sosy - 72234 przepisów (strona:1356/4816)

Tortille serowe zapiekane z sosem pomidorowym i serem gran primo 240

średnie i duże, kupiłam te średnie) słoiczek pasty warzywnej Podravki "Relish" 200 g - zmiksowany: ogórek, papryka i koncentrat pomidorowy (kupiłam w Kauflandzie, pycha!) (zamiennie może sos pomidorowy, przecier pomidorowy) około 16 plastrów żółtego sera (po 4 plastry na każdą tortillę) świeżo zmielony pieprz mielone oregano tarty drobno ser gran primo (zamiennie inny twardy, w zasadzie wedle upodobań(...)żółty tarty też będzie pasował i smakował) Sposób przygotowania: 1. Tortille smarujemy równomiernie sosem. 3. Rozkładamy na nich plastry sera, tak by przykryły sos i pokryły równomiernie tortille, posypuję niewielką ilością oregano. 4. Tortille zwijamy w rulony i kroimy w plastry, u mnie około 5 cm. Układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy tartym drobno gran primo oraz posypujemy świeżo zmielonym

Zasmakuj Kuchni
Gulasz z żeberek wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym 123

ugotowaniu pysznej zupy, ale na ponad kilogramowy kawałek trafiła mi się jedynie... maluśka kostka. Reszta to kawał mięcha! Od razu wiedziałam, że zrobię gulasz... Miał być najzwyklejszy w sosie własnym, ale mając w zamrażarce pokaźny zapas koperku - zdecydowałam się jednak na koperkowy ze śmietanką, którą po prostu uwielbiam. Prosto i przede wszystkim... smaaacznie! Polecam.   1 kg mięsnych żeberek wieprzowych(...)miękkości (około 1,5 h) na małym ogniu.  Na końcu gulasz połączyć z posiekanym koperkiem oraz rzadką śmietanką. Danie doprawić do smaku i zagotować. (W razie potrzeby sos można zagęścić mąką, ewentualnie przygotować zasmażkę (*).)  (*) Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć do nabrania złotego koloru. Zasmażkę dodać do garnka (mieszając) wraz

Di gotuje
Jianbing guozi 186

mąki i wody, a następnie usmaży się na tarczach.  Wersja, którą przedstawię pochodzi z Tiencinu. Za nadzienie służy pieczony na głębokim cieście paluch, a wszystko podane z sosem chilli. To danie tez idzie na konkurs, także zobaczymy :) Składniki: - mąka - soda oczyszczona - olej - woda  - cukier - chilli - ocet  - mąka ziemniaczana - szczypiorek Wykonanie: Z mąki i wody robimy lejące się(...)wody dodajemy trochę octu, cukru i chilli, aby uzyskać satysfakcjonujący nas smak. Gotujemy. W drugiej połówce rozrabiamy dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej i tak powstałą miksturę dolewamy do gotującego się sosu cały czas mieszając. Chwilę później powinno być gęste. Naleśnika smarujemy sosem, posypujemy pokrojonym szczypiorkiem, kładziemy palucha i zawijamy

Kryzysowa Książka Kucharska
sałatka z tuńczykiem 274

tuńczykiem. Sałatka nadaje się na różne okazje, możecie wykonać ją w wersji warstwowej, wtedy prezentuje się jeszcze bardziej efektownie. Na dziś wybrałam tradycyjną formę tej sałatki z dodatkiem pysznego sosu z jogurtu , majonezu i musztardy. składniki: 1 puszka tuńczyka (kawałki w sosie własnym) 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki kukurydzy 1 duży ogórek kiszony  50 g żółtego sera(...)miski. Dodaję pokrojone w grubą kostkę jajka i ogórek, ser starty na tarce o grubych oczkach i posiekany szczypiorek. Doprawiam solą i pieprzem. Na koniec delikatnie mieszam z sosem przygotowanym z połączenia jogurtu, majonezu i musztardy. Dekoruję świeżo posiekanym szczypiorkiem

babka w formie
M jak MĄKA 232

lekkich ciast. Szybko pęcznieje, dobra do ciast francuskich, ucieranych lub na biszkopty. TYP 500: (mąka wrocławska, poznańska) idealna do ciast kleistych, np. do klusek i pierogów. Zagęszcza zupy i sosy. TYP 550: (mąka luksusowa) dobra do wyrobów smażonych, np. pączków, a także do makaronów. mąka gryczana, źródło: badapak.pl TYP 750-850: (mąka chlebowa) dobra na ciasto na chleb lub pizzę(...)mąka ziemniaczana: zagęszcza potrawę lub sprawia, że ciasto ma zbitą konsystencję. - mąka pszenna: zapewnia elastyczność i wilgotność ciasta. - mąka kukurydziana: ma żółty kolor. Nadaje się do zagęszczania zup i sosów. Idealna na pieczywo bezglutenowe i na ciasta. - mąka żytnia: ma więcej wartości odżywczych niż mąka pszenna. Dobra do wypieku chleba. mąka pszenna, źródło: niam.pl - mąka sojowa: dobra do wyrobu mleka

Gotuję Testuję
ROLLO Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM (HORTEX) 204

Nadzienie: warzywa na patelnię z suszonymi pomidorami Hortex 2 opakowania filety z piersi kurczaka 2 sztuki olej do smażenia sól 3/4 łyżeczki pieprz 1/3 łyżeczki sałata masłowa kilka liści Sos: majonez 3 łyżki ketchup łagodny 3 łyżki  ~~METODA~~ Tortilla: Wszystkie składniki umieścić w misie robota z hakiem. Zagnieść ciasto na wolnych obrotach. Ciasto wyciągnąć i zagnieść ręcznie kilka razy(...)według wskazówek na opakowaniu. Fileta umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić sola i pieprzem. Podsmażyć na złocisty kolor na rozgrzanej patelni z olejem. Dodać do warzyw. Wymieszać.  Sos: Majonez wymieszać z ketchupem.  Składanie: Każdy placek tortilli wysmarować cienką warstwą sosu. Ułożyć po 2 liście sałaty. Zawinąć dolny róg, a następnie zwinąć od lewego boku rulon ( nie zbyt

Kuchnia Paulettes
Surówka z włoskiej kapusty 138

Składniki: 1/2 główki niewielkiej włoskiej kapusty 1 marchew kawałek pora 4 korniszony posiekana natka pietruszki 2 łyżki ziaren słonecznika sól Sos: 1/2 szklanki wody z ogórków 4 łyżki białego octu winnego bądź jabłkowego 3 łyżki dowolnego oleju lub oliwy (użyłam migdałowego) sól, pieprz 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy(...)Marchew obrać, zetrzeć na grubej tarce do jarzyn. Pora pokroić w paseczki, a ogórki w kostkę. Natkę drobno posiekać. Wszystkie warzywa wraz zieleniną wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Warzywa polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać.   Schłodzić kilkanaście minut

Czerwień i błękit
Pizza z brokułami i fetą 236

należy się chwila zapomnienia? Składniki: 25g drożdży 700 ml ciepłej (nie gorącej!) wody 2 szk mąki +do podsypywania 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka oleju Sos: 50g koncentratu 2 ząbki czosnki przeciśniętego przez praske oregano, bazylia sól, pieprz Dodatki: odgotowany brokuł ser feta żółta papryka ser żółty Przygotowanie: 1. Drożdże rozpuścić w wodzie. 2. W oddzielnej misce(...)przestanie lepić się do rąk (podsypujemy mąką). 4. Wierzch delikatnie smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1h, do momentu, aż podwoi swoją objętość. 5. Między czasie robimy sos do pizzy łącząc wszystkie składniki. Odstawiamy na bok, aby składniki się ze sobą "przeżarły". 6. Kroimy wszystkie dodatki. 7. Wyrośnięte ciasto kroimy na pół (dwie mniejsze pizze), bądź wyrabiamy całe

FITBUuK
Stir fry z wołowiną i recenzja tytanowej patelni marki WOLL 200

papryczka chili lub suszone płatki chili     pęk grzybów Buna Shimeji lub Enoki     1cm korzenia imbiru     4 łyżki sosu ostrygowego     3 łyżki sosu sojowego     sok z połówki cytryny     olej rzepakowy     świeża kolendra Do dzieła: Wołowinę kroimy w cienkie paski, sałatę(...)rzepakowego i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy wołowinę i imbir. Kiedy mięso odrobinę się podsmaży, dodajemy wszystkie warzywa i smażymy kilka minut, aż lekko zmiękną, cały czas mieszając. Następnie wlewamy sos ostrygowy i sojowy, mieszamy i do smaku doprawiamy sokiem z cytryny. Pozwalam połączyć się smakom dokładnie mieszając i et voila! Jeszcze tylko siekana kolendra na górę i można serwować! Recenzja

Spektrum Smaku
Roladki ze szpinakiem, serem camembert, boczkiem w sosie pomidorowym 165

Iście niedzielny obiad w postaci pysznych roladek nadzianym szpinakiem z czosnkiem, ziołowym serem camembert. Otulone wędzonym boczkiem, zapieczone w pomidorowym sosie. Brzmi niebiańsko, czyż nieprawdaż? Dosłownie kilka prostych, zwyczajnych składników wystarczy aby wyczarować takie cudne roladki. Zapieczone pomidory idealnie smakują z suszona bazylią i cebulą. A szpinak nabiera jeszcze bardziej kremowego smaku dzięki plastrom sera! Także więc zakasajcie rękawy(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Wlewamy krojone pomidory wraz z zalewą. Doprawiamy solą, pieprzem, suszoną natką pietruszki oraz bazylią. Dusimy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Przelewamy do naczynia do zapiekania.  Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem z każdej strony. Doprawiamy sola i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na każdym płacie mięsa

VioletoweKucharzenie
Pyszna sałatka z ryżem, brokułem i sosem czosnkowym 697

się zarówno na grillu, jak i przy świątecznym stole. Składniki: torebka ryżu parboiled brokuł (dałam mrożony) czerwona cebula 4 jajka 150 g wędzonego sera puszka kukurydzy 3 ogórki konserwowe Sos czosnkowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu łyżeczka musztardy 2 spore ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Brokuła gotujemy w posolonej wodzie, aż będzie(...)miękki, ale nierozpadający się. Jajka gotujemy na twardo. Składniki studzimy. W tym czasie składniki na sos mieszamy ze sobą (czosnek przeciskamy przez praskę) i odstawiamy do lodówki. Ostudzonego brokuła dzielimy na drobne różyczki. Jajka, ser i ogórki kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, polewamy sosem i mieszamy dokładnie

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka warzywna z orzechami 159

sałatki można dodać zamiast jabłek, gruszki i ziarna sezamu. Składniki: marchewka - 1 szt buraki - 2 szt orzechy włoskie - 4 szt koperek pokrojony - 1 łyżka szczypiorek - 1 łyżka Sos : oliwa z oliwek - 3 łyżki sok z cytryny - 1 łyżka sól i pieprz Sposób przygotowania: Buraki i marchewkę ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane warzywa ostudzić, obrać ze skórki, zetrzeć w paseczki. Jabłko(...)obrać ze skórki i również zetrzeć w paseczki. Orzechy włoskie posiekać nożem. Dodać szczypiorek i koperek, wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Przygotować sos do sałatki. Do słoiczka wlać oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodać sól i pieprz, polać sałatkę sosem dokładnie wymieszać. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Tarta bolognese na orkiszowym spodzie 203

Sos boloński a właściwie ragout mięsno warzywne zwykle jada się w Polsce z makaronem spaghetti. Z tego powodu to danie nazywa się nawet spaghetti po polsku ponieważ ze Włoszech podaje się taki sos z grubym makaronem jajecznym i w takim właśnie zestawieniu ponoć smakuje najlepiej. Ale zawsze można przekręcić przepis jeszcze bardziej i zapiec ragout na kruchym spodzie i podać(...)formie tarty. Zgodzicie się ze mną? Zrobiłam gęsty, bardzo gęsty sos z wołowiny i warzyw. Zagniotłam kruche ciasto z orkiszowej mąki. Potem wszystko połączyłam i upiekłam. Wyszło przepyszne danie na rodzinny obiad. Nam ta wersja bardzo przypadła do gustu, zresztą lubimy różnego rodzaju zapiekanki i tarty. Mam nadzieję, że Wam też zasmakuje. Wypróbujcie i dajcie znać! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Restauracja Repubblica Italiana | Warszawa 155

spianata/ avocado/ limonka/ mięta ZUPPA DI AGLIO – 21zł czosnek/ pikantne salami/ pieczona papryka/ jajko RAVIOLI RICOTTA E SPINACHI – 36zł domowe pierożki/ ser ricotta/ szpinak/ suszone pomidory/ parmezan/ sos maślany PIZZA PROSCIUTTO – 35zł mozzarella/ sos pomidorowy/ oregano/ szynka parmeńska/ rukola Ośmiornica i zupa smakowały nam bardzo – cieszyliśmy się, że trafiliśmy właśnie do miejsca, w jakim kolacja zapowiada(...)dobrze. Ośmiorniczka była miękka, dodatki lekkie, smaczne. Zupa bardzo intensywna w smaku, pyszna, sycąca, jednak wydaje mi się, że mogłaby się obejść bez salami. Makaron rozpływał się w ustach, sos maślany był przepyszny, z kolei suszone pomidory zabijały jego delikatny smak. Moim zdaniem warto postawić na mniej składników w każdym z dań i zaproponować kilka złotych niższe ceny. Do momentu

Kuchnia Bazylii
Tort czekoladowo - malinowy 390

wodę wymieszaną z mąką. Mieszamy, musimy zagotować. Zdejmujemy z palnika.  2. Połowę przetrzeć przez sitko (ja przetarłam więcej, chciałam jak najmniej pestek) i wmieszać z resztą malinowego sosu. 3. Żelatynę w proszku zalewamy wodą, tylko do jej przykrycia. Odstawiamy na 10 minut żeby napęczniała. Następnie stawiamy na palniku i podgrzewamy. Musimy pamiętać żeby żelatyny nie zagotować, bo  żelatyna(...)starci właściwości żelujące.Zdejmujemy z palnika. 4. Rozpuszczoną żelatynę powoli musimy wmieszać do sosu (może on być gorący, bo dobrze połączy nam się z gorącą żelatyną). Schłodzić, by sos zgęstniał, można wsadzić do lodówki.  Krem malinowy: 500 g serka mascarpone frużelina malinowa (całość) schłodzona, przepis powyżej 1. Serek mascarpone i frużelinę dajemy do misy miksera, miksujemy do momentu połączenia

kruche babeczki