Jeśli zwolennicy klasyki mnie nie powieszą, to śmiem twierdzić, że łazanki bolognese są jeszcze smaczniejsze niż spaghetti bolognese. Ale o tym, najlepiej ... przekonać się osobiście 😉 Składniki na sos: ok. 300 g mięsa mielonego (u mnie mielona karkówka) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka pomidory w sosie własnym lub pomidorowa passata pół szklanki bulionu sól pieprz bazylia oregano(...)minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki (ja wcześniej je blenduję na pulpę) albo pomidorową passatę. Dusimy chwilę całość, ew. doprawiamy jeszcze do smaku. Makaron przekładamy do gorącego sosu, mieszamy, posypujemy posiekanym koperkiem. Jeśli lubimy - przed podaniem posypujemy startym parmezanem
Walijskie PichcenieUwielbiamy połączenie owoców z mięsem i zieleniną. Dlatego proponujemy taką sałatkę. Składniki wędzona pierś kurczaka 300 g szpinaku 200 g sera pleśniowego, łagodnego ok. 10 truskawek orzeszki piniowe Sos: 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki oliwy 1 łyżka wody mineralnej 1 łyżka miodu szczypta pieprzu Przygotowanie Umyłem szpinak i truskawki. Odciąłem(...)połówki, większe na ćwiartki. Ser rozdrobniłem na małe kawałki. Wędzoną pierś kurczaka pokroiłem na plasterki. Na talerzu rozłożyłem szpinak, na nim kurczaka, posypałem truskawkami, uprażonymi orzeszkami piniowymi. Całość polałem sosem. Sos : wszystkie składniki dokładnie wymieszałem
R'n'G Kitchenprzygotowałam tą pierwszą to oniemiałam z kulinarnego zachwytu. Teraz przynajmniej raz w tygodniu zasiadamy do pysznej, zazwyczaj warzywnej tarty. Dziś tarta szparagowa z pysznym pietruszkowo-cebulowym sosem. Rewelacja. Dla 3-4 osób ciasto: 100 g masła 200 g mąki pszennej pół łyżeczki soli 1 jajko 1 pęczek szparag 50 g masła ½ szklanki śmietany 30% 1 łyżka mąki pszennej(...)zbrązowieć ponieważ zgorzknieje. Pod koniec dodajemy mąkę i podsmażamy przez minutę. Następnie wlewamy śmietanę wymieszaną z jajkiem, poszatkowaną natką i vegetą. Podgrzewamy przez chwilę ale nie doprowadzamy do zagotowania, sos nie może zbytnio zgęstnieć. Próbujemy i przyprawiamy solą i pieprzem. Na upieczoną gorącą tarte układamy szparagi i polewamy sosem. Zapiekamy 15-20 minut w 180 stopniach. Smacznego
Jadło i czytadłotarty. Składniki: 2 rulony ciasta francuskiego (ok. 500 g) 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 500 g) 2 cebule 1 duża łyżka masła 130 ml białego wytrawnego wina Składniki na sos: 4 jajka 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego 1 pęczek koperku sól, czarny pieprz, pieprz ziołowy 4 łyżki startego sera żółtego Ciastem francuskim wylep formę, nakłuj je w kilku miejscach widelcem(...)zdrewniałe końcówki. Obierz dymki, posiekaj, duś na maśle w szerokiej patelni przez kilka minut. Zalej winem, wrzuć szparagi i gotuj, aż wino odparuje prawie całkowicie. Zestaw z kuchenki. Przygotuj sos: wymieszaj jogurt z jajkami, dopraw solą, dwoma rodzajami pieprzu, wymieszaj z posiekanym koperkiem i startym serem żółtym. Na ciasto wylej sos, ułóż szparagi i cebulkę (możesz też dodać kilka gałązek
Qlinarnie i QlinarnieWitajcie! Sezon grillowy w pełni. A jak mowa o grillu to nie może zabraknąć właśnie tego sosu - musztardowo-miodowego. Do mięsa grillowanego jest idealny. Sprawdzi się nie tylko przy grillu ale do każdej przekąski np. tortilla, czy jakieś kiełbaski, czy nawet na pizze i wiele różnych potraw. Smak sosu jest słodko-ostry. Koniecznie spróbujcie! Składniki: 250 ml majonezu(...)gorczycą 3 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Do miski dodajemy majonez, miód, musztardę i jogurt naturalny. Wszystko energicznie i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przed podaniem najlepiej schłodzić sos w lodówce, aby się przegryzł, będzie wtedy jeszcze smaczniejszy
Gotuj z Mąkąwszystko czego potrzebujemy, by wykonać szybki i smaczny obiad. Składniki: ziemniaki 1 cebula parówki ser Ilość ziemniaków i parówek zależy od tego jakie duże masz naczynie żaroodporne. Sos: 200 ml śmietany 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawy do smaku Wszystkie składniki mieszamy. Jeżeli masz w domu fix knorr np. do zapiekanki, czy lasagne - możesz go użyć również. Sos możesz zrobić(...)podsmażamy na patelni. 3. Parówki kroimy na plasterki. 4. Układamy według kolejności: ziemniaki, cebula, parówka, na to kolejna warstwa - ziemniaki, cebula, parówka. Na samą górę trzemy ser i zalewamy sosem. 5. Zapiekamy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie, a ser przyrumieniony (około 30 minut). Zajrzyj również tu: 1. Ciasto "Kubuś" 2. Swojski Kopiec Kreta 3. Kruche
My World by Dagmara Rekszparagami i pieczonym łososiem . Tak Wam ten przepis się spodobał, że postanowiłem go powtórzyć w nowej odsłonie — z wołowiną! Zamarynowana wołowa polędwica w maśle orzechowym z chili, czosnkiem, sosem sojowym i sokiem z limonki to prawdziwa petarda. Do tego kawałeczki szparagów ugotowanych al dente, chrupiące fistaszki i tasiemki makaronu ryżowego, który cudownie wchłania smaki. To danie jest niesamowite! Jeśli lubicie(...)wypróbować! ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje 400 g makaronu ryżowego 1 pęczek szparagów 400 g polędwicy wołowej 100 g orzechów arachidowych 1 pęczek szczypiorku 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki sosu sojowego sok z ½ limonki 1 ząbek czosnku 1 papryczka chili olej sezamowy do smażenia sól do smaku * PRZYGOTOWANIE Wołowinę pokrój na cienkie plastry niewielkiej wielkości. Następnie przygotuj marynatę: czosnek
Food Squaresałata – 2-3 garście Pomidor malinowy – 1 sztuka Rabarbar – 1 łodyga Łosoś pieczony lub wędzony – 150g Orzechy pekan – 20 sztuk Świeża bazylia i rukiew wodna – kilka listków Składniki - Sos: Miód – 2 łyżeczki Musztarda Dijon – 2 łyżeczki Oliwa z oliwek – 2 łyżeczki Sok z ½ cytryny Wykonanie: Sałatę myjemy i osuszamy, a następnie układamy na talerzach. Pomidora kroimy w plastry i układamy(...)sałacie razem z małymi kawałkami rabarbaru i łososiem. Orzechy prażymy i posypujemy nimi sałatkę. Sos przygotowujemy mieszając miód z sokiem z cytryny, musztardą i oliwą z oliwek. Sałatkę polewamy sosem i dekorujemy liśćmi mięty i rukwi wodnej. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
Kuchnia Bon Appetitspodziewaliśmy się dań na tak wysokim poziomie, ale zacznijmy od początku. Zamówiliśmy: Grillowana pierś z kurczaka nadziewana orzechami laskowymi podana na szpinaku z zapiekanką ziemniaczaną Polędwiczka wieprzowa na sosie pieprzowo - koniakowym z zapiekanką ziemniaczaną Schab w sosie śliwkowo - grzybowym z młodymi ziemniakami Karta dań jest bardzo zwięzła. Kiedy ją otworzyłam nie wiedziałam co wybrać przez to, że pozycji było tylko(...)kilka, a przyzwyczaiłam się już do wielostronnicowych menu. Celowo wybraliśmy różne dania (tylko schab się powtórzył). Nie czekaliśmy zbyt długo, a potrawy były rewelacyjne. Próbowałam każdej z nich. Sosy wyraziste, obłędne. Mięso kruche i soczyste. Bardzo ciekawa zapiekanka ziemniaczana, którą chętnie odtworzymy w domu. Surówki orzeźwiające i świeże. Porcje idealne. Obsługa profesjonalna i miła. Zaryzykowałam ze schabem, ponieważ
Karola gotujemożemy zrobić zupę, zaserwować ją jako przystawkę lub podać jako dodatek do dania głównego. W moim dzisiejszym wydaniu, kapustę pak choi połączyłam z pysznym wędzonym tofu, pomidorkami koktajlowymi oraz sosem sojowym. Składniki: pak choi 2 szt, tofu wędzone 10 dag, pomidorki koktajlowe 10 dag, sos sojowy 1,5 łyżki, pieprz do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania(...)cjoi i smażymy na półtwardo, taki stopień usmażenia ja najbardziej preferuje, ponieważ pak choi jest wtedy lekko chrupiące. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę tofu oraz pieprz, podsmażamy i wlewamy sos sojowy. Smażymy wszystko razem przez 2 min i przekładamy na talerz. Na wierzchu lub po bokach układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Podajemy jako samodzielną przystawkę lub jako dodatek
kulinarne odsłony patibardzo lubię makaron i kiedy tylko