Kiedy wiosna postanowiła przywitać nas deszczem, wiatrem i zimnem, ja postanowiłam poprawić sobie humor smaczną zupą kremem. Tego typu zupy lubię za szybkość przygotowania i możliwość podawania na różne sposoby. Klasycznie w miseczce z przeróżnymi dodatkami: grzankami, drobnymi zapiekankami z serem, makaronem czy ryżem, albo w kubku, mobilnie, do chwycenia w rękę i wypicia siedząc na parapecie i patrząc
W kuchni wieczoremWśród zalewu mazurków, bab i jajek na wszelkie sposoby, ja na święta polecam własny chleb, na własnym zakwasie. Uwielbiam żytnie pieczywo, lekko wilgotne, które bez asysty innych dodatków, z samym masłem broni się w 100%.Bazowy przepis to 60/40 Nilsa. Znajdziecie go na blogach: Tatter o chlebie i u Doroty z mojewypieki. Ja zwiększyłam odrobinę ilość składników i zmieniłam proporcje(...)piec go na kamieniu w piekarniku, zamiast w formie.Składniki:300g zakwasu żytniego150g mąki razowej (żytniej lub pszennej)210g maki pszennej200ml wody10g soliok. 3 g drożdżymasłootręby do wysypania keksówki Sposób przygotowania:Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać mikserem do całkowitego połączenia się. Pozostawić miskę przykrytą ściereczką na 45 min.Ponownie przemieszać zawartość mikserem i zostawić na kolejne
W kuchni wieczoremwlewamy na patelnię. Nie mieszamy, czekamy aż omlet zacznie się ścinać tak, by można było podnosić jego brzegi. Delikatnie podnosimy brzegi i pozwalamy, by jajka spływały na spód. Tym sposobem omlet ścina się, nie przypalając. Kiedy jest już prawie na tyle ścięty, by móc przewrócić go na drugą stronę, posypujemy serem. Przerzucamy na drugą stronę i czekamy, aż spód będzie
W kuchni wieczoremsię głównym celem wędrówek. Podziwiam i zazdroszczę tego co udało jej się stworzyć, mimo sceptycznych spojrzeń, kiedy zaczynała realizować swój pomysł. Miejsca pachnącego tatarską kuchnią, które stało się jej sposobem na życie. Domu, do którego nie tylko tłumnie przybywają turyści, ale który pokazał jej córkom, że nie muszą za wszelką cenę starać się być takie jak inni, by uzyskać uznanie
W kuchni wieczoremmasz pomysłu na obiad? Biegnij do sklepu po bakłażana, czyli prosty sposób na efektowne i smaczne danie, którym z pewnością wszystkich zaskoczysz.Od zawsze byłam ciekawa jego smaku i kiedy w końcu się skusiłam, żeby go kupić kombinowałam co by tu przygotować. Zważywszy na fakt, że zawsze posiadam zapas kurczaka i najbardziej pospolitych warzyw typu pomidor nie musiałam się długo zastanawiać(...)pozostawić cienką warstwę) i nie uszkodzić skórki warzywaWydrążone połówki posypać wewnątrz solą i odłożyć na papierowy ręcznik na około 20 minut- bakłażan posiada w sobie goryczkę, której w ten sposób należy się pozbyćPozostały miąższ przełożyć do miseczki, podobnie posypać solą i odstawićPo upływie 20 minut zarówno połówki jak i miąższ przepłukać wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli i osuszyć
peanutbuttermonsterjest moją ulubioną ze wszystkich kasz! Chętnie jadam z nią zupę (KLIK) - robię ją przynajmniej raz w miesiącu, a także często zastępuję nią ziemniaki do głównego dania. Oto mój sposób na sypki dodatek do obiadu :)Składniki (dla 2-ch osób jako dodatek do obiadu):1/2 szklanki kaszy1 szklanka wodysól do smakuSposób przygotowania:1. Wodę z odrobiną soli zagotowujemy.2. Na gotujący
Kuchnia domowa AniProsty sposób na kalafior jako dodatek do obiadu lub jako przekąska.Składniki:1 kalafior2 jajkabułka tartasólolej do smażenia Sposób przygotowania:1. W osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru gotujemy kalafior podzielony na mniejsze różyczki na półtwardo. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą.2. Jajka roztrzepujemy, każdą różyczkę kalafiora maczamy z każdej strony w jajku, a potem w bułce tartej. Smażymy
Kuchnia domowa AniKapustą i Grzybami to nieziemskie połączenie smaków w szczególności dla fascynatów leśnych, aromatycznych grzybów. Bardzo smaczne ciasto na krokiety razem z przepysznym farszem tworzą danie, któremu naprawdę nie sposób się oprzeć. Krokiety z z Kapustą i Grzybami - Składniki: (ok. 12 dużych lub 20 małych krokietów)farsz:nieduża główka kapusty (ok. 1 kg)ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej(...)szklanka mleka2 szklanki wody2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajkapłaska łyżeczka soliolej ok. szklanka bułki tartejjajko + odrobina mleka szczypta soli Krokiety z z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania:Farsz: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości
Słodka StronaKupiłam w Lidlu paczkę jagnięcych kotlecików - 4 malutkie sztuki. Zrobiłam je w sposób najprostszy z możliwych, czyli na grillowej patelni. Kotleciki wyszły bardzo dobre, jedyne zastrzeżenie to fakt, że dużą część stanowił tłuszcz, który niestety nie do końca przy takiej obróbce się wytapia. Tak więc jagnięcina z kością tym sposobem tak, ale jednak bardzo trzeba uważać na jakość kupowanego
Stare Garygarnka i gotować szparagi na leżąco. Gotujemy pod przykryciem, od momentu zagotowania się wody, na niewielkim ogniu, ok 15 minut. Kiedy szparagi się gotują szykujemy tartą bułkę. Są dwa sposoby. Pierwszy: na patelni rozpuścić masło Sprawdzamy czy szparagi są miękkie, wbijając w nie widelec lub nóż - jeżeli wchodzi bez problemu, szparagi są gotowe. Ostrożnie, aby nie połamać, wyjmujemy szparagi(...)półmisek wyłożony lnianą ściereczka. To dobra i wygodna metoda na osuszenie warzyw. Przekładamy na talerze, polewamy masłem z tartą bułką. Przygotowanie tartej bułki :Są dwa sposoby. Pierwszy: na patelni rozpuścić masło, wsypać bułkę, smażyć na małym ogniu aż bułka się zrumieni. Tak przygotowaną polewać szparagi. Metoda druga, moja ulubiona: w małym garnuszku topimy masło, na suchej patelni
Stare GaryPyszny sposób na kuraka z rosołu. W portugalskim oryginale mięso z kurczaka i ziemniaki gotujemy razem, z dodatkiem oliwy. Z mięsa "z odzysku" kotleciki wyszły bardzo smaczne i sądzę, że jest to dobry pomysł na wykorzystanie rosołowych mięsnych pozostałości. Można kotleciki podać jako główne danie - z ryżem i sałatą, ale świetne będą również jako przystawka czy przekąska.Przepis znalazłam(...)używam niedużego woka) rozgrzać olej. Gdy olej jest gorący, umieścić kilka klopsików i smażyć, aż będą rumiane. Wyjąć łyżką cedzakową i umieścić na papierze kuchennym. W ten sposób usmażyć wszystkie klopsiki.Podawać z białym ryżem i sałatką z pomidorów, lub jako przystawkę z np. sosem jogurtowym. Smacznego
Stare Garypowodzeniem wykonana nawet poczatkujacy kucharz.Zapraszam do wyprobowania przepisu.Skladniki na dwie porcji:500 g bialych szparagow1 cytrynatymianek cytrynowygruba sol2 lyzki masla gheeWykonanie:Szparagi umyc,odlamac zdrewniale koncowki.Oblamywanie jest pewniejszym sposobem niz odcinanie na pozbycie sie lykowatych koncowek.Szparag peka wtedy dokladnie w miejscu gdzie konczy sie lyko.Nastepnie obierac nozykiem do warzyw kierujac noz od glowki w dol szparaga.Szparagi mozemy przygotowac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!UDANYCH WYPIEKÓW!W analogiczny sposób można przygotować skórke cytrynową.Istnieje również inny sposób przerobienia skórki pomarańczowej.Należy ją ususzyc ,nastepnie zemleć w młynku do kawy.Wsypać pyłek pomarańczowy do słoiczka i nasączyć spirytusem.Używać do kremów i deserów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Warzywa pieczone z piekarnika to łatwy sposób na przygotowanie lekkiego obiadu.Smakują wyśmienicie same,mogą stanowić rownież idealny dodatek do mięsa lub ryby.Ten sposób przygotowania warzyw daje nieograniczone możliwosci w doborze składników.Kompozycje warzyw zmień i dopasuj do własnych upodobań smakowych.Warzywa upieczone w piekarniku mają ogromną przewagę smakowa nad tymi z "wody"i zachowuja wiecej wartości odżywczych.Sa słodkie,soczyste
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!SMACZNEGO! UWAGI:piana z mleka 3,5% czyni zupę lekką ale niestety ma krótki żywot.Jeśli chcesz uzyskać spektakularny efekt wielkiej białej czapy,podniesie to niestety w znaczący sposób kaloryczność kremu,bo należałoby wymieszać mleko ze śmietanką kremówką.Smak zupy podniesie również pianka sporządzona z mleczka kokosowego.Można wykorzystać także gotowe mleczko smakowe ,jesli nie przerazi Cię skład podany(...)opakowaniu: midałowe lub orzechowe.Mleczko o aromacie orzechów laskowych możesz przygotować w prosty sposób samodzielnie.Garść orzechów laskowych posiekaj,podpraż na patelni bez tłuszczu.Mleko ze śmietanką ,szczyptą soli i orzechy zagotuj i odstaw by naciągneło.Przed spienieniem przecedź przez gęste sitko.źródło: częściowo pomysł zaczerpnełam z"Meine Familie&Ich" Heft 10/2014
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!