kwaśna w smaku , mocno czosnkowa, można powiedzieć mizeria w nowym wydaniu! Płatki chilli i ziarna sezamu dodają nowego wymiaru. Polecam Składniki: Ogórki: 6 świeżych zielonych ogórków 2 łyżki soli Sos: 3 ząbki czosnku 2 łodygi szczypioru 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżka prażonych ziaren sezamu 1 łyżeczka płatków chilli (opcjonalnie) Wykonanie: Ogórki obieramy i kroimy(...)cienkie plasterki (można zetrzeć na tarce), solimy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. W tym czasie mieszamy obrany i drobno posiekany czosnek i szczypior z pozostałymi składnikami sosu. Odcedzamy wodę z ogórków, wypłukujemy nadmiar soli pod bieżącą wodą i odciskamy ogórki, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Polewamy je sosem i całość mieszamy. Odstawiamy do lodówki, podajemy schłodzoną
Lamarida.pltradycyjny makaron zastąpiono cukiniowym. Składniki : 2 opakowania fasoli bonduelle ( 3 małe lub 2 duże) 300 g pieczarek duża cukinia karton pomidorów krojonych kilka pomidorków koktajlowych sos sojowy suszone grzyby sproszkowane (opcjonalnie) sól, pieprz mąka dyniowa (lub inna dowolna) Przygotowanie : Pieczarki podsmażyć, dodać suszone grzyby jeśli używamy i sos sojowy, kiedy odparuje z nich woda(...)kroimy na pół i podsmażamy na patelce, na której smażyliśmy pieczarki, dodajemy, pomidory w puszce, doprawiamy do smaku. Makaron z cukinii wykładamy na talerze, układamy pulpeciki i polewamy sosem. Smacznego :) konkurs bierze udział w konkursie Bonduelle : czy wiecie że : Warzywa Bonduelle są uprawiane przy minimalizowaniu środków ochrony roślin. Firma osiąga to dzięki szerokiej wiedzy ich Agronomów oraz nowoczesnym
zdrowa vege kuchniaznajdują się znacznie poniżej norm wyznaczonych przez UE. Dlatego dorsza mogą spożywać dzieci oraz kobiety w ciąży (nie więcej jednak niż 350g tygodniowo). Prosty przepis na dorsza z lekkim sosem Składniki potrzebne do przygotowania potrawy dla 4 osób: 4 filety z dorsza Skrei (lub dorsza atlantyckiego), ½ l oleju z pestek winogron, skórka z 2 cytryn, 10 kaparów, 1 cebula dymka(...)duży pomidor malinowy, 15g świeżego imbiru, oliwa z oliwek, sól, pieprz. Przygotowanie: Sos: Kapary, dymkę, skórkę cytryny, pomidora i imbir posiekaj na malutkie kawałeczki. Dodaj sól i pieprz i zalej oliwą z oliwek. Ryba: Na dużej patelni na średniej temperaturze rozgrzej olej z pestek winogron razem ze startą skórką z cytryny. Umyj i osusz filety rybne. Smaż je na patelni
Moja smaczna kuchniaDorsz w sosie śmietanowo-koperkowym z kurkami to propozycja na szybki wakacyjny obiad. Dorsz w wydaniu bardzo dietetycznym, ponieważ jest duszony w sosie, bez smażenia. Danie pyszne i bardzo wytworne, zresztą jak każde z dodatkiem wspaniałych, pomarańczowych grzybków. Sezon na kurki rozpoczęty i warto wykorzystać go jak najpełniej. Jeśli mijasz kurki z daleka, bo nie wiesz jak pozbyć się ziarenek(...)dusić razem przez kilka minut, by śmietana lekko zgęstniała na patelnię dołożyć filety dorsza, przykryć pokrywką i dusić około 6-8 minut, w zależności od wielkości ryby do sosu dodać posiekany koperek, posolić i oprószyć pieprzem kurki podałam z młodymi ziemniaczkami i fasolka szparagową
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przedstawiam dziś doskonały przepis na obiad w te ciepłe dni. Kurczak duszony z młodymi ziemniaczkami, szpinakiem i pomidorami, w delikatnym sosie serowo-śmietanowym na pewno zachwyci całą rodzinę. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, dosłownie w jednej patelni a mamy praktycznie cały obiad. I zapewniam, że jest przepyszny! To danie nie może się nie udać i nie smakować, a podałam(...)szparagami z boczkiem i gorgonzolą . Jeżeli tak jak ja jesteś fanem kurczaków z różnościami szczególnie w sosach, polecam też kurczaka zapiekanego ze szparagami , kurczaka z papryką i pieczarkami w słodkim, winnym sosie , jak i w wersji light z młodymi warzywami i chorizo , pycha! Scroll down for recipe in English Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem (2-3 porcje) Składniki
