5 sposobów na - 1500 przepisów (strona:26/100)

Wegańska chałka drożdżowa 142

minut Jeszcze gorące możesz posmarować masłem kokosowym dzięki czemu będą dłużej świeże i będą mieć bardziej miękką skórkę. Smacznego! ps. polecam zawinąć jeszcze ciepłe w folię aluminiową, w ten sposób co najmniej 2 dni będą idealnie świeże

greenscarf
Kolorowa surówka z pekinki, papryki i kiełek 142

główka kapusty pekińskiej, 1 czerwona słodka papryka, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 3 cebulki szalotki ze szczypiorkiem, 3 garści kiełek brokułu lub rzodkiewki, sól, 4 łyżki oliwy, pieprz, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Kapustę i szalotkę ze szczypiorkiem drobno poszatkować. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać kiełki, posolić

Nie tylko w kuchni
Chlebek bananowy z czekoladą i bakaliami 147

brunatno-czarne plany. Zdarza się , że zauważasz je dopiero, gdy skórka zupełnie sczerniała. I co ? Wyrzucasz, bo przecież przejrzałe banany nie smakują dobrze. To fakt ! Ale, na wszystko jest sposób. Nie wyrzucaj przejrzałych bananów, one świetnie sprawdzają się w wypiekach. Dodaj jeden lub dwa zgniecione banany do czekoladowych muffinek, dzięki nim staną się wilgotne. A może zrobisz brownie z bananem

kolorowotorcikowo
PLACUSZKI ŚMIETANOWE – najlepsze / obiad w 5 minut 222

łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka kokosowa – 1 łyżka * duże jajko – 1 szt * cukier – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą ucieramy, smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 617

łyżką zimnej wody lub mleka i smarujemy nim część ciasta nad nadzieniem. Dół ciasta zawijamy na farsz, zaklejamy górną posmarowaną częścią i toczymy ruchem od siebie, w ten sposób tworząc wałek z nadzieniem. Wałek kroimy ostrym nożem na paszteciki wielkości 4, 5 lub 6cm, jak lubicie, mniejsze lub większe. Paszteciki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając

Karo in the Kitchen
Ekspresowe pierniczki – wegańskie i bezglutenowe. 99

kokosowego 80 ml mleka kokosowego 1,5 łyżeczki proszku to pieczenia (bez też wyjdzie tylko nieco twardsze) 1 pełna łyżeczka przyprawy piernikowej (własnej lub kupnej BEZ CUKRU np. Kotanyi ) Sposób przygotowania Piekarnik nagrzewamy do 180C. Cukier, stewię, olej i mleko łączymy ze sobą mikserem lub trzepaczką. Dodajemy mąkę i resztę składników. Dokładnie zagniatamy, formujemy kulkę i wsadzamy do zamrażarki

Fill The Bowl
Karkówka duszona w wiśniach 146

być nie słodzony.  SKŁADNIKI: 1 kg Karkówki bez Kości 1 duży Słoik Dżemu Wiśniowego bez Cukru- Ja dodałam własnego sól i pieprz ok 1/2 szklanki mąki Olej  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Karkówkę myję, kroję w cienkie plastry, rozbijam.  Dodaję Pieprz i Sól. Mięso Obtaczam w Mące. Mięso Smażę. Mięso Przekładam do Naczynia Żaroodpornego.  Karkówkę przekładam Wiśniami

Gotowanie Patki
Chłodziarki Gorenje z kolekcji Retro 219

drzwi. W momencie otwarcia drzwi następuje nagły wzrost temperatury, przez co żywność narażona jest na działanie szoku termicznego i w rezultacie szybciej się psuje. Chłodziarka stale monitoruje i analizuje sposób, w jaki z niej korzystasz. Dzięki temu jest w stanie przewidzieć, kiedy otworzysz drzwi chłodziarki i chwilę wcześniej obniża temperaturę o 1 lub 2°C w celu zapewnienia stałej temperatury

karmelowy
Sałatka ze smażonego jarmużu, cieciorki i fasolki szparagowej 148

liści jarmużu 500 g cieciorki konserwowej 200 g zielonej fasolki szparagowej 1 cebula 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 1 łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Fasolkę szparagową gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na małym ogniu na oleju, do czasu, aż się zeszkli. 3. Następnie na patelnię

W kuchni Katie
Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie 158

spodem wyciągamy z lodówki. Nakładamy kolejno 1 łyżkę masy makowo-sernikowej, obok łyżkę czystej masy sernikowej, znów łyżkę masy makowo-sernikowej, itd. Gdy wyłożymy cały spód, w ten sam sposób postępujemy z następną warstwą ciasta, aż do wyczerpania składników. Sernik wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 75-80 minut. ! Uwaga czas pieczenia uzależniony jest

Słodkie okruszki
szczupak faszerowany drobną rybką 212

łyżka bułki tartej 1 jajko sok z połowy cytryny 1 marchewka 2 cebule 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól 1/2 pęczka natki pietruszki sposób przygotowania Z całego ( nie patroszonego) szczupaka za pomocą noża zeskrobujemy łuskę i dokładnie go myjemy . Rybę układamy na desce, grzbietem ku górze i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) nacinamy, wzdłuż

Miód i pieprz
Seromak - sernik z makiem 175

przekładam na nią mak i zostawiam pod jakimś ciężarkiem na noc. Następnie odciśnięty mak mielimy trzechkrotnie w maszynce do mielenia z najmniejszym sitkiem, lub mielimy blenderem. Zawsze robię drugim sposobem, bo jest mniej pracochłonny. Jeżeli mamy kupiony mak wcześniej zmielony, to należy go jedynie zaleć wrzątkiem na kilka godzin i odsączyć z nadmiaru wody. Gdy mak będzie zmielony, w rondelku

Kuchnia Łukasza
Pudding Chia z kakaowym kremem gryczanym i kremem kasztanowym z bezami 197

dobrze, z drugiej jednak nie. W poniedziałek, czeka mnie bardzo ważne zaliczenie z kinezyterapii i muszę zdać je najlepiej jak potrafię. Nie pozostaje mi nic innego, tylko wynaleźć jakiś sposób i pójść na kompromis z moim organizmem :) Cała moja rodzinka, a w tym ja, uwielbia moje deserki w słoiczkach i zawsze czeka na kolejną moją propozycję. W związku

Be Fit Be Strong
Grzesiek 20925

wszystko tak jak w przepisie, a następnie gotową masę przetrzeć przez sito o grubszych oczkach. A tak na marginesie, jak już jesteśmy przy masie budyniowej to zdradzę Wam niezawodny sposób jak uratować zważoną masę budyniową : należy ją przełożyć do metalowej miski, a tą położyć na gazie na garnku z gorącą wodą (jeszcze nie gotującą się), tak, żeby nie dotykała

Kto ugości moich gości?
KURKUMA + PIEPRZ Dlaczego razem? KLUSKI Z KURKUMĄ I PIEPRZEM 192

spaghetti, czasem w pastach do pieczywa, "serku" z ziemniaków, a dziś wylądowała nawet w kluskach (i sosie do nich), które zrobiły się przy okazji piękne żółte, a w żaden sposób nie straciły na walorach smakowych. WAŻNA SPRAWA - KURKUMĘ ZAWSZE ŁĄCZYMY Z PIEPRZEM. Dlaczego? Otóż dlatego, że piperyna zawarta w czarnym pieprzu zwiększa przyswajalność kurkuminy z kurkumy aż 2000 razy! Sama

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE

Proponowane wyszukiwania