sosy - 72234 przepisów (strona:1327/4816)

SALATKA GRECKA 124

kroimy na grube kawałki. Krok 2. Sałatę płuczemy, oddzielamy wierzchnie liście, zostawiamy zwarty głąb, który grubo szatkujemy (odłożone liście pozostawiamy do dekoracji talerzy lub innej sałatki). Krok 3. Przygotowujemy sos: ocet mieszamy z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem i cukrem. Cały czas mieszają, powoli dolewamy oliwę, całość ubijamy trzepaczką na gładki sos. Krok 4. Wszystkie przygotowane wcześniej warzywa(...)mieszamy razem i polewamy sosem. Sałatkę grecką podajemy z chlebkiem pita i wytrawnym czerwonym winem.  Sałatka będzie bardziej sycąca jeżeli dodamy do niej usmażoną i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Do sałatki możemy również podać kuleczki z mielonego mięsa, doprawione tymiankiem i ewentualnie dodatkowo nadziane plasterkami oliwek. Smacznego

Moja Książka Kucharska
STEKI Z MASLEM IMBIROWYM NA GRILLA 153

Moja Książka kucharska proponuje dzisiaj na grilla niesamowite STEKI Z MASŁEM IMBIROWYM. Tak przyrządzone steki najlepiej smakują  podane  z chutneyem z mango, zieloną sałatą w sosie winegret oraz opieczonymi na grillu kromkami bagietki. Doskonałym dodatkiem będzie też czerwone wino. Polecam przepis na steki z masłem imbirowym na grilla i na przyjęcie. ----------------------------------------- Liczba porcji : 8 Czas przygotowania(...)180g ) 8 łyżek oliwy po 1/2 pęczka bazylii, tymianku i rozmarynu sól pieprz pomidory do dekoracji  dodatki: kilka opieczonych na grillu kromek bagietki czerwone wino sałata w sosie winegret chutney z mango kilka cząstek pomidora do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Imbir obieramy, natkę pietruszki płuczemy, osuszamy - wszystko drobniutko siekamy, mieszamy razem z miękkim masłem, dzielimy na 8 porcji łyżką

Moja Książka Kucharska
SEROWE STEKI Z LETNIA SALATKA NA OLEJU RZEPAKOWYM 142

upalne dni. Stek serowy to nic innego jak rozpływający się w ustach ser feta w baaardzo chrupiącej panierce, a pod nim orzeźwiająca i zdrowa sałatka polana sosem winegret na bazie oleju rzepakowego - jak wiadomo, olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego, każdego dnia powinien stanowić nieodłączny dodatek do naszej prawidłowo zbilansowanej diety. Steki serowe świetnie smakują(...)Ogórka dokładnie oczyszczamy i osuszamy - kroimy na cienkie plasterki . Krok 3. Cebulę obieramy - kroimy w paseczki. Krok 4. Sałatę płuczemy, dokładnie osuszamy - rwiemy na duże kawałki. Krok 5. Przygotowujemy sos winegret : natkę pietruszki dokładnie płuczemy, osuszamy, drobniutko siekamy. Mieszamy w miseczce ocet winny, sól, pieprz i cukier oraz 3/4 posiekanej natki pietruszki. Bardzo powoli, stróżką, dolewamy olej rzepakowy (około

Moja Książka Kucharska
MALINOWY OMLET "GRZYBEK" 142

MALINOWY OMLET "GRZYBEK" Niezwykle puszysty...miękki...wypełniony aromatem oraz smakiem malin - taki właśnie jest ten omlet. "Malinowy grzybek" świetnie smakuje z sosem waniliowym, skropiony dodatkowo syropem malinowym...hmmm...Omlety "grzybki" gościły na naszych stołach o wiele wcześniej niżeli omlety bez mąki, czyli tzw. francuskie. Pierwsze wzmianki o przepisach na "grzybki" pojawiają się w zapiskach już w XV wieku. Polecam malinowy(...)pierwsze śniadanie. SKŁADNIKI: 8 jajek 100g mąki tortowej + mąka do posypania formy 2 łyżki cukru pudru + cukier puder do posypania miękkie masło do posmarowania formy dodatkowo: dżem malinowy Łowicz sos waniliowy syrop malinowy maliny do dekoracji (mogą być mrożone) kilka listków mięty lub melisy cytrynowej PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Białka ubijamy wraz z cukrem (1 łyżka) na sztywną pianę. Krok

Moja Książka Kucharska
GRILLOWANE BEFSZTYKI a'la GORDON RAMSAY 126

GRILLOWANE BEFSZTYKI a'la GORDON RAMSAY   Przygotowane na grillu, według przepisu Gordona Ramsay'a, befsztyki z pikantnym sosem z czerwonej papryki. Jak radzi autor : wybierajmy wołowinę soczystą , lekko poprzerastaną tłuszczem o ciemnoczerwonej barwie - steki z takiego mięsa będą idealne na grilla. Mam nadzieję, że przepis spodoba się Wam, polecam! SKŁADNIKI: 4-6 kawałków polędwicy wołowej ( po około 200g każdy(...)układamy papryki, polewamy 2 łyżkami oliwy, obkładamy ząbkami czosnku - pieczemy 15-20 minut, do momentu. gdy skóry warzyw zrumienią się i zmiękną - odkładamy do ostygnięcia. Krok 3. Przygotowujemy  sos : Ostudzone papryki obieramy ze skóry i usuwamy ziarna, czosnek z łupinek - wkładamy do pojemnika robota kuchennego, wlewamy soki z brytfanny, na której piekły się warzywa - miksujemy na pastę. Cały czas

Moja Książka Kucharska
ZUPA TAJSKA Z KREWETKAMI 138

ząbki posiekanego czosnku 1 łyżka czerwonej pasty curry 400ml mleczka kokosowego 1,5 litra esencjonalnego bulionu rybnego lub drobiowego 300g krewetek lub ugotowanego mięsa z kurczaka 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 mały słoiczek minikukurydzy w kolbach 250g ugotowanej zielonej fasolki 4 pieczarki pokrojone w plastry makaron ryżowy świeża kolendra lub natka pietruszki(...)czas mieszając, przez 30 sekund, dodajemy pastę curry, energicznie mieszając, chwilę zasmażamy do wydobycia aromatu pasty. Krok 2. Do woka wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy, następnie wlewamy gorący bulion, doprawiamy sosem rybnym, ostrygowym i cukrem. Zagotowujemy, wrzucamy pieczarki, krewetki, kawałki limonki i minikukurydzę w kolbach, za chwilę wrzucamy ćwiartki limonki, z jednej wyciskamy do zupy sok, gotujemy około 5 minut, ewentualnie

Moja Książka Kucharska
NAJLEPSZE GOLABKI W BIALEJ KAPUSCIE 189

tartej 1/2 szklanki + 1 szklanka esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu) 1 całe jajko sól pieprz , pi eprz ziołowy zioła: majeranek, tymianek, posiekana natka pietruszki oliwa do smażenia cebuli sos pomidorowy do gołąbków: słoiczek koncentratu pomidorowego 1,2 szklanki łagodnego lub pikantnego keczupu 1/2 szklanki kwaśnej śmietany sól pieprz kilka łyżek wody lub wywaru spod gołąbków - wszystkie składniki(...)sos do gołąbków mieszamy do połączenia wszystkich składników i gotowe. PRZYGOTOWANIE: Krok 1.  Przygotowujemy kapustę: kapustę oczyszczamy ze zwiędłych liści, wycinamy dokładnie głąb, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy na wolnym ogniu. W trakcie gotowania zdejmujemy po kolei odchodzące, miękkie liście. W każdym liściu, po jego ostygnięciu, delikatnie przycinamy twardszą część nerwu - dzięki temu łatwiej

Moja Książka Kucharska
TWISTER a'la KFC - TORTILLA Z KURCZAKIEM 205

przepis! SKŁADNIKI: 2 filety z piersi kurczaka 2 jajka płatki kukurydziane przyprawy: sól morska, świeżo zmielony pieprz czarny, przyprawa do kurczaka pieczonego, mielone chilli oliwa do smażenia placki tortilli sos czosnkowy* (przepis na dole, pod postem)  warzywa : liście sałaty, plasterki pomidora, ogórka, krążki cebuli, kukurydza, czerwona papryka (to, co lubicie) starty, żółty ser PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Filety z kurczaka(...)płatkach kukurydzianych z przyprawami. Zapanierowane kąski z kurczaka smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor, wyjmujemy, osączamy na papierowym ręczniku, trzymamy w cieple. Krok 4. Przygotowujemy tortille: placki smarujemy sosem czosnkowym*, na to kładziemy liście sałaty, następnie układamy pokrojone warzywa np. pomidory, ogórki, kukurydzę itp. Warzywa posypujemy startym, żółtym serem. Na ser wykładamy usmażone kawałeczki kurczaka, całość zwijamy. Gotowe twistery

Moja Książka Kucharska
SALATKA Z GRILLOWANA POLEDWICZKA I TRUSKAWKAMI 159

zielonego groszku z puszki  1 świeży ogórek 1 mała czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego kilka liści sałaty 1 łyżka posiekanego koperku natka pietruszki do dekoracji Sos: 3 łyżki soku oraz skórka starta z 1 cytryny + 2 łyżki zimnej, przegotowanej wody 1 i 1/2 łyżki łagodnej musztardy 3 łyżki oliwy  sól i biały pieprz PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowujemy(...)sos : sok z cytryny rozcieńczamy wodą, mieszamy z musztardą, oliwą i skórką cytrynową , doprawiamy solą i pieprzem. Krok 2. Polędwiczkę myjemy, osuszamy, nacieramy ulubionymi przyprawami do mięsa , kroimy w poprzek na plastry, każdy oprószamy solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek - grillujemy na mocno rozgrzanym ruszcie do miękkości (zdejmujemy z grilla, przykrywamy i dajemy chwilę "odpocząć" ), gotowe

Moja Książka Kucharska
SZASZLYKI NA OSTRO na grilla 140

smarujemy 3 łyżkami oleju i kładziemy na średnio rozgrzany grill. Smażymy ze wszystkich stron przez około 10 minut. Upieczone mięso oprószamy solą, pieprzem i  chilli. Krok 4. Przygotowujemy sos : w miseczce mieszamy drobno posiekane cebule, pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe oraz pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki), dodajemy keczup, miód i 2 łyżki oleju -  doprawiamy do smaku(...)solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Gotowe szaszłyki polewamy sosem, podajemy z ryżem, dekorujemy zieleniną. Świetnie smakują również podane z lekkim sosem jogurtowym oraz lekką sezonową sałatką. Smacznego :) Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI - BITWA NA PRZEPISY

Moja Książka Kucharska
TAJSKIE KOTLECIKI KUKURYDZIANE 247

TAJSKIE KOTLECIKI KUKURYDZIANE Tradycyjnie, kotleciki te przyrządza się z posiekanym mięsem krewetek i sosem ostrygowym, smaży się je w wielkim woku i podaje z ryżem oraz sałatą ze świeżych warzyw.  Jest to bardzo popularna przekąska na tzw. street food w Tajlandii. Zamiast krewetek, do przygotowania kotletów użyłam mięsa z kurczaka dodałam majonez i przyprawę do kurczaka Galeo(...)mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka posiekanego filetu z kurczaka 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżki posiekanego czosnku 2 łyżki majonezu 3 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka sosu sojowego 1 - 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka Galeo PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki na kotleciki umieszczam w misce, mieszam łyżką, no i gotowe :)  Krok

Moja Książka Kucharska
Cielęcina duszona w mleku 130

pozostałe przyprawy, zagotowałem. Obsmażone mięso oprószyłem solą i pieprzem i włożyłem do wrzącego mleka. Dusiłem pod przykryciem około godziny. Po tym czasie wyjąłem mięso, które potem trzymałem w cieple. Sos odparowywałem tak długo, aż zgęstniał, (można zagęścić mąką wtedy skróci się czas ). Przecedziłem, aby sos był gładki. Doprawiłem jeszcze do smaku. Mięso pokroiłem w plastry, ułożyłem na ogrzanym półmisku, polałem(...)sosem. Podałem z młodymi ziemniakami i buraczkami

R'n'G Kitchen
Gofry z ciecierzycy 210

szczypiorku Sok wyciśnięty z ½ limonki ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu mielonego np. Galeo 1 łyżeczka sody oczyszczonej Tłuszcz roślinny do nacierania gofrownicy Dodatkowo: Mały kubeczek (100ml) jogurtu naturalnego 3 krople sosu sojowego 1 łyżeczka soku z limonki Sposób przygotowania: Dzień przed przygotowaniem gofrów zabieramy się za ciecierzycę. Suchą zalewamy wodą- tyle by było jej ok 2 cm ponad nią. Dodajemy łyżeczkę(...)Mieszamy, formujemy podłużne, grubsze „kotlety” i układamy na rozgrzanej, posmarowanej delikatnie olejem gofrownicy. Dociskamy i pieczemy ok 8 minut. Ciepłe (i tylko ciepłe, zimne zdecydowanie mniej smakują ;) ) podajemy z sosem zrobionym z jogurtu z dodatkiem sosu sojowego i soku z limonki

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka wiosenna z ogórkiem, rzodkiewką i jajkami przepiórczymi 335

dzień, jak i na świąteczny, wielkanocny stół. Jestem pewna, że będziecie nią zachwyceni. Z pozoru to połączenie kilku Wam dobrze znanych składników, jednak sekretem tej sałatki jest sos na bazie Majonezu Kielecki , z dodatkiem chrzanu i jogurtu naturalnego. To sałatka wiosenna w lekkim i smacznym wydaniu! Do sałatki możecie dodać dowolne kiełki, rzeżuchę, a także jajka przepiórcze podmienić na jaja(...)Jajka przepiórcze gotujemy na twardo - około 4 minut. Aby obrać jajeczka przepiórcze najlepiej obić skorupkę i włożyć na kilka minut do zimnej wody. Będą się lepiej obierać. 4 Sos przygotowujemy mieszając ze sobą majonez, chrzan oraz jogurt naturalny. 5 Na talerz wysypujemy kiełki, układamy na nie plasterki ogórka, następnie plasterki rzodkiewki. 6 Na warzywa kładziemy połówki jajeczek i całość polewamy

Kuchnia Bazylii
Makaron z krewetkami w ziołowym sosie 145

Danie wykwintne na specjalną okazję, ale sprawdzi się również jako codzienny obiad lub kolacja. Mocno ziołowy, kremowy sos z mascarpone z dodatkiem suszonych pomidorów. Kompozycja idealna, a całość dopełniają krewetki oraz białe wino. Dla miłośników owoców morza i makaronu - raj na talerzu. Polecam!         Makaron z krewetkami w ziołowym sosie   Składniki na 4 porcje(...)pomidory i dusimy, aż połowa wina odparuje. Zmniejszamy moc palnika, dodajemy mascarpone i podgrzewamy, aż ser się rozpuści. Dodajemy resztę ziół, przekładamy makaron i mieszamy, aż pokryje się sosem. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.   SMACZNEGO

Smak mojej kuchni