sosy - 72234 przepisów (strona:1315/4816)

Klopsiki z soczewicy w pomidorowym sosie 148

Zdrowa kuchnia wcale nie musi być droga jak niektórym mogłoby się wydawać, zachęcam do wypróbowania. Jeżeli szukać innych przepisów na dania z wykorzystaniem soczewicy to zapraszam: Pierogi z soczewicą Sos do makaronu z soczewicy Gulasz z soczewicy Składniki 3/4 szklanki zielonej soczewicy 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 duża marchewka 1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko 1 szklanka bulionu 1 puszka(...)rondla wlewamy bulion i pomidory z puszki, blendujemy i gotujemy na mały ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, suszonym oregano. Mąkę rozrabiamy w śmietanie i dodajemy do sosu aby go zagęścić. Zagotowujemy. Sosem polewamy makaron i na to układamy klopsiki. Można posypać tartym serem

Delusional Trine
Pomidorowa z selerem naciowym 146

pomidorowej nikogo zbytnio namawiać nie trzeba. Jadana nie tylko w poniedziałki, podbiła serca naszych krajan. Tym razem zrobiliśmy w wersji „włoskiej”, z ziłami toskańskimi, selerem naciowym i sosem pomidorowym z dodatkiem bazylii. Oczywiście jako zamiennika użyć można passatę pomidorową i świeżą bazylię. Składniki 4 łodygi selera naciowego 2 młode marchewki 2 łyżki oliwy 1 słoik sosu pomidorowego z bazylią Barilla(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Łodygi selera naciowego kroimy na 5-10 mm kawałki. Marchew kroimy na talarki. Seler i marchew lekko podsmażamy na rozgrzanej oliwie, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy sos, zioła i gotujemy około 30 min. Po tym czasie dodajemy ryż i gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. st1\:*{behavior

R'n'G Kitchen
Noodles z kurczakiem, pieczarkami i warzywami 189

pierś z kurczaka 300 g, papryka czerwona 1 szt, papryka zielona pół szt, papryka żółta pół szt, brokuł 250 g, kukurydza konserwowa pół puszki, czosnek 1 ząbek, sos sojowy 3 łyżki, trawa cytrynowa mielona pół łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, kurkuma 1 łyżeczka, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy(...)dzielimy na różyczki, zalewamy wrzątkiem, solimy, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Gdy pieczarki i papryka będą miękkie to dodajemy odcedzoną kukurydzę, brokuła, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz 2 łyżki sosu sojowego. Wszystko przyprawiamy do smaku.  Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Do kurczaka dodajemy odrobinę kurkumy, sos sojowy oraz sól

kulinarne odsłony pati
Sałatka z arbuzem 174

porcje): Sałatka: 1 plaster (300 g) arbuza bez pestek 2 garści rukoli 1/2 ogórka 1/4 czerwonej cebuli 10 czarnych oliwek 1 plaster (80 g) sera feta kilka listków mięty Sos: 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 2) Arbuza pokroić w kostkę(...)ułożyć na sałacie. 3) Dodać pokrojony ser, ogórka, cebulę, oliwki oraz listki mięty. 4) Przygotować sos: wszystkie składniki (olej, sok z cytryny, miód, szczyptę soli i pieprzu) dokładnie wymieszać, można użyć w tym celu słoiczka. 5) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym sosem

Fitsweet.me
Sałatka makaronowa z burakiem 156

konkursie #lubelloveinspiracje #Lubella jest właśnie ta sałatka z dodatkiem pieczonego buraka i ... gruszki ;)  Połączenie nietypowe, ale jakże smaczne! Gruszka nadaje soczystości, burak ciekawego smaku, a łączy całość delikatny sos na bazie octu balsamicznego. Powiecie, że banał? Pewnie tak! Pamiętajcie tylko, że czasem te banały mają najlepsze wzięcie i mogę się założyć, że jak podacie tą sałatkę do grillowanych mięs(...)mini 5 warzyw spisał się po raz kolejny :)  Składniki: 100g makaronu Lubella mini 5 warzyw 1 większy burak wraz z nacią 2 garści roszponki 1 gruszka Kilka łyżek sosu na bazie octu balsamicznego Odrobina soli i pieprzu 1 łyżka oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Miękki odcedzamy, polewamy 1 łyżką oleju, by zapobiec sklejeniu

Kuchnia w czekoladzie
Makaron lasagne z groszkiem, szparagami, mozzarellą i beszamelem 151

Pyszna propozycja na delikatny obiad ze szparagami. Zapieczone płaty makaronu lasagne z dodatkiem sera mozzarella, blanszowanym groszkiem i szparagi oraz z delikatnym sosem beszamelowym. Danie jest proste a jego wykonanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut.  Składniki (na 2 porcje): 8 płatów makaronu lasagne  50 gram sera mozzarella  1 szklanka mrożonego groszku  1/2 pęczka szparag zielonych  sól(...)litra mleka  sól, biały pieprz i szczypta gałki muszkatołowej  W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i smażę całość chwilę. Dodaję 1/3 podanej ilości mleka i gotuję sos na małym ogniu do zgęstnienia. Następnie dodaję kolejną część mleka i gotuję do zgęstnienia. Postępuję tak do momentu wykorzystania całej ilości mleka. Sos powinien być gęsty i bez grudek. Na koniec

Mango Papaja
Orientalne klopsiki wołowe w sosie pomidorowym z imbirem i kolendrą 187

Klopsiki w sosie pomidorowym kojarzą mi się albo z domowym obiadem dla dzieci, albo ze spaghetti a la Zakochany Kundel. Tym razem trochę zaszalałam! Zarówno klopsiki, jak i sos pomidorowy przygotowałam na sposób orientalny, z czosnkiem, imbirem, kuminem, chili i kolendrą. Jeśli lubicie ostre dania z egzotyczną nutką, to przypadnie Wam do gustu. Klopsiki podałam z kaszą kus kus, która(...)czosnek i starty na drobnych oczkach imbir. Dodać pozostały kumin, chili, mieloną kolendrę. Wlać pomidory z puszki, doprawić solą, wymieszać i zagotować.  Dodać klopsiki (delikatnie włożyć je do sosu) i gotować wszystko na wolnym przez 30 minut.  Podawać z dużą ilością świeżej kolendry i kaszą kus-kus lub ryżem basmati.  Partnerem wpisu jest marka  Cirio

Kulinarne Inspiracje
Schab w sosie cebulowym 177

pewno wszyscy znacie sposób marynowania schabu w mleku i cebuli. Tak, takie schabowe tradycyjne są wyśmienite 👌 Jednak można z tak zamarynowanego mięsa wyczarować delikatny schab w sosie. Wykorzystujemy wtedy nie tylko mięso, ale również cebulę. Może nie wygląda atrakcyjnie na talerzu,  ale zapewniam, że smakuje rewelacyjnie 😋 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)chwilę z patelni, zlewamy powstały podczas duszenia wywar wraz z cebulą do głębokiej miski i miksujemy blenderem na gładki krem. Dodajemy musztardę do smaku. Mięso zalewamy na patelni sosem i ewentualnie chwilę podgrzewamy. Jeżeli sos wydaje się za gesty można rozcieńczyć delikatnie przegotowaną wodą. Podajemy z ziemniaczkami z wody i sezonową surówką. W moim przypadku była to mizeria z dodatkiem

Kulinarne przemyslenia
Spaghetti z podsmażonym bakłażanem i czosnkowym sosem pomidorowym 163

puszki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zeszklonej cebuli.  Na patelnię dolewamy również sok pomidorowy z puszki. Całość mieszamy, dodajemy cukier oraz sól i pieprz. Sos przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 15 minut. W tym czasie, w osolonej wodzie, gotujemy makaron. Ważne, aby makaron był ugotowany al dente. Po 15 minutach, do sosu pomidorowego, dodajemy(...)pokrojone listki bazylii i całość dusimy jeszcze chwilkę (2-3 minuty). Gotowe. Do sosu dodajemy odcedzony makaron. Całość mieszamy. Na talerz wykładamy makaron i bakłażana. Smacznego

Smak mojego domu
Fit-pulpeciki w sosie warzywnym – przepis 178

jest w lodówce). Tym razem w lodówce nie było nic, więc przynajmniej wiem, ile gramów czego było, bo musiałam kupić Łapcie przepisik na pyszne fit – pulpeciki wieprzowo wołowe w sosie warzywnym. Składniki: 250g mięsa wieprzowego mielonego (u mnie był to schab) 250 mięsa wołowego mielonego (u mnie była to pręga) Tacka włoszczyzny Pęczek koperku Do smaku przyprawy wg uznania: sól(...)które następnie lekko obsmażyłam, podlałam wodą i dusiłam ok. pół godziny. 3. W międzyczasie obrałam i ugotowałam w niewielkiej ilości lekko osolonej wody włoszczyznę, którą następnie zmiksowałam na gładziutki sos i dolałam do pulpetów. 4. Dusiłam w sosie ok. 45 minut w razie konieczności podlewając wodą. 5. Serwowałam z jajkiem sadzonym, młodymi ziemniaczkami i świeżym drobno posiekanym koperkiem. Pycha

