sosy - 72234 przepisów (strona:1311/4816)

Makaron z klopsikami w sosie śmietanowym 400

Makaron z klopsikami w sosie śmietanowym to pyszne i bardzo pożywne danie, idealne na szybki obiad. Do przepisu wykorzystałam mój ulubiony, ale równie dobrze mogą to być świderki czy spaghetti. Składniki: Klopsiki: 300 g mięsa mielonego jajko 3 łyżki bułki tartej łyżeczka musztardy sarepskiej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku mąka Makaron: 300 g makaronu penne(...)śmietana zgęstnieje. Na patelnię dodajemy makaron ugotowany al dente i pulpety. Całość przysmażamy jeszcze minutę. Potrawę można posypać startym żółtym serem lub posiekanym szczypiorkiem. Makaron z klopsikami w sosie śmietanowym Artykuł Makaron z klopsikami w sosie śmietanowym pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Amerykańska kanapka Sloppy Joe 163

kanapki) -250 g mielonej wołowiny -1/2 cebuli -1/2 czerwonej papryki -1 łyżka musztardy -4 plasterki sera topionego tostowego -1/2 szkl. wody -100 ml keczupu -sos tabasco/piri piri/worchester (wedle uznania) -ostra papryka lub pieprz cayenne -sól, pieprz, kminek -2 pszenne bułki -2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie  Cebulę i paprykę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni(...)rozgrzać olej, wyłożyć mięso. Smażyć aż się zetnie. Dodać kminek, paprykę lub cayenne, sól, pieprz i ostry sos. Całość dokładnie wymieszać. Po chwili dodać cebulę i paprykę, keczup i musztardę. Całość smażyć około minuty. Zalać wodą i zmniejszyć moc palnika. Smażyć ok 10-20 minut do odparowania i odpowiedniej konsystencji (sos musi się bardzo zredukować). Na rozkrojone bułki położyć

Zielona Kuchnia
Łosoś w glazurze miodowo-imbirowej. 180

jest połączeniem wyjątkowej delikatności i świeżości z mocniejszymi akcentami imbiru, czosnku i chili w tle. Szczerze polecam! Składniki: 300 - 400 g fileta z łososia 4 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku 2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżeczka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki płatków chili sok z 1/2 cytryny szczypiorek Wykonanie: Filet opłukać, dokładnie wysuszyć papierowym ręcznikiem(...)zdjąć delikatnie skórę. Wymieszać płynny miód, sos sojowy, olej sezamowy, imbir i czosnek. Filet umieścić w foliowej torebce i wlać do niej połowę marynaty. Delikatnie wmasować w łososia i pozostawić na 1 godzinę w lodówce. Do pozostałej części marynaty dodać sok z cytryny. Po upływie godziny przecedzić przez sitko wyciskając możliwie cały płyn. Piekarnik rozgrzać do 180. Blachę wyłożyć lekko

zadanie-gotowanie
Hreczniaki 152

jego nazwa pochodzi od słowa hreczki, czyli gryki. Kotleciki wyglądem łudząco przypominające mielone składają się głównie z kaszy gryczanej i twarogu. Smakują podane z surówką, ogórkiem kiszonym/konserwowym i sosem, np. pomidorowym ze świeżą bazylią, grzybowym ze śmietanką i natką lub sosem tatarskim . Kotlety będą także smakować podane razem z surówką z pora , która nada daniu bardziej wyrazistego charakteru i głębszego(...)Gotowe kotlety obtoczyć w bułce tartej (lub innej panierce) i usmażyć na oleju z obu stron, na złoty kolor. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sosem i surówką

Zasmakuj Kuchni
Pyszna sałatka warstwowa 253

prostu pycha ^^ i pięknie wygląda :) Składniki: -brokuł -ser feta -2 pomidory -puszka kukurydzy -podwójna pierś z kurczaka -papryka czerwona -ok 2,5 garści słonecznika -sól, pieprz -przyprawa gyros sos: -majonez -jogurt naturalny (gęsty) -2-3 ząbki czosnku -sól, pieprz Majonez łączymy z jogurtem w proporcji 1:1, dodajemy obrany i przeciśnięty czosnek, doprawiamy, a następnie odstawiamy do lodówki(...)gyros. Ser, paprykę kroimy w kostkę, a pomidora na cząstki. Na spodzie naczynia układamy 1/2 brokuła(brokuła i pomidora lekko przyprawiamy solą i pieprzem), potem ser fetę, pomidory, połowę sosu, drugą część brokuła, kukurydzę, kurczaka, paprykę, sos oraz słonecznik

Gotuj z Agnes
SAŁATKA Z GRUSZKĄ, FENKUŁEM I KARMELIZOWANYMI ORZECHAMI 177

duże twarde gruszki Konferencja ● 2 fenkuły najlepiej z zieloną nacią ● 150 g orzechów włoskich ● 1 łyżka miodu ● 1 łyżka masła ● 200 g sera Lazur (lub sera Saint Agur) ● ½ cytryny Sos winegret: ● 6 łyżek oliwy z oliwek ● 3 łyżki octu balsamicznego z białego wina (?lub octu jabłkowego) ● pieprz, sól Przygotowanie : Przygotuj sos winegret mieszając starannie wszystkie składniki. Orzechy grubo posiekaj(...)połówki. Usuń gniazda nasienne, nie obieraj. Owoce pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. W dużej misce wymieszaj delikatnie fenkuły i gruszki z sosem winegret. Przełóż je do małych miseczek, posyp rozdrobnionym serem Lazur i skarmelizowanymi orzechami

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym 193

łyżki maki - do obtaczania pulpetów przed smażeniem PRZYPRAWY: 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu SOS: 1 pęczek œświeżego koperku - duży 2 kostki bulionu pieczarkowego z maślaną nutą 1 śœmietana 18% [400ml] 3-4 łyżki mąki pszennej Czerstwą bułkę namoczyć na godzinę w mleku. Cebulę(...)rodku. W litrze gorącej wody rozpuśœcić kostki bulionowe. ŒŚmietanę rozmieszać z 3-4 łyżkami maki, zahartować gorącym bulionem i dodać do reszty płynu. Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być średnio-gęsty, w razie potrzeby dodać jeszcze mąki. Do sosu dołożyć posiekany drobno œwieży koperek i wrzucić podsmażone klopsiki. Gotować wszystko razem na małym ogniu ok 20 min. od czasu

Grunt to przepis!
Pulpeciki drobiowe w sosie dyniowym 197

Pulpeciki z indyka w sosie dyniowym z dodatkiem kurkumy. Pyszne były, posmakują i dzieciom i dorosłym, sezon na dynię w pełni więc trzeba korzystać :-) Jako dodatek u mnie była kasza orkiszowa, ale możecie zrobić z czym tylko lubicie np. ziemniakami, czy ryżem :-) Miłego dnia :-) Składniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego z indyka (może być inne) 1 czerstwa bułka kajzerka(...)jajko 1/2 łyżeczki papryki słodkiej natka pietruszki sól pieprz Sos: 700 ml buliony warzywnego lub drobiowego 1,5 szklanki startej dyni Hokkaido kurkuma 1 łyżka mąki ziemniaczanej około 1/3 szklanki śmietany 30% sól pieprz suszona bazylia 1. Bułkę kajzerkę moczymy w wodzie, żeby zmiękła. Do miski dajemy mięso, jajko, przyprawy, namoczoną i odciśniętą kajzerkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy dokładnie

kruche babeczki
Nie marnuj jedzenia - poznaj Taste&Share 177

zupą stanowiły idealne jej dopełnienia. Danie drugie, czyli łosoś z teriyaki - tu użyliśmy resztek, czyli okrawków różnych warzyw, które często pozostają w lodówce.  Warzywa zostały wykorzystane do przygotowania sosu teriyaki. Ugotowane w sosie sojowym kawałki buraczka, cebuli, papryki, czosnku nadały sosowi bogatego smaku. A same warzywa stanowiły idealne dopełnienie dania. Deser, czyli bread pudding - namoczone w mleku z gotowania

kolorowotorcikowo
Spaghetti z sosem mięsno-warzywny 193

Często przyrządzam makarony różnymi sosami, tym razem postanowiłam zrobić sos mięsny z dodatkiem warzyw, wyszedł bardzo smaczny, polecam. Składniki: 0,5 kilograma makaronu spaghetti 0,5 kilograma mięsa mielonego 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora 1 duża cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy drobno posiekana(...)momentu aż warzywa i mięso zmiękną.  Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, podajemy z przygotowanym sosem

Bajeczna Kuchnia
Szynka w sosie pomidorowo-musztardowym 138

Składniki: 600 g szynki bez kości pokrojonej na porcje Marynata: 3 łyżki oleju suszony majeranek szczypta chilli słodka mielona papryka pieprz Do sosu: 2 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie kminek 2 łyżki musztardy chrzanowej 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki koncentratu pomidorowego bulion  mąka, zimna woda i śmietana do zagęszczenia Sposób wykonania: 1. Składniki(...)wody. 3. Gdy mięso będzie miękkie, dodać kminek, obie musztardy i koncentrat pomidorowy. W osobnej misce wymieszać 1 łyżkę śmietany, 1 łyżkę mąki i odrobinę zimnej wody. Wlać do sosu, wymieszać i gotować chwilkę, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawić solą i pieprzem. 4. Podawać wedle uznania, u nas to ziemniaki i sałatka z czerwonej kapusty ( KLIK ). Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kotleciki mielone zapiekane z ziemniakami pod pomidorową pierzynką 65875

mięsa mielonego 4 ząbki czosnku 2 łyżki mąki ziemniaczanej przyprawa do mięsa mielonego 3-4 spore ziemniaki 2 pomidory 2 średnie cebule ok. 20 plasterków salami sól, zioła prowansalskie Sos pomidorowy: puszka pomidorów 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki pikantnego keczupu 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz(...)zdjęciu powyżej poukładać pionowo, naprzemiennie kotleciki, ziemniaki, cebulę, pomidory oraz salami. Warzywa posypać ziołami prowansalskimi. Piec ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni C.   W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Do wysokiego naczynia wrzucić pomidory z puszki, koncentrat, keczup, cukier, słodką paprykę w proszku, zioła, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie zblendować. Na koniec dodać wodę. Po podanym wyżej czasie

Simply Food
Stek z kangura z sałatką ze szpinaku 175

było warto? Niekoniecznie. Wolałabym kupić sprawdzoną wołowinę, ale warto było spróbować, chociaż smak niczym się nie wyróżnia, trudno mi nawet go do czegoś porównać. Zobaczcie też: Chimmichurri – ostry sos do mięs Rostbef smażony i sałatka ze szpinakiem, serem kozim i gruszką Przepis na stek z kangura z sałatką ze szpinaku Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut (nie licząc(...)łyżki octu winnego 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy sól i pieprz - dopiero używamy po usmażeniu kawałek folii aluminiowej na sałatkę: szpinak, pomidory, gorgonzola; sos do sałatki: 1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy, 5 łyżek oliwy z oliwek Przepis 1 Mięso z kangura marynujemy w mieszance 3 łyżek oliwy z oliwek, 3 łyżek octu winnego

Kuchnia Bazylii
SZPINAKOWA ZAPIEKANKA RYBNA Z LUBELLĄ 304

makaron Lubella pióra 1/2 opakowania  szpinak świeży 250 g.  czosnek 3 ząbki masło 2 łyżki sól, pieprz świeżo mielony do oprószenia ryby + do doprawienia sosu wg. gustu śmietanka kremówka 30 % 250 ml. serek topiony 1 trójkąt smak śmietankowy lub ziołowy ser mozzarella starta na tarce 4 łyżki  Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą i pieprzem(...)patelni. Czosnek obieramy i siekamy. Wrzucamy na patelnie z masełkiem po dorszu. Przysmażamy, dodajemy szpinak. Kiedy szpinak zmięknie wlewamy śmietankę. Dodajemy serek topiony i na średnim ogniu dusimy, aż sos zacznie wrzeć. Doprawiamy solą i pieprzem według gustu.  Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Przecedzamy, przelewamy zimną wodą i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na makaronie układamy kawałki ryby. Polewamy

Kuchnia Paulettes
Makaron z pieczarkami w sosie drożdżowo-cydrowym 163

kuchni, zwłaszcza podczas okresu, w którym kazano jeść ciastka oraz cydr typowy dla obu stron kanału La Manche. Drożdże do jedzenia nie są najsmaczniejsze, ale w postaci past czy sosów zyskują na wartości. Tym bardziej, że są bogate w witaminy grupy B i cynk. Jedyny warunek, żeby nie słodzić za dużo. Podobno jeszcze uspokajają i wpływają bardzo dobrze na skórę(...)Dodając do sosu drożdżowego soku jabłkowego uzyskujemy smak podobny do cydru. Składniki: - pół paczki makaronu Lubella pióra pełne ziarno - kostka drożdży - cebula - małe pieczarki - sok jabłkowy Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki myjemy, kroimy i podsmażamy z drobno pokrojoną cebulą. Dodajemy pokruszone drożdże i smażymy aż się rozpuszczą. Podlewamy trochę sokiem jabłkowym.  Tak przygotowany sos podajemy

Kryzysowa Książka Kucharska