sosy - 72234 przepisów (strona:1343/4816)

Gulasz z łopatki z pieczarkami 283

się dopieka , a pieczarki i przyprawy robią swoje Oj robią ..niebo w gębie , szczególnie z ziemniaczkami lub kaszą ..pychota . Bezproblemowa , jednogarnkowa potrawa , która przygotowana wcześniej , tylko zyska na smaku . Sos powstaje bez zagęszczania mąką , jest pyszny i aromatyczny . Składniki na 4 osoby ; 0,5 kg łopatki wieprzowej bez kości – najzdrowiej , odtłuszczonej 8-10 pieczarek 2 cebule 1 ząbek czosnku(...)szklanką wody lub bulionem . Zakrywamy pokrywką i dusimy – pieczemy w piekarniku w temperaturze 140 C przez około 1,5 godziny , od czasu , do czasu mieszając i sprawdzając czy sos zanadto nie odparował ( można dodać ciut wody , ale nie za wiele bo zamiast sosu , zrobi się zupa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style

Ogrodnik w podróży
Makaron ryżowy z kurczakiem i grzybami mun. 228

krojonych grzybów mun  200 g fasoli szparagowej (mrożona) kiełki fasoli mung (u mnie z zalewy) 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili (lub więcej) makaron ryżowy sos sojowy olej sezamowy sól biały pieprz ziarna sezamu olej Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę lub paski i zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem oleju sezamowego i soli. Odstawić na 30 minut(...)patelni (lub w woku), dodać papryczkę chili oraz kurczaka i smażyć przez kilka minut. Następnie dodać fasolę szparagową i ponownie smażyć przez kilka minut.  Na końcu doprawić sosem sojowym, olejem sezamowym, solą i pieprzem w ilości według upodobań. Podawać z makaronem ryżowym (uprzednio ugotowanym według wskazówek na opakowaniu). Wierzch posypać ziarnami sezamu i kiełkami fasoli mung

zadanie-gotowanie
Guacamole 170

Meksykański sos, który w kraju swojego pochodzenia, podawany jest do niemal każdej przystawki. Podobno już Aztekowie korzystali z tego rodzaju salsy. Jego wykonanie jest banalnie proste i w swojej najprostszej wersji wymaga przygotowania jedynie 3 składników- awokado, limonki i soli. Ja jednak uwielbiam czosnkowe guacamole i takie jest dla mnie wersją podstawową do dalszych wariacji. A czy wiecie, że awokado(...)awokado na dłużej, trzymajcie je w lodówce. Jeśli chcecie by szybciej dojrzało- włóżcie do papierowej torebki wraz z dwoma jabłkami i zostawcie w temperaturze pokojowej.  Wracając do przygotowania sosu. Awokado myjemy i kroimy na pół, wzdłuż owocu, dochodząc nożem aż do pestki. Potem wystarczy lekko przekręcić. Powinniśmy otrzymać dwie połówki, w jednej z nich pestkę, którą z łatwością usuniemy

Pichceniomania
TARTALETKI Z DUSZONĄ CUKINIĄ I SZPINAKIEM 191

ciasta kruchego 1 cukinia 2 garście szpinaku 1 pęczek natki pieteuszki 1 mozzarella  przyprawy:sól i pieprz do smaku, czosnek granulowany, 2 łyżki pasty curry 3 łyżki sosu sojowego 1 00 ml wody 2 łyżki oleju kokosowego PRZYGOTOWANIE:  Ciasto rozwałkowuję. Następnie wycinam okręgi tak by pasowały do foremek. Ja użyłam czterech. Następnie cukinię obieram i kroję w drobną(...)kostkę. Szpinak myję, pietruszkę siekam bardzo drobno. W garnku o grubym dnie rozgrzewam olej kokosowy następnie dodaję cukinię. Kolejno dodaję pieprz, sól, czosnek granulowany oraz 3 łyżki sosu sojowego a następnie dodaję 2 łyżki curry. Całość smażę co jakiś czas mieszając. Następnie wlewam ok 100 ml wody i dodaję szpinak oraz natkę pietruszki. Duszę aż woda wyparuje. Farsz studzę

Gotowanie Patki
Sałata rzymska z karczochami i serem feta 156

taka sałata z dodatkami  Składniki sałata rzymska kilka pomidorów cherry kilka serc karczochów w zalewie ziołowej 200 g sera feta 135 g kiełbasy gospodarza z gęsiną kiełki rzodkiewki Sos :zalewa z karczochów 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego     Przygotowanie   Sałatę podzieliłem na liście, opłukałem, osuszyłem. Serca karczochów pokroiłem na mniejsze kawałki. Pomidorki(...)cherry umyłem, pokroiłem na połówki. Ser pokroiłem w kostkę. Kiełbasę również pokroiłem na małe kawałki. Przygotowałem sos: kilka łyżek zalewy z karczochów dokładnie wymieszałem z musztardą, miodem i octem. Na półmisku rozłożyłem liście sałaty, na nich pozostałe składniki, posypałem kiełkami rzodkiewki, polałem sosem

R'n'G Kitchen
Pulled pork - szarpana wieprzowina 202

kilka razy żeby równomiernie się przypiekło, ale nie przesuszyło. Po upieczeniu mięso zostawić w brytfance w której się piekło i dwoma widelcami porozrywać na włókna. Zostawić aż wchłonie cały sos powstały podczas pieczenia. Z tak upieczonej łopatki proponuję przyrządzić kanapkę à la maczanka krakowska. Potrzebujemy do tego bułki wodnej (jest miękka i bardzo lekka i fajnie nasiąka sosem z mięsa(...)dodatków, u mnie były to ogórki kiszone, sałatka z czerwonej kapusty i sos majonezowo-musztardowy

Dobra karma
Rustykalna tarta z jabłkami, berberysem, migdałami i cynamonem. Trendy w smakach Kamis w 2017 roku. 200

siły na cały dzień. Dlaczego nie zacząć dnia od congee – następczyni owsianki, miseczki sorgo czyli dorosłej wersji płatków z mlekiem czy też dania z patelni – hash z sosem skhug. Brzmi intrygująco, prawda?! Czas na trend numer 2 czyli grillowanie na płaskiej płycie. Lubicie zrumienioną skórkę? Pytanie! Kto jej nie lubi?! Plancha to grillowanie na solidnej, mocno rozgrzanej płycie(...)żeliwnej. Dobrze znany sposób obróbki w Hiszpanii, Baskonii czy też Meksyku. Jako inspirację można tu podać baskijską marynatę z pieprzem espelette podkreślającą smak grillowanych mięs i owoców morza, wyraziste sosy takiej jak mojo verde i adobo nergo oraz sherry i ocet, dodawane do glazur i sosów – świetnie podnoszą smak smażonych potraw. Czas na trzeci trend – żółtka. Wnoszą

Moja pasja smaku
tortilla ze szpinakiem,twarogiem,serem i sosem tzatzyki... 190

opakowanie, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 6 łyżek, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, twaróg 15 dag, ser żółty 15 dag, Tzatziki – pikantny sos czosnkowy 1 opakowanie, ogórek zielony 1 mały, ząbki czosnku 2 sztuki, jogurt naturalny 380 ml szpinak trochę odmrozić, na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, zabki czosnku z praski, dodać kucharka, warzywa(...)suchej blaszce i zapiec w piekarniku nagrzanym na 200 C z 15-20 minut w czasie pieczenia tortilli utrzeć na tarce ogórek zielony, z praski dodać ząbki czosnku, wsypać sos tzatzyki, wlać jogurt i dobrze wszystko wymieszać, tortille podać z sosem - pyszne, aromatyczne jedzonko...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Penne w kremowym grzybowym sosie 163

Lubię grzyby, smakują mi zwłaszcza zimą. W połączeniu z kremowym sosem i kilkoma kroplami (dosłownie kilkoma) oliwy truflowej nawet najzwyklejsze pieczary można przemienić w cudownie sycące danie. U mnie w domu do grzybów przekonała się już Miśka, z kolei Misiek nawet polubił oliwę truflową, a tak się zarzekał, że przenigdy- taaaa, jasne Składniki na 4 duże porcje: 200 g boczniaków(...)gałkę muszkatołową. Smaż razem 5 minut mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodaj całe mleko kokosowe i suszone pomidory (drobno posiekanie). Duś razem 3 minuty. Gotowy sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, dodaj oliwy truflowej. Danie idealnie komponuje się ze świeżym rozmarynem. Smacznego! Artykuł Penne w kremowym grzybowym sosie pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Pitta z szynką, warzywami i sosem musztardowym 227

łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 pitty pszenne, 1/3 kapusty pekińskiej, 6 plastrów szynki spod Powału Hańderek , 1 cebula czerwona, 1 pomidor, 2 ogórki kiszone, olej, sól, pieprz. Sos musztardowy : 1 łyżka musztardy, ½ łyżki majonezu, szczypta kurkumy, PRZYGOTOWANIE: 1. Szynkę kroję w paski. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiam olejem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni(...)minut. 2. Kapustę pekińską drobno kroję, solę i odstawiam na 10 minut. Cebulę kroję w półplasterki. Ogórki kiszone oraz pomidora kroję w plastry. 3. Sos: Musztardę mieszam z majonezem oraz kurkumą. 4. Pitty podgrzewam w mikrofalówce. Przekrawam w poziomie na pół. Do środka nakładam kapustę pekińską, cebulę, pomidora, ogórka oraz podpieczoną szynkę. Całość polewam sosem musztardowym, składam i podaję

