który ma sprawnie działający termostat. Wystarczy wtedy nagrzać piekarnik do temperatury 30-40 stopni, wyłączyć go, a do środka wstawić przykryte ciasto do wyrośnięcia. Ja jednak nie stosuję tego sposobu. Jeśli ciasto będzie wyrastało w zbyt wysokiej temperaturze i zbyt szybko, wtedy nabierze kwaśnego posmaku. Pamiętajcie o jednym: jeśli w przepisie jest napisane, że ciasto powinno podwoić swoją objętość(...)polecam stosowania najtańszej margaryny. Tłuszcz dodaje się najlepiej pod koniec wyrabiania. Wyrastanie ciasta na zimno Ciasto drożdżowe może wyrastać również z niskiej temperaturze - w lodówce. Jest to dobry sposób dla tych, którzy lubią na śniadanie gorące pieczywo, nie koniecznie ze sklepu. Uwaga: nie jest to sposób dla tych, którzy wstają na ostatnią chwilę ;) Takie ciasto przygotowujemy w normalny sposób
Codzienna kuchnia niecodziennapewno nie raz podczas napełniania pustej solniczki solą dużo soli rozsypało nam się obok niej. Dzisiaj zdradzę Wam kilka sposobów jak zrobić, aby podczas napełniania solniczki nie rozsypać ani grama soli. Sposób pierwszy i najpewniejszy to należy zaopatrzyć się w nieduży lejek, włożyć dzióbek lejka do szyjki solniczki nabrać dużą łyżką suchą sól i wsypać do lejka(...)napełni naszą solniczkę. Gdyby sól zatkała nam dziubek lejka należy wówczas lekko potrząsnąć lejkiem lub uciąć np. piłką do metalu kawałek końcówki lejka, aby był szerszy. Drugim sposobem jest zrobienie lejka z kawałka kwadratowego papieru. Zwijamy papier w tubkę, taką jaką zdobimy nasze ciasta, koniec tuby ucinamy nożyczkami, tak aby powstał dość duży otwór. Teraz węższą stronę tuby
Przepisy i porady kulinarnedowolnej kolejności. Ważne, żeby zacząć i skończyć mięskiem :) Ja powtykałam dodatkowo malutkie ostre papryczki ;) Taka "niespodzianka" nie jest jednak konieczna ;)Pora nasze szaszłyki upiec. Możemy to zrobić w dowolny sposób. Latem najlepiej na grillu węglowym :) Można również na elektrycznym, który da się uruchomić nawet zimą :) Jeśli nie mamy pod ręką grilla, wtedy wyciągamy patelnię i obsmażamy(...)niej szaszłyki, dusząc je potem przez chwilkę. Można również wstawić do piekarnika i opiec je na ruszcie :)Ja dziś pokusiłam się o taki oto sposób upieczenia moich szaszłyków: Na dno żaroodpornego naczynia wlewam trochę wody, 1-2 łyżki oliwy, wsypuję łyżeczkę ziaren pieprzu i kilka zmiażdżonych ziaren jałowca. Szaszłyki układam na brzegach naczynia, tak, aby były zawieszone. Najpierw wzdłuż
Codzienna kuchnia niecodziennacebuli 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika 50 ml czerwonego wina 50 ml kremu balsamicznego 50 ml oleju rzepakowego 2-3 łyżeczki octu ryżowego 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5-10 min. Wylewamy wodę i zalewamy owoce winem. Cebulę kroimy w cienkie piurka i dodajemy do rodzynek. Płaty śledziowe kroimy(...)SOSIE MUSZTARDOWYM SKŁADNIKI 2 płaty śledziowe 1/2 szalotki lub małej cebuli 1 łyżka musztarty francuskiej 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka miodu 2-3 łyżeczki octu ryżowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Śledzie kroimy w nieduże kawałki, takie na jeden raz. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ryby. W kubeczku łączymy musztardę, majonez, śmietanę, miód i ocet ryżowy. Powstałym
DefinicjaSmakuKotlety schabowe można smażyć na różne sposoby. Kilka przepisów już zamieściłam i wszystkie cieszyły się dużym zainteresowaniem. Dlatego myślę, że i ten przepis przypadnie Wam do gustu. Być może znacie go ze starych zapisków Waszych babć lub mam. Bo to dawny, sprawdzony sposób na pyszne, mięciutkie a zarazem chrupiące schabowe. Przepis można znaleźć na różnych blogach i w programach telewizyjnych(...)całą noc. Po wyjęciu z lodówki kotlety wyjęłam z zalewy, oczyściłam z kawałków cebuli i odcisnęłam na ręczniku papierowym. Przygotowałam panierkę. Kotlety oprószyłam mąką. Ja robię to w ten sposób: na małe sitko wsypuję 1 łyżeczkę mąki i oprószam kotlety z obu stron. Nadmiar strzepuję. W jednym naczyniu rozbełtałam jajka, do drugiego wsypałam bułkę tartą. Kotlety po obsypaniu mąką, najpierw
Kuchnia u KrysiŻegna się wtedy karnawałowe przysmaki, witając postnego śledzia. Aby uniknąć niepotrzebnej dyskusji, czy dzisiejsza potrawa to tatar, czy sałatka – moja nazwa to po prostu śledzik. Tym razem bardziej niż sposobem przygotowania postaram się Was zachęcić sposobem… podania. Składniki: - 2 płaty śledzia - 2 małe ogórki konserwowe - ½ małej czerwonej cebuli - mały kawałek czerwonej papryki - kilka gałązek szczypiorku - gałązka świeżego kopru(...)również w drobną kostkę – korniszony, cebulę, czerwoną paprykę, posiekany drobno koper, pokrojony szczypior (kolejność dowolna) oraz podprażone orzechy. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i roztłuczonym pieprzem czerwonym. Skrapiamy oliwą cytrynową – mieszamy. Sposób podania – do wyboru. Poniżej podaję trzy. Pierwszy na wykrojonych krążkach chleba pełnoziarnistego Pumpernikiel, drugi – w kieliszkach i trzeci na łyżkach. Oczywiście to tylko trzy z wielu sposobów. Nazwa
mojewypiekiinietylkoŚlimaki w ogrodzie, czy działce z warzywami to prawdziwy problem, potrafią one zjeść nam wszystkie warzywa, gdy jest ich dużo, ja polecam dwa sposoby do walki z tymi szkodnikami. Jeśli ktoś ma swój skuteczny sposób może nim podzielić się w komentarzu. Gorąco zachęcam, pomagajmy sobie wzajemnie w walce z tą plagą. :-) Pierwszy sposób : Wlewamy do półlitrowego słoika(...)zakopujemy w ziemi, tak aby wystawał z ziemi tylko około 1 cm. Ślimaki zwabione zapachem piwa wejdą do słoika i potopią się. Co kilka dni wlewamy nowe piwo. Drugi sposób : Kupujemy w sklepie wapno w proszku. Posypujemy nim ślimaki, najlepiej rano lub wieczorem, wtedy najbardziej żerują. Wapno jest żrące i spala je po kilkunastu minutach ! Pamiętajmy tylko
Przepisy i porady kulinarneKrzysztof Jaracz Nasze ciasta z owocami będą kruche i bez zakalca jeśli zastosujemy jeden z dwóch sposobów tutaj przedstawionych. Pierwszym sposobem , aby sok z owoców nie dostał się do ciasta jest posmarowanie całej powierzchni ciasta na które będziemy wykładać owoce ( np. jabłka, wiśnie, truskawki ) ubitym białkiem z jajka kurzego i posypanie cienką warstwą mąki pszennej. Drugi sposób jest taki(...)znów posypujemy je niewielką ilością kaszy manny. Kasza manna wchłonie cały sok, który będzie się wydzielał z owoców podczas pieczenia naszego ciasta owocowego ! Zachęcam do wypróbowania obydwóch sposobów i ocenienia który jest lepszy dla pieczonych przez nas ciast
Przepisy i porady kulinarnerzodkiewkę, pomidory, czerwoną cebulę, ogórek i drobno utarty żółty ser. Można jednak dorzucić do tego każdy ulubiony składnik. Ogranicza nas chyba tylko nasza wyobraźnia.Dodatki można komponować w dowolny sposób, czasem podaję wszystko na stole i każdy sam komponuje swoją tortillę. To fajny sposób na wspólne spędzenie czasu w gronie zaprzyjaźnionych osób. Gospodyni nie biega do kuchni, a przygotowanie imprezy(...)ogranicza się do obrania, pokrojenia i ułożenia w miskach dodatków. Reszta w rękach gości :) Kilka razy właśnie w taki sposób przygotowywałam "babskie ploteczki" i były to imprezy znacznie weselsze niż klasyczne, kiedy goście grzecznie siedzą za stołem.Sos czosnkowy:kubeczek gęstego jogurtu naturalnego (lub kwaśnej śmietany),kilka zmiażdżonych lub roztartych ząbków czosnku (do smaku),sól, świeżo
Codzienna kuchnia niecodziennawrócił niespodziewanie do domu po dłuższej nieobecności, to była okazja powygłupiać się, jak za dziecięcych lat. Ruszyliśmy więc do kuchni i powstała cała góra pączków. Część usmażona na mój sposób, czyli mocno przypieczona, niemal przypalona ;) wiem wiem, niezdrowe ;) Reszta delikatna, puszysta i minimalnie przyrumieniona. Dekorowanie ich było wspaniałą zabawą. To nic, że wszędzie dookoła był kolorowy lukier, okruchy orzechów, posypki(...)minut.Jajka i żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Masło stopić i przestudzić. Wszystko wlać do rozczynu. Dodać przesianą mąkę i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Nasze pączki robiliśmy na dwa sposoby. Sposób pierwszy:W dłoniach formować kulki, lekko je spłaszczać i układać na stolnicy lekko podsypanej mąką. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj taki przepis - nie przepis. Panuje tu bowiem duża dowolność jeśli chodzi o ilości i produkty. Ale sposób zdecydowanie wart jest uwagi.Po pierwsze - mam mikroskopijny zamrażalnik. A jeśli wcisnę do niego sorbetierę, to już w ogóle nie ma miejsca na nic innego. Marzy mi się taka wielka zamrażarka, otwierana od góry, do której będę mogła pakować całe mnóstwo letnich owoców(...)idealne do słodkich ciast, z którymi ich lekko kwaśny smak wspaniale kontrastuje. I chciałabym sobie upiec sernik i muffiny z porzeczkami, albo zrobić porzeczkowe lody. I w końcu znalazłam sposób!Byłam w Polsce trzy tygodnie, kupiłam po kilogramie porzeczki czarnej, czerwone i białej, i zapasteryzowałam je w cukrze. Nic skomplikowanego, choć jest to troszkę czasochłonna zabawa. Efekt jednak jest dokładnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzekilkadziesiąt osób. Im więcej gości, tym trudniej wszystkich zadowolić. Choćbyście się dwoili i troili, to nie ma możliwości, aby sprostać kulinarnym oczekiwaniom każdego z osobna. Jest za to kilka sposobów, aby Wasze weselne menu pozostawiło bardzo dobre wrażenie ogólne. W dużych miastach ceny urządzenia wesela w restauracji, są tak wysokie, że nawet platynowej karcie robi się smutno. Do tego(...)usługi. Lepiej zaznaczyć w umowie, że np. za 1 godzinę pokazu z konsumpcją prowadzoną przez inną firmę, właściciel nie pobierze żadnej, a najwyżej symboliczną opłatę. W ten sposób, dochodzi godzina 20:00 ( początek godzina 17:00 ) wszyscy w szampańskich humorach, bawią się doskonale, wodzirej ,który na takiej imprezie jest konieczny ,miał podczas deseru trochę wolnego, orkiestra też się
Kulinarny karnet ChristopheraKażdy ma jakiś swój sposób na suszenie i przechowywanie grzybów. Ponieważ grzybów w tym roku jest ogromny wysyp, co jakiś czas ktoś spośród znajomych pyta, a to o suszenie, a to o przechowywanie... Pomyślałam, że może komuś z Was również taki post się przyda. Wiem iż sposobów suszenia jest wiele, część nawleka na nitki (też tak się kiedyś(...)robiło), część suszy w suszarkach, część na sitach (można wystawić na dwór lub ustawić przy kominku) lub po prostu wysuszyć w piekarniku. Wszystkie prawie (bez suszarki) sposoby przetestowałam osobiście i najbardziej odpowiada mi suszenie na blaszkach w piekarniku. Jest to najszybszy sposób na wysuszenie dużej ilości grzybów równocześnie. W tym celu grzyby (tylko zdrowe i w miarę suche) należy oczyścić
Smaczne Zdrowetrwa zazwyczaj ok.3 dni. Gotowe powidła nakładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków i dokładnie zakręcamy. Pasteryzować możemy je zarówno tradycyjnie w garnku z wodą jak i w piekarniku. I-wszy sposób : słoiczki umieszczamy w garnku z wodą (do ok. 1/2 wysokości słoi), przykrywamy garnek i doprowadzamy do wrzenia. Dno musi być wyłożone ściereczką. Gotujemy ok.15-20 minut, w zależności od wielkości słoików(...)góry dnem. Po kilku minutach słoje odwracamy już normalnie i jeszcze raz dokręcamy. W miarę stygnięcia wciągają się nakrętki - to znak , że pasteryzacja przebiegła prawidłowo. II-gi sposób : napełnione i zakręcone dobrze słoiczki umieszczamy na blaszce z piekarnika- u mnie drugi poziom od dołu (słoje mogą się dotykać, można też nakładać do pełna- ja tak miałam, bo przeczytałam
Smaczne Zdrowe