łyżek * gorzka czekolada – 50 g * biała czekolada – 50 g * lody waniliowe – 1 gałka + solony karmel ( cukier , masło , śmietana 30% ) + orzechy arachidowe prażone – do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni roztapiamy czubatą łyżkę cukru, do roztopionego dodajemy łyżkę masła i energicznie mieszamy. Całość zalewamy ok. 125 ml śmietany i na wolnym ogniu gotujemy do uzyskania karmelowej konsystencji. Solimy
Ostra na Słodkolikier kokosowy – 1 łyżeczka * śmietana 36% – 125 ml * biała czekolada – 50 g * wiórki kokosowe – 2 łyżki * masło – 1 pełna łyżeczka * cukier 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mleko gotujemy z mlekiem kokosowym, zalewamy kawę Inka, rozpuszczamy, dodajemy likier kokosowy. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej ze śmietaną kremówką. Wiórki kokosowy przesmażamy z masłem i cukrem
Ostra na Słodkosmakują podane z opiekanymi ziemniakami oraz surówką. Składniki: 2 polędwiczki z indyka Przyprawa do indyka Zioła do drobiu Słodka papryka Sól, pieprz 2 łyżki oleju Dodatkowo: Sos żurawinowy Fanex Sposób przygotowania: Polędwiczki z indyka nacieramy przyprawami, skrapiamy olejem i wstawiamy na noc do lodówki. Polędwiczki obsmażamy na rozgrzanej patelni grillowej, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez
Bajeczna KuchniaSkładniki: 6 białek 300 g cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego 400 ml śmietany kremówki do ubicia 100 g rodzynek Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ubij białka na sztywną pianę, delikatnie dosypuj do niej cukier puder i cały czas ubijając wlej ocet winny. Piana będzie gotowa, kiedy stanie się jednolita
Przepisy kulinarne babci AntoninySkładniki: brokuł żółty ser 3 łyżki czubate majonez pieprz sól Sposób przygotowania: Ugotować brokuł. Ostudzić. Pokroić ser w kostkę. Dodać majonez, sól i pieprz do smaku
Przepisy kulinarne babci Antoninylubi ziemniaki ten polubi też ten przepis :) Ja to warzywo lubię, jednak nie jadam go za często, wręcz prawie wcale. Jednak przygotowanie ich w poniższy sposób chyba spowoduje, że będą u mnie gościć częściej. Początkowo miały to być chrupiące frytki/chipsy, jednak efekt końcowy wyszedł inny, ale w pełni zadowalający. Ziemniaki są miękkie, soczyste, a dzięki oliwie nabrały pysznego, "kremowego" smaku
Zdrowie na języku :Pminut w misce z wodą. Z wyjątkiem limonki i imbiru, które wystarczy opłukać pod bieżącą wodą. Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonek. Marchew obrać (w ten sposób usuwamy ziemisty smak z soku). Limonkę obrać ze skóry. Z kiwi odciąć miejsce po ogonku i zostawić ze skórą. Z selera łodygowego odciąć po 0,5 cm na końcach. Dostosować wielkość
Pij soki wyciskaneminut w misce z wodą. Z wyjątkiem pomarańczy, ananasa i imbiru, które wystarczy opłukać pod bieżącą wodą. Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonek. Marchew obrać (w ten sposób usuwamy ziemisty smak z soku). Pomarańcze obrać ze skóry. Grube plastry ananasa pozbawić skóry. Z kiwi odciąć miejsce po ogonku i zostawić ze skórą. Z selera łodygowego oraz kopru włoskiego usunąć
Pij soki wyciskanewystarczy opłukać pod bieżącą wodą. Brokuł odcedzić dobrze z wody i pokroić na odpowiednie kawałki wraz z łodygą. Jabłko pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonek. Marchew obrać (w ten sposób usuwamy ziemisty smak z soku). Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce. Wyciskanie soku: Składniki umieszczać w wyciskarce zaczynając od jabłek, kończąc na marchwi. Po wyciśnięciu soku przepłukać
Pij soki wyciskanePokrzywa to skarbnica witamin i minerałów. Występuje na glebach żyznych, wilgotnych, zasobnych w sole mineralne. Od lat wspomaga w sposób naturalny organizm człowieka. Co zawiera liść pokrzywy. 1. Witaminy: A (karoten), B2, C, E, K 2. Sole mineralne zawierające pierwiastki: magnez, fosfor, wapń, mangan, żelazo, potas, jod, krzem i sód. 3. Związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy
Pij soki wyciskanemożna przygotować z dziurką na sznurek - do powieszenia na choinkę lub przygotowania słodkich winietek! Jeśli wytniemy je w kształcie gwiazdek lub kwiatuszków (potrzeba kilka rozmiarów foremek) możemy w łatwy sposób lukrem skleić je w piernikową choinkę (jak na zdjęciu przy piernikowej chatce). Piernikowe szyszki na choinkę Na choinkę, ale też (jak w przypadku poprzednich) możemy za ich pomocą przygotować słodkie
Kolorowy Przepisowniksyropu dodamy odrobinę soku z cytryny, łatwiej będzie go przechowywać. Może się Wam przydać podczas nadchodzących świąt. Polecam. Składniki: • szklanka wody • szklanka cukru • kilka kropli soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Zagotować wodę. 2. Do wrzątku wsypać cukier. 3. Mieszać do momentu, aż cukier całkiem się rozpuści. 4. Poczekać, aż syrop zacznie się gotować, wówczas od razu wyłączyć płomień
W mojej kuchniziołowego 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego 1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka nasion kolendry Sposób przygotowania : Mięso myjemy,oczyszczamy i odkładamy do lodówki. Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku. Całość zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej zalewy wkładamy mięso i zagotowujemy, od momentu
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki: 4 buraki 2 ziemniaki 3 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki tartego imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy imbir oraz gorczycę i smażymy do momentu, aż uzyskamy intensywny zapach przypraw. Ziemniaki i buraki obieramy i kroimy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneprawej szpalcie bloga) . Jaki efekt? Rewelacja! Do czosnku generalnie mam dość ambiwalentny stosunek , a mianowicie nie cierpi ę jego świeżej wersji. Za to czosnek smażony i generalnie w jakikolwiek sposób przetworzony - wprost uwielbiam! :) St ąd z wielkim smakiem zajadałam się czosnkow ą sałatk ą jarzynową. J edyny minus, iż musiałam nękać Pana Męża o spo ż ywanie
Grunt to przepis!