upolować. No więc kupiłam, zamarynowałam, upiekłam i zjadłam z ogromną przyjemnością i smakiem. Marynowałam przez noc w soku z pomarańczy i sosie sojowym, a następnego dnia upiekłam pod przykryciem. Mięso pięknie pachnie pomarańczą, jest bardzo kruche i miękkie. Zdecydowanie wolę mięso z udka niż piersi i to każdego rodzaju(...)kluski śląskie i jakaś „mokra” sałatka, np. z buraczków lub czerwonej kapusty. Mniam… Składniki: • 4 udka z kaczki • 3 pomarańcze • 5 łyżek sosu sojowego • sól, pieprz do smaku Wykonanie: Marynata • Wycisnąć sok z 2 pomarańczy, zeskrobać ze skórki miąższ i połączyć z sosem sojowym. • Udka natrzeć solą
To co kochamsposób można dość szybko wyczarować jedno z 12 dań wigilijnych. Składniki: Kluski • mała miseczka ugotowanych ziemniaków – ok. 2 szklanki puree • mąka ziemniaczana • sól do smaku Sos makowy • 3 łyżki gotowej masy makowej • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 2-3 łyżki miodu • bakalie wg uznania, ok. 1/2 szklanki, u mnie rodzynki, morele, płatki migdałowe, orzechy włoskie Wykonanie(...)ziemniaczaną. • Zagnieść ziemniaki z mąką i szczyptą soli. • Rozwałkować ciasto i wycinać małe gwiazdki. • Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia na wierzch klusek. Sos makowy • Zagotować śmietankę z masą makową i miodem. • Dodać posiekane bakalie. • Kluski ułożyć na talerzu i polać sosem makowym
To co kochambiałko, jest więc pełnowartościowym daniem obiadowym. Po wystygnięciu zapiekanka bardzo ładnie się kroi i odgrzewa. Najlepiej smakuje z… keczupem, można jednak przygotować jakiś inny ulubiony sos, np. pomidorowy lub pieczarkowy. Składniki: • mięso kurczaka z rosołu • 1 szklanka ryżu • 1 puszka fasoli czerwonej • 1 puszka zielonego groszku • 1 duża śmietana kwaśna 12% • 2 łyżeczki curry(...)łyżki sosu sojowego • 1 jajko • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ryż ugotować w dużej ilości osolonej wody – jak makaron, odcedzić i położyć na spodzie naczynia do zapiekania. • Mięso kurczaka pokroić w kostkę i położyć na ryżu. • Posypać na wierzchu odcedzonym zielonym groszkiem i czerwoną fasolą. • Wymieszać śmietanę
To co kochamJeśli zostało Wam sporo świątecznej wędliny lub jajek, to proponuję łatwy sos chrzanowy na bazie śmietany, jajek i buraczka czerwonego. Składniki: • 4 jajka • 2 łyżki soku z cytryny • 2 łyżeczki tartego chrzanu • 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% • 1 mały, ugotowany buraczek czerwony • sól, szczypta cukru i pieprz do smaku Wykonanie: • Jajka ugotować(...)utrzeć z sokiem cytryny, chrzanem, solą i cukrem. • Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. • Białka i obrany buraczek zetrzeć na tarce o grubych oczkach. • Sos doprawić solą, cukrem i pieprzem
To co kochammelona podanych w miseczkach z sałaty lodowej. Chrupiąca sałata lodowa i aromatyczna rukola idealnie pasują do tej szynki, a smak wzmacnia słodko-kwaśny sos balsamiczny. Szynka prosciutto Cotto jest gotowana, bardzo delikatna i krucha, bardziej przypomina naszą szynkę konserwową, w przeciwieństwie do prosciutto Crudo, która jest włoską, surową szynką dojrzewającą. Składniki(...)główka sałaty lodowej • 2 garście rukoli • 1/2 melona • 8 plastrów gotowanej szynki prosciutto Cotto • 4 łyżeczki słupków migdałowych • sos balsamiczny Wykonanie: • Z sałaty lodowej delikatnie zdjąć 4 liście tworząc miseczki na sałatkę. • Do każdego liścia włożyć rukolę, po 3 ćwierćplasterki melona i 2 zwinięte plastry szynki. • Posypać po wierzchu posiekanymi migdałami i polać
To co kochamulubione wiosenne warzywo. Mogę jeść je codziennie, w różnych postaciach, ale najbardziej lubię gotowane al dente, nawet polane tylko oliwą. Dzisiaj podaję przepis na prosty, zdrowy sos – dip, który może być podawany nie tylko do szparagów, ale i do marchewki, selera naciowego, kalarepki. Zielone szparagi są najcieńsze ze wszystkich odmian(...)złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie ma już twardych włókien. • Zagotować wodę z solą i cukrem, wrzucić szparagi, gotować 7 minut, po czym odcedzić. Sos jaglany • Ugotowaną kaszę jaglaną zmiksować ze śmietanką i bazylią. • Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. • Jeść maczając szparagi w sosie
To co kochamDanie makaronowe, prawie spaghetti… ale „prawie” robi różnicę, bo z makaronu ryżowego i bez pomidorów, a na bazie sosu balsamicznego, który nadaje potrawie charakterystyczny słodko-kwaśny smaczek. Kurczak pozostał mi z rosołu i na sałatkę użyłam jedną, dorodną pierś. Trochę zieleniny w postaci szparagów i danie gotowe. Smakuje(...)ciepło i na zimno. Składniki: • 150 g makaronu ryżowego paski • 1 pęczek szparagów • 1 pierś kurczaka gotowanego w rosole • sos balsamiczny do smaku Wykonanie: • Makaron ryżowy ugotować wg przepisu w osolonej wodzie. • Szparagi gotować przez 7 minut również w posolonej wodzie. • Kurczaka pokroić w kostkę. • Wymieszać składniki sałatki i polać gotowym sosem
To co kochamzawiera wszystko co powinna, a więc białko i warzywa. Jest więc dość sycąca i doskanale zastępuje obiad w gorące dni lata, a słodko-kwaśny sos dodaje jej konkretnego smaku. Doskonała na kolację z chrupiącą bagietką z masłem. Składniki: • 2 małe główki sałaty rzymskiej • 1 pierś kurczaka gotowanego w rosole • 1 ogórek(...)zielony średni • 1 duży pomidor • 4 jajka ugotowane • sos słodko-kwaśny do smaku, u mnie Tao Wykonanie: • Sałatę umyć i pokroić w paski, ogórek ze skóką pokroić w półplasterki, a pomidora w cząstki. • Kurczaka pokroić w kostkę, ugotowane jajka w cząstki. • Wymieszać składniki sałatki i polać sosem słodko-kwaśnym
To co kochamCóż jest lepszego na obiad w upalny dzień niż tradycyjne ziemniaczki z kwaśnym mlekiem? Ja proponuję brązowe ziemniaki obtoczone w sosie sojowym i sezamie. Można je podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie, właśnie z kefirem. Składniki: • młode, małe ziemniaki – ok. 1 kg • 5 łyżek sosu sojowego • 5 łyżek oliwy(...)łyżki sezamu • 1 łyżeczka soli Wykonanie: • Ziemniaki obrać lub wyszorować skórkę i obgotować w posolonej wodzie przez 20 minut. Odcedzić. • Wymieszać oliwę z sosem sojowym i ziemniakami. • Brązowe ziemniaki ułożyć na blaszce do pieczenia. Posypać sezamem. • Piec w 190 st.C przez 20 minut
To co kochamzielonym pesto. W towarzystwie sałatki z pomidorów można je więc nazwać prawie „caprese”. Składniki: • 4 plastry schabu • olej do smażenia • 3 łyżki sosu sojowego • 2 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego Farsz • 4 łyżki zielonego pesto • 100 g sera mozzarella • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Mięso rozbić, przyprawić solą i pieprzem. • Plastry schabu(...)posmarować pesto i położyć po kawałku sera mozzarella. • Pospinać roladki wykałaczkami i obsmażyć na oleju. • Roladki podlać 3/4 szklanki wody, dodać sos sojowy i przyprawy. • Dusić ok. 20 minut na wolnym ogniu. Powstały sos można zagęścić odrobiną mąki
To co kochamcoś zrolować! Składniki na 8 roladek: • 4 plastry wołowiny zrazowej • sól, pieprz do smaku Farsz • 1 cebula • kawałek słoniny • 1 marchewka • 4 małe ogórki kiszone • 2 łyżki sosu sojowego • 2 liście laurowe • po kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca • olej do smażenia Wykonanie: • Wołowinę rozbić dość cienko, każdy plaster przeciąć na połowę(...)słoniny. • Zwinąć roladki i spiąć za pomocą wykałaczek lub metalowych szpilek. • Roladki obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, podlać 1/2 szklanki wody, dodać przyprawy, sos sojowy i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 60 minut. Powstały sos można zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w małej ilości zimnej wody
To co kochammięsa indyka z warzywami i kapustą kiszoną. Sycący, kwaskowy i bardzo smaczny! Składniki: • 300 g mięsa z udźca indyka • 1 szklanka kapusty kiszonej • sól, pieprz, sos sojowy do smaku • mrożona mieszanka warzywna wiosenna • 1 cebula • pęczek natki pietruszki • 3 łyżki gotowego sosu słodko-kwaśnego • 1/2 szklanki śmietanki do zup • 4 łyżki oliwy Wykonanie: • Rozgrzać(...)pieprz do smaku. • Kapustę kiszoną dodać do mięsa i dusić razem ok. 30 minut. • Pod koniec dodać mrożone warzywa i poddusić 10 minut. • Doprawić sosem sojowym i słodko-kwaśnym. • Dodać smietankę i posiekaną natkę pietruszki
To co kochamPorządkując zamrażarkę znalazłam woreczek czarnej porzeczki i pomyślałam o jakimś sosie do mięsa. Tak też powstał ten chutney (po polsku: czatnej albo czatni), lekko pikantna konfitura lub gęsty aromatyczny sos czyli czarna porzeczka w wytrawnej odsłonie. Słodko-kwaśny smak przełamany został lekką pikanterią. Ten czatnej jest idealny do przystawek, serów, do potraw duszonych(...)nasion gorczycy • 1/2 łyżeczki nasion kolendry • 5 goździków Wykonanie: • Porzeczkę zasypać cukrem i odstawić na godzinę. Po tym czasie zagotować. • Dodać resztę składników i poddusić sos, aż zgęstnieje. • Gotowy przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem
To co kochamNiedawno w warzywniaku rzuciły mi się w oczy duże, młode ziemniaki i od razu wyobraziłam je sobie upieczone z boczkiem w towarzystwie ostrego sosu. Tak też powstało to danie, czyli ponacinane ziemniaki w przyprawach i pachnące wędzonym boczkiem. Takie lekkie dane obiadowe najlepiej smakuje o tej porze roku. Składniki: • 4 duże(...)młode ziemniaki • 150 g boczku wędzonego • sól, pieprz, papryka do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • oliwa do skropienia Sos czosnkowy • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18% • 2 łyżki majonezu • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 1 łyżka posiekanego koperku Wykonanie: • Ziemniaki wyszorować i gotować przez 10 minut. • Ziemniaki ponacinać, ale nie do końca
To co kochamWigilia tuż, tuż… Ja planuję przygotować takie pieczareczki właśnie na Wigilię. Składniki: – 1 kg małych pieczarek – 1 łyżka musztardy francuskiej – 2 łyżki sosu sojowego – 1/2 szklanki śmietanki – 1 łyżeczka mąki pszennej – natka pietruszki – 1 mała cebulka – 3 łyżki oliwy Wykonanie: – Pieczarki umyć i przyciąć korzonki, nie obierać(...)Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i przesmażyć na oliwie, lekko posolić. – Dodać pieczarki, przesmażyć z cebulą, dodać sos sojowy, musztardę. Jeśli pieczarki nie puściły soku, wlać 1/5 szklanki wody. – Poddusić pieczarki ok. 10 minut. – Śmietankę wymieszać z sosem z pieczarek, dodać mąkę i zagęścić pieczarki. – Podawać posypane natką
To co kocham