łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu Dodatki: 1 duża cebula kilka młodych marchewek sól 2 łyżki oleju rzepakowego kiełki (u mnie: jarmużu) pomidory sałata Sos: 5 łyżek naturalnego jogurtu greckiego 2 łyżeczki soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Burgery: 1. Komosę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. 2. Ugotowaną komosę przełóż do dużej miski, dodaj cukinię startą(...)plastry. 2. Marchewki wyszoruj lub obierz i pokrój na połówki, jeśli są duże. 3. Warzywa nasmaruj olejem i oprósz solą. 4. Piecz razem z burgerami przez 15min. Sos: 1. Wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny. Całość: 1. Burgery podawaj z sosem, pieczonymi i surowymi warzywami i grzywką z kiełków. Smacznego! Quinoa vegeburgers with zucchini and chickpeas Ingredients: Burgers: 1 glass
Kuchnia w Słońcu Skąpanapozostanie ze mną pewnie do końca lata. Składniki: 2 dobrze dojrzałe brzoskwinie 2 duże garści rukoli 1 kulka mozzarelli 1 dobrze dojrzałe awokado garść listków mięty 1 łyżeczka miodu Sos: sok z 0,5 małej limonki 1 łyżka oleju 0,5 łyżeczki miodu świeżo mielony pieprz sól Przygotowanie: 1) Brzoskwinie umyć, pokroić na plasterki i grillować z każdej strony(...)lekko posmarować płynnym miodem. 2) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 3) Na rukoli ułożyć przygotowane kawałki brzoskwini, pokrojone awokado, porwaną mozzarellę oraz listki mięty. 4) Przygotować sos: wszystkie składniki (olej, sok z limonki, miód, pieprz i sól do smaku) dokładnie wymieszać, można użyć w tym celu słoiczka. 5) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym sosem
Fitsweet.meknajpy, żeby schudnąć!. Najbardziej smakowało mi taquito czyli rulonik z pieczonej tortilli z musem z kurczaka w środku – będę musiała zrobić je w domu. W zestawie są też sosy i warzywo (słupki marchewki i selera do maczania w dipach). Nie mogłam odpuścić sobie czegoś z klasyki Tex Mex. Nie było łatwo wybrać, ale zdecydowałam się na fajitas, czyli smażone(...)ponieważ nie ma dla mnie lata bez grillowania, to kiedy siedzi się w ogródku ciepłym wieczorem, to nie ma lepszego jedzenia. Podobnie mocno przyrumieniony jest kurczak w pysznym gęstym sosie cytrynowym. Co ciekawe takiego kurczaka można było zjeść tu także 20 lat temu i jest tak dobry (zwłaszcza sos), że chyba jeszcze trochę zostanie. Specjalnością zakładu jeśli chodzi o desery
Ugotowane pozamiatanemaca). Jednakże nie to nas urzekło w tym miejscu, wszak lokali z dobrymi frytkami jest w Poznaniu więcej niż kilka. Niezwykła jest opcja serwowania ich z rozmaitymi dodatkami i sosami. Możecie wybrać opcje chociażby z chrupiącymi salami serem i szczypiorkiem – naprawdę chrupiące salami. Frytki z chili con carne z serem i szczypiorkiem, które wbrew pozorom jest niezbyt ostre, moje(...)pulled porkiem (to osobiście mój faworyt choć opcja ta jest dość ostra ostrzegam). Oprócz tego macie jeszcze szereg możliwości, gdyż oprócz innych fajnych dodatków możecie wybrać jeszcze dodatkowo sos z ich bogatej gamy, macie do wyboru między innymi tradycyjny majonez i ketchup, ale też nieco bardziej egzotycznie salsa mango, pepper jam, boczkowy, czy sweet chili mayo. Frytki z chrupiącą salami
Kolizje SmakówLody lody dla ochłody. Jeżynowe, pyszne domowe bez konserwantów. Z jogurtem kwaskowym i sosem jeżynowym. U mnie w formie kuli, ale można podawać je dowolnie jak kto lubi. Dorodne jeżyny dostałam od mojej cioci i już nie mogłam się doczekać co z nich wyczaruje. Jeszcze tak pięknych i dużych owoców nie widziałam na krzaczkach.:-) 1 szklanka mleka skondensowanego słodkiego(...)miksuję blenderem. Przecieram przez sitko i odlewam 1/4 szklanki musu. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję mleko skondensowane, połowę porcji jogurtu i mieszam mikserem, na końcu dodaję sos malinowy. Pucharki do lodów okrągłe wykładam folią spożywczą wylewam łyżkę sosu jeżynowego, na to masę wcześniej przygotowaną, i odrobinę jogurtu greckiego, i tak na przemian aż skończą się składniki. Zawijam folią
wesoła kuchniaPrzepis autorski (mój). W moim domu bardzo lubimy Sos Hoisin. Przeważnie używam go do przyrządzenia różnych części kurczaka oraz żeberek. Jego słodko-pikantny i lekko czosnkowy aromat sprawia, że idealnie sprawdza się jako składnik marynat oraz sos do potraw smażonych i pieczonych. Wspaniale komponuje się też z owocami morza, daniami z ryżu i makaronu. Tu przedstawiam Wam prostą propozycję(...)skrzydełkami w roli głównej. Polecam! 10 skrzydełek z kurczaka Marynata: 3-4 łyżki Sosu Hoisin 3/4 łyżeczki przyprawy „5 smaków” 1 łyżeczka soli (według smaku) Dodatkowo: 1-2 łyżki białego sezamu Składniki marynaty dokładnie połączyć. Skrzydełka umyć, osuszyć i wymieszać w przygotowanej marynacie. (Ze skrzydełek można odciąć lotki - najmniejsze części.) Całość odstawić do lodówki minimum na 1/2 godziny
Di gotujebryndzą na 1 solidną porcję 100 ml ugotowanej z liściem laurowym brązowej lub zielonej soczewicy 1 upieczony burak łyżka posiekanego koperku szczypta skórki otartej z cytryny kawałek owczej bryndzy sos: łyżka oleju z ostropestu łyżeczka białego octu winnego lub jabłkowego po szczypcie soli i pieprzu Buraka obieramy i kroimy na kawałki. Bryndze kruszymy na spore kawałki Mieszamy składniki sosu(...)miseczki wkładamy soczewicę, kawałki buraka i bryndzy. Całość polewamy sosem, posypujemy skórka z cytryny oraz koperkiem. Mi najbardziej smakowała lekko schłodzona
Dzieje kuchennej WiewióryPierogi z owocami lata, tym razem z borówką amerykańską. Polane słodkim sosem jogurtowym z kokosem. Idealne na letni, lekki obiad. CIASTO NA PIEROGI: 3 szklanki mąki 1 1/2 szklanki gorącego mleka szczypta soli ok 300 g borówek amerykańskich cukier SOS KOKOSOWY: 400 g śmietany 12% 3 łyżki cukru 3 łyżki wiórek kokosowych Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, zrobić(...)potrzeby dodawać cukru. Gotować w lekko osolonej wodzie przez 3 min licząc od momentu wypłynięcia. Śmietanę rozetrzeć z cukrem i wiórkami kokosowymi w ilości według własnego smaku. Sos kokosowy podać razem z gorącymi pierogami posypując całość wiórkami i świeżymi borówkami. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Dania jednogarnkowe , Dania wegetariańskie , Dla dzieci , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: borówki amerykańskie , wiórki kokosowe , śmietana
https:KKuchniaMniamidealne, miękkie w środku a chrupiące po bokach. Moją uwagę przykuł ser feta, który dodał potrawie mocniejszego smaku i wyrazu. Do tarty przygotowałam również surówkę z sałaty, marchewki z sosem z musztardy, miodu, oliwy z oliwek, octu balsamicznego i soku z cytryny.Tarta może być dobrym pomysłem na obiad na ciepło lub na zimno na drugie śniadanie do szkoły czy pracy(...)szpinakową i układamy na wierzchu kostki sera feta. Wkładamy do piekarnika na kolejne 25 minut aż brzegi ciasta będą złote, masa się zetnie. Surówka : sałata 1 marchew sos: 1 łyżka musztardy, pół łyżki miodu, pół łyżki oliwy, pół łyżki octu balsamicznego, trochę cytryny Sałatę rwiemy na kawałki, marchew ścieramy na tarce o małych oczkach. Całość mieszamy
Słodka StrefaProste placuszki z cukinią. Jeśli jeszcze ich nie próbowałeś/łaś to warto. Mają delikatny smak i świetnie komponują się z sosem czosnkowym. Składniki na placki : 1 duża cukinia 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku opcjonalnie natka pietruszki lub szczypiorek Składniki na sos czosnkowy : 3 łyżki jogurtu naturalnego typ grecki(...)nakładać po łyżce masy i smażyć placuszki przez około 2-3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1-2 minuty. Przygotowanie sosu : Jogurt naturalny wymieszać razem z majonezem. Dodać rozgniecione ząbki czosnku. Dodać przyprawy i wymieszać. Gotowe 😊 Dziękuję 💓 #placki#cukinia#sezonnacukinie#plackizcukinia
Słodka Strefasoli 1 płaska łyżeczka pieprzu 0,5 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego białko z 2 jaj 3 łyżki oleju 3 łyżki masła extra bułka tarta (opcjonalnie jeżeli farsz wyjdzie półpłynny) Sos 2 żółtka 1 jajko 0,5 szkl kwaśnej śmietany 18% 1 płaska łyżka stołowa mąki pszennej ponadto ser pleśniowy 1 opakowanie ciasta francuskiego Mięso ryby wraz z jedną cebulą zmielić(...)nieco bułki tartej. Gotową masę wyłożyć do formy do tarty, wylepionej ciastem francuskim. Farsz powinien sięgać do połowy wysokości foremki. Na wierzchu ułożyć pokrojony na plastry ser pleśniowy. Przygotować sos: żółtka i wybite całe jajko wymieszać widelcem ze śmietaną i mąką. Polać po wierzchu tarty i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić na 160 stopni i piec do momentu
Pieguskowa Kuchniatermoobiegiem 180 st.). Cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku roztopić pozostałe masło i zeszklić cebulę. Oprószyć mąką i chwilkę smażyć. Mieszając, stopniowo wlewać bulion, aż powstanie kremowy sos. Wlać mleko, dodać resztę ziół, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić solą i pieprzem. Szparagi wyjąć z wody i osączyć. Następnie każdą łodyżkę ciasno owinąć plastrem szynki. Ułożyć do naczynia(...)żaroodpornego (bądź kilku mniejszych naczyń), wierzch polać sosem i posypać masą chlebowo-ziołową. Zapiekać około 15 minut. * źródło: Sól i Pieprz 5/2010 Artykuł Szparagi zapiekane z szynką pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniasłodko-ostre pulpeciki indycze. Pracy niewiele a zawsze to jakaś odmiana. Jak dla mnie najsmaczniejsze na następny dzień, choć mężowi smakowały świeżo wyjęte z piekarnika:) Pulpeciki indycze w sosie żurawinowo-chrzanowym 50 dag mielonego mięsa z indyka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej pęczek natki pietruszki 5 dag suszonej żurawiny słoiczek konfitury żurawinowej(...)połowę natki, jajko i bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Połączyć z żurawiną. Z masy uformować niewielkie pulpeciki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać wcześniej przygotowanym sosem żurawinowo-chrzanowym i zapiekać około 40 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypać resztą natki, podawać z ryżem lub kaszą. *źródło: Wielkanoc 110 najlepszych przepisów Artykuł Pulpeciki indycze w sosie
Pieguskowa Kuchniawędzonego kurczaka (udko albo pierś) 20 dag żółtego sera 1 kiść ciemnych winogron 1 banan 4 plastry ananasa z puszki 2 jajka pół puszki kukurydzy konserwowej sól, pieprz Sos 4 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 gałązki natki pietruszki Kurczaka i ser pokroić w grubą kostkę. Ugotowane na twardo jajka i banana pokroić w półplasterki a ananasa na małe(...)kawałki. Winogrono przekroić na pół, usunąć pestki. Kukurydzę odsączyć z zalewy i razem z pozostałymi składnikami wymieszać w misce. Doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki sosu zmiksować na gładki sos i połączyć z pozostałymi składnikami sałatki. Artykuł Sałatka z wędzonym kurczakiem, winogronami i bananem pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaszybkich przepisów na codzienne dania. Na pierwszy ogień wybrałam orkiszowe spaghetti z oliwkami i anchois. Może nie wyględne danie, ale naprawdę posmakowało mi to połączenie pełnoziarnistego makaronu z sosem przypominającym pesto. Dobre na ciepło jak i na zimno (takie zdecydowanie wolę). Orkiszowe spaghetti z oliwkami i anchois (2 porcje) 200 g spaghetti orkiszowego 10 zielonych oliwek bez pestek 10 filecików(...)Dodać skórkę i sok z połowy cytryny oraz oliwę. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Odlać kubek wody w której się gotował, od razu wlać 2 łyżki do miski z sosem i ponownie zmiksować. Odcedzony makaron przełożyć z powrotem do garnka w którym się gotował, dodać sos i przemieszać, dolewając więcej zachowanej wody z gotowania makaronu, żeby go nieco rozrzedzić. Doprawić
Pieguskowa Kuchnia