sosy - 72234 przepisów (strona:1332/4816)

Sałatka warzywna z orzechami 168

sałatki można dodać zamiast jabłek, gruszki i ziarna sezamu. Składniki: marchewka - 1 szt buraki - 2 szt orzechy włoskie - 4 szt koperek pokrojony - 1 łyżka szczypiorek - 1 łyżka Sos : oliwa z oliwek - 3 łyżki sok z cytryny - 1 łyżka sól i pieprz Sposób przygotowania: Buraki i marchewkę ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane warzywa ostudzić, obrać ze skórki, zetrzeć w paseczki. Jabłko(...)obrać ze skórki i również zetrzeć w paseczki. Orzechy włoskie posiekać nożem. Dodać szczypiorek i koperek, wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Przygotować sos do sałatki. Do słoiczka wlać oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodać sól i pieprz, polać sałatkę sosem dokładnie wymieszać. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Tarta bolognese na orkiszowym spodzie 216

Sos boloński a właściwie ragout mięsno warzywne zwykle jada się w Polsce z makaronem spaghetti. Z tego powodu to danie nazywa się nawet spaghetti po polsku ponieważ ze Włoszech podaje się taki sos z grubym makaronem jajecznym i w takim właśnie zestawieniu ponoć smakuje najlepiej. Ale zawsze można przekręcić przepis jeszcze bardziej i zapiec ragout na kruchym spodzie i podać(...)formie tarty. Zgodzicie się ze mną? Zrobiłam gęsty, bardzo gęsty sos z wołowiny i warzyw. Zagniotłam kruche ciasto z orkiszowej mąki. Potem wszystko połączyłam i upiekłam. Wyszło przepyszne danie na rodzinny obiad. Nam ta wersja bardzo przypadła do gustu, zresztą lubimy różnego rodzaju zapiekanki i tarty. Mam nadzieję, że Wam też zasmakuje. Wypróbujcie i dajcie znać! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Restauracja Repubblica Italiana | Warszawa 164

spianata/ avocado/ limonka/ mięta ZUPPA DI AGLIO – 21zł czosnek/ pikantne salami/ pieczona papryka/ jajko RAVIOLI RICOTTA E SPINACHI – 36zł domowe pierożki/ ser ricotta/ szpinak/ suszone pomidory/ parmezan/ sos maślany PIZZA PROSCIUTTO – 35zł mozzarella/ sos pomidorowy/ oregano/ szynka parmeńska/ rukola Ośmiornica i zupa smakowały nam bardzo – cieszyliśmy się, że trafiliśmy właśnie do miejsca, w jakim kolacja zapowiada(...)dobrze. Ośmiorniczka była miękka, dodatki lekkie, smaczne. Zupa bardzo intensywna w smaku, pyszna, sycąca, jednak wydaje mi się, że mogłaby się obejść bez salami. Makaron rozpływał się w ustach, sos maślany był przepyszny, z kolei suszone pomidory zabijały jego delikatny smak. Moim zdaniem warto postawić na mniej składników w każdym z dań i zaproponować kilka złotych niższe ceny. Do momentu

Kuchnia Bazylii
Tort czekoladowo - malinowy 399

wodę wymieszaną z mąką. Mieszamy, musimy zagotować. Zdejmujemy z palnika.  2. Połowę przetrzeć przez sitko (ja przetarłam więcej, chciałam jak najmniej pestek) i wmieszać z resztą malinowego sosu. 3. Żelatynę w proszku zalewamy wodą, tylko do jej przykrycia. Odstawiamy na 10 minut żeby napęczniała. Następnie stawiamy na palniku i podgrzewamy. Musimy pamiętać żeby żelatyny nie zagotować, bo  żelatyna(...)starci właściwości żelujące.Zdejmujemy z palnika. 4. Rozpuszczoną żelatynę powoli musimy wmieszać do sosu (może on być gorący, bo dobrze połączy nam się z gorącą żelatyną). Schłodzić, by sos zgęstniał, można wsadzić do lodówki.  Krem malinowy: 500 g serka mascarpone frużelina malinowa (całość) schłodzona, przepis powyżej 1. Serek mascarpone i frużelinę dajemy do misy miksera, miksujemy do momentu połączenia

kruche babeczki
Indyk w sosie pomidorowym z warzywami 185

Pomysł na szybki obiadek. Pierś z indyka w pomidorowym sosie z dodatkiem warzyw konserwowych z puszki. Sos doprawiłam oregano ale można dodać dowolne ulubione przyprawy. składniki: 450 g piersi z indyka 1 mała puszka mieszanki meksykańskiej 300 ml przecieru pomidorowego sól,pieprz oregano cukier 1 łyżka oleju kokosowego Pierś z indyka pokroić w niedużą kostkę. Rozgrzać patelnię z olejem(...)puszki razem z płynem oraz przecier pomidorowy. Wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano oraz cukrem jeśli pomidory są bardzo kwaśne. Całość gotować chwile aż mięso będzie miękkie a sos nieco odparuje i zgęstnieje. Gotowego indyka podawać z ryżem

Monia miesza i gotuje
Sałatka z tuńczykiem, kaszą jęczmienną i dodatkami 277

dodatkami. Uwielbiam przygotowywać takie sałatki. Kasza jęczmienna, to bogactwo witamin, skrobi, błonnika, a także wieku składników mineralnych takich jak wapń, magnez fosfor czy żelazo. Idealnie pasuje z najróżniejszymi sosami zarówno mięsnymi, jak i na pieczarkowymi. Ale również, jak kolejny raz staram się Wam pokazać, jest to również doskonała baza do sałatek, które możecie spokojnie zjeść nawet w ramach obiadu Spróbujcie(...)rubi-kasze.pl/ Przepraszam Was za zdjęcia Moja sałatka była podana na pyszną i późną kolację. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej średniej Rubi* 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 185 g około 2 cm zielonego ogórka około 2 cm pora 4-5 małych pomidorków sól i pieprz do smaku (u mnie sól himalajska i świeżo zmielony czarny pieprz) oliwa

Słodkie okruszki
FLATBREAD Z PATELNI 141

patelnię (z nieprzywieraną powłoką) kładziemy placek (bez użycia tłuszczu), podgrzewamy 1-2 minuty z każdej strony, aż placek się ładnie przyrumieni i powstaną ciemniejsze plamki. WSKAZÓWKI: podajemy z oliwkami,sosem czosnkowym, pastą Htipiti, remouladą(sos duński) Przepisy na wszystkie sosy znajdziecie z Dziale Sosy/dipy

Kopystką po garach
Pieczeń wołowa z rostbefu (wolno pieczona) 194

Typowy HIT dla mięsożerców. Kawał mięcha podany z sosem remulada. Czy zachwyci? Smakoszy mięsa na pewno. SKŁADNIKI : 1-1,5 kg rostbefu bez kości szklanka czerwonego, wytrawnego wina 2 ząbki czosnku 8-10 ziaren jałowca (można zastąpić zielem angielskim) 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu (lub 2 gałązki świeżego) 2-3 łyżki oleju do smażenia sól morska(...)wyjęciu z piekarnika nakrywamy mięso folią aluminiową i odczekujemy 10 minut, aby odpoczęło. Kroimy na cienkie plastry.Smakuje zarówno na ciepło, jaki na zimno Najlepiej smakuje z sosem remulada. Przepis na ten sos pojawi się w dziale Sosy/dipy

Kopystką po garach
Schab po cygańsku 157

opis. Ładnych kilka lat temu znalazłam ten przepis...i tak pozostał pod niezmienioną nazwą. Fajna alternatywa dla kotletów. SKŁADNIKI: (4 porcje) 4 duże, ładne kotlety schabowe sól pieprz olej SOS: 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów (dobrej jakości) sól pieprz rozmaryn (może być suszony) cukier (1/2 łyżeczki) -(opcjonalnie-ale zimowe pomidory kochają cukier) 2-3 małe ogórki(...)minut). Na pozostały tłuszcz dodajemy drobno posiekaną cebulę, po chwili czosnek. Po 3-4 minutach dodajemy pomidory plus 1/2 łyżeczki cukru (czasami nawet więcej-zależy od kwaskowatości pomidorów). Powstały sos, doprawiamy sola, pieprzem, rozmarynem (inne zioła też wskazane). Do gorącego sosu, dodajemy nasze kotlety. Dusimy. Mięso musi być miękkie. Gotujemy makaron, ryż lub kaszę. Na koniec danie posypujemy pokrojonymi ogórkami

Kopystką po garach
Makaronowe muszle faszerowane szpinakiem 183

roli głównej. SKŁADNIKI: 28-30 makaronowych muszli Opakowanie mrożonego szpinaku 2 łyżeczki sera mascarpone 1/2 małej cebulki 2-3 ząbki czosnku Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Oliwa Biała Mozzarella  SOS POMIDOROWY :(przepis znajdziecie tutaj: http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/klasyczny-sos-pomidorowy.html  ) można wzbogacić o paprykę ostrą i słodką. PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować al dente. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Na patelni z odrobiną oliwy(...)wtedy czas smażenia się wydłuży). Szpinak przesmażamy tak długo,aż pozbędziemy się wody.Doprawiamy solą, pieprzem, gałka oraz dodajemy ser mascarpone..Muszle napełniamy farszem. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 1/2 sosu pomidorowy, na nim układamy faszerowane muszle, wlewamy resztę sosu. Na wierzch posypujemy pokrojoną w kosteczkę mozzarellą. Zapiekamy ok. 20 minut

Kopystką po garach
Krewetki w marynacie imbirowej 172

SKŁADNIKI: 300 g. krewetek (gotowanych) Marynata: 1/2 cebuli pokrojona w drobną kosteczkę ok 3-4 cm świeżego imbiru -drobno posiekanego 2 ząbki czosnku (drobno posiekane) sok z jednej cytryny sos sojowy (wg uznania) posiekana natka pietruszki ew. woda, jeżeli sos będzie zbyt słony. PRZYGOTOWANIE: Łączymy wszystkie składniki marynaty, następnie zanurzamy w niej krewetki i odstawiamy do lodówki(...)przynajmniej kilka godzin) Nagrzaną patelnię pokrywamy mgiełka tłuszczu (najlepiej w sprayu) wykładamy krewetki. Smażymy ok. 2-3 minut. Trzeba uważać,żeby nie przesmażyć. DO PODANIA: Sałata z sosem winegret

Kopystką po garach
Fusilli w lekkim sosie gorgonzola z wędzonym łososiem i kaparkami 170

Uwielbiam ten rodzaj makaronu, zwłaszcza do sosów śmietanowych , kiedy zostaje oblepiony każdy zakamarek sprężynki:)  SKŁADNIKI: makaron fusilli (1/2) opakowania 1 szalotka Mały ząbek czosnku 100 ml białego,wytrawnego wina (opcjonalnie) 60-70 gr sera Gorgonzola Piccante ( nigdy nie ważę-zawsze dodaję wg. uznania) Śmietana 12% -może być i 30 %-zależy co, kto lubi Łosoś wędzony Łyżka kaparków-opcjonalnie Sól(...)podlewamy winem i czekamy,aż zredukuje, dodajemy pokruszony ser, rozpuszczamy go w niewielkiej ilości wody lub śmietany.(jeżeli jest to woda, to należy na koniec dodać troszkę śmietany). Gdy sos już jest gotowy, doprawiamy solą (uwaga! ser  jest bardzo słony), pieprzem. Dodajemy łososia i kapary (opcjonalnie). Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodajemy kilka łyżek wody po ugotowanym makaronie.Podajemy

Kopystką po garach
Pulpety w sosie pomidorowym 152

czosnku 1/2 małej kajzerki (opcjonalnie) jajko sól pieprz słodka papryka ostra papryka posiekane zioła (natka pietruszki, oregano,bazylia) 1/4 szklanki zimnej wody bulion kilka ziaren ziela angielskiego liście laurowe SOS: Przepis znajdziecie TUTAJ:  http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/klasyczny-sos-pomidorowy.html  Sos może być bardziej pikantny-proponuję dołożyć małą papryczkę chili. PRZYGOTOWANIE: Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Cebulę drobno pokroić, czosnek(...)wlewamy  bulion (lub wodę z solą) dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Do gotującego się wywaru wrzucamy pulpeciki. Gotujemy,aż nie wypłyną na wierzch. Odcedzamy. Nakładamy (wcześniej przygotowany) sos pomidorowy, na niego układamy pulpety. WSKAZÓWKI: Podajemy z ryżem,makaronem lub samoistne danie (u mnie liście makaronu), posypane delikatnie parmezanem

Kopystką po garach
Pyszna sałatka ze szparagami 169

jajka 1/2 dużego pomidora (najlepiej malinowy) Plastry szynki długo dojrzewającej (w wersji wegetariańskiej-pomijamy) Ser (u mnie gruziński ser sulguni) ale można go zastąpić kozim (Bulgar) ew. parmezanem SOS: kilka łyżek oliwy ev. sól pieprz suszone oregano 1,5 łyżeczki musztardy delikatesowej ( u mnie Kamis)  odrobina syropu klonowego (może być miód) PRZYGOTOWANIE: Szparagi myjemy, odrywamy końcówki, gotujemy na parze(...)hartujemy w zimnej wodzie, żeby zakończyć proces gotowania (szparagi muszą być chrupiące). Jajka gotujemy (najlepsze są półtwarde). Pomidora kroimy w kosteczkę, kaparki drobno siekamy, cebulę również.Łączymy wszystkie składniki sosu..Osuszone szparagi przekładamy na półmisek-dodajemy kolejne składniki-polewamy sosem. Bardzo dobrym dodatkiem są grzanki

Kopystką po garach
Filet z dorsza, w chrupiącej paniece 227

filety-ważne,żeby nie byłe cienkie. SKŁADNIKI: 700-800 g. fileta dorsza ,bez skóry 1-2 jajka 1/2 szkli. mąki Bułka tarta Sok z cytryny Przyprawa do ryb Olej SOS: Jogurt naturalny Koperek Sól Pieprz PRZYGOTOWANIE: Ryby, doprawić, polać sokiem z cytryny, odstawić na 2-3 godziny (lub dłużej). Następnie panierować, mąka (nadmiar otrzepać), jajko, bułka tarta. Przygotować sos-jogurt(...)plus posiekany koperek-doprawić solą i pieprzem.. Ryby smażyć w głębokim oleju, po 2 minuty na każdą stronę. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.. Podawać z sosem koperkowym oraz , u mnie, sałatka z bobem. Przepis znajdziecie TUTAJ:  https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/07/saatka-z-bobem.html

Kopystką po garach