pikantniejsza i bogatsza. W jednym ze swoich filmów coś podobnego pokazał Gordon Ramsay – stąd inspiracja. Składniki: kawałek boczku 1 cebula puszka fasoli papryczka chili ząbek czosnku ocet jabłkowy sos worcestershire cukier sól oliwa Boczek pokroić w niezbyt drobną kostkę, cebulę posiekać w kostkę, papryczkę chili – razem z pestkami – w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić boczek(...)kiedy zacznie sie wytapiać dodać cebulę, chili, wcisnąć ząbek czosnku. Kiedy cebula zmięknie, całość podlać octem, dodać sos worcestershire – spory chlust – oraz łyżkę cukru. Wszystko wymieszać, posolić, redukować, aż sos zgęstnieje
stajnia gołębie od kuchnirodzynki. Podduś mieszając ok. 5 min. Następnie dodaj przecier pomidorowy, koncentrat, sok z pomarańczy i imbir. Mieszaj i duś na ogniu, aby zredukować płyny do pożądanej konsystencji (dosyć gęsty sos). Na koniec dodaj skórkę z pomarańczy, miód (wiem, że miodu nie należy gotować) i dopraw solą. Całość wymieszaj i odstaw, by smaki się przegryzły. Sos powinien być ostrawy, słodki(...)lekko słony. Gdy sos ostygnie dodaj kawałki śledzi i całość delikatnie wymieszaj. Przełóż do słoika i postaw do lodówki na całą noc. /przepis Agnieszki Maciag
Anioły w kuchnizapamiętałam ale według niego to najlepsze burgery jakie jadł Składniki (na ok. 5 średnich kotletów): 400 g mięsa mielonego wołowego, 1 mała cebula lub połówka dużej, 1,5 łyżki sosu sojowego, świeżo mielony pieprz (wedle uznania), Przygotowanie: Cebulę drobno kroimy, mieszamy ją z mięsem mielonym, sosem sojowym i pieprzem, wyrabiamy tak długo aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie formujemy z nich(...)nieprzywierającej na dużym ogniu przez ok. 2- 4 minut z każdej strony. W zależności od preferencji Poniżej moja kompozycja: sałata, boczek, cebula, cheddar, ogórki, papryczki jalapeno (marynowane) i sos BBQ Smacznego PS. Nie powinno dodawać się jajka do mięsa ale jeśli ktoś lubi to czemu nie przepis na bułki można znaleźć tutaj
rozgotowanajakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem, aby zrobić sos Tysiąca Wysp. Sama nazwa już zachęca, żeby spróbować tego specjału, lecz tak się dziwnie składało, że ciągle odkładałam na później. Na później i na potem. Teraz kiedy już go zrobiłam, to szczerze żałuję, że tak późno. Sos jest pyszny, doskonały, wprost fantastyczny. Nadaje się do ryb i innych owoców morza, kanapek
Tylko pysznieSzarpana wołowina to mięso duszone w niskiej temperaturze w sosie własnym. Mięso rozpływa się w ustach , jest tak kruche i delikatne że czas oczekiwania na nie nie robi żadnego wrażenia. Typowe dla kuchni meksykańskiej ale nie tylko ... Wołowina nie może być chuda, gdyż nie będzie efektu WOW, za chude mięso będzie po prostu za suche. Ja duszę więcej, mięso(...)można później zamrozić razem z sosem . - 2 kilo antrykotu wołowego, może być też udziec - sól do natarcia mięsa ok. 1 łyżka - łyżeczka mielonej kolendry - łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego - łyżka papryki czerwonej wędzonej mielonej - łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej - łyżeczka mielonego cynamonu - łyżeczka mielonej łagodnej i ostrej papryki - łyżka majeranku lub oregano - łyżka mielonego grubo czarnego pieprzu Mięso oczyścić ze zbędnego nadmiaru
Pasje JolkiNERKOWCAMI i ANANASEM Składniki: (na 2 porcje) 1 torebka ryżu jaśminowego 1 szalotka 1 jajko 2-3 plastry ananasa (może być z puszki) kilka sztuk orzechów nerkowca 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego olej do smażenia (najlepiej kokosowy) Przygotowanie: Ryż gotujemy. Nerkowce obsmażamy na patelni. Olej rozgrzewamy na woku, dodajemy drobno posiekaną szalotkę i przez chwilę smażymy. Wlewamy(...)rozmącone jajko i mieszamy jak jajecznicę (rozdrabniamy na małe kawałki) Następnie dodajemy pokrojonego drobno ananasa i ryż. Całość polewamy sosem sojowym i ostrygowym i mieszamy dokładnie. Smażymy jeszcze przez chwilę. Przed podaniem mieszamy z podsmażonymi nerkowcami. Przepis według D. Ładochy
Bon appetit mon amieNabrałam dziś ochotę na gotowane brokuły , bardzo lubię brokuły w każdej postaci , a sos który przygotowałam bardzo fajnie smakuje z brokułami , taki jedzonko doskonale sprawdza się na kolację dla osób co dbają o linie , ale nie tylko , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Potrzebne nam będą 1 bukiet brokuł 1 łyżeczka soli 1 kubeczek jogurtu greckiego(...)nasze brokuły , i gotujemy do miękkości , między czasie do miseczki przekładamy jogurt grecki ząbki czosnku , oraz 2 łyżki sera fety , następnie blenderem dokładnie mielę . Kiedy mamy brokuły ugotowane i sos przygotowany , wykładamy na talerz i polewamy nasze brokuły sosem jogurtowym i gotowe do podania
Mój Smaksporawe porcje. Składniki: 1/2 opakowania rukoli 1 opakowanie szynki parmeńskiej w plastrach - ja używam szynki szwarcwaldzkiej 1 opakowanie pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory normalne parmezan - tarty lub w kawałku sos balsamiczny Rukolę opłukać i osuszyć. Ułożyć na talerzach. Na rukoli porozkładać kawałki szynki oraz pomidorki przekrojone na pół lub pokrojone w sporą kostkę. Całość posypać wiórkami lub malutkimi plasterkami parmezanu(...)zawsze pod ręką. Kupuję sporą kostkę, kroję na kawałki i wrzucam do zamrażalnika. Idealnie się przechowuje i w każdej chwili można z niego skorzystać. Na koniec sałatkę polać sosem balsamicznym. Sos balsamiczny kupuję gotowy, można go jednak zrobić samodzielnie wygotowując ocet balsamiczny z miodem lub cukrem. Niestety trwa to trochę a poza tym unosi się bardzo mocny zapach octu
Ze smakiem bez glutenuPulpety robię bardzo często... Jest to stosunkowo prosta forma przetworzenia mięsa mielonego, którą można podrasować różnistymi sosami. Dzisiaj podaję przepis na pulpety w sosie koperkowym. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego - lub każdej innej mieszanki mięsa mielonego:-) 1 mała cebulka 1 jajo 2-3 łyżki bułki tartej - u mnie bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane 1 łyżeczka suszonego koperku sól(...)pieprz 1 łyżka smalcu do smażenia Sos: 200 ml bulionu mięsnego lub wody przegotowanej 1 łyżka mąki - u mnie mąka bezglutenowa 3 łyżki śmietany 30% 2 łyżki koperku świeżego lub 1 łyżka koperku suszonego Do mięsa dodać bułkę, jajo, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, koperek i przyprawy. Dokładnie wymieszać i wyrobić, tak by masa mięsna nie kleiła się do ręki
Ze smakiem bez glutenumałe i szybkie danie ale za to fantastyczne w smaku. Zazwyczaj połowę zjada mi moja dwuletnia córeczka, która lubi wyraźne i ostre smaki. A smak tej kanapki podkreśla sos balsamiczny - można go wykonać samemu lub kupić gotowy. Ja w tym przypadku idę na łatwiznę...:-) Składniki: kilka kromek pieczywa - u mnie bezglutenowe mozarella z zalewy pomidor świeża rukola masło sól(...)pieprz sos balsamiczny Jeśli macie pieczywo, które nie jest nazbyt świeże dobrze jest je opiec i wystudzić przed przygotowaniem kanapek. Pieczywo posmarować masłem. Na wierzch położyć garść rukoli - wcześniej opłukanej i odsączonej. Ilość zależy od preferencji. Ja bardzo lubię wyraźny smak rukoli więc kładę sporą kupkę. Na rukolę układamy plastry mozarelli - odsączonej z zalewy. Ja dodatkowo odciskam
Ze smakiem bez glutenupodaje się na imprezach, szczególnie tych dłuższych. Można je podawać zarówno na stół bufetowy, jako finger foods, jak i na stół zasiadany. Zawsze należy je wesprzeć jakimś fajnym sosem - u mnie niezawodnie sprawdza się domowy sos barbecue . Zajadają dorośli i dzieciaki. A przygotowanie, co ważne, nie wiąże się z koniecznością długiego stania przy garach. Składniki: 2 podwójne(...)kawałki kurczaka, ułożone na blasze można lekko skropić olejem ale nie trzeba. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25-30 minut - piec z termoobiegiem. Podawać gorące z sosem, np. barbecue . Smacznego
Ze smakiem bez glutenunagrzanego do 160 stopni, bez termoobiegu (góra, dół), na 1,5 godziny. Można piec bez rękawa ale trzeba pamiętać o tym, żeby mięso co jakiś czas polewać powstałym sosem. Inaczej boczek spiecze się z wierzchu. Wolę boczek pieczony w rękawie. Jest wtedy równomiernie zapieczony i nie przypalony. Stan pieczeni można sprawdzić termometrem do mięsa - jeśli mięso w środku(...)odpowiednią temperaturę to znaczy, że całość jest idealnie upieczona. Po upieczeniu odstawić do lekkiego przestudzenia i przełożyć na talerz. Sos, który pozostał po pieczeniu można wykorzystać do sosów - wystarczy zlać do pojemniczka, wstawić do lodówki i wykorzystywać w razie potrzeby. Boczek jest najlepszy po schłodzeniu w lodówce - czyli właściwie na drugi dzień. Skórę wtedy można zdjąć bez straty mięsa
Ze smakiem bez glutenuWOŁOWINĄ Składniki: (2 porcje) 100 g ryżu jaśminowego 200 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 -3 cm imbiru 1 jajko 4 liście kapusty pekińskiej 1/2 czerwonej papryki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 1/2 łyżeczki pasty curry (opcjonalnie, do zaostrzenia smaku) 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy(...)minutach dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz kapustę pekińską (tylko białą część) pokrojoną również w małą kostkę. Smażymy mieszając. Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy wymieszany w misce sos sojowy, ostrygowy. Mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy ugotowany ryż jaśminowy i mieszamy
Bon appetit mon amieZapiekanka makaronowa z mięsnym sosem pomidorowym. Łatwa do wykonania, sycąca i delikatna w smaku. Zachęcam do zrobienia :) Składniki (4 porcje): 2 duże cebule 1 duża marchewka oliwa do smażenia 5 dużych ząbków czosnku 250 g mielonej łopatki 2 puszki pomidorów (łącznie 800 g) 1 płaska łyżeczka cukru 2 czubate łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku 2 duże garście(...)jednym dużym. W małych naczyniach składniki rozkładamy, dzieląc wszystko na 4 równe części. Do każdego z małych naczyń wlewamy 2 łyżki oliwy extra vergine. Nakładamy makaron, naprzemiennie z sosem. Makaron mieszamy z sosem. Na koniec rozkładamy plasterki mozzarelli. Makaron wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 35 minut. Ja zapiekam w 175 stopniach, na grzałkach dół + góra, bez termoobiegu. Smacznego
Smak mojego domuViolaPassion Następne Indyjskie danie które pobudzi nasze zmysły Kurczak w sosie KORMA to nic innego jak sos oparty na migdałach i kokosie. Wbrew pozorom nie jest to potrawa mega słodka ,ale soczysta ,gęsta i pełna walorów zapachowych i smakowych. Jest dość prosta do przyrządzania CZAS OPERACYJNY OKOŁO 1.5 h ViolaPassion Obiecuję że opiszę wszystkie potrawy które znalazły się na moim(...)naczynia do piekarnika na około 45-50 minut. Ważne jest by przykryć je pokrywką. Ostatnim etapem jest wyciągnięcie garnka z piekarnika i dodajemy resztę migdałów dzięki temu zagęścimy naturalnie sos . Posypujemy posiekaną kolendrą To wszytko Smacznego
Viola cooks with passion