Tradycyjna kuchnia Kasi
pizza z patelni 347

elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej. Formujemy kulę, pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do wyrośnięcia. składniki na wierzch pizzy: sos pomidorowy (np. 3-4 łyżki przecieru pomidorowego wymieszanego z dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, szczyptą soli, pieprzu, 1 łyżeczką oregano oraz 1 łyżką oliwy) kawałek kiełbasy, dobrej jakości kilka(...)pieczarek kawałek cebuli kawałek papryki czerwonej ok. 2-3 garści startego żółtego sera oregano wykonanie: Sos pomidorowy podgrzewamy. Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni, pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z pokrojoną cebulką. paprykę kroimy w wąskie paseczki i również podsmażamy na patelni. Wszystko raczej podsmażamy osobno. Z wyrośniętego ciasta formujemy placek o średnicy patelni, w moim przypadku

Domowy Smak Jedzenia
Bitki z udżca wołowego z kaszą gryczaną 271

pieprz czarny i sól - 4 liście laurowe i ziele angielskie  - 4 ząbki czosnku lub więcej - szczypta tymianku i rozmarynu - duża łyżka koncentratu pomidorowego - bulion lub woda do podlania sosu - smalec lub olej do smażenia - 1/3 szklanki wina czerwonego lub bulionu czy wody Mięso umyj i pokrój je w plastry około 1 cm i utłucz z obu stron tłuczkiem(...)czasem dolej trochę wody gdy zacznie się robić gęsto. Gdy mięso będzie gotowe czyli miękkie to już czas aby wstawić np. kaszę gryczaną. Dopraw jeszcze w razie potrzeby sos. Kaszę gotuj na malutkim ogniu pod przykryciem zawsze w proporcji ile kaszy tyle wody, czyli jeżeli masz szklankę wody , to wsyp do niej szklankę kaszy. Delikatnie posól, dodaj liścia laurowego

Pasje Jolki
Schab pod beszamelem 204

czasami pieczarki podsmażam w osobnym rondelku, a ilość soku spod mięsa do beszamelu też ograniczam do przysłowiowego minimum. Na smak jakoś szczególnie mocno to nie wpływa, za to kolor sosu jest nieco jaśniejszy. Dziś przygotowałam zgodnie z przepisem. 6-8 plastrów schabu 200 g pieczarek 2 łyżki sera grana padano lub parmezanu sól, pieprz, gałka muszkatołowa sos beszamelowy(...)mąki. Wlewamy podgrzane mleko, cały czas energicznie mieszamy kuchenną rózgą do zgęstnienia. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej. Na samym końcu dodajemy starty ser, mieszamy. Po chwili do sosu wlewamy również sok z mięsa, który zebrał się w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy też podsmażone pieczarki, mieszamy. Przygotowany beszamel wykładamy na plastry schabu. Posypujemy startym parmezanem lub grana padano. Wkładamy do piekranika

Smaki Na Talerzu
Kotlety mielone w sosie pieczarkowym 167

mój sposób na to by kotlety mielone były smaczne również na drugi dzień po ich zrobieniu:). Jak wiadomo - kolejnego dnia nie smakują tak dobrze jak prosto z patelni, ale sos pieczarkowy nadaje im nowego życia - zyskujemy odmienione danie obiadowe. W tej wersji z pieczonymi mielonym, ale równie dobrze sprawdzą się smażone.  Kotlety: 500g mięsa mielonego 1 małe jajko(...)cebula 1 czerstwa bułka  4 łyżki posiekanej natki pietruszki po szczypcie: sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra Sos pieczarkowy: 500g pieczarek 1 duża cebula 300ml śmietany kwaśnej 18% 1 pęczek koperku sól, pieprz, czosnek granulowany olej 1. Cebulę drobno siekamy, bułkę moczymy w wodzie i odciskamy. Wszystkie składniki na kotlety zagniatamy i przyprawiamy. Formujemy duże kulki

Szefowa kuchni
BAGIETKA Z KURCZAKIEM PIECZONYM 146

SKŁADNIKI: 1 bagietka ok 30 cm 1 0 dag upieczonego fileta z kurczaka 1 Garść świeżego szpinaku 1 /3 papryki czerwonej 1 łyżka sosu np czosnkowego PRZYGOTOWANIE:  Bagietkę przekrajamy wzdłuż. Następnie jedną cześć 'dolną' smarujemy ulubionym sosem, ja użyłam sosu czosnkowego. Następnie kładę umyty szpinak. Upieczonego kurczaka kroję w plastry o grubosci palca. Paprykę czerwoną myję i kroję

Gotowanie Patki