miski wlewamy wodę, dodajemy cukier i drożdże. Rozpuszczamy drożdże, dodajemy mąkę, oliwę i sól. Wyrabiamy ciasto. Zakrywamy miskę ściereczką i czekamy aż ciasto urośnie. Około 20 minut. Sos do pizzy: 1 pomidor 6 pomidorów suszonych w oleju 1/2 cebuli 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oregano suszone sól pieprz Cebulę kroję w kostkę i lekko podsmażam na oleju z suszonych pomidorów(...)wyjmujemy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę i przekładamy pomidora do cebuli z suszonymi pomidorami. Dodaję koncentrat i przyprawy. Chwilkę podsmażam i blenduję. Ciasto rozkładam na blasze. Smaruję sosem pomidorowym. Posypuję trochę serem żółtym. Układam jajko, wiejską, mozarellę w małych kawałeczkach. Posypuję wszystko startym żółtym serem. Piekę przez około 20 minut w 170 stopniach. Podaję z rukolą. Każdy nakłada sobie
MojaQchnia.plpierś z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 1 łyżka oleju rzepakowego 50 g mixu sałat pół pęczka rzodkiewek 1/4 małej cukinii 1/4 małego zielonego ogórka kilka świeżych truskawek sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka listków świeżej melisy i mięty 1/4 łyżeczki soli i pieprzu Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Przyprawę do gyrosa mieszamy(...)grillową, wyjmujemy mięso z lodówki i kładziemy na rozgrzanej patelni. Grillujemy na małym ogniu przez 10 minut z każdej strony a następnie odkładamy na deskę aby mięso było soczyste. Sos: myjemy zioła i kroimy drobno. Majonez mieszamy z jogurtem, posiekanymi ziołami i przyprawami. Lekko przestudzone mięso kroimy w grube plastry i układamy na sałatce. Polewamy sosem ziołowym
słodkie i nie tylko historie kulinarneZapraszam na lekki deser jogurtowy z sosem ze świeżych truskawek. Deser pięknie się prezentuje, ma mało kalorii i jest pyszny. W sam raz na gorące dni, które już niedługo do nas przyjdą. Deser jogurtowy jest zdrowy i domowy. Jeśli szukacie inspiracji do tworzenia domowych i zdrowych oraz zimnych deserów to zachęcam do zajrzenia do książki Jolanty Naklickiej-Kleser. Oto link(...)dwie części. Przelewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki. Truskawki myjemy i odcinamy szypułki. Kroimy na plasterki, polewamy sokiem z cytryny i dodajemy łyżkę ksylitolu. Blendujemy na gładki sos. Wyjmujemy deserki jogurtowe i polewamy je sosem truskawkowym. Dekorujemy świeżymi truskawkami
słodkie i nie tylko historie kulinarneDziś podzielę się swoim ulubionym przepisem na makaron z papryką.Sos jest kremowy,przepełniony ciepłym sosem na bazie śmietany kremówki , boczku i czerwonej papryki.Polecam. 1 czerwona papryka 1 pojemnik mały kremówki 30% Cieńkie plasterki boczku ( ile kto uważa dla smaku ) 1 po.spaghetti Sól i pieprz Gałka muszkatołowa Parmezan ****************************** Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.Makaron ugotować al'dente(...)wrzącej wodzie z solą.Boczek stopić na złoto,dorzucić pokrojoną paprykę,poddusić do miękkości,wlać śmietankę kremówkę, wymieszač.Posolić,popieprzyć,dodać szczyptę gałki muszkatołowej.Ugotowany sos wlać do garnka z odcedzonym makaronem,wymieszać i podawać.Posypać mocno parmezanem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSezon na szparagi się zbliża, podsuwam Wam więc pomysł na jednogarnkowe danie. Kasza bulgur, kurczak i zielone szparagi, wszystko otulone maślanym sosem..Pycha! Składniki: 300 g kaszy bulgur 500 ml wrzątku 400 g piersi z kurczaka 500 g zielonych szparagów 1 cebula 1 duża marchew 3 łyżki oleju sól, pieprz 4 łyżki sosu sojowego 70 g masła Kurczaka pokroić(...)kostkę, przyprawić solą, pieprzem, sosem sojowym. Cebulę i marchew obrać drobno pokroić. Szparagi: oderwać końcówki, pokroić na mniejsze kawałki. W głębokim rondlu rozgrzać olej usmażyć kurczaka na złoty kolor. Wyjąć na talerzyk. W tym samym rondlu podsmażyć cebulę i marchew, dodać bulgur, zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodać kurczaka, szparagi, masło, przyprawić
