sosy - 72234 przepisów (strona:1337/4816)

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami 167

liść kapusty, który zapobiegnie ewentualnemu przypaleniu się gołąbków. Na nim ułożyć zawinięte gołąbki i zalać je przygotowanym wcześniej gorącym bulionem oraz wywarem po moczeniu grzybów jeśli oczywiście chcemy uzyskać sos grzybowy. Gotować całość do miękkości. Można również podawać gołąbki z sosem śmietanowym czy koperkowym. Po ugotowaniu sos zagęścić śmietanką. http://www.mlynystoislaw.pl

W garach u Gosi
Tarte flambée 161

restauracji, gdzie ludzie przychodzą tylko na to danie, a aby wejść do knajpy trzeba czasami czekać po pół godziny. Jest to bardzo proste i nieskomplikowane danie, którego bazą jest sos na bazie creme fraiche i fromage blanc z dodatkiem gałki muszkatołowej. Ja ze sobą z Francji przywiozłam już gotowy ser do tarte flambee którym wystarczy posmarować ciasto, ale taki(...)sos można przygotować samemu i będzie smakował prawie podobnie. Tutaj można poczytać jak zrobić creme fraiche link Składniki 1 szklanka mąki 1/3 szklanki letniej wody  1 łyżka  oliwy (ja użyłam z oliwek) 2 łyżki creme fraiche 2 łyżki śmietany 12%  1 duża cebula 100 g boczku pokrojonego w kostkę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki razem zagnieść, gdyby

Delusional Trine
Cheeseburgery tatarskie 158

jednolitą masę. Dzielimy na 4 części. Formujemy kule i spłaszczamy je na burgery. Do kubka wykładamy 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu i 2 łyżki musztardy. Mieszamy na jednolity sos. Włączamy piekarnik na 180 o C ( góra i dół ). Bułki przekrawamy na pół z jednej strony lekko smarujemy sosem. Umieszczamy na blaszce i wkładamy do piekarnika. Patelnię rozgrzewamy z niewielką(...)między czasie na bułki wykładamy po plasterku sera. Wyłączamy piekarnik gdy ser zacznie się trochę topić. Piekarnik otwieramy i wykładamy po kolei: burgery, ogórki cebulę i pomidory. Całość polewamy sosem. Na drugą połowę wykładamy sałatę. Całość składamy i gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Klopsiki szwedzkie 123

książkach często proponuje dania szwedzkie i różne wariacje na temat szwedzkich klopsików ( Köttbullar ). Za każdym razem przywołuje konieczność dodawania do nich kopru, za którym podobno Szwedzi przepadają, a do sosu proponuje dodatek owoców (żurawin, brusznicy itp.). U mnie borówki już "wyszły" z piwnicy, a kolejnych konfitur jeszcze zrobić nie można, więc posiłkowałam się moim kulinarnym eksperymentem - konfiturą z aronii, jabłek(...)zająć się przygotowaniem surówki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć klopsiki z różnych stron tak, by nabrały koloru. Podlać klopsiki połową szklanki wrzątku, by zebrać smak z patelni. Do sosu dodać kminek, konfiturę i śmietanę. Wymieszać i zagotować na małym ogniu. Sos można rozrzedzić wrzątkiem lub bardziej odparować, w zależności od potrzeb. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaron z serkiem mascarpone i truskawkami 192

ugotować w lekko posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Truskawki dokładnie umyć, osuszyć, odszypułkować. Przełożyć do miski. Posypać cukrem i rozgnieść widelcem/tłuczkiem do ziemniaków. Do powstałego sosu z kawałkami truskawek dodać mascarpone i dokładnie wymieszać, aż cały serek się rozpuści. Makaron (ciepły lub zimny) ułożyć na talerzach i polać sosem truskawkowym. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu(...)podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób, w zależności od apetytów. Przygotowany sos truskawkowy z mascarpone, do czasu podania, najlepiej przechowywać w lodówce. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Sałatka z kalafiorem do grilla 1089

nasz kalafior. Nasze główne warzywo w daniu blanszujemy do 10 minut. Kalafior nie może być rozgotowany, ani za surowy – taki al dente. Gdy gotujemy kalafior zabieramy się za sos. Łączymy jogurt, majonez i wyciśnięte ząbki czosnku. Po wymieszaniu odstawiamy na chwilę nasz sos – niech się trochę przegryzie. Siekamy koper i wyciągamy z wody kalafior. Nasze warzywo kroimy(...)mniejsze elementy i wrzucamy do miski. Musimy odczekać, by koper nieco wystygł. Następnie dosypujemy koper i wlewamy nasz sos. Całość mieszamy. Gotowe. Smacznego. Koszt: 9 zł (porcja dla czterech osób) Przygotowanie: 30 minut Sałatka z kalafiorem do grilla Sałatka z kalafiorem do grilla Sałatka z kalafiorem do grilla Artykuł Sałatka z kalafiorem do grilla pochodzi z serwisu KuchennyViral.pl

Kuchennyviral.pl
ZAPIEKANKA MEKSYKAŃSKA 190

zrobiłam na rodzinne przyjęcie urodzinowe . Jestem (podobnie jak reszta gości) nią zachwycona. W tej pysznej zapiekance jest wszystko co być powinno: jest syta, ostra w smaku i ma przepyszny sos. Polecam na obiad lub na ciepłą kolację. Tych co wolą zapiekanki z kurczakiem odsyłam tutaj . Składniki: 1 kg mielonego mięsa (najlepiej wołowe) 2 puszki pomidorów 1 duża cebula 1 papryka(...)czerwona 1 papryka żółta puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 3 ząbki czosnku szklanka bulionu sól pieprz słodka papryka chilli tłuszcz do smażenia sos 4 łyżki majonezu 4 łyżki ketchupu 4 łyżki octu winnego białego sól, pieprz cukier wierzch 2-3 garście chipsów TACOS 2 garście startego na tarce żółtego pęczek natki pietruszki Sposób przygotowania: Cebulę obieramy z łupin i kroimy

Pobite gary Barbary
Racuszki bananowe z sosem karmelowym 169

bananowy Dr.Oetker 2 łyżki cukru 1 łyżeczka  cukru z wanilią Dr.Oetker 1 duże jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z limonki Olej do smażenia Karmelowy sos: ½ szklanki cukru ½ szklanki słodkiej 30% śmietanki Dodatkowo: 1 banan do dekoracji Świeża mięta Sposób przygotowania: Ciasto: Miękkiego banana połamać na kawałki, włożyć do miski , skropić sokiem z limonki i rozdrobnić(...)powstanie gęste jednolite ciasto bez grudek. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju, rozgrzać, nałożyć ciasto, forując okrągłe placuszki, smażyć na złocisto z każdej strony po 2-3 minuty. Sos karmelowy: Cukier wsypać do suchego rondelka, wstawić na mały ogień i czekać aż zacznie się rozpuszczać, w tym czasie nie mieszać , można tylko potrząsnąć garnkiem aby równo się skarmelizował, gdy się

Wanilia i Kardamon
Przepis # 11 Żytnie pierogi ze szpinakiem i kurczakiem 133

raczej kiepsko. Jednak robiąc zakupy w Lidlu wpadła mi ręce mąka żytnia pełnoziarnista - postanowiłam jej wypróbować. Okazała się strzałem w 10! Nadaje się do wypieków czy zagęszczenia zupy lub sosu. Zrobiłam z niej nawet pierogi a w planach mam jeszcze domowy makaron. Dzisiaj jednak chcę Wam pokazać przepis na domowe pierogi z tej mąki.  Nadzienie to połączenie kurczaka oraz(...)odrobinę soli oraz oliwy z oliwek. Do gotującej się wody włożyłam pierogi i gotowałam przez około 5 minut ( do momentu kiedy nie wypłynęły na wierzch). Pierogi świetnie smakują z sosem tzatziki - to ostatnio mój ulubiony sos wiosenny! Smacznego

Health-Fit-Life
Sałatka z pieczonych buraków z serem feta, prażonym słonecznikiem i czerwonymi porzeczkami. 177

buraków (raczej mniejszych niż większych) 100 g sera feta 3-4 łyżki octu balsamicznego szczypta pieprzu cayenne 1 łyżka oliwy bazyliowej kilka listków rukoli, rozmarynu. 4 łyżki prażonego słonecznika sos balsamico garść czerwonych porzeczek Buraki obrać ze skórki. Pokroić je w duże kawałki i delikatnie podsmażyć na patelni z octem balsamicznym, aż ocet się zredukuje.  Buraczki przenieść(...)salaterki, delikatnie oprószyć pieprzem cayenne, pokruszyć ser feta, dodać słonecznik, rukole i garść czerwonych porzeczek.  Można delikatnie skropić oliwą, lub sosem balsamicznym .  Tu  znajdziecie przepis na sos balsamico. Powodzenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Domowe pieczywo orkiszowe, pierś kurczaka duszona z truskawkami i rozmarynem, ricotta i jarmuż. Śniadanie w plenerze idealne. Mó 152

łyżeczka cukru  4 łyżki margaryny Omega Optima 1/2 szklanki ciepłej wody  Pierś kurczaka duszona w truskawkach i rozmarynie: 500 gram piersi kurczaka  3 łyżki sosu sojowego  pieprz 2 gałązki świeżego rozmarynu  400 gram truskawek  2 łyżki margaryny Omega Optima do smażenia  szczypta chili w płatkach  Dodatki: 200 gram sera ricotta kilka liści(...)pieczywo studzę na kratce.  Kurczak słodko- rozmarynowy  Na patelni rozpuszczam margarynę razem z rozmarynem, wówczas tłuszcz zyska aromat. Pierś kurczaka kroję na mniejsze kawałki i marynuję w sosie sojowym, pieprzu i chili. Truskawki pozbawiam szypułek i kroję na ćwiartki. Na patelni smażę pierś do zarumienia, dodaję truskawki i całość duszę 8-10 minut, nadmiar powstałego sosu redukuję. Odstawiam

Mango Papaja
Faszerowane kalarepki 177

solą i pieprzem. Wydrążone kawałki kalarepki pokroić drobniej. Przełożyć do małego garnuszka, zalać wodą i przecierem pomidorowym i ugotować do miękkości. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę, to będzie sos. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Sos przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Kalarepki nadziać mięsnym farszem i ułożyć na sosie. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Pan brokuł z gorgonzolą 129

porcje brokuł - 2 szt cebula - 1 mała czosnek- 3 ząbki seler naciowy - 2 łodygi ziemniak - 3 średnie bulion warzywny - 500 ml masło sól, pieprz,świeża pietruszka Sos gorgonzola masło - łyżka czosnek - 2 ząbki śmietana - 100 ml gorgonzola - 100 g *domowe Grzanki Etap I - Ziemniaki Obierz i ugotuj ziemniaki. Etap II - Brokuł Umyj brokuł, podziel na różyczki i zalej bulionem - gotuj(...)cebulę, seler i czosnek oraz ziemniaki. Dopraw wg upodobania. Gotuj ok 5 minut na małym ogniu. Zblenduj całość na gładki krem. W razie potrzeby przetrzyj przez sito. Etap IV - sos gorgonzola W rondlu rozpuść masło, dodaj starty czosnek chwilę podsmaż, dodaj gorgonzolę oraz śmietanę Etap V - Smakowanie Do miseczki wlej krem, polej sosem z gorgonzoli dorzuć domowe grzanki. Smacznego

Wylizany Rondel
Spaghetti alla puttanesca, czyli makaron włoskiej ladacznicy 192

Przygotowałam to danie, bo miałam niesamowitą ochotę na makaron ale jakiś inny, niż z sosem pomidorowym. Oliwki, pomidorki i chili z anchois występujące w przepisie wygrały tego dnia casting na talerzowego bohatera. Ach...no i bardzo intrygująca nazwa! Pierwsza historia na jej temat jest taka, że owym makaronem częstowano gości w jednym z włoskich domów publicznych. Był szybki, niedrogi(...)się nazwa potrawy, jest jednym z najbardziej wulgarnych określeń prostytutki. A oprócz nazwy, to jest to jeden z pyszniejszych sposobów na spaghetti! Niesamowicie wyważone słone, pikantne i słodkie smaki sosu, mieszają się w harmonijną całość oplecioną jasnymi nitkami makaronu. Fantastyczny smak włoskiego lata w kilka minut! Spaghetti alla puttanesca: 4 porcje Potrzebujesz: 400g suchego spaghetti 3 łyżki oliwy z oliwek

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sałatka makaronowa z tuńczykiem 176

auto'); ga('send', 'pageview'); -szklanka makaronu kolorowego rurki -puszka tuńczyka w oleju -pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju i ziołach -5-6 oliwek zielonych -2 ząbki czosnku -torebka sosu greckiego lub  winegret podstawowy -sól, pieprz do smaku Makaron ugotować i wystudzić. Pokroić w grubsze krążki. Tuńczyka odsączyć z oleju, pomidory pokroić w paseczki, oliwki i czosnek w cienkie plasterki(...)Sos grecki przygotować zgodnie z przepisem na opakowani dodając łyżeczkę cukru. Doradzam zmniejszyć ilość oleju do 1 łyżki. Jeżeli użyjemy sosu winegret, pomijamy dodawanie czosnku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodając odrobinę soli i pieprzu. Odstawiamy do lodówki na pół godziny przed podaniem

Kulinarne przemyslenia

Proponowane wyszukiwania