karmelowyPostanowiłam je nieco urozmaicić, i w ten sposób na moim stole pojawiły się tym razem racuchy ziemniaczane. Wyszły przepyszne. Bardzo delikatne i mięciutkie. Najlepiej smakują w towarzystwie ostrych sosów. Ja podałam je z salsą paprykową ETERNO , która świetnie podkręciła smak dania. Sos ten idealnie nadaje się także do wędlin, serów, ryb, pizzy czy zapiekanek- na pewno sprawdzę to osobiście(...)tarce na drobnych oczkach ziemniaków 1 1/2 szklanki mleka 3 łyżki tartej bułki 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 15 g drożdży łyżeczka cukru sól, pieprz tłuszcz do smażenia sos paprykowy do podania Sposób przygotowania: Mleko delikatnie podgrzewamy w garnuszku. Drożdże ucieramy z cukrem i łyżką ciepłego mleka. Odstawiamy. Resztę mleka zagotowujemy. Ziemniaki odciskamy z nadmiaru soku na sitku
Pobite gary Barbarydokładnie zawijać. Gotowe gołąbki można ugotować w dużym garnku lub upiec w piekarniku podlewając szklanką bulionu warzywnego lub drobiowego tak długo, aż kapusta będzie miękka. Przed podaniem gołąbki polać sosem warzywnym. Sos warzywny: 2 duże marchwie 1 pietruszka kawałek selera 5 dużych pieczarek 1 szklanka bulionu warzywnego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju sól pieprz Wszystkie warzywa(...)łyżki oleju i wrzucić warzywa. Chwilkę podsmażyć, podlać szklanką bulionu warzywnego i dusić pod przykryciem. Kiedy warzywa zmiękną, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polać gołąbki. Smacznego
kuchnia doskiUgotować makaron, brokuła ugotować do miękkości i odstawić do ostygnięcia, łososia pokroić drobno 2. Brokuła wrzucić do blendera, dodać łyżkę jogurtu, doprawić solą i pieprzem, miksować do powstania sosu 3. Łososia podsmażyć na patelni, następnie dodać makaron i sos brokułowy. Wymieszać dokładnie i podgrzewać jeszcze ok 3 min aby wszystko przeszło smakiem. *Jeśli zdecydujecie się dodać śmietanki lub śmietany(...)uzyskania większej ilości sosu, mieszajcie wszystko na patelni ok 10 min. Makro bez makaronu, tłuszczu, śmietanki: 224,9 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzubłon. 2. Pokroić na plastry grubości 2 cm. Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. 3. W garnuszku zagotować ocet z cukrem, tak aby powstał syrop. Dodać cynamon i gotować aż sos zgęstnieje. 4. Dodać wiśnie i gotować ok 5 min. 5. Do szklanki wody dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Dodać(...)garnka z wiśniami, energicznie mieszać do zgęstnienia sosu. 6. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Smażyć polędwiczki na dużym ogniu, 3-4 min z każdej strony. 7. Gotową polędwiczkę podać z sosem wiśniowym. ZAPRASZAM NA FILM Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube *Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/ *Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/ Kaloryczność przepisu
Atlas SmakówORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 200 g makaronu spaghetti, 150 g boczku wędzonego, około 200 g cukinii, łyżka masła, sól i pieprz świeżo mielony. sos: żółtka z 3 mniejszych jajek, czubata łyżka serka mascarpone, łyżka miękkiego masła, łyżka oleju lub oliwy. Przygotowanie: Składniki sosu dokładnie łączę. Boczek kroję w małą kostkę, cukinię ścieram na tarce(...)dużym ogniu 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Wrzucam odcedzony gorący makaron wraz z 3-4 łyżkami wody, w której się gotował, mieszam. Zmniejszam ogień, dodaję przygotowany sos, mieszam, zdejmuję z ognia. Uważać, żeby żółtka się nie ścięły! Gotowy makaron posypuję świeżo mielonym pieprzem
JejKuchniaCzas, moda i dostępność różnych rodzajów produktów też zrobiły swoje. We wszelkich przepisach wspólne są jednak: krucha sałata, jajka pokrojone wzdłuż na ćwiartki, oliwki, cebula i pomidory oraz sos oparty na oliwie i occie winnym. Charakterystycznym dodatkiem są anchois lub tuńczyk (zapewne dla tych, którzy za anchois nie przepadają). Składniki (na 2 porcje): pół kruchej sałaty (np. rzymskiej(...)żółtej papryki (dla koloru) pieczony lub grillowany tuńczyk (u mnie z braku w sklepie tuńczyka jest łosoś; myślę, że to lepsze rozwiązanie niż tuńczyk z puszki) świeżo mielony pieprz Sos łyżka octu winnego 3 łyżki dobrej oliwy szczypta soli szczypta oregano Sałatę dobrze wypłukać i porwać na kawałki wygodne do jedzenia. Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie piórka. Rozłożyć
Weekendy w domu i ogrodzieniewielkim garnku rozpuść masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i wino. Z chili usuń pestki i posiekaj ją na drobne kawałeczki. Dodaj do sosu – najpierw papryczkę, chwilę później krewetki. Gotuj nie więcej niż 2 minuty (jeśli były uprzednio gotowane) lub 3-4 minuty (jeśli były surowe). Dłuższy czas gotowania powoduje, że stają(...)się gumowate! Podawaj w kokilkach, z sałatą z sosem vinaigrette lub z pomidorkami cherry upieczonymi z odrobiną oliwy i siekanego rozmarynu. Sos smakuje obłędnie jeśli go zjadamy maczając w nim kawałki bagietki. Jeśli nie lubicie ostrych smaków – ilość chili można modyfikować, jednak to WALENTYNKOWA KOLACJA przepis więc nie może być mdły
PatchworkSkładniki: 30 dag filetu z piersi kurczaka 1 cukinia 2 ząbek czosnku imbir w proszku 2 cebule 4 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżeczki cukru czarny pieprz 2 czerwone papryki Sposób wykonania: Filet pokroić w paski.Usmażyć. W miseczce wymieszać jasny sos sojowy, cukier i czarny pieprz. Do podsmażonego fileta dodać sos przygotowany w miseczce. Zagotować. Paprykę oczyścić z gniazda
Przepisy kulinarne babci Antoninyłyżeczki kurkumy sól pieprz olej rzepakowy do smażenia Farsz: 1 puszka mieszanki warzywnej Mexico Bonduelle kilka oliwek czarnych 1/2 cukinii 1 łyżeczka oregano 10 plasterków salami starta mozzarella Sos: 1/2 kubka passaty pomidorowej lub ketchupu dobrej jakości suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 1. Naleśniki smażymy na małej ilości oleju. Ostawiamy do przestudzenia. 2. Do większej miski dajemy odsączoną(...)posypania po wierzchu) i oregano. Wszystko mieszamy. 3. Do kubka dajemy passatę lub ketchup, dodajemy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, ja dałam jakieś 2 łyżeczki, mieszamy. Tak przygotowanym sosem smarujemy naleśnika. 4. Na posmarowany sosem naleśnik rozkładamy farsz, zwijamy w rulonik. Tak zwiniętego naleśnika kroimy na 4 części. Układamy wszystkie w naczyniu żaroodpornym. Tak samo postępujemy z resztą naleśników
kruche babeczkiJeśli szukacie szybkiego obiadu bezmięsnego, to mam coś dla Was 😊 Pyszny makaron Tagliatelle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, a to wszystko skąpane w sosie śmietanowym... Uwielbiam to danie💜 Do makaronu polecam dodatkowo mnóstwo parmezanu i lampkę winka 😊Pyszota! Jeśli spróbujecie tego dania to dajcie znać czy smakowało:-) Miłego dnia! Składniki: sos: szpinak 200 g, cebula 1 szt, czosnek(...)wodę. Co jakiś czas szpinak należy pomieszać. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, śmietankę oraz sól i pieprz do smaku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Łączymy z sosem, mieszamy i wykładamy na talerze. Makaron posypujemy obficie parmezanem. Smacznego
kulinarne odsłony pati