smaczny obiad, dla dorosłych i dla dzieci. Klopsiki nie są obsmażane na patelni, tylko ugotowane w wywarze warzywnym, także danie należy do dietetycznych. Warto zrobić ich więcej, bo w sosie są bardzo łatwe do odgrzania. Składniki: 500 g mięsa z udźca indyczego 1 małe jajko 1/2 czerstwej bułki+ mleko 1 mała cebula sól, pieprz bulion warzywny 1 puszka pomidorów krojonych(...)klopsiki i gotować około 20 minut na ledwie mrugającym ogniu. W międzyczasie można klopsiki przemieszać wyjąć klopsiki z rosołu, dodać pomidory z puszki, sól, pieprz i oregano, następnie odparować sos do pożądanej gęstości. Zagrzać w sosie klopsiki podawać posypane natką pietruszki z ziemniakami, kaszą, makaronem lub kluskami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!obiedzie. Przygotowana w pomarańczach, z chrupiącą skórką. Składniki: - 1 perliczka ok 1 kg - 1/4 pomarańczy - 1/2 szklanki soku pomarańczowego - 2 łyżki masła - 1 łyżka miodu - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżka oliwy z oliwek - sól - pieprz - papryka Przygotowanie: Perliczkę myjemy pod bierzącą wodą, uważając na skórę aby jej nie uszkodzić. Solimy i pieprzymy a do środka wsadzamy cząstki(...)przykrywamy folią aluminiową, błyszczącą stroną do dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy glazurę. W miseczce rozpuszczamy masło, dodajemy miód, oliwę i sos sojowy, wszystko dokładnie mieszamy. Po 45 minutach zdejmujemy folię, smarujemy grzbiet perliczki częścią przygotowanej glazury. Pieczemy kolejne 45 minut bez przykrycia w trakcie pieczenia kilkakrotnie smarujemy glazurą i polewamy sosem
Kulinarne życiepołówki oliwek 1/2 szklani pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów z oliwy 2 łodygi selera naciowego pokrojonego 3/4 szklanki nasion łuskanego słonecznika uprażonego na patelni na złoty kolor sos: 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub najlepiej użyjcie tej oliwy w której były suszone pomidory 1 łyżka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy 1 łyżka płynnego miodu 1 łyża sosu(...)sojowego 2 łyżki soku z cytryny Składniki sosu połączyć ze sobą i wymieszać ze wszystkimi składnikami sałatki. Smacznego
Jadło i czytadłodrugim oddzielając pergaminem lub folią, mrożę. Składniki - 4 plastry cukinii - szklanka ugotowanej kaszy orkiszowej ( może być inna) - 400g mielonego mięsa - 1 cebula - sól, pieprz, do smaku - woda Sos - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 szklanka wody - oregano ,sól, pieprz - odrobina cukru ( opcjonalnie) Wykonanie - Kaszę mięso,pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszać dokładnie w misce. - Dodać sól i pieprz jeszcze(...)wysokości 3 cm. - Gotować ok 30 minut. - Koncentrat wymieszać z wodą doprawić solą i pieprzem ( ja dodaje jeszcze 1 łyżeczkę papryki ostrej) - Po 30 minutach sos wlać do garnka z cukinią, gotować na małym ogniu ok 15-20 minut. Od czasu do czasu polać cukinię sosem
Eli Gotowanierazem szybki i smaczny sernik z malinami polany sosem malinowym... Pięknie pachnie i rewelacyjnie smakuje... serek ricotta i mascarpone powoduje, że sernik rozpływa się w ustach a odżywka białkowa podnosi wartość odżywczą i spulchnia całość.... Składniki(...)miarki odżywki białkowej - kilka kropel olejku waniliowego - 100g malin, może być więcej jak ktoś lubi Na spód: - 1500g płatków migdałów - 100g ciastek owsianych - 20g roztopionego masła Sos malinowy: - słoik malin z sokiem - mała łyżeczka mąki ziemniaczanej Całość gotujemy chwilę, dodajemy małą łyżeczkę mąki ziemniaczanej, gotujemy kilka minut, przecieramy przez sitko. Sposób wykonania: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciastka
Wypieki RenePulpeciki drobiowe w sosie koperkowym to pyszny dietetyczny obiadek dla każdego. Myślę, że to idealny obiad również dla dzieciaczków. Delikatne klopsiki gotowane w bulionie, muszą po prostu smakować- nawet najbardziej wybrednym. SKŁADNIKI: 1/2 kg. drobiowego mięsa mielonego 1 mała szalotka 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli szczypta słodkiej papryki świeży lub mrożony koperek drobno posiekany (1 łyżka(...)mięsa i wg. gustu do sosu ) 1 średnia marchewka z rosołu 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej 1-2 szkl. rosołu lub bulionu 1-2 łyżki oliwy 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu 50 ml wody lub śmietanka słodka 18% WYKONANIE: 1/2 szalotki kroimy w drobną kostkę, szklimy około 5 min. na odrobinie oliwy, mięso mielone łączymy
Kuchnia Beatykapust włoskiej 300 g ryżu 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 2 jajka 100 g bułki tartej 100 ml oleju SOS: 4 cebule 800 ml bulionu wołowego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę szatkujemy, sparzamy. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni przysmażamy drobno pokrojony boczek(...)Wszystkie składniki przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tarką i dokładnie wyrabiamy. Z farszu formujemy kotlety, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Sos: Posiekaną cebulę szklimy na oleju, zalewamy bulionem i dusimy przez kilkanaście minut na wolnym ogniu. Zestawiamy z ognia i miksujemy. Sosem zalewamy kotlety i pieczemy pod przykryciem
R'n'G Kitchenbardzo dużo wartości odżywczych. Polecam przygotować więcej placków, ponieważ na drugi dzień, możemy do nich wymyślić dowolny farsz np. na słodko z twarogu i miodu, czy wytrawnie z kremowym sosem na bazie mleka z warzywami. Zapraszam. Orkiszowe naleśniki około 12 placków Składniki: 120 g mąki orkiszowej typ 700 2 jajka 300 ml mleka szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: Wszystkie(...)Chochlą nabierać porcje ciasta i rozlewać po całej patelni. Po około minucie przewrócić na drugą stronę. Po usmażeniu zdjąć z patelni na talerz. W tym przepisie zrobiłam farsz z sosem na bazie mleka. Z warzyw dodałam cukinię, czosnek, cebulę, seler naciowy. Przygotowałam sos beszamel, ale z dodatkiem suszonej pietruszki, soli, pieprzu, bazylii, oregano i sera cheedar, mozarelli i parmezanu. Wszystko
Jaglusiaselera z orzechami i rodzynkami to bardzo szybki sposób na przygotowanie pysznego dodatku do dań mięsnych. Surówka jest przygotowana jest tartego, surowego selera z dodatkiem winnego jabłka w sosie jogurtowo-majonezowym smakuje rewelacyjnie i wygląda bardzo wykwintnie za sprawą rodzynek i orzechów. Surówka z selera z orzechami przypomina mi czasy PRL-u kiedy jadałam ją regularnie. W moim domu mama(...)przygotowywała, ale że w latach 80-tych stołowaliśmy się w kasynie to jadałam ją jako dodatek do schabu w sosie , szynki w sosie pieczeniowym lub do sztuki mięsa . Surówka bardzo mi wtedy smakowała, więc poszłam do kuchni i poprosiłam o przepis, a że byłam wtedy bardzo miłą istotą to dostałam przepis od gotującej tam kucharki 😉 Od czasu gdy gotuję sama
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: -pół ogórka szklarniowego lub jeden gruntowy -pół papryki pomarańczowej -papryczka chili -pół awokado -1/3 białej rzodkwi -sos winegret wg. przepisu sos winegret -dowolna zielenina: szczypiorek, koperek, natka pietruszki lub bazylia Ogórek kroimy w plasterki, paprykę, papryczkę chili i awokado w paseczki, rzodkiew ścieramy na tarce. Wszystko mieszamy na półmisku z posiekaną zieleniną i skrapiamy sosem. Świetnie
Kulinarne przemysleniaawokado garść świeżego szpinaku, lub mieszanki sałat 5 pomidorków koktajlowych 1 kostka tofu 1 łyżeczka nasion chia ( do posypania) Składniki na marynatę: 5 łyżek sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Składniki na dressing: 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny szczypta pieprzu Przygotowanie: Zaczynam od przygotowania marynaty(...)Sos sojowy przelewam do większej miseczki, dodaję rozgnieciony ząbek czosnku ,słodką paprykę, mieszam. Tofu kroję w kostkę wkładam do marynaty i odstawiam do lodówki na 1-2 h godziny. Komosę dokładnie płuczę na sitku ( pozbywam się w ten sposób gorzkiego posmaku) gotuję według instrukcji na opakowaniu ( szklanka wody na pół szklanki komosy) Ugotowaną i ostudzoną komosę przekładam do miski
Kukuleczkipęczakiem. Składniki: – 1 kg karkówki – 1 kg kapusty kiszonej – 1 cebula – sól, pieprz do smaku – 4 liście laurowe – 5 ziaren ziela angielskiego Sos – 3 łyżki pikantnego keczupu – 2 łyżki musztardy – 1 łyżeczka chrzanu – 5 łyżek oliwy – 5 łyżek wody Wykonanie: – Karkówkę pokroić w plastry, posypać(...)zielem angielskim. – Mięso przełożyć do naczynia, pomiędzy plastry mięsa powkładać plastry cebuli i 1/3 kapusty. Resztą kapusty obłożyć mięso z góry. – Wymieszać wszystkie składniki sosu, polać nim karkówkę z kapustą. Widelcem rozchylić plastry mięsa, aby sos wszedł pomiędzy każdy plaster. – Piec przez 2 godziny w zamkniętym naczyniu, w temp. 220 st.C
To co kochamprzykleja mi się do garnka :) Składniki: 1/2 dużej cukinii 50 gramów suchej kaszy jaglanej oliwa z oliwek sól himalajska świeżo mielona pieprz ziołowy 1 łyżka uprażonych pestek słonecznika Sos: 1 łyżeczka pasty tahini (sezamowa) 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub sok z połowy cytryny) Składniki na sos zblendowałam Kaszę ugotowałam Cukinię(...)grillową, ułożyłam plastry cukinii i podsmażylam z dwóch stron do miękkości Odstawiłam do wystygnięcia Uprażyłam pestki słonecznika Gdy kasza się ugotowała, wyłożyłam na talerz, na kaszę ułożyłam cukinię, sos i posypałam słonecznikiem Smacznego
Szczęśliwa kuchniaformują, a po usmażeniu wychodzą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Bajka! ➤ Spróbuj także: falafele z marchewką i kuminem falafele z burakiem lub botwinką falafele z dynią w sosie pomidorowo-grzybowym Specjalna foremka do falafeli Jak formować falafele? Czy warto kupić foremkę do formowania falafeli? Jak już Wam wspominałam, niedawno kupiłam specjalną foremkę do formowania falafeli. Oczywiście nie jest(...)falafele przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z hummusem , w picie lub wrapie ze świeżymi warzywami lub w sałatkach. Do falafeli polecam sos tzatziki oraz jogurt naturalny zmieszany z sosem harissa (na mały kubek jogurtu daję 1 łyżkę harissy
Chilli Czosnek i Oliwamąki pszennej - 0,5 łyżeczki czosnku mielonego - 0,5 łyżeczki otartego majeranku - 0,5 łyżeczki kminku mielonego - 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej - 0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej - sól,sos sojowy do smaku - olej Wykonanie Cieciorkę dokładnie płuczę zalewam zimna wodą i odstawiam do namoczenia na całą noc. Wymoczoną odcedzam, zalewam 2,5 litrami wody i gotuję na wolnym ogniu(...)kroję w większa kostkę, wrzucam na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Na silnym płomieniu przesmażam mięso, aż straci różowy kolor, do mięsa dodaję wszystkie przyprawy, oprócz soli i sosu sojowego. Smażę ok 10-15 minut do zrumienienia. Kiedy cieciorka jest już wpół miękka dodaję do niej przesmażone mięso i dalej gotuję. Marchewkę kroję w słupki, selera i ziemniaki
Kuchnia z widokiem na ogród