ogniu. Nie chcemy uzyskać dżemu, więc nie rozgotuj śliwek, tylko je podsmaż na maśle. Jak będą już złote dodajemy miód, im lepszy miód tym lepiej, więcej aromatów przejdzie do sosu. Sos zacznie się karmelizować, na chwilkę obracamy śliwki skórką do dna patelni, tak aby miały szansę całe się obtoczyć w karmelu. Gotowe! Na talerz wykładamy ciepłe kluseczki, dodajemy śliwki(...)polewamy obficie sosem karmelowym z patelni. Dodatkowo możesz całość oprószyć delikatnie cynamonem lub kardamonem. Sprawdzi się tez dobrze brązowy cukier. Kluseczki znikają z talerza niczym się obejrzysz ;-))) Obiad przepyszny! Do dania wrócisz nie raz! Miłego dnia! Podoba Ci się przepis lub blog? Udostępnij stronę znajomym! Dziękuję
SMYKWKUCHNISałatka prosta, ale z ciekawym dressingiem. Bardzo przypadł mi do gustu - lekko kwaskowaty z wyczuwalną nutą imbiru, ideał ;) Składniki -2 łyżki sosu sojowego -2 łyżki octu ryżowego -100 g makaronu ryżowego -pół główki sałaty lodowej -pół ogórka świeżego -2 dymki -ząbek czosnku -pół pęczka kolendry (niestety nie udało mi się nigdzie znaleźć świeżej) -1 łyżeczka startego imbiru -sok z limonki(...)łyżeczka brązowego cukru -puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Przygotowanie Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować dressing: czosnek drobno posiekać i wymieszać z sosem sojowym, octem ryżowym, imbirem, sokiem z limonki, cukrem i przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce. W tym czasie obrać ogórka, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Cebulki dymki
Zielona Kuchniakalafior -2 jajka -4 łyżki mąki -1 łyżeczka curry (łagodnej) -1 łyżeczka kurkumy -szczypta chilli -1 pęczek natki kolendry -1 pęczek natki pietruszki -sól -olej słonecznikowy do smażenia na sos -500ml jogurtu naturalnego -1 pęczek mięty -sok z 1/2 cytryny -sól Przygotowanie Kalafior ugotować do miękkości, pokroić w małe kawałki, wrzucić do miski. Dodać mąkę, jajka, posiekane zioła, curry(...)kurkumę oraz szczyptę chilli. Całość dokładnie wymieszać i dodać tyle wody, by powstało gęste ciasto (ja np. nie musiałam dodawać w ogóle). Posolić do smaku. Przygotować sos. Jogurt wymieszać z posiekaną miętą i sokiem z cytryny, posolić do smaku. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść placki, smażyć z obu stron na rumiano. Po zdjęciu z patelni odsączyć na papierowym ręczniku
Zielona Kuchniamięsa mielonego -ok 6-8 płatów lasagne -olej -puszka pomidorów -1 cebula -4 łyżki koncentratu pomidorowego - ok. 200 g żółtego sera -bazylia -oregano -ząbek czonsku -sól, pieprz na sos -3/4 szkl. mleka -5 łyżek mąki -łyżka masła -gałka muszkatołowa Przygotowanie Mięso podsmażyć na oleju z posiekaną cebulą i czosnkiem. Pomidory poddusić na łyżce oleju, dodać mięso, bazylię, oregano, sól(...)pieprz do smaku. Wymieszać z koncentratem pomidorowym. Przygotować sos: Mleko zmiksować z masłem i mąką, przyprawić startą gałką. W naczyniu żaroodpornym układać na przemian płaty lasagne (najlepiej odgotować je przez kilka minut, ale można też bez gotowania), masło z dodatkami, posypywać startym serem i polewać sosem. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200st. Smacznego
Zielona Kuchnialodówki, a ja za nic nie wiedziałam co z nim zrobić. Aż w końcu przedświąteczny harmider wymusił szybki i syty obiad. I tak powstało zapiekane penne z brokułami i sosem śmietanowo-serowym. Posiłek dla zabieganych potrzebujących dużej dawki energii na dłuższy czas :-) Składniki -ok. 200g makaronu penne (do przygotowania dania użyłam makaronu firmy Arrighi) -1 duży brokuł -ok. 80g startego(...)dente, odcedzić. Brokuły podzielić na małe różyczki i ugotować do miękkości. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojony czosnek. Dodać brokuły. Poddusić chwilę razem by przeszły aromatem. Przygotować sos: Wymieszać śmietanę, ser, jajko, mleko, czosnek z patelni. Przyprawić do smaku. W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, przykryć brokułami. Całość zalać sosem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st. przez około
Zielona Kuchniawielkim zwolennikiem burgerów i innych tego typu posiłków, tak ja wolę chude pieczone czy duszone potrawy. Czasami jednak dam się skusić na lżejszą wersję. Zamiast wołowych burgerów z ciężkim sosem proponuję dziś delikatną w smaku i lżejszą formę tej popularnej "kanapki". Składniki (na 2 porcje): -180 g drobiowego mielonego mięsa (najlepiej z indyka) -100 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku -1 jajko(...)Wbić jajko, dodać tartą bułkę. Ponownie dobrze wyrobić. Z masy uformować 2 burgery. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju, najlepiej na patelni grillowej (kotlety można także upiec w piekarniku). Przygotować sos. czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek drobno pokroić. Dodać z czosnkiem do jogurtu. Doprawić według uznania solą i pieprzem. Bułki rozkroić, posmarować sosem. Na jedną połowę wyłożyć burger, ułożyć plasterki pomidora
Zielona Kuchniapomysłu na nic innego. Jest to bardzo łatwy w przygotowaniu posiłek i zawsze smakuje. Składniki 400 g piersi z kurczaka 1 cebula sałata pomidor sos czosnkowy 1 łyżka sezamu Ciasto 3 szklanki mąki 1 letniej wody szklanka wody 1/3 szklanki oliwy (ja użyłam z oliwek) Marynata 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki natki pietruszki(...)łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ketchupu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczaka kroimy w paski, wszystkie składniki marynaty mieszamy i wrzucamy do niego kurczaka, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Następnie smażymy na patelni. Wszystkie składniki ciasta razem zagnieść, gdyby ciasto było zbyt lepkie można dodać łyżkę mąki, ale nie za dużo. Ciasto powinno być
Delusional Trinetrochę więcej czasu na gotowanie niż zwykle to polecam wypróbować ten przepis. Dziś u mnie tortilla orkiszowa z nadzieniem z rukoli, awokado i łososia wędzonego, a to wszystko polane sosem czosnkowym. Pycha! Składniki: 4 szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka gorącej wody 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę orkiszową i mieszamy ją z solą(...)stron, aż się przyrumienią. Usmażone placki układamy jeden na drugim i przykrywamy talerzem, aby nie były suche. Nadzienie: 150 g rukoli 100 g łososia wędzonego 1 szt. awokado sos czosnkowy Wykonanie: Gdy tortille nam wystygną podgrzewamy je w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1-2 min. - wtedy też trochę zmiękną. Na podgrzaną tortillę wykładamy na środek rukolę, a następnie
Kuchnia MagdaLenyDziś dzielę się z Wami pomysłem na szybki obiad. Pita z frankfurterkami w domowym sosie , to doskonałe rozwiązanie gdy nie mamy czasu przygotować normalnego obiadu, gdy jesteśmy w ciągłym biegu czy trasie. Syci i smakuje, spróbujcie. Czasem najprostsze rozwiązanie okazują się najlepsze Tym samym farszem możemy nadziać tortille. Polecam Wam frankfurterki firmy Duda . Idealne od tak, doskonałe jako dodatek(...)czubate łyżki majonezu 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego* sól i pieprz do smaku pita *lub 1 starty ząbek czosnku Przygotowanie: W miseczce mieszamy składniki na sos: 2 czubate łyżki majonezu, 1 czubatą łyżkę naturalnego jogurtu, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (ub 1 obrany i starty na drobnych oczkach ząbek czosnku), sól i pieprz do smaku. Pokrojone frankfurterki
Słodkie okruszkimajonezu 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka soli W miseczce mieszamy pół szklanki zalewy z ananasa z dwoma łyżkami majonezu, 2 łyżeczkami sproszkowanego curry oraz łyżeczką soli. Do tak powstałego sosu dodajemy tofu pokrojone w drobną kostkę (im mniejsze kawałki, tym szybciej tofu się nam zamarynuje). Odstawiamy na co najmniej godzinę, tak by tofu przeszło smakiem sosu. Po tym czasie(...)dużej misce mieszamy czerwoną fasolę odsączoną z zalewy i wypłukaną, ananasa pokrojonego w małe kawałki oraz tofu wraz z sosem. Wszystko mieszamy. Gotowe! * Najlepiej kupić tofu bezsmakowe, z soi niemodyfikowanej genetycznie
Dieta bez mlekaDanie przygotowane dla tych którzy z powodów zdrowotnych nie mogą jeść potraw smażonych. Sos jest lekki. Przepis bardzo dobry dla osób na diecie ponieważ nie zawiera zbędnego tłuszczu. Spaghetti to jest też bardzo smaczne, więc osobom bez żadnych przeciwskazań żywieniowych także powinno przypaść do gustu. 250 g mięsa mielonego woda do jego gotowania + sól 2-3 pomidory obrane ze skórki(...)pomidorowej 2/3 łyżeczki cukru sól pieprz oregano bazylia Mięso ugotować w posolonej wodzie. Po ugotowaniu mięsa odlać część wody, aby pracować już tylko na takiej ilości wody, żeby przygotować sos( wody powinno być tylko tyle aby lekko przykryć mięso). Do mięsa w wodzie dodać pomidory pokrojone w kostkę, posiekaną cebulę, i startą na grubych oczkach marchewkę. Gotować do zmięknięcia
cukrem pudrem posypanedziurką Cubanos – kubańskie kanapki Manufaktura Owoców w Czekoladzie Magic Fruits – owoce w czekoladzie Kultowe Zapiekanki – pół metra szczęścia Belgijki - Frytki duże, grube i chrupiące – frytki belgijskie z sosami własnej produkcji Raminio Ramen Burger – burger w japońskim makaronie ramen Pizza Truck – pizza z pieca opalanego drewnem Słodka Fabryczka – węgierskie ciastka kominkowe Pasibus – burgery Wheel Meal – kuchnia meksykańska Arabeska – kuchnia bliskowschodnia(...)tego co widziałam po ich minach - wierzę im! Osobiście zdecydowałam się na kuchnię meksykańską. Niestety tacos już nie były dostępne, dlatego wybór padł na Chimichanga z pulled beef i sosem BBQ. Cóż...wersja pulled to na pewno nie była. Jak dla mnie tylko sos, był tu godny uznania. 22 zł przepadło. Chyba nie mam szczęścia w swoich wyborach. W poprzedniej
Karczma HonoriettyCarbonara. Danie to jest bardzo sycące i szybkie w przygotowaniu. Częstym błędem jest dodawanie śmietany, jednak tradycyjna Carbonara nie posiada tego składnika. Krótko pisząc Spaghetti Carbonara to makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Składniki: 200 g makaronu spaghetti 100 g boczku wędzonego 2 jajka 100 g śmietany kremówki 1 łyżka oliwy z oliwek 30 g startego parmezanu + odrobina(...)rozgrzanej oliwie. Dodajemy do tego również pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zeszklenia. Ugotowany makaron odcedzamy z wody i wrzucamy go na rozgrzaną patelnię. Do tego dodajemy przygotowany sos. Wszystko mieszamy ze sobą i gotujemy, aż do czasu zagęstnienia sosu. Musimy pamiętać o stałym mieszaniu. Podajemy na gorąco posypując startym parmezanem
CookMagjedzenia. Coś dobrego, coś co sprawi, że nie tylko moje kubki smakowe, ale również moja dusza będą zadowolone. I dziś tak towarzyszył mi na każdym kroku makaron. Makaron w sosie śmietanowym. Boże, nie ma chyba lepszego (i bardziej niezdrowego) połączenia niż dobrej jakości makaron jajeczny - wstążki najlepiej i śmietana - tłusta, gęsta, aksamitna. Poszłam na targowisko, Stary Kleparz w Krakowie(...)Podlewamy zawartość patelni białym winem i smażymy do czasu, aż płyn odparuje (opcjonalnie). 6. Zalewamy zawartość patelni śmietanką, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i szczypior z dymki. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 7. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię i mieszamy z sosem. Gotowe tagliatelle z kurczakiem
W kuchni KatieDobrze wyrobić mięso ,dodać cukinię z marchewką ,i delikatnie połączyć. Uformować klops , Blaszkę na keks wysmarować porządnie olejem ,ułożyć mięso ,wyrównać łopatką.Piec w piekarniku godzinę.Wyciągnąć ,zalać sosem z koncentratu pomidorowego wymieszanego z bulionem ,solą i pieprzem i startym kawałkiem imbiru, Zalać mięso sosem i posypać po wierzchu wymieszanym z orzechami włoskimi startym żółtym serem, posypać(...)obiema paprykami.Zapiekać jeszcze przez 10 minut.Podajemy z wytworzonym sosem i z makaronem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki