włoskich (polecam bakalie i przyprawy Skworcu ) Wykonanie: Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowując składniki na ciasto, w 4 naczyniach, łączymy je w następujący sposób: 1- Do dużej miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. 2- W małym naczyniu łączymy olej z sokiem z cytryny. 3- Marchewkę ścieramy na tarce i drobnych oczkach. 4- Wszystkie pozostałe
Smak mojego domuolejem z pestek dyni 2 kawałki (brykiety) mrożonego szpinaku 30g orzechów włoskich 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz oraz czosnek mielony do smaku Sposób przygotowania: Filety myjemy, osuszamy, a jeśli trzeba usuwamy pęsetą ości. Delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Rozmrożony szpinak łączymy z olejem, orzechami, sokiem z cytryny i 2 łyżkami parmezanu. Doprawiamy pieprzem, czosnkiem
Kuchnia w czekoladziewarzywo jest naturalną krzyżówkę nasion brukselki z jarmużem, wyhodowane bez ingerencji w materiał genetyczny, bez udziału GMO i sztucznych składników. Postaram się nieco bliżej zaprezentować jego właściwości i sposób przygotowania. Połączenie brukselki i jarmużu nadało kalerosse TM niepowtarzalnego lekko orzechowego smaku, a dodatkowo jest w nim dwa razy więcej witaminy B6 oraz witaminy C, jak również witaminy E. Jest
Kuchcik gotujewieprzowego mięsa 200 g kiełbasy 200 g suszonych grzybów 2 marchewki 3 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, czarny pieprz Ziele angielskie, liście laurowe Kilka łyżek oliwy Majeranek, kminek Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną kroimy i wkładamy do dużego garnka. Następnie białą kapustę szatkujemy i dorzucamy do kiszonej.Zalewamy wrzątkiem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy przez ok. 1 godzinę
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepełna po brzegi szklanka cukru 6 białek szczypta soli 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 2 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń cukier puder do posypania Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą, dodajemy masło, siekamy drobno, wbijamy żółtka, zagniatamy kruche ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawijamy
Cukiernia Pychotkiczekolada – ok. 10 kostek * kakao – 1 łyżeczka * mleko 3,2% – 200 ml * cukier – do smaku DODATKOWO: * wiśnie ( z kompotu ) , mleczna czekolada, śmietana 36% ( do ubicia ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy drobno posiekane herbatniki i masę krówkową – mieszamy. Całość wlewamy do szklanki. Mleko podgrzewamy, dodajemy kawę INKA i kakao, słodzimy ( wg. uznania ). Całość
Ostra na SłodkoZbliżają się święta i jedną z przekąsek na świątecznym stole są zazwyczaj śledzie… ale może tym razem warto pokusić się o to, aby przygotować je w troszkę inny sposób. Zamiast tradycyjnych śledzi w oleju z cebulką proponuję Wam śledzie z pomidorami i pieczarkami. Smak tych śledzi jest obłędny – spróbujcie… Śledzie z pomidorami i pieczarkami – składniki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka majeranku 2-3 liście laurowe 4-5 ziaren kolendry szczypta suszonego czosnku szczypta czarnego pieprzu szczypta soli sposób przygotowania Foremny kawałek mięsa myjemy i wkładamy do sporej miski. Do misy wsypujemy cukier i dokładnie z każdej strony, wcieramy go w łopatkę. Miskę przykrywamy i odstawiamy
Miód i pieprzwykorzystałam do przygotowania uszek z grzybami. Ilość ciasta należy zwiększyć w zależności od ilości pierogów. Ja robię pierogi partiami. Gdy wykorzystam całe ciasto z przepisu , robię kolejne. W ten sposób ciasto jest zawsze odpowiednio plastyczne. Przygotowanie: Grzyby płuczemy, a następnie zalewamy gorącą przegotowaną wodą. Odstawiamy na godzinę. Następnie grzyby gotujemy około 1 godziny w wodzie, w której się moczyły. Grzyby
Słodkie okruszkiorzechów laskowych • 1/2 łyżeczki cynamonu • szczypta gałki muszkatołowej • 50 g czekolady ekstra goszkiej 90 % • 1 jajko • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej do każdej szklanki • szczypta chili • szczypta mielonych migdałów Sposób przygotowania 1. • Z mleka odlać 1 szklankę mleka.Resztę mleka zagotować z cukrem dodać połamaną czekoladę, mieszać aż się rozpuści . 2. • Do odlanego mleka dać kakao,przyprawę do piernika, cynamon
W królestwie smaków Beatyłyżki oleju 2 łyżki mąki sól, pieprz 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe Ciasto pierogowe 350 g mąki pszennej 1 szkl. gorącej wody 1 łyżeczka oleju szczypta soli Sposób przygotowania Grzyby namoczyć na 6-8 h lub całą noc. Grzyby następnego dnia odlewamy i gotujemy do miękkości, nie wylewamy wywaru, dodajemy go do kapusty. Kapustę kiszoną rozluźniamy, gotujemy
Mieszam w Garnkuszklanki mleka surowego 2 cukry waniliowe 4 łyżki kopiaste dżemu z czarnej porzeczki Składniki polewy: 1 czekolada mleczna 1 czekolada gorzka 3 łyżki mleka Dodatki: posypka owocowa Sposób wykonania: Mąkę, sodę oczyszczoną, cukier, kakao wymieszać razem na sucho. Dodać mleko, rozpuszczoną margarynę, jajka, cukry waniliowe, dżem z czarnej porzeczki, zmiksować. Wlać do formy o średnicy 24 cm. Piec
Przepisy kulinarne babci Antoninyłyżki cukru pudru 1 i 1/2 łyżki octu z białego wina sok z 1/2 cytryny płaska łyżka ostrego chrzanu (ze słoiczka) płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Sposób przygotowania: Z kapusty wyciąć głąby i bardzo cienko poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, cebulę drobno posiekać, dodać do kapusty, wymieszać. Z pozostałych składników utrzeć gładki, jednolity
Przepisy kulinarne babci Antoninyłyżek płaskich koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka soli 2 łyżeczki czubate cukru 1,5 ząbka czosnku 2 łyżeczki płaskie papryki mielonej pieprz do smaku 1 łyżka majeranku Sposób przygotowania: Kapustę kwaszoną ugotować. Kapustę białą pokroić w gruby makaron, ugotować z dodatkiem wody, soli i cukru. Obie kapusty połączyć. Z łopatki wyjąć kości, mięso obsmażyć na części tłuszczu, dodać drobno
Przepisy kulinarne babci AntoninySkładniki: 40 dkg buraków 25 dkg włoszczyzny 1 i 3/4 l wody 1/4 l kwasu burakowego 1/8 l śmietany 3 dkg mąki sól cukier 1-2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Warzywa opłukać, buraki opłukać, obrać, pokrajać w cienkie talarki, zalać wrzącą wodą, osolić, gotować do miękkości. Mąkę rozmieszać z niedużą ilością zimnej wody, połączyć z przecedzonym wywarem, zagotować. Dodać
Przepisy kulinarne babci Antoniny