sosy - 72234 przepisów (strona:1322/4816)

Placuszki z cukinii i wędzonym łososiem 248

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne i bardzo proste placuszki z cukinii z dodatkiem sosu chrzanowego i wędzonego łososia. Możemy podawać je na ciepło lub zimno. Doskonałe na obiad, przekąskę lub kolację Zamiast sosu chrzanowego możemy użyć zwykłej śmietany lub jogurtu. Polecam Placuszki z cukinii i wędzonym łososiem Drukuj przepis Ilość porcji: 2-4 Składniki(...)jednej łyżce ciasta, rozsmarowujemy i smażymy z każdej strony po kilka minut na złoty kolor. Odkładamy na talerz wyłożony papierem ręcznikowym do odsączenia tłuszczu. Podajemy na talerzu z dodatkiem sosu (lub śmietany) i wędzonego łososia. Wierzch posypujemy koperkiem. --> Smacznego Post Placuszki z cukinii i wędzonym łososiem pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje

Marta Gotuje
Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową 166

Mięsna masa z ryżem lub kaszą i dodatkami, zawinięta w liść kapusty. Któż by ich nie znał. Tradycyjne gołąbki mają bardzo wielu zwolenników. Gotowane, pieczone, z sosem pomidorowym, grzybowym, ze skwarkami z boczku… i nie tylko. Każdy ma swoje ulubione. Do tej listy dodam nietypowe – błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową . Aby było jeszcze ciekawiej będą zawinięte w liście(...)słonych i słodkich, do sałatek, zup, zapiekanek, kotletów wegetariańskich, a nawet deserów. Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Z dodatkiem sosów (np. tajski sos chili) lub bez. Sałatę rzymską je się głównie na surowo, ale wyjątkowa wytrzymałość jej liści sprawia, że można ją także grillować i smażyć. Gorąco polecam i życzę

mojewypiekiinietylko
Whiskey steak – steki wołowe z rostbefu w marynacie whiskey 177

będziemy je marynować, mieszamy i dodajemy kolejno przeciśnięty przez praskę czosnek i cukier – mieszamy je razem, rozcierając cukier z czosnkiem. Dodajemy musztardę dijon i mieszamy wszystko razem – wlewamy ciemny sos sojowy (pamiętajcie, że nie jest aż tak słony jak jasny! jeśli chcecie uzyć jasnego – weźcie tylko 1 łyżkę) i mieszamy do czasu, aż cukier prawie całkowicie się rozpuści. Na koniec(...)każdą stronę.   Mięso podajemy od razu po tym szybkim zbudowaniu skórki, z wybranymi dodatkami – u nas to frytki i szybka sałatka z jogurtem, ale do tych steków sos z zielonego pieprzu również będzie świetnym akompaniamentem! SKŁADNIKI marynata na 2 steki z rostbefu 2 średnie ząbki czosnku 2 płaskie łyżki brązowego cukru (trzcinowy albo Muscovado) 2 łyżki ciemnego sosu sojowego

Karo in the Kitchen
Pieczony bakłażan faszerowany kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami 154

drobno kroimy. Połówki bakłażana oprószamy solą i odstawiamy na 20 minut. Cukinię kroimy w kostkę, podobnie obrany czosnek. Na oleju rzepakowym podsmażamy miąższ bakłażana, z czosnkiem i cukinią. Wlewamy sos pomidorowy i dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, wędzoną, słodką oraz ostrą paprykę w proszku. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolewamy nieco wody(...)koniec dodajemy suszone oregano oraz doprawiamy do smaku, mieszamy. Przygotowujemy farsz. Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Gotowy przekładamy do naczynia z warzywami w sosie pomidorowym. Starannie mieszamy. Połówki bakłażana osuszamy. Każdą faszerujemy kuskusem z warzywami. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem rzepakowym. W naczyniu układamy bakłażana. Pieczemy przez 25 minut w temp. 180 st. C. Podajemy zaraz po przygotowaniu

Moja smaczna kuchnia
Cheesburgery wołowe z grillowanymi warzywami i dwoma serami 155

płaskie łyżki startego parmezanu, 1 mała sałata rzymska mini oraz: płatki chili świeżo mielone, pieprz czarny świeżo mielony, olej rzepakowy, sól, szczypiorek, listki świeżej mięty, sos majonezowy: ziołowy i curry. Przygotowanie: Przygotowujemy wszystkie warzywa: myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, obieramy tylko cebule i kroimy. Cukinię kroimy po długości na cienkie plasterki za pomocą nożyka do warzyw. Cebule kroimy w krążki, powinny(...)krótko podpiekamy z dwóch str. na grillu. Kiedy mięso i warzywa będą gotowe, na ruszt dajemy ser scamorza, grillujemy tylko z jednej strony. Składamy cheeseburgery: Dolną część bułki smarujemy sosem curry, doprawiamy pieprzem, nakładamy cukinie, ser scamorza stroną grillowaną do dołu, na wierzch sera krążek mięsny, który dodatkowo posypujemy parmezanem. Następnie dodajemy grillowane warzywa (rozdzielone krążki cebuli białej i czerwonej

Moniki Smakołyki
Zupa tajska 167

ostrej świeżej papryczki 2 małe cebule 1 średnia marchewka 150 g pieczarek 1 mała cukinia 1 l bulionu drobiowego lub rosołu puszka mleka kokosowego (400 g) 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka octu spirytusowego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy garść pomidorków koktajlowych 1 jajko cebulka dymki do posypania Na początku kurczaka kroimy(...)ważne, aby wylądowała w garnku pierwsza. Później dodajemy pokrojone pieczarki i gotujemy przez 10 minut.  Po tym czasie wlewamy mleczko kokosowe wraz z gęstą zawartością i dodajemy kurkumę, sosy sojowy i ostrygowy oraz ocet. Dodajemy także pokrojoną cukinię. Jajko delikatnie roztrzepujemy w szklance. Zupę mieszamy, aż zacznie delikatnie wirować i wlewamy strużką jajko nie przerywając mieszania. Zwiększamy płomień

Kuchnia od dwojga
Najlepsze przepisy kulinarne sierpnia [TOP 5] 179

czego szukaliście na naszym blogu w minionym miesiącu. Które przepisy podbiły Wasze serca w sierpniu? Podobnie jak w latach poprzednich w tym okresie niezmiennie rządzą przepisy na wina, ostry sos chili i sałatki z ogórków. Czyli wszystko to, co latem możemy zebrać z ogródka, bądź kupić na targu i przetworzyć, by wykorzystać zimą. 1. Przepis na wino z jeżyn Niekwestionowany(...)polecamy taki trunek. 2. Klasyczna sałatka z ogórków To tylko potwierdzenie, że klasyka zawsze jest na topie. I że wielu z Was robi własne przetwory. Fajnie! 3. Ostry sos chili Przepis bardzo stary. Autorski. Testowany przez nas i udoskonalany wielokrotnie. Najlepiej smakuje robiony z papryczek z własnej uprawy. 4. Sos miodowo-musztardowy Jego popularność niezmiennie nas zaskakuje 5. Przepis

Jakugotujesz.pl
Zapiekanka z kalafiorem i porem 246

Składniki: 230 g kalafiora podzielonego na różyczki 4 niewielkie ziemniaki 1/2 pora 100 g sera żółtego bułka tarta do posypania formy 2 łyżki masła szczypta rozmarynu, oregano i bazylii sos beszamelowy: 30 g masła 30 g mąki 1,75 szkl mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 3 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Szczyptę rozmarynu, oregano i bazylii oraz soli(...)stopniach. W tym czasie przygotowujemy beszamel i pory. Pory kroimy w małe kawałki ok.2 cm, przecinamy wzdłuż na połówki i podsmażamy na patelni grillowej lub zwykłej przez chwilę. Sos beszamelowy: Ser ścieramy na tarce. W rondlu roztapiamy masło i prażymy na nim mąkę.Kiedy zgęstnieje stopniowo dolewamy mleko, mieszamy aby nie powstawały grudki. Kiedy sos zgęstnieje i zacznie bulgotać, zdejmujemy

Bon appetit mon amie
Sałatka nicejska z wędzonym łososiem i jajkiem. 277

wędzonym łososiem i jajkiem. Składniki: nieduża główka sałaty lodowej lub pół większej 5 jaj 100 g wędzonego łososia 100 g pomidorków koktajlowych pół zielonego ogórka nieduża czerwona cebula na sos: dwie łyżki jogurtu, łyżka musztardy Dijon, łyżeczka czosnku granulowanego Wykonanie: Jaja ugotować na twardo - powinny się gotować 8 minut. Wystudzić, obrać i przekroić na połówki. Warzywa umyć. Sałatę(...)pokroić na drobne kawałki, ogórka poszatkować, cebulkę drobno posiekać. Łososia rozdrobnić na małe kawałki. Składniki na sos połączyć ze sobą, spróbować. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą. W dużej salaterce układać kolejno: - sałata - sos - ogórek - pomidor - cebula - jajka - łosoś Smacznego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Roladki z bakłażana na ciepło – danie idealne na końcówkę lata 200

się nie rozpadły. Na każdym plastrze układamy plasterek sera i zwijamy w roladkę, Spinamy wykałaczką. Tak przygotowane roladki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos – przecier pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem i – jeśli ktoś lubi – cukrem. Przyznam, że ja zawsze dosypuję odrobinę cukru do dań z pomidorów, co lekko(...)przełamuje ich naturalną kwaskowatość i wspaniale wydobywa smak. Sosem zalewamy roladki z bakłażana i zapiekamy ok. 15 minut w 180 – 200 stopniach z termoobiegiem. Bazylię siekamy i posypujemy nią gotowe danie tuż przed podaniem. Voila! Roladki z bakłażana na ciepło są gotowe, aby wjechać na stół

Patchwork
Arbuzowa sałatka z komosy ryżowej 182

najprostrzej na świecie sałatki   Składniki na 4 porcje: półtora szklanki komosy ryżowej / quinoy (ilość przed ugotowaniem) – można wymienić na pęczak sok wyciśnięty z cytryny 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka pasty chili np. harrisy chlust oliwy garść posiekanej natki pietruszki lub listków mięty pół małego arbuza – obranego i pokrojonego na kawałki, z wyjętymi pestkami, lekko posolony duży ogórek(...)kawałki garść kiełków np. fasoli mung garść groszku cukrowego (opcjonalnie) Przepis na arbuzową sałatkę z komosy ryżowej Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu polewamy sosem ze zmieszanego soku z cytryny, sosu sojowego, harrisy i oliwy. Mieszamy z natką lub miętą. Dzielimy na 4 części i wkładamy każdą część do miseczki. Na komosie układamy kawałki arbuza, ogórka

Ugotowane pozamiatane
Kalafior zapiekany z serem Taleggio 185

Szybkie, proste i smaczne. Takie dania teraz najbardziej lubię. Na inne nie ma czasu. Taleggio można zastąpić innym, dobrze topiącym się serem. Ten sos wychodzi dosyć delikatny, jeżeli lubicie bardziej zdecydowane smaki, warto użyć ostrzejszego, bardziej wyrazistego sera. Bardzo polecam, bo smaczne.  Inspiracja  tutaj  Składniki 1 kalafior (ok 650 g) 25 g masła 25 g mąki(...)mąka są dobrze połączone, ostrożnie zacząć wlewać ciepłe mleko. Gotować ok 5 minut, na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, najlepiej drewnianą łyżką, aby uniknąć powstania grudek. Po tym czasie sos powinien zgęstnieć. Patelnię zdjąć z ognia, dodać pokrojony ser, wymieszać. Dodać musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem.  Kawałki kalafiora ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać serowym sosem. Kromkę chleba

Stare Gary
Penne rigate w sosie z borowików szlachetnych i grana padano 143

trakcie naszej podróży poślubnej, dlatego poświęcam mu osobny post. To prawda, że potrawy z którymi powiązane są jakieś miłe wspomnienia smakują wyjątkowo.  Składniki na penne rigate w sosie z borowików szlachetnych i grana padano (2 porcje): penne rigate około 250 g kilka łyżek (wedle uznania, ja lubię dosyć sporo) startego sera grana padano Składniki i przepis(...)sos z borowików szlachetnych: http://karolakulinarnie.blogspot.com/2017/09/sos-z-borowikow-szlachetnych.html Na dwie porcje wystarczy zmniejszyć składniki o połowę. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odlać. Wymieszać z sosem i posypać startym grana padano. Grzyby robią swoje. Proste, szybkie, aromatyczne, a zarazem niesamowite danie... Buon appetito

Karola gotuje
Żeberka "Lepkie palce" 184

miód, przykryj pokrywką i duś do miękkości 20 -30 minut. Dodaj pastę z papryki pieczonej i koncentrat pomidorowy dodaj 130 ml wody, przykryj pokrywką i duś.  Z sosu wyjmij żeberka na talerz, do sosu dodaj sól. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuść w 1/5 szklanki wody. Dodaj do sosu i wymieszaj. Dodaj żeberka z talerza i całość zagotuj. Żeberka są gotowe

SMYKWKUCHNI
Fit obiad z wołowiną i makaronem shirataki 244

słodka i papryczka chili, pędy bambusa, grzyby mun, marchewka,  czerwona lub biała cebula, czasami także białą część pora, ale możecie użyć swoich ulubionych) 3 lub 4 łyżki ciemnego sosu sojowego (lub do smaku) 2 łyżki stołowe przyprawy mirin (tzw. słodka sake) pół łyżeczki japońskiej przyprawy siedmiu smaków (tzw. shichimi togarashi) lub 1 czubata łyżeczka przyprawy pięciu smaków pieprz(...)opcjonalnie mielona ostra papryka do smaku Uwaga - znacznie łatwiej pokroić mięso w cienkie plasterki, kiedy jest lekko zamrożone. Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony Przygotowanie Mięso umieścić w zamrażarce na 2 - 3 godziny przed krojeniem. Kiedy będzie już lekko zmrożone, pokroić na jak najcieńsze plasterki. Grzyby mun namoczyć przez około 30 minut w gorącej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata