możemy zrobić zupę, zaserwować ją jako przystawkę lub podać jako dodatek do dania głównego. W moim dzisiejszym wydaniu, kapustę pak choi połączyłam z pysznym wędzonym tofu, pomidorkami koktajlowymi oraz sosem sojowym. Składniki: pak choi 2 szt, tofu wędzone 10 dag, pomidorki koktajlowe 10 dag, sos sojowy 1,5 łyżki, pieprz do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania(...)cjoi i smażymy na półtwardo, taki stopień usmażenia ja najbardziej preferuje, ponieważ pak choi jest wtedy lekko chrupiące. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę tofu oraz pieprz, podsmażamy i wlewamy sos sojowy. Smażymy wszystko razem przez 2 min i przekładamy na talerz. Na wierzchu lub po bokach układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Podajemy jako samodzielną przystawkę lub jako dodatek
kulinarne odsłony patibardzo lubię makaron i kiedy tylko mogę, tworzę z niego różne dania. Tym razem lekkie danie z dodatkiem tuńczyka i pomidorów gościło u mnie na piątkowym obiedzie. Makaron w sosie z tuńczyka i pomidorów dobrze smakuje podany na ciepło, jak również na zimno, więc można go zabrać do pudełka i w pracy zjeść w porze lunchu. Składniki(...)porcje) 250 g makaronu pełnoziarnistego 2 puszki (po 185 g) tuńczyka w sosie własnym 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry lub 3 - 4 świeże pomidory 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczki oregano 1 łyżka masła 2 łyżki oleju rzepakowego pieprz i sól do smaku 2 łyżki startego sera żółtego długodojrzewającego do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie: Świeże
Kuchcik gotujeWściekły pies, jest to jeden z najbardziej rozpoznawalnych Polskich shotów. Wściekły za sprawą sosu który daje niezłego kopa który nieco łagodzi sok i dlatego istotą tego shota jest wypicie go jednym łykiem. Składniki : 40 ml wódki 5-10 ml soku malinowego 2-5 kropel sosu tabasco Przygotowanie : Wódkę wlewamy do kieliszka, po łyżeczce wlewamy sok i dodajemy kilka kropel sosu
Prosty Drinkłyżki jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1/4 szklanki oliwy olej do smażenia pozostałe: 1 pęczek szparagów zielonych 1 kulka mozzarelli 8 pomidorków koktajlowych 5 ogórków małosolnych sos tatarski natka pietruszki 1/2 główki sałaty masłowej Od zielonych szparagów odcinam końce. Szparagi kroję na cienkie paski na maszynce do chleba. W garnku zagotuję wodę z odrobiną soli i cukru(...)patelnię wylewam odrobinę oleju, następnie ciasto i układam na nim około pięć plastrów szparagów. Polewam je odrobiną ciasta. Naleśniki smażę aż się zrumienią. Naleśniki smaruję na przemian łyżeczką sosu ziołowego albo tatarskiego, układam liść sałaty, na nim plastry ogórka i kolejny naleśnik smaruję sosem, sałata ogórek. I tak do wyczerpania naleśników. Wierzch tortu posypuję startą mozzarellą, układam połówki pomidorków, plastry
wesoła kuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 7-9 Składniki: mała główka sałaty lodowej, 2 większe pomidory, opakowanie mozzarelli, grecki sos sałatkowy Knorr, mały ogórek gruntowy, kawałek żółtej papryki, łyżka posiekanego koperku. Przygotowanie: Sałatę myję, osuszam, kroję w paski. Pomidory i ser kroję w kostkę. Paprykę oraz ogórka kroję w drobne paseczki. Przygotowuję(...)sos grecki według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki łączę z sosem oraz koperkiem
JejKuchniasię jako obiadowa ”sałatka” lub produkt do dalszej obróbki. 5 jaj na twardo 6 plastrów boczku wędzonego miks sałat Składniki na sos do sałatki: 4 łyżki octu winnego 4 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżki oliwy z oliwek miód 1 łyżeczka sól himalajska do smaku Wykonanie(...)ósemki kładziemy na mix sałat.Boczek wędzony zwijamy w ruloniki i kładziemy po między jajeczkami . Szparagi odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałeczki kładziemy koło jajeczek.Składniki do sosu przekładamy do plastikowego pojemnika i miksujemy.Polewamy przygotowanym sosem naszą sałatkę i za chwilę możemy jeść. Idealna na kolację. Ten oto produkt miałam właśnie okazję skosztować
Różowa kuchniaśmietanę i resztę koperku, wymieszać. Serwować z ugotowanym makaronem lub ryżem. Obsypać potartym serem. Nie jest to konieczne. Możecie ugotować makaron nitki i potraktować to danie jako spaghetti z sosem grzybowym. Smacznego
Kuchnia Pokoleńpołączeniu z mięsem stopniowo dostarcza nam energii. Makaron ugotowany al'dente jest korzystny nawet dla osób będących na diecie, bo to nie on tuczy, tylko dodawane do niego sosy. Podczas jego trawienia nie występują skoki poziomu cukru, długo czujemy się najedzeni i zaraz po posiłku nie dopada nas "wilczy" głód. Składniki: (3 - 4 porcje) 500 g mięsa mielonego wieprzowego(...)minutach dodać pomidory z puszki i rozmieszany w niewielkiej ilości wody koncentrat. Mięso smażyć do miękkości, pod koniec połączyć je z pieczarkami. Jeśli lubimy makaron z dużą ilością sosu, to wystarczy pod koniec smażenia mięsa i pieczarek, dodać kilka łyżek śmietany 30% i odrobinę wody, w której gotował się makaron i po zagotowaniu, otrzymamy więcej bardziej kremowego sosu. U mnie
Kuchcik gotujeszczypta soli, większe jajko, łyżka cukru, mąka. Składniki na nadzienie: 450 g twarogu półtłustego lub tłustego, 2 łyżki śmietany, większe jajko, cukier puder, opakowanie cukru wanilinowego. Składniki na sos truskawkowy: 450 g truskawek mrożonych, 1/2 opakowania cukru wanilinowego, 4 łyżki cukru. Przygotowanie: Mąkę, sól, cukier, wodę i mleko dokładnie mieszam (mąkę dodaję stopniowo, zaczynając od jednej szklanki(...)czasie dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni. Przygotowuję farsz: dokładnie rozcieram twaróg z jajkiem, śmietaną i cukrami (ilość cukru pudru zależy od Waszego indywidualnego smaku). Sos truskawkowy: truskawki rozmrażam w rondelku pod przykryciem podgrzewając około 10 minut na większym ogniu. W trakcie mieszam je 4-5 razy. Miksuję blenderem, zagotowuję. Dodaję dwa rodzaje cukrów i gotuję
JejKuchniayogurt bianco 40 g di zenzero fresco 2 spicchi d'aglio 1 scalogno 1 limone aneto fresco sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Na początek przygotowujemy sos imbirowy. Obrany imbir kroimy na plasterki a szalotkę w kostkę. Na rozgrzanej patelni z 2-3 łyżkami oliwy podsmażamy szalotkę, imbir i drobno pokrojone 2 ząbki czosnku. Po ok. 5 minutach dodajemy bulion(...)kontynuujemy gotowanie przez ok. 15 minut. Wyłączamy gaz, dodajemy jogurt i posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos ponownie zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Filety z łososia skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę gotujemy na parze ok. 15-20 minut. Ugotowane filety z łososia podajemy z sosem
La grande e la piccola cuocagruntowych. Idealna na grilla czy lekki wiosenny obiad. Przepis jest szybki i mało skomplikowany. Składniki na sałatkę: 7-8 małych młodych ziemniaków cebula czerwona 4 ogórki gruntowe pęczek koperku Sos: łyżka octu winnego 3 łyżki oleju rzepakowego łyżeczka musztardy łyżeczka miodu sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki oskrobujemy ze skórki lub czyścimy szczotką pod bieżącą wodą. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie(...)odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Większe ziemniaki przekrawamy na pół, małe pozostawiamy w całości. Cebulę siekamy w piórka, ogórki obieramy i kroimy w plasterki. Koperek siekamy. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Wszystkie składniki sałatki przekładamy do jednej miski, polewamy sosem i mieszamy. sałatka z młodych ziemniaków Artykuł Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków pochodzi z serwisu Przepisy Kulinarne
e-PrzepisyKulinarneokoło 12-14 gołąbków: 1 średnia główka młodej kapusty około 300 gr mięsa mielonego ( u mnie wołowo-wieprzowe) 1 torebka ryżu 1/2 sporej cebuli sól, pieprz, papryka słodka Na sos: 3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 % 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz, słodka(...)gorącą wodą z bulionu. Wlewamy, zagotowujemy całość, doprawiamy do smaku. Jeśli jest dla nas za rzadki, mieszamy w odrobinie wody, mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją do sosu, zagotowujemy i gotowe. 8. Zalewamy nasze gołąbki w formie tak aby sos przykrył ich prawie w całości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop i pieczemy przez około 60-90 minut
Gotowanie...to proste !Kalafior zapiekany w sosie curry. świetny dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Na blogu znajdziecie również inne pomysły na dania z kalafiorem. Szczególnie polecam kalafior zapiekany w sosie serowym Wszystko znajdziecie w zakładce WARZYWA. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię warzywne zapiekanki. 1 kalafior 1 czerwona papryka 20 brukselek 400 g śmietany (dałam 18%) 1 łyżka curry sól(...)pokroić i ułożyć na kalafiorze. Śmietanę wymieszać z curry, solą i pieprzem i polać warzywa.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut. kalafior zapiekany w sosie curry
O kuchni z uczuciem