sporawe porcje. Składniki: 1/2 opakowania rukoli 1 opakowanie szynki parmeńskiej w plastrach - ja używam szynki szwarcwaldzkiej 1 opakowanie pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory normalne parmezan - tarty lub w kawałku sos balsamiczny Rukolę opłukać i osuszyć. Ułożyć na talerzach. Na rukoli porozkładać kawałki szynki oraz pomidorki przekrojone na pół lub pokrojone w sporą kostkę. Całość posypać wiórkami lub malutkimi plasterkami parmezanu(...)zawsze pod ręką. Kupuję sporą kostkę, kroję na kawałki i wrzucam do zamrażalnika. Idealnie się przechowuje i w każdej chwili można z niego skorzystać. Na koniec sałatkę polać sosem balsamicznym. Sos balsamiczny kupuję gotowy, można go jednak zrobić samodzielnie wygotowując ocet balsamiczny z miodem lub cukrem. Niestety trwa to trochę a poza tym unosi się bardzo mocny zapach octu
Ze smakiem bez glutenuPulpety robię bardzo często... Jest to stosunkowo prosta forma przetworzenia mięsa mielonego, którą można podrasować różnistymi sosami. Dzisiaj podaję przepis na pulpety w sosie koperkowym. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego - lub każdej innej mieszanki mięsa mielonego:-) 1 mała cebulka 1 jajo 2-3 łyżki bułki tartej - u mnie bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane 1 łyżeczka suszonego koperku sól(...)pieprz 1 łyżka smalcu do smażenia Sos: 200 ml bulionu mięsnego lub wody przegotowanej 1 łyżka mąki - u mnie mąka bezglutenowa 3 łyżki śmietany 30% 2 łyżki koperku świeżego lub 1 łyżka koperku suszonego Do mięsa dodać bułkę, jajo, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, koperek i przyprawy. Dokładnie wymieszać i wyrobić, tak by masa mięsna nie kleiła się do ręki
Ze smakiem bez glutenumałe i szybkie danie ale za to fantastyczne w smaku. Zazwyczaj połowę zjada mi moja dwuletnia córeczka, która lubi wyraźne i ostre smaki. A smak tej kanapki podkreśla sos balsamiczny - można go wykonać samemu lub kupić gotowy. Ja w tym przypadku idę na łatwiznę...:-) Składniki: kilka kromek pieczywa - u mnie bezglutenowe mozarella z zalewy pomidor świeża rukola masło sól(...)pieprz sos balsamiczny Jeśli macie pieczywo, które nie jest nazbyt świeże dobrze jest je opiec i wystudzić przed przygotowaniem kanapek. Pieczywo posmarować masłem. Na wierzch położyć garść rukoli - wcześniej opłukanej i odsączonej. Ilość zależy od preferencji. Ja bardzo lubię wyraźny smak rukoli więc kładę sporą kupkę. Na rukolę układamy plastry mozarelli - odsączonej z zalewy. Ja dodatkowo odciskam
Ze smakiem bez glutenupodaje się na imprezach, szczególnie tych dłuższych. Można je podawać zarówno na stół bufetowy, jako finger foods, jak i na stół zasiadany. Zawsze należy je wesprzeć jakimś fajnym sosem - u mnie niezawodnie sprawdza się domowy sos barbecue . Zajadają dorośli i dzieciaki. A przygotowanie, co ważne, nie wiąże się z koniecznością długiego stania przy garach. Składniki: 2 podwójne(...)kawałki kurczaka, ułożone na blasze można lekko skropić olejem ale nie trzeba. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25-30 minut - piec z termoobiegiem. Podawać gorące z sosem, np. barbecue . Smacznego
Ze smakiem bez glutenunagrzanego do 160 stopni, bez termoobiegu (góra, dół), na 1,5 godziny. Można piec bez rękawa ale trzeba pamiętać o tym, żeby mięso co jakiś czas polewać powstałym sosem. Inaczej boczek spiecze się z wierzchu. Wolę boczek pieczony w rękawie. Jest wtedy równomiernie zapieczony i nie przypalony. Stan pieczeni można sprawdzić termometrem do mięsa - jeśli mięso w środku(...)odpowiednią temperaturę to znaczy, że całość jest idealnie upieczona. Po upieczeniu odstawić do lekkiego przestudzenia i przełożyć na talerz. Sos, który pozostał po pieczeniu można wykorzystać do sosów - wystarczy zlać do pojemniczka, wstawić do lodówki i wykorzystywać w razie potrzeby. Boczek jest najlepszy po schłodzeniu w lodówce - czyli właściwie na drugi dzień. Skórę wtedy można zdjąć bez straty mięsa
Ze smakiem bez glutenuWOŁOWINĄ Składniki: (2 porcje) 100 g ryżu jaśminowego 200 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 -3 cm imbiru 1 jajko 4 liście kapusty pekińskiej 1/2 czerwonej papryki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 1/2 łyżeczki pasty curry (opcjonalnie, do zaostrzenia smaku) 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy(...)minutach dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz kapustę pekińską (tylko białą część) pokrojoną również w małą kostkę. Smażymy mieszając. Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy wymieszany w misce sos sojowy, ostrygowy. Mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy ugotowany ryż jaśminowy i mieszamy
Bon appetit mon amieZapiekanka makaronowa z mięsnym sosem pomidorowym. Łatwa do wykonania, sycąca i delikatna w smaku. Zachęcam do zrobienia :) Składniki (4 porcje): 2 duże cebule 1 duża marchewka oliwa do smażenia 5 dużych ząbków czosnku 250 g mielonej łopatki 2 puszki pomidorów (łącznie 800 g) 1 płaska łyżeczka cukru 2 czubate łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku 2 duże garście(...)jednym dużym. W małych naczyniach składniki rozkładamy, dzieląc wszystko na 4 równe części. Do każdego z małych naczyń wlewamy 2 łyżki oliwy extra vergine. Nakładamy makaron, naprzemiennie z sosem. Makaron mieszamy z sosem. Na koniec rozkładamy plasterki mozzarelli. Makaron wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 35 minut. Ja zapiekam w 175 stopniach, na grzałkach dół + góra, bez termoobiegu. Smacznego
Smak mojego domuViolaPassion Następne Indyjskie danie które pobudzi nasze zmysły Kurczak w sosie KORMA to nic innego jak sos oparty na migdałach i kokosie. Wbrew pozorom nie jest to potrawa mega słodka ,ale soczysta ,gęsta i pełna walorów zapachowych i smakowych. Jest dość prosta do przyrządzania CZAS OPERACYJNY OKOŁO 1.5 h ViolaPassion Obiecuję że opiszę wszystkie potrawy które znalazły się na moim(...)naczynia do piekarnika na około 45-50 minut. Ważne jest by przykryć je pokrywką. Ostatnim etapem jest wyciągnięcie garnka z piekarnika i dodajemy resztę migdałów dzięki temu zagęścimy naturalnie sos . Posypujemy posiekaną kolendrą To wszytko Smacznego
Viola cooks with passionbyć opieczone) 4 jajka ugotowane na miękko syrop klonowy (ok. 1/4 szklanki) parmezan (ok. 1/4 szklanki) świeżo mielony pieprz Dressing: 1 świeże, ekologiczne jajko 2 fileciki anchois 1/2 łyżeczki sosu worcester 1 łyżeczka soku z cytryny 3/4 szklanki oleju rzepakowego listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cztery jajka gotujemy na miękko. W tym czasie piekarnik nagrzewamy(...)smarujemy za pomocą pędzelka syropem klonowym, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (aż ładnie się przyrumieni). Przygotowujemy dressing: jajko, anchois, sos worcester i sok z cytryny blendujemy/miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy parę kropli oleju i ponownie miksujemy. Zaczynamy powoli, bardzo cienką strużką dolewać olej, jednocześnie ciągle miksując lub blendując. Masa powinna
Poezja smakupierwszej grupie osób i kocham jej smak w różnym wydaniu. Pierwszy raz okrę jadłam w Grecji i nigdy nie zapomnę tego smaku...połączona była z bakłażanem, cebulką, sosem pomidorowym oraz cudowną mieszanką przypraw. Niestety nie udało mi się jak na razie odtworzyć tego genialnego dania...Widocznie nie znam sekretnego składnika😑 Mimo tego próbuję wykombinować coś smacznego z okrą w roli(...)głównej w innym wydaniu. Dzisiaj okra w cieście piwnym. Chrupiąca i smaczna. Najlepiej smakuje jako przystawka na ciepło z dodatkiem pysznego sosu. Składniki: ciasto piwne: mąka pszenna pół szklanki, piwo jasne pół szklanki, kurkuma mielona pół łyżeczki, kolendra mielona pół łyżeczki, sól i pieprz do smaku, dodatkowo: okra 300 g, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Składniki ciasta łączymy ze sobą
kulinarne odsłony patiFrużelina to owoce w żelu, chociaż mi przypominają po prostu sos malinowy. Przygotowałam je z mrożonych owoców, ponieważ takie akurat mam w zamrażarce, ale doskonale nadają się do niej również owoce świeże. Frużelina jest dość gęsta, błyszcząca i można przechowywać ją w lodówce około tygodnia. Nie próbowałam pasteryzować jej w słoiczkach, ponieważ zawiera żelatynę, a żelatyna w wysokich temperaturach traci(...)ostudzenia, a następnie możemy się nią zajadać Wystudzona powinna mieć konsystencję żelu. Zapach owoców jest w frużelinie niesamowicie intensywny. Polecam spróbować Frużelina malinowa Wykorzystanie mrożonych malin Maliny do deserów Sos malinowy Smacznego!!! Źródło przepisu: Moje Wypieki PS. Jeszcze w tym tygodniu, pyszne wykorzystanie frużeliny jako dodatek do ciasta. Zapowiedź jest już na Instagramie Zapisz
Relaxtimeidealnie nadają się żeberka, zrobimy je jednak w domu ze względu na aurę. Składniki: Żeberka paski 1200 gram 1 cebula ( nieduża ) 3 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego ½ łyżeczki soli Tabasco Olej Bulion/woda Wykonanie: Żeberka kroimy na kawałki. Do naczynia wlewamy sos sojowy, ocet balsamiczny oraz miód. Jeżeli miód który posiadamy jest skrystalizowany(...)podlewamy niewielkimi porcjami marynatą spod żeberek. Przykrywamy i dusimy pod przykryciem do miękkości. Podczas duszenia możemy podlewać bulionem lub wodą. Gdy mięso będzie miękkie a płynu zbyt dużo, redukujemy sos ( odparowujemy ). Podajemy z surówkami i ziemniaczkami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push
Smaki EwyIdealny pomysł na zdrowy, sycący, pełnowartościowy rodzinny obiad. Chude mięso z indyka, niesamowicie wartościowa kasza gryczana oraz mnóstwo warzyw skąpanych w lekkim sosie pomidorowym. Po prostu pycha! A przygotowanie takiego dania nie sprawia problemów i nie zajmuje dużo czasu 😉 Składniki (3 porcje): ok. 200 g mięsa z udźca indyka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona(...)średni bakłażan 400 g mieszanki mrożonych warzyw (u mnie marchew, brokuł, kalafior) 400 ml sosu pomidorowego (użyłam TEGO ze sklepu Victualia) lub naturalnej passaty pomidorowej (np. TAKIEJ ) 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka słodka, pieprz cayenne, papryka wędzona, mieszanka ziół Przygotowanie: Cebulę i czosnek poszatkuj, a paprykę pokrój w drobną kostkę. Podsmażaj
Zdrowie na języku :Pryżu (najlepiej w torebce) 1 filet z kurczaka 1 cukinia 2 marchewki 1 średnia cebula 4 strąki kardamonu 1 łyżka sezamu 1/2 papryczki chilli 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego sól pieprz listki kolendry - opcjonalnie W garnku gotujemy wodę i wkładamy do niej ryż. Jeśli jest on w torebce, to dosypujemy kardamon uprzednio lekko roztarty w moździerzu(...)kręgi, a marchew w zapałki. W woku rozgrzewamy olej sezamowy i wrzucamy do niego marchew. Lekko solimy i podsmażamy ok, 2 min, aby zmiękła. Dodajemy kurczaka oraz cebulę, sos sojowy i smażymy, aż mięso się zamknie. Dopiero wtedy dorzucamy cukinię i sezam i smażymy krótko. Na końcu wsypujemy ugotowany ryż, doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze odrobiną sosu sojowego. Podajemy
Kuchnia od dwojga