parze, ale w czym? Obecnie na rynku spotkamy duży wybór urządzeń do gotowania na parze. Jeśli nigdy wcześniej tego nie próbowaliśmy i nie wiemy czy zasmakuje nam ten sposób przyrządzania potraw, nie warto wydawać pieniędzy na profesjonalny parowar. Na początek wystarczy zwykły garnek i metalowa wkładka, które możemy dopasować sami lub kupić w komplecie. Cena takiej wkładki waha się(...)torebki foliowe do gotowania na parze w kuchence mikrofalowej- kolejne rozwiązanie dla tych "nieprzekonanych". Ich cena to 5-10 złotych. Jeśli natomiast zamierzasz całkowicie przestawić się na ten sposób gotowania, kup parowar. Tutaj zarówno wybór jak i zakres cen jest bardzo duży. Każda firma dorzuca do swojego produktu różne gadżety, takie jak specjalne pojemniki na zupę czy foremki
peanutbuttermonsterpropozycja szybka i prosta. Poza tym świetnie sprawdzi się w chłodne, jesienne wieczory, kiedy to zazwyczaj nachodzi nas ochota na łasuchowanie. I nawet to możemy robić w zdrowy sposób! Lista składników potrzebnych do przygotowania dzisiejszego dania jest krótka, a wśród nich znajdziemy aromatyczną mieszankę Cynamonowy Raj o składzie, który jest wprost stworzony do deserów i stanowi ich doskonałe uzupełnienie. Prażony(...)miodem Gruszki wkładamy do naczynia żaroodpornego- bez pokrywki- i wstawiamy do piekarnika na 25 minut w 180°C Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy i podajemy Gruszki przygotowane w ten sposób smakują GE-NIAL-NIE. Są delikatne i rozpływają się w ustach, a obłędnie pyszny mus jaglano-bananowy z dodatkiem cynamonowej mieszanki to coś, co z pewnością wykorzystam w niejednym deserze
peanutbuttermonsterMakaron warzywny fajny sposób na urozmaicenie i ozdobienie zup, gdy tradycyjny makaron się nam znudził. Jest od niego dużo bardziej dekoracyjny i znacznie mniej znany.Można nim zaskoczyć gości lub rodzinę :) Składniki: marchewka sól pieprz Marchewkę obieramy ze skórki, następnie skrawamy obieraczką podłużne paski. Wrzucamy do lekko osolonej i doprawionej pieprzem wody i gotujemy 2 minuty.W ten sam sposób można
chwile dla mnieCzy z warzywa można zrobić ciekawe, ale i proste danie główne? Odpowiedzią na to pytanie może być cukinia faszerowana kurczakiem i fetą – nie zapominamy tutaj o
Nerds KitchenPyszna zupa dyniowo- warzywna podana na dwa różne sposoby. Dwa pyszne sposoby! ;-) Pierwsza propozycja to zupa z dyni podana ze świeżym awokado, dresingiem bazyliowym, jogurtem i pestkami dyni, drugi z kwaśną śmietanką, płatkami migdałowymi i świeżym selerem naciowym. Podajcie z grzankami z bagietki prowansalskiej i macie obiad jak w najlepszej restauracji ;-))) SKŁADNIKI NA ZUPĘ Z DYNI: - 1 seler naciowy
SMYKWKUCHNIkuleczki, maja ten sam owocowy smak... Musicie sami sprawdzić na własnych kubkach smakowych czy coś różni między sobą każdy przedmiot! Cukierka SUPER P! W szkole , można jeść na kilka sposobów. Każdy z nich jest dobry i każdy z nich daje mnóstwo radości podniebieniu. Można poczekać ,aż delikatna i aksamitna, mleczna czekolada , rozpuści się w ustach, ukazując twardego karmelka, którego można(...)rozpuścić..albo rozgryzć, by w końcu dobrać się do mieciutkiego owocowego wnętrza. Każdy sposób wyjadania tych cukierków jest dobry i każdy dostarcza innych emocji i doświadczeń smakowych, które warto przestudiować samemu , bądz z dzieciakami. Cukierki są rozchwytywane przez dzieci...to rzecz jasna, ale nie macie pojęcia jak są rozdrapywane przez ich rodziców a nawet dziadków! Kolorowe , pełne humoru, pozytywne
Z Kuchni Do Kuchniosteoporozę,choroby serca, choroby układu krążenia ...to olej rzepakowy i bałabuchy są właśnie dla Ciebie ! Wykonanie jest banalnie proste, a produkt końcowy , tak go nazwę, można jeść na wiele sposobów. Ogranicza nas jedynie brak fantazji. Ciasto ziemniaczane przygotowujemy z ugotowanych 12-15 dużych ziemniaków, tłuczemy i studzimy. Następnie dodajemy mąkę, olej rzepakowy, sól, jajko i wyrabiamy na jednolite ciasto(...)stół... Bałabuchy to alternatywa dla..chleba na przykład, zamiast tradycyjnej kulki ziemniaków do mięsa, jako przekąska do plecaka... czy przegryzajka dla dzieci na dworze ! Można je jeść na różne sposoby. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnikażdym sycyliskim domu. Są to przetwory warzywne, które wykorzystuje się samodzielnie, lub jako dodatek do tzw.panini lub do sałatek z ryżu . Z makrelą atlantycką, z oliwkami... Istnieją dwa sposoby marynowania i konserwowania tych specjałów- albo w zalewie octowej albo w oleju nigdy w oliwie z oliwek, ale pół na pół- oliwa i olej, bądz sam olej. Ja zrobiłam(...)zdradziła. Podejrzewam, że nie zdradzi go nikomu, dzięki czemu będzie zawsze na ustach wszystkich...i w brzuszkach wszystkich. Chciałabym jeszcze pojechać w to miejsce i w jakiś sposób wyciągnąć od niej TEN sekret. Jeśli mnie jeszcze pamięta, gdyż Signora Gina była już staruszką i sama nie wiedziała ile ma lat. Kiedy w zimie otworzę swój słoik, to choć na chwilke
Z Kuchni Do Kuchnimiseczce roztrzepujemy żółtko z łyżką letniego mleka, delikatnie smarujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 180 ° piekarnika i pieczemy 35 minut. Jak uzyskać purèe z dyni? Najlepszym sposobem jest ugotowanie dyni na parze, w mikrofalówce, lub upieczenie w piekarniku. Wystarczy pokroić dynię na mniejsze cześci, usunąć pestki, włókna i taką nieobraną dynię ugotować na parze, czy w odpowiednim naczyniu(...)mikrofalówce. Dynię w piekarniku można piec na dwa sposoby: oczyszczone kawałki dyni położyć na blasze i piec w temp. 200° aż będzie miekka( sprawdzić widelcem), lub do brytfanki w której będziemy piec dynię wlać 3 mm wody, położyc na dno pokrojoną dynię i przykryć szczelnie folią aluminiową. Piec jak wyżej. Następnie wystarczy tylko łyżka oddzielić miąższ od skórki, przepuścić
Mia Cucina SofietaOto pierwszy przepis z cyklu JEDZENIE Z GIER. Motywem przewodnim będzie dziś kultowy RPG w dwóch odsłonach: Fallout 3 oraz Fallout: New Vegas. Wybraliśmy danie, które
Nerds KitchenDomowy sos barbecue jest bardzo intensywny i wyrazisty, ma posmak dymu i jest idealny do grilla czy burgerów. W zależności od kraju i rodzaju panującej tam
Nerds KitchenJedzenie inspirowane Chinami powinno być bogate w smaki, szybkie i proste w przygotowaniu. Co więcej, całkiem przyzwoitą chińszczyznę można zrobić sobie w domu zaopatrując się w
Nerds Kitchenjuż tak za mną chodziło. A że mamy pełnię sezonu grzybowego – postanowiłam okrasić danie prawdziwkami i moją pikantną ogródkową rukolą. Wybrałam ładny kawałek wołowiny – rostbef. Inspiracją do sposobu jego przygotowania był przepis* (na antrykot akurat) z książki Hanny Szymanderskiej „Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej. Mięso”. Książka ta jest bogata nie tylko w piękne ilustracje(...)przepisy. 82 przepisy. Na razie wypróbowałam jeden i jestem zadowolona. Na drugi ogień pójdzie „Wątróbka wieprzowa ala Radziwiłł”. Uwielbiam wątróbkę, ale zwykle przygotowuję ją w ten sam sposób – z cebulą albo truskawkami. Ten przepis to coś zupełnie nowego – wątróbkę szpikuje się kawałkami słoniny, a następnie dusi w białym winie, cytrynie, musztardzie i estragonie. Brzmi niezwykle ciekawie
OstryKęscukru) 800 ml soku (ja użyłam limonkowego) Masa śmietanowa 400 ml śmietany 36% 1 galaretka cytrynowa Opcjonalnie można dodać trochę cukru pudru. Według własnego smaku Ponadto 2 galaretki morelowe Sposób przygotowania: Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia(...)sztywno, do ubitej śmietany cały czas miksując dodawać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Śmietana zrobi się trochę luźniejsza, wylać na biszkopt i odstawić do stężenia. Galaretkę przygotować według sposobu podanego na opakowaniu. Odstawić aby przestygła, lekko tężejącą wylać na bitą śmietanę. Ciasto wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny. rrarossa@gmail.com
RAROSSA