5 sposobów na - 1500 przepisów (strona:25/100)

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami (przepis na zupę i łazanki) 210

się nie posklejały.  Gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Tak przygotowane łazanki mogą być świątecznym makaronem do wigilijnej zupy grzybowej, ale można je podawać także na różne sposoby – np. z kapustą i grzybami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 239

informacji jest więcej, a wszystkie z całą pewnością warte przeczytania, a przepisy wypróbowania! Książka jest fantastyczna! KONKURS!! Mamy dla Was jeden egzemplarz książki - chcemy, abyście powiedzieli nam o Waszych sposobach na zdrowe życie i odżywianie! Najciekawszą według nas odpowiedź nagrodzimy książką! Komentarze piszcie tylko pod tym postem! Macie czas do północy 27 grudnia! Powodzenia

Plate of Joy
Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) 214

upieczeniu mogą się wydawać zbyt blade i niedopieczone, ale po wystudzeniu będą idealne. Upieczone pierniczki przekładamy na klatkę ruszt i studzimy. Umieszczamy w puszcze i możemy w taki sposób je przechowywać przez ok. 3 tygodnie, ale moje nie doczekały się nawet 3 dni... Tak upieczone pierniczki radzę udekorować lukrem królewski (Przepis TUTAJ ). Smacznego

Kuchnia Łukasza
Idealny lukier królewski 205

pierniczków lub ciasteczek. Ja im udekorowałem pierniczki wg. tego przepisu. Jeżeli chcemy barwimy lukier za pomocą barwników spożywczych. Jak dekorować ciasteczka takim lukrem? Mój ulubiony i wg. mnie najładniejszy sposób, to gdy całe ciasteczko jest z góry pokryte lukrem królewski. Robi się to bardzo prosto: z początku należy za pomocą tubki z papieru do pieczenia, lub rękawa cukierniczego z bardzo

Kuchnia Łukasza
Wegańska chałka drożdżowa 194

minut Jeszcze gorące możesz posmarować masłem kokosowym dzięki czemu będą dłużej świeże i będą mieć bardziej miękką skórkę. Smacznego! ps. polecam zawinąć jeszcze ciepłe w folię aluminiową, w ten sposób co najmniej 2 dni będą idealnie świeże

greenscarf
Kolorowa surówka z pekinki, papryki i kiełek 169

główka kapusty pekińskiej, 1 czerwona słodka papryka, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 3 cebulki szalotki ze szczypiorkiem, 3 garści kiełek brokułu lub rzodkiewki, sól, 4 łyżki oliwy, pieprz, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Kapustę i szalotkę ze szczypiorkiem drobno poszatkować. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać kiełki, posolić

Nie tylko w kuchni
Chlebek bananowy z czekoladą i bakaliami 176

brunatno-czarne plany. Zdarza się , że zauważasz je dopiero, gdy skórka zupełnie sczerniała. I co ? Wyrzucasz, bo przecież przejrzałe banany nie smakują dobrze. To fakt ! Ale, na wszystko jest sposób. Nie wyrzucaj przejrzałych bananów, one świetnie sprawdzają się w wypiekach. Dodaj jeden lub dwa zgniecione banany do czekoladowych muffinek, dzięki nim staną się wilgotne. A może zrobisz brownie z bananem

kolorowotorcikowo
PLACUSZKI ŚMIETANOWE – najlepsze / obiad w 5 minut 253

łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka kokosowa – 1 łyżka * duże jajko – 1 szt * cukier – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą ucieramy, smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 688

łyżką zimnej wody lub mleka i smarujemy nim część ciasta nad nadzieniem. Dół ciasta zawijamy na farsz, zaklejamy górną posmarowaną częścią i toczymy ruchem od siebie, w ten sposób tworząc wałek z nadzieniem. Wałek kroimy ostrym nożem na paszteciki wielkości 4, 5 lub 6cm, jak lubicie, mniejsze lub większe. Paszteciki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając

Karo in the Kitchen
Karkówka duszona w wiśniach 175

być nie słodzony.  SKŁADNIKI: 1 kg Karkówki bez Kości 1 duży Słoik Dżemu Wiśniowego bez Cukru- Ja dodałam własnego sól i pieprz ok 1/2 szklanki mąki Olej  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Karkówkę myję, kroję w cienkie plastry, rozbijam.  Dodaję Pieprz i Sól. Mięso Obtaczam w Mące. Mięso Smażę. Mięso Przekładam do Naczynia Żaroodpornego.  Karkówkę przekładam Wiśniami

Gotowanie Patki
Chłodziarki Gorenje z kolekcji Retro 256

drzwi. W momencie otwarcia drzwi następuje nagły wzrost temperatury, przez co żywność narażona jest na działanie szoku termicznego i w rezultacie szybciej się psuje. Chłodziarka stale monitoruje i analizuje sposób, w jaki z niej korzystasz. Dzięki temu jest w stanie przewidzieć, kiedy otworzysz drzwi chłodziarki i chwilę wcześniej obniża temperaturę o 1 lub 2°C w celu zapewnienia stałej temperatury

karmelowy
Sałatka ze smażonego jarmużu, cieciorki i fasolki szparagowej 186

liści jarmużu 500 g cieciorki konserwowej 200 g zielonej fasolki szparagowej 1 cebula 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 1 łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Fasolkę szparagową gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na małym ogniu na oleju, do czasu, aż się zeszkli. 3. Następnie na patelnię

W kuchni Katie
szczupak faszerowany drobną rybką 248

łyżka bułki tartej 1 jajko sok z połowy cytryny 1 marchewka 2 cebule 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól 1/2 pęczka natki pietruszki sposób przygotowania Z całego ( nie patroszonego) szczupaka za pomocą noża zeskrobujemy łuskę i dokładnie go myjemy . Rybę układamy na desce, grzbietem ku górze i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) nacinamy, wzdłuż

Miód i pieprz
Seromak - sernik z makiem 203

przekładam na nią mak i zostawiam pod jakimś ciężarkiem na noc. Następnie odciśnięty mak mielimy trzechkrotnie w maszynce do mielenia z najmniejszym sitkiem, lub mielimy blenderem. Zawsze robię drugim sposobem, bo jest mniej pracochłonny. Jeżeli mamy kupiony mak wcześniej zmielony, to należy go jedynie zaleć wrzątkiem na kilka godzin i odsączyć z nadmiaru wody. Gdy mak będzie zmielony, w rondelku

Kuchnia Łukasza
Pudding Chia z kakaowym kremem gryczanym i kremem kasztanowym z bezami 231

dobrze, z drugiej jednak nie. W poniedziałek, czeka mnie bardzo ważne zaliczenie z kinezyterapii i muszę zdać je najlepiej jak potrafię. Nie pozostaje mi nic innego, tylko wynaleźć jakiś sposób i pójść na kompromis z moim organizmem :) Cała moja rodzinka, a w tym ja, uwielbia moje deserki w słoiczkach i zawsze czeka na kolejną moją propozycję. W związku

Be Fit Be Strong