Kate's Kitchen
Tagliatelle ze szparagami i boczkiem 178

Pyszny makaron tagliatelle ze szparagami i boczkiem w śmietanowym sosie z odrobiną parmezanu. Pazura dodaje cukinia podsmażona z czosnkiem.  Ktoś mądry kiedyś powiedział, że kuchnia musi pachnieć….jak nie pachnie, to nie smakuje. W 100% podpisuję się pod tym zdaniem. Uwielbiam używać czosnek i zioła, te mieszające się aromaty są zalążkiem przepysznych potraw.  Makaron tagliatelle ze szparagami(...)przepisu z opakowania.  Kiedy makaron będzie powoli dochodził, zalewamy smażone warzywa śmietanką (około 150- 200ml ) i dodajemy starty parmezan ( 2 łyżki) oraz kilka pomidorków. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos po chwili zgęstnieje. Łączymy makaron z sosem, wykańczając go odrobiną startego parmezanu na wierzchu. Smacznego.   Artykuł Tagliatelle ze szparagami i boczkiem pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
Makaronowa zapiekanka z łososiem i brokułem 181

Makaronowa zapiekanka, w serowym sosie, z dodatkiem wędzonego na gorąco łososia oraz różyczek brokuła. Najbardziej smakowała mi ona wieczorem, po odgrzaniu. 200g makaronu brokuł 250 g łososia wędzonego na gorąco 200 g żółtego sera (np cheddar) 250 ml mleka 50 ml kremówki 125 g serka śmietankowego np Philadelphia 100 g sera pleśniowego (u mnie Lazur błękitny) 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)rondelka wlewamy mleko, dodajemy serek śmietankowy oraz starty na dużych oczkach tarki ser pleśniowy. Cały czas mieszając, podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż do rozpuszczenia się serów (nie gotujemy). Gdy sos osiągnie jednolitą konsystencję zdejmujemy go z palnika, lekko studzimy, po czym dodajemy starty ser żółty. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, mieszamy. Makaron łączymy z serowym sosem, dodajemy różyczki brokuła

Smaki Na Talerzu
Salsa z truskawek i mięty oraz poziomki z kremem jogurtowym i sosem czekoladowym w miseczce z płatków kukurydzianych. Śniadanie 164

deserowej  Nadzienie: 1 kg truskawek  garść świeżej mięty sok z cytryny  łyżka miodu  150 gram jogurtu naturalnego  1/2 laski wanilii  garść poziomek  Sos czekoladowy: 1 łyżka kakao  2 łyżki masła  1/3 szklanki mleka  1 łyżka miodu  Płatki traktuję poważnie tłuczkiem, bo maksymalnego ich rozdrobnienia. W garnku rozpuszczam masło, czekoladę(...)całą noc,  Truskawki kroję w drobną kostkę. Jeszcze drobniej siekam miętę. Miętę, truskawki mieszam z sokiem z cytryny i miodem. Gęsty jogurt mieszam z ziarenkami wanilii. Składniki na sos umieszczam w garnku i podgrzewam do momentu połączenia wszystkich składników. Składam całość. Wyciągam z lodówki przygotowaną dzień wcześniej miseczkę z płatków kukurydzianych. Na jej dno nakładam krem jogurtowy. Wierzch dekoruję

Mango Papaja
Sałatka z pieczonego buraka 141

główny składnik. Przepisy na podobne sałatki spotykałam na wielu blogach. Każdy z nich był troszkę inny, w jednym pojawiały się jabłka, w innym ser kozi, czy jakieś wymyślne sosy. Każdy z nich z pewnością jest pyszny. Ja jednak lubię rozwiązania proste. Zwłaszcza, że uwielbiam buraka i szkoda byłoby przyćmić jego smak dodatkami. W tej wersji sałatki to on jest królem(...)Sałatka z pieczonego buraka 6 buraków pół opakowania rukoli pół opakowanie roszponki 150 g sera feta garść migdałów w płatkach sos balsamiczny oliwa z oliwek granulowany czosnek sól pieprz Buraki myjemy, nacieramy oliwą z oliwek, czosnkiem, pieprzem i solą. Każdego buraka owijamy w osobną folię aluminiową i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200°. Ciężko określić czas pieczenia, ponieważ zależy

PatiGotuje
Sałatka grecka 158

obiadu. Sałatka grecka Składniki: 1/2 główki sałaty pomidorki koktajlowe (około 10 sztuk) lub 2 średnie pomidory ogórek szklarniowy 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek 200 g sera feta Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Opcjonalnie: czosnkowe grzanki Oliwę dokładnie łączymy z sokiem z cytryny, oregano, pieprzem i solą. Najlepiej(...)użyć do tego słoiczka, dodać do niego wszystkie składniki, zakręcić i kilka razy porządnie wstrząsnąć, aż składniki się dokładnie połączą. Gotowy sos odstawiamy. Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy na dnie miski. Myjemy warzywa, pomidorki kroimy na połówki (jeśli używamy zwykłych pomidorów to kroimy je w większą kostkę), a ogórka na plasterki. Wrzucamy

PatiGotuje