coolinarnykapusty pekińskiej, 2 udka kurczaka wędzonego, 1 średnia czerwona cebula, 3-4 średnie ogórki kiszone, puszka kukurydzy konserwowej. Sos: 3-4 łyżki majonezu, 2 płaskie łyżeczki keczupu. Dodatkowo: sól i pieprz. Dzisiaj kolejna pyszna sałatka z dodatkiem wędzonego kurczaka na moim blogu. Dodatkowo wzbogacona jest o ogórka kiszonego, czerwoną cebulkę, kukurydzę oraz sos keczupowo-majonezowy. Ale akurat ta sałatka(...)cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Do dużej miski przełożyć kapustę, mięso z kurczaka, ogórki, cebulę i odsączoną kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Przygotować sos. Do osobnego naczynia przełożyć majonez i keczup. Dobrze wymieszać razem. Dodać do sałatki i dobrze wymieszać wszystko razem. Smacznego :) linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchniszybko się je przygotowuje. Najczęściej robię zapiekanki na bazie makaronu i jakiegoś mięsa. Tym razem wybrałam salami i dodałam również pieczarki, paprykę i kukurydzę, a to wszystko skąpane w sosie śmietanowym z ziołami i zapieczone z żółtym serem. Składniki: 300 g makaronu penne (rurki) ok. 150 g pikantnego salami pół puszki kukurydzy 250 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula(...)Cebulę zaszklić na oleju, dodać pieczarki i usmażyć. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Makaron wymieszać z salami, pieczarkami i pozostałymi warzywami, wymieszać. Przygotować sos. Masło stopić, dodać mąkę i ciągle mieszając wlać mleko. Zagotować. Dodać sól, pieprz, zioła i suszony czosnek. Chwilę pogotować, zabielić słodką śmietanką, wymieszać i ewentualnie doprawić solą lub pieprzem. Zagotować
Czerwień i błękitJeśli lubicie śledzie, mam dla Was propozycję na śledzie w sosie musztardowym. Składniki: 250 g solonych płatów śledziowych 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 1,5 czubatej łyżeczki musztardy francuskiej 3 czubate łyżki majonezu 4 - 5 czubatych łyżek śmietany 18% pieprz czarny, mielony- do smaku 1 niewielka cebula Wykonanie: Śledzie moczymy w zimnej wodzie (minimum(...)kilka godzin). Wodę zmieniamy kilka razy, aż śledzie będą miały odpowiednią słoność. Śledzie kroimy na kawałki 1cm - 2 cm. Cebulę drobno siekamy . Wszystkie składniki sosu mieszamy: musztardę Dijon, musztardę francuską, majonez, śmietanę, pieprz, cebulę. Śledzie zalewamy sosem, mieszamy, zamykamy w słoiczku lub innym naczyniu z pokrywką i wkładamy do lodówki na 48 godzin. Smacznego
Smak mojego domutradycyjne greckie przepisy nie są wykute w skale. Możemy je dostosować do okazji i dań, z którymi je podajemy. Tzatziki może być chrzanowe, marchewkowe, a nawet buraczkowe. Jaki sos będzie lepszy do wielkanocnych mięs niż chrzanowy sos tzatziki? Składniki: duże opakowanie jogurtu greckiego lub bałkańskiego (400g) 2 czubate łyżeczki kupnego chrzanu ze słoika ząbek czosnku przetarty przez praskę(...)skórka starta z połowy cytryny 10 listków mięty pęczek koperku pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu duży ogórek szklarniowy – obrany szczypta soli Jak przygotować chrzanowy sos tzatziki? Jogurt wymieszać z chrzanem, cytryną, posiekannymi drobno miętą i koperkiem, pieprzem. Ogórek przekroić na pół i wygrzebać łyżką pestki. Potem zetrzeć go na tarce i posolić. Odsączyć i dodać do jogurtu
Ugotowane pozamiataneSos tatarski to jeden z najlepszych sosów do mięsa. Domowy jest tak pyszny, że można by go jeść do wszystkiego. A może by tak przerobić go na sałatkę, która będzie bardziej treściwa, ale równie pyszna? Składniki: marchewka starta na tarce pół kalafiora startego na tarce o grubych oczkach (albo jeden mały) pół czerwonej cebuli drobno pokrojonej 2 jajka(...)zielonego do dekoracji np. korniszony, natka Jak przygotować sałatkę tatarską? Warzywa i jajka wymieszać w dużej misce. Majonez wymieszać z jogurtem, octem i pieprzem. Połączyć warzywa z sosem. Podawać schłodzoną w lodówce. Artykuł Sałatka tatarska pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneszybkie w przygotowaniu. Mi najbardziej smakują posypane czarnuszką, ale Ty możesz użyć dowolnych ulubionych ziół i przypraw. Najlepiej smakują z domowym masłem orzechowym lub sosem czosnkowym. Czas wykonania: 45 min – 1 h Ilość porcji: 7 – 8 porcji (1 porcja 400 kcal) Składniki: 250 g mąki 250 g sera białego 200 g masła(...)paluszki. Paluszki piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 – 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia i podawać z sosem czosnkowym lub domowym masłem orzechowym. Przepis na: „ Domowe masło orzechowe ” Przepis na: „ Sos czosnkowy ” Krok po kroku: 1. Wyrobić ciasto 2. Rozwałkować ciasto
KuchniaWeDwoje.plDziś zapraszam po przepis na szybkie, pyszne i przyjemne tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami w pysznym sosie śmietanowym. To jedno z tych dań, które robi się łatwo i przyjemnie, a zawsze smakują każdemu. Danie idealnie dla zmęczonych świątecznym gotowaniem Najpierw podsmażamy szybko wołowinę, tak tylko do zarumienienia, następnie dodajemy pory z grzybami i winem, później tylko śmietanka, przyprawy(...)danie praktycznie gotowe. Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, polecam też szybki makaron z mięsem mielonym i oliwkami w pikantnym sosie pomidorowym , pycha! Zapraszam! Scroll down for recipe in English Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami (4 porcje) Składniki : 300 g steka wołowego (u mnie piękny rostbef), pokrojonego w cieńsze plasterki 150 g grzybów boczniaków, większe przekrojone na pół
karmelowyPierwszy raz tak przygotowanych jajek spróbowałam u moich teściów. Długo sama ich nie robiłam, ale w tym roku postanowiłam zrobić coś nowego na Wielkanoc. Jajka z sosem czosnkowym to naprawdę prosty przepis, a sos każdy może doprawić na „swój smak”. Bardzo fajne jest też to, że pasują nie tylko na wielkanocny stół, ale na każdą imprezę(...)przy nich dużo pracy, więc świetnie sprawdzą się na wypadek niespodziewanych gości. Czytaj dalej... Artykuł Jajka z sosem czosnkowym pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakupodlewamy gorącym rosołem prawie równo z jej poziomem w garnku. Dusimy pod przykryciem do momentu zmięknięcia najtwardszych części, które jednak powinny stawiać opór zębom – około 3-4 minut. Mieszamy sos sojowy z pastą miso na gładką pastę, wlewamy do garnka, dokładnie mieszamy. Dolewamy pozostały w drugim garnku rosół, wsypujemy 2/3 pociętego zielonego szczypioru, dokładnie mieszamy i gotujemy na bardzo małym(...)ilości składników dostaniecie 4 duże porcje. SKŁADNIKI 3 łyżki oleju kokosowego ½ dużego pęczka szczypioru z cebulą (2-3 cebule) 2 średnie ząbki czosnku 50g świeżego imbiru 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 pełna (z lekką górką) łyżka pasty miso, jasnej lub średniej 350-400g cykorii, kapusty bok choy, sałaty rzymskiej albo od biedy kapusty
Karo in the KitchenDziś przygotowałam dla Was przepis na makaron z łososiem i cukinią. Połączenie łososia ze śmietanką oraz zielonymi warzywami, to mój sprawdzony sposób na szybki sos do makaronu. Tym razem, zamiast brokuła czy szpinaku dodałam do sosu cukinię, która nadała całemu daniu delikatny, lekko słodkawy smak. Wyszło przepysznie! Jestem pewna, że ta propozycja makaronu będzie pojawiać się u mnie dość często(...)zacznie się gotować dodajemy łososia i gotujemy około 10 minut, aby składniki się przegryzły. 3 Na koniec doprawiamy pieprzem (solą niekoniecznie, bo sam łosoś jest dość słony). 4 Podajemy sos z makaronem, posypany serem. Porady Podobny makaron możecie zrobić także z brokułami czy szpinakiem. Artykuł Makaron z łososiem i cukinią pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazylii