sosy - 72234 przepisów (strona:1346/4816)

Rukola z szynką parmeńską, pomidorami i parmezanem 173

sporawe porcje. Składniki: 1/2 opakowania rukoli 1 opakowanie szynki parmeńskiej w plastrach - ja używam szynki szwarcwaldzkiej 1 opakowanie pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory normalne parmezan - tarty lub w kawałku sos balsamiczny Rukolę opłukać i osuszyć. Ułożyć na talerzach. Na rukoli porozkładać kawałki szynki oraz pomidorki przekrojone na pół lub pokrojone w sporą kostkę. Całość posypać wiórkami lub malutkimi plasterkami parmezanu(...)zawsze pod ręką. Kupuję sporą kostkę, kroję na kawałki i wrzucam do zamrażalnika. Idealnie się przechowuje i w każdej chwili można z niego skorzystać. Na koniec sałatkę polać sosem balsamicznym. Sos balsamiczny kupuję gotowy, można go jednak zrobić samodzielnie wygotowując ocet balsamiczny z miodem lub cukrem. Niestety trwa to trochę a poza tym unosi się bardzo mocny zapach octu

Ze smakiem bez glutenu
Pulpety mięsne w sosie koperkowym 178

Pulpety robię bardzo często... Jest to stosunkowo prosta forma przetworzenia mięsa mielonego, którą można podrasować różnistymi sosami. Dzisiaj podaję przepis na pulpety w sosie koperkowym.  Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego - lub każdej innej mieszanki mięsa mielonego:-) 1 mała cebulka 1 jajo 2-3 łyżki bułki tartej - u mnie bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane 1 łyżeczka suszonego koperku sól(...)pieprz 1 łyżka smalcu do smażenia Sos: 200 ml bulionu mięsnego lub wody przegotowanej 1 łyżka mąki - u mnie mąka bezglutenowa 3 łyżki śmietany 30% 2 łyżki koperku świeżego lub 1 łyżka koperku suszonego Do mięsa dodać bułkę, jajo, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, koperek i przyprawy. Dokładnie wymieszać i wyrobić, tak by masa mięsna nie kleiła się do ręki

Ze smakiem bez glutenu
Kanapki z mozarellą, rukolą i pomidorem 153

małe i szybkie danie ale za to fantastyczne w smaku.   Zazwyczaj połowę zjada mi moja dwuletnia córeczka, która lubi wyraźne i ostre smaki. A smak tej kanapki podkreśla sos balsamiczny - można go wykonać samemu lub kupić gotowy. Ja w tym przypadku idę na łatwiznę...:-) Składniki: kilka kromek pieczywa - u mnie bezglutenowe mozarella z zalewy pomidor świeża rukola masło sól(...)pieprz sos balsamiczny Jeśli macie pieczywo, które nie jest nazbyt świeże dobrze jest je opiec i wystudzić przed przygotowaniem kanapek.  Pieczywo posmarować masłem. Na wierzch położyć garść rukoli - wcześniej opłukanej i odsączonej.  Ilość zależy od preferencji. Ja bardzo lubię wyraźny smak rukoli więc kładę sporą kupkę. Na rukolę układamy plastry mozarelli - odsączonej z zalewy. Ja dodatkowo odciskam

Ze smakiem bez glutenu
Stripsy z piekarnika 237

podaje się na imprezach, szczególnie tych dłuższych.  Można je podawać zarówno na stół bufetowy, jako finger foods, jak i na stół zasiadany. Zawsze należy je wesprzeć jakimś fajnym sosem - u mnie niezawodnie sprawdza się domowy sos barbecue . Zajadają dorośli i dzieciaki.  A przygotowanie, co ważne, nie wiąże się z koniecznością długiego stania przy garach. Składniki: 2 podwójne(...)kawałki kurczaka, ułożone na blasze można lekko skropić olejem ale nie trzeba. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25-30 minut - piec z termoobiegiem. Podawać gorące z sosem, np. barbecue . Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Boczek pieczony na ostro 272

nagrzanego do 160 stopni, bez termoobiegu (góra, dół), na 1,5 godziny.  Można piec bez rękawa ale trzeba pamiętać o tym, żeby mięso co jakiś czas polewać powstałym sosem. Inaczej boczek spiecze się z wierzchu. Wolę boczek pieczony w rękawie. Jest wtedy równomiernie zapieczony i nie przypalony.  Stan pieczeni można sprawdzić termometrem do mięsa - jeśli mięso w środku(...)odpowiednią temperaturę to znaczy, że całość jest idealnie upieczona.  Po upieczeniu odstawić do lekkiego przestudzenia i przełożyć na talerz. Sos, który pozostał po pieczeniu można wykorzystać do sosów - wystarczy zlać do pojemniczka, wstawić do lodówki i wykorzystywać w razie potrzeby. Boczek jest najlepszy po schłodzeniu w lodówce - czyli właściwie na drugi dzień. Skórę wtedy można zdjąć bez straty mięsa

Ze smakiem bez glutenu
Ryż jaśminowy z wołowiną 159

WOŁOWINĄ Składniki: (2 porcje) 100 g ryżu jaśminowego 200 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 -3 cm imbiru 1 jajko 4 liście kapusty pekińskiej 1/2 czerwonej papryki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 1/2 łyżeczki pasty curry (opcjonalnie, do zaostrzenia smaku) 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy(...)minutach dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz kapustę pekińską (tylko białą część) pokrojoną również w małą kostkę. Smażymy mieszając.  Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy wymieszany w misce sos sojowy, ostrygowy. Mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy ugotowany ryż jaśminowy i mieszamy

Bon appetit mon amie
Zapiekanka makaronowa z mięsnym sosem pomidorowym. 195

Zapiekanka makaronowa z mięsnym sosem pomidorowym. Łatwa do wykonania, sycąca i delikatna w smaku. Zachęcam do zrobienia :) Składniki (4 porcje): 2 duże cebule 1 duża marchewka oliwa do smażenia 5 dużych ząbków czosnku 250 g mielonej łopatki 2 puszki pomidorów (łącznie 800 g) 1 płaska łyżeczka cukru 2 czubate łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku 2 duże garście(...)jednym dużym. W małych naczyniach składniki rozkładamy, dzieląc wszystko na 4 równe części. Do każdego z małych naczyń wlewamy 2 łyżki oliwy extra vergine. Nakładamy makaron, naprzemiennie z sosem. Makaron mieszamy z sosem. Na koniec rozkładamy plasterki mozzarelli. Makaron wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 35 minut. Ja zapiekam w 175 stopniach, na grzałkach dół + góra, bez termoobiegu. Smacznego

Smak mojego domu
Kurczak -Korma 234

ViolaPassion Następne Indyjskie danie które pobudzi nasze zmysły Kurczak w sosie KORMA to nic innego jak sos oparty na migdałach i kokosie. Wbrew pozorom nie jest to potrawa mega słodka ,ale soczysta ,gęsta i pełna walorów zapachowych i smakowych. Jest dość prosta do przyrządzania CZAS OPERACYJNY OKOŁO 1.5 h ViolaPassion Obiecuję że opiszę wszystkie potrawy które znalazły się na moim(...)naczynia do piekarnika na około 45-50 minut. Ważne jest by przykryć je pokrywką. Ostatnim etapem jest wyciągnięcie garnka z piekarnika i dodajemy resztę migdałów dzięki temu zagęścimy naturalnie sos . Posypujemy posiekaną kolendrą To wszytko Smacznego

Viola cooks with passion
Sałatka Cezar z boczkiem 206

być opieczone) 4 jajka ugotowane na miękko syrop klonowy (ok. 1/4 szklanki) parmezan (ok. 1/4 szklanki) świeżo mielony pieprz Dressing: 1 świeże, ekologiczne jajko 2 fileciki anchois 1/2 łyżeczki sosu worcester 1 łyżeczka soku z cytryny 3/4 szklanki oleju rzepakowego listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cztery jajka gotujemy na miękko. W tym czasie piekarnik nagrzewamy(...)smarujemy za pomocą pędzelka syropem klonowym, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (aż ładnie się przyrumieni). Przygotowujemy dressing: jajko, anchois, sos worcester i sok z cytryny blendujemy/miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy parę kropli oleju i ponownie miksujemy. Zaczynamy powoli, bardzo cienką strużką dolewać olej, jednocześnie ciągle miksując lub blendując. Masa powinna

Poezja smaku
Okra w cieście piwnym 138

pierwszej grupie osób i kocham jej smak w różnym wydaniu. Pierwszy raz okrę jadłam w Grecji i nigdy nie zapomnę tego smaku...połączona była z bakłażanem, cebulką, sosem pomidorowym oraz cudowną mieszanką przypraw. Niestety nie udało mi się jak na razie odtworzyć tego genialnego dania...Widocznie nie znam sekretnego składnika😑 Mimo tego próbuję wykombinować coś smacznego z okrą w roli(...)głównej w innym wydaniu. Dzisiaj okra w cieście piwnym. Chrupiąca i smaczna. Najlepiej smakuje jako przystawka na ciepło z dodatkiem pysznego sosu. Składniki: ciasto piwne: mąka pszenna pół szklanki, piwo jasne pół szklanki, kurkuma mielona pół łyżeczki, kolendra mielona pół łyżeczki, sól i pieprz do smaku, dodatkowo: okra 300 g, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Składniki ciasta łączymy ze sobą

kulinarne odsłony pati
Sos malinowy czyli frużelina z mrożonych malin 265

Frużelina to owoce w żelu, chociaż mi przypominają po prostu sos malinowy. Przygotowałam je z mrożonych owoców, ponieważ takie akurat mam w zamrażarce, ale doskonale nadają się do niej również owoce świeże. Frużelina jest dość gęsta, błyszcząca i można przechowywać ją w lodówce około tygodnia. Nie próbowałam pasteryzować jej w słoiczkach, ponieważ zawiera żelatynę, a żelatyna w wysokich temperaturach traci(...)ostudzenia, a następnie możemy się nią zajadać Wystudzona powinna mieć konsystencję żelu. Zapach owoców jest w frużelinie niesamowicie intensywny. Polecam spróbować Frużelina malinowa Wykorzystanie mrożonych malin Maliny do deserów Sos malinowy Smacznego!!! Źródło przepisu: Moje Wypieki PS. Jeszcze w tym tygodniu, pyszne wykorzystanie frużeliny jako dodatek do ciasta. Zapowiedź jest już na Instagramie Zapisz

Relaxtime
Żeberka w sosie sojowym na ostro 166

idealnie nadają się żeberka, zrobimy je jednak w domu ze względu na aurę. Składniki: Żeberka paski 1200 gram 1 cebula ( nieduża ) 3 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego ½ łyżeczki soli Tabasco Olej Bulion/woda Wykonanie: Żeberka kroimy na kawałki. Do naczynia wlewamy sos sojowy, ocet balsamiczny oraz miód. Jeżeli miód który posiadamy jest skrystalizowany(...)podlewamy niewielkimi porcjami marynatą spod żeberek. Przykrywamy i dusimy pod przykryciem do miękkości. Podczas duszenia możemy podlewać bulionem lub wodą. Gdy mięso będzie miękkie a płynu zbyt dużo, redukujemy sos ( odparowujemy ). Podajemy z surówkami i ziemniaczkami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push

Smaki Ewy
Gulasz z warzywami i indykiem :) 188

Idealny pomysł na zdrowy, sycący, pełnowartościowy rodzinny obiad. Chude mięso z indyka, niesamowicie wartościowa kasza gryczana oraz mnóstwo warzyw skąpanych w lekkim sosie pomidorowym. Po prostu pycha! A przygotowanie takiego dania nie sprawia problemów i nie zajmuje dużo czasu 😉 Składniki (3 porcje): ok. 200 g mięsa z udźca indyka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku  1 papryka czerwona(...)średni bakłażan 400 g mieszanki mrożonych warzyw (u mnie marchew, brokuł, kalafior) 400 ml sosu pomidorowego (użyłam TEGO   ze sklepu Victualia) lub naturalnej passaty pomidorowej (np. TAKIEJ ) 1 łyżka oleju kokosowego  przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka słodka, pieprz cayenne, papryka wędzona, mieszanka ziół Przygotowanie: Cebulę i czosnek poszatkuj, a paprykę pokrój w drobną kostkę. Podsmażaj

Zdrowie na języku :P
Ryz z cukinia i marchewka w 15 min 191

ryżu (najlepiej w torebce) 1 filet z kurczaka 1 cukinia 2 marchewki 1 średnia cebula 4 strąki kardamonu 1 łyżka sezamu 1/2 papryczki chilli 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego sól pieprz listki kolendry - opcjonalnie W garnku gotujemy wodę i wkładamy do niej ryż. Jeśli jest on w torebce, to dosypujemy kardamon uprzednio lekko roztarty w moździerzu(...)kręgi, a marchew w zapałki. W woku rozgrzewamy olej sezamowy i wrzucamy do niego marchew. Lekko solimy i podsmażamy ok, 2 min, aby zmiękła. Dodajemy kurczaka oraz cebulę, sos sojowy i smażymy, aż mięso się zamknie. Dopiero wtedy dorzucamy cukinię i sezam i smażymy krótko. Na końcu wsypujemy ugotowany ryż, doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze odrobiną sosu sojowego. Podajemy

Kuchnia od dwojga

Proponowane wyszukiwania