przepis sie spodoba :)SKŁADNIKI2 kg udek i skrzydeł z kurczaka1/2 kg marchwicebulapieprzszałwiarozmarynsól czosnkowapapryka w proszkupół szklanki białego wwytrawnego wina1 1/2 kg ziemniakówoliwa z oliwekząbek czosnkusólSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPrzygotować mieszankę przypraw w których skład wchodzą : sól czosnkowa,pieprz (kulki ), papryka , rozmaryn, szałwia, listek laurowy(...)porcje kurczaka,pół szklanki białego wytrawnego wina naszą mieszanke przypraw i wszystko dokladnie wymieszać. Przykryć przezroczystą folią kuchenną i odstawić do lodówki ( można sobie przygotować kurczaka w ten sposób dzień szybciej. Im dłużej kurczak leży w marynacie tym jest smaczniejszy ). Włączyć piekarnik, obrać ze skóry ziemniaki i marchewkę. Na dużej patelni ( albo dwóch ) rozgrzać 3 łyżki oliwy
zielonacukinkapełni rehabilituje niezbyt apetyczną nazwę. Kruche, puszyste ciasto, niezwykle delikatna pianka z białek oraz proszku budyniowego i do tego mnóstwo owoców..."Pleśniak" rozpływa się w ustach powodując, że nie sposób nie pokusić się o sięgnięcie po kolejny kawałek - owocowa poezja dla podniebienia.Pleśniak - Składniki:Ciasto:1,5 szklanki mąki pszennej1 szklanka mąki krupczatki250 g masła (zimnego)1,5 łyżeczki proszku(...)wanilią (ewentualnie zwykły cukier waniliowy)2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g)2 łyżki olejuok. 500 g dowolnych owoców (borówki, truskawki, maliny itp.)cukier puder do oprószeniaPleśniak - Sposób przygotowania:Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedna ok. 60% druga 40%. Wkładamy do zamrażalki na minimum 2 godziny.Po
Słodka Stronapietruszkisól, pieprzSposób przyrządzenia:Nie będę ukrywać, że nie lubię ścierać marchewki na tarce, dlatego wykorzystuję w tym celu malakser, który wykona za mnie robotę w minutę. Uzyskuję w ten sposób marchewkę startą na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek wyciskamy lub drobno kroimy, dodajemy do marchewki także jajka i bułkę tartą. Mieszamy wszystko dokładnie, a następnie znowu wykorzystujemy cudowne
upichcicSmaczne, a do tego ślicznie wyglądające na stole przekąski, którymi można ugościć przyjaciół. "Środki" tortilli mogą być dowolne i może Was ograniczać tylko wyobraźnia. Dziś podam
upichcicużywałam do tej pory takich przypraw i na początku nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić. Poczytałam trochę o tej mieszance przypraw i postanowiłam sama coś wymyślić. W ten sposób powstała poniższa potrawa :)Składniki:mieszanka przypraw ras el hanout - około 2 łyżeczek,około pół kilograma wieprzowiny - ja użyłam karkówki,4 średnie marchewki,3 średnie pietruszki,pół małego selera,kawałek pora(...)wkładamy mięso, pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Szybko obsmażamy (maksymalnie kilka minut) i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na tej samej patelni, na pozostałym tłuszczu w identyczny sposób obsmażamy pokrojone w kawałeczki marchew, pietruszkę i seler. Przełożyć na mięso. Na wierzchu wyłożyć pokrojony w plasterki por. Naczynie przykryć i wstawić na około 40 minut (aż wszystko zmięknie) do piecyka
Codzienna kuchnia niecodziennarazy, to podzielę się z Wami praktyczną wiedzą na ich temat. Przyznaję, nie robiłam ich 100 razy, może raptem 10 :) Mam już jednak jako takie pojęcie w jaki sposób samodzielnie je przygotować ;)Podstawą jest ryż. Nie może to być pierwszy lepszy, lecz specjalny ryż do sushi. Ziarna są większe, bardziej okrągłe i kleiste. Nie ryzykowałabym próby przygotowania sushi ze zwykłego(...)Jako dodatki podajemy również wasabi (bardzo ostry japoński chrzan) oraz marynowany imbir, który działa oczyszczająco na nasze kubki smakowe. Jedząc różne rodzaje sushi, przegryzamy je plasterkami imbiru. W ten sposób nie mieszamy smaków. Samodzielne przygotowanie sushi nie jest trudne. W sklepach są dostępne gotowe zestawy zawierające nori, ryż, ocet a nawet maty bambusowe. Warto sięgnąć po takie zestawy
Codzienna kuchnia niecodziennaCzasami więc wolę przygotować większą ilość, poporcjować i zamrozić w plastikowych pojemnikach. Potem wystarczy wyjąć taki farsz, rozmrozić i przełożyć szybko usmażone naleśniki. W ten sposób błyskawicznie można stworzyć smaczne danie i podać je na wiele sposobów.Wczoraj ten farsz uratował mnie ;) Musiałam szybko przygotować kolację dla niespodziewanych gości. Zależało mi na tym, żeby było oryginalnie
Codzienna kuchnia niecodziennaaromatyczne pyszne. Kiedyś robienie przecierów było prawdziwą udręką: gotowanie, mieszanie, przecieranie...A kuchnia przypominała krajobraz jak po bitwie. Aż kiedyś ktoś podpowiedział mi najprostszy z prostych sposób na szybkie, bezproblemowe i przede wszystkim zdrowe przygotowanie przecieru. Szybkie, bo trwa naprawdę krótko. Bezproblemowo, bo bez bałaganu i zachlapanej kuchni. A zdrowe, bo wykorzystujemy całego pomidora, gdyż wycinamy tylko(...)elektryczną, więc migiem idzie i bez wysiłku) i mielimy nasze piękne pomidorki :) Całe, ze skórką, która jest niemal nie wyczuwalna po zmieleniu. Nie każdemu taki sposób odpowiada, gdyż powstały przecier ma pesteczki i drobinki skórek. Do picia, jako sok, nadaje się średnio. Jednak na zupę jest to idealne rozwiązanie, gdyż żaden przetarty
Codzienna kuchnia niecodziennapoczątek garść informacji ze strony producenta:Dzbanki filtrujące ATRI o pojemności całkowitej 2,5 l. (pojemności wody przefiltrowanej ok.1,3 l.) z manualnym wskaźnikiem wymiany wkładu są doskonałym sposobem otrzymywania czystej wody, pozbawionej chloru, metali ciężkich (np. ołów , miedź) i in. szkodliwych substancji. Wystarczy napełnić dzbanek filtrujący wodą z kranu i odczekać kilka minut, aż woda się przefiltruje.Dzbanek filtrujący ATRI(...)silikonowy?) brzeg, który zapobiega tzw. szuraniu przy przesuwaniu oraz rysowaniu delikatniejszych powierzchni, co zdarza się przy tego typu naczyniach.Kształt dzbanka jest przemyślany. Jest owalny, lekko spłaszczony, w taki sposób, że swobodnie mieści się na drzwiach lodówki. Można zatem schłodzić wodę bez konieczności przelewania do innego naczynia.Wodę wlewamy przez otwór powstały po przesunięciu klapki-paska z widocznym wskaźnikiem. Wskaźnik
Codzienna kuchnia niecodziennasmakuje wspaniale również w zupie jarzynowej, czy jako jedno z warzyw dodawanych do rosołu. Próbowaliście kiedyś faszerować włoską kapustę? Nie? No to dzisiaj zapraszam Was do spróbowania takiego własnie sposobu na włoską kapustę.Składniki:niezbyt duża włoska kapusta,masa mięsna na gołąbki w ilości odpowiedniej do wielkości kapusty (jeśli nie macie swojego ulubionego przepisu na farsz do gołąbków(...)liści, wykroić lekko głąb. Zagotować wodę z solą i odrobiną cukru, obgotować w niej kapustę (kilkanaście minut na wolnym ogniu).Kapustę wyjąć z wody, przestudzić. Porozsuwać liście w taki sposób, aby można było między nie nałożyć farsz.Kiedy już kapusta będzie wypełniona farszem, uformować dłońmi zgrabną główkę, lekko ściskając do środka. Kapustę ułożyć w wysmarowanej olejem formie do zapiekania. Upiec
Codzienna kuchnia niecodziennaugotować w skórce.Włoszczyznę obrać, pokroić w średnie kawałki - podobnie jak do rosołu.)Na początek musimy zdjąć skórę z kurczaka w taki sposób, jakbyśmy zdejmowali z niego ubranko :) Musimy zrobić to w taki sposób, aby była ona w całości.Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kładziemy go na wygodnej desce, żeby się nie ześlizgiwał
Codzienna kuchnia niecodzienna