ziemniakami window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 główki średniej białej kapusty 1-1,5 laski średniej kiełbasy 1 duża cebula 2 większe ziemniaki sól, pieprz, chili, kminek woda Sposób przygotowania Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dorzucić kiełbasę podrumienić. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak ziemniaki zaczną się rumienić, dodać kapustę. Doprawić. Dusić na małym ogniu
Mieszam w Garnkuerytrolu 2 łyżki nasion chia 50g suszonej żurawiny + mąka do obtoczenia aromat Spód: 100g (25 sztuk) suszonych daktyli 3 łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki mąki kokosowej Sposób przygotowania: Daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2 godziny, aby zmiękły. Po upływie czasu daktyle odlewamy z wody, następnie miksujemy z wiórkami kokosowymi i mąką kokosową. Masę przekładamy
Truskawkowa FiestaJest właścicielem ponad 17 restauracji, autorem książek kucharskich oraz jurorem w australijskiej edycji programu MasterChef. Popularność przyniosło mu nowoczesne podejście do kuchni greckiej, którą interpretuje w odważny i nowatorski sposób. Jak sam o sobie mówi, jest Australijczykiem o greckiej duszy. Kochany za humor i otwartość na świat, chętnie eksperymentuje w kuchni. W książce pisze o sobie: "brak podziałów to właśnie
Chilli Czosnek i OliwaSokołów") 2 czerwone cebule (im większe tym lepiej) 2 garście suszonych śliwek 5 ziaren jałowca 5 goździków szklanka czerwonego wina (najlepsze będzie wytrawne) sól, pieprz mąka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę obieramy z łupin i kroimy w cienkie piórka. Szklimy na tłuszczu. Mięso kroimy w kostkę. Obficie obsypujemy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące. Dokładamy do cebuli. Smażymy
Pobite gary Barbaryłyżki masła Poncz: 1/2 szklanki wystudzonej herbaty, 2 łyżki soku malinowego oraz: mały słoiczek konfitury wiśniowej, 250 g mrożonych wiśni bez pestek , herbatniki, cukierki tic-tac Sposób przyrządzenia: Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając powoli już na samym końcu mąkę wymieszaną z kakao. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą.Piec
pieprzny smaczekrozdziale o napojach takie cuda jak: kwas chlebowy i buraczany, ale też receptury na domowe piwa! Ostatni rozdział - oczywiście słodkości!!! Tu arkas - czyli staropolski sernik, pączki na kilka sposobów, kluski z makiem i słodkie kremy. Niebo w gębie! Dużym atutem książki są piękne zdjęcia - patrząc na nie, aż ślinka cieknie :) Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na gwiazdkowy prezent
Moje Kuchenne Rewelacjeoczekiwanych na święta. Składniki: 1 karp (najlepszy ok. 1,5 kg) Włoszczyzna 2 cebule Ziele angielskie, liść laurowy 1 cytryna 3 łyżki oliwy lub masła Sól, pieprz Cukier Żelatyna Sposób przygotowania: Rybę opłukać i dokładnie osuszyć. Odcinamy głowę i resztę dzielimy na nieduże dzwonka. Rybę solimy i skrapiamy sokiem z 1 cytryny. Odstawiamy na min. 30 minut, żeby ryba nabrała
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSkładniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej 2 pomidory 1 ogórek szklarniowy 1 cebula czerwona sól pieprz 4 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Kapustę drobno poszatkować. Pomidory umyć, pokroić w drobną kostkę. Ogórka umyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki włożyć do misy, posolić i popieprzyć do smaku, wlać oliwę i wszystko dobrze wymieszać
Przepisy kulinarne babci AntoninySkładniki: 2 średnie jabłka 1 marchewka długa 1 płaska łyżeczka cukru sok z cytryny do smaku Sposób przygotowania: Marchewkę zetrzeć na tarce o małych otworach. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych otworach. Starte marchew i jabłko wymieszać, dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać
Przepisy kulinarne babci Antoninyjabłka (ok. 376 g), - 5 łyżek orzechów włoskich (ok. 50 g), - 5 łyżek suszone żurawiny (ok. 50 g), - 5 łyżek orzechów ziemnych (ok. 50 g), - 2 łyżeczki cynamonu. Sposób przygotowania 1. Jabłka trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach. 2. Tarte jabłka łączymy z płatkami owsianymi, zarodkami i cynamonem. 3. Przygotowaną masę rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Granolę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachbrytfanki lub garnka z szerokim dnem. Boczek pokroić w drobną kostkę, usmażyć i dodać do kurczaka. Na tej samej patelni po kolei smażyć pokrojone papryki i dynię. Wielkość i sposób krojenia zależy od naszych upodobań. Wszystko przekładać do brytfanki, zalać przecierem pomidorowy i uzupełnić bulionem lub wodą, tak aby mięso było zanurzone co najmniej do połowy. Przyprawić, przykryć pokrywką
https:KKuchniaMniamnajwyżej. Za to Hania takie prace uwielbia i wiedziałam, że na niedzielne deszczowe popołudnie to będzie idealne zajęcie. Kolorowali, co było czarno-białe, wycinali, ja poprawiałam i tym sposobem mamy kilkanaście reniferów, mikołajów i bałwanków z czerwonymi nosami z lizaków na świąteczny jarmark. Bałwanki mamy też z białych skarpetek, wypełnionych ryżem :) Do wykonania potrzebujemy: - wydruki szablonów - lizaki chupa
bistro mamachili 1/3 łyżeczki soli olej rzepakowy 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 200g orzechów laskowych 30g sera Maasdamer lub Edam 1 jajko 1 opakowanie ciasta francuskiego Sposób przygotowania: 1. Dynię wypestkuj, obierz ze skórki, pokrój na mniejsze części. 2. Przypraw dynię płatkami chili, solą, skrop oliwą i piecz na blasze w 200*C przez ok. 30min
Kuchnia w Słońcu Skąpanaobranego batata 100 ml gorące wody Wykonanie: Jagody inkaskie obieramy z mieszka, myjemy i rozdrabniamy blenredem ręcznym razem z kawałkiem ugotowanego i ostudzonego batata. Powstały w ten sposób mus schładzamy (wystarczy zostawić na godzinę w lodówce), a następnie wykładamy na dno szklanki, lub kieliszka. Inkę zalewamy gorącą wodą, po czym mieszamy z quinoą, kakao, olejem arachidowym. Tą mieszaninę
Quinoa Raz!orzechowe – 1 łyżka * cukier puder – 1 łyżka * płatki żytnie Lubella ( z czarną porzeczką ) – 2 łyżki * sok z cytryny – 1 łyżka * śmietana 36% – 125 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do blendera wkładamy pokrojony banan, masło orzechowe i płatki pszenne Lubella. Zalewamy mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny , dosładzamy do smaku wszystko razem dokładnie ze sobą miksujemy. Podajemy mocno
Ostra na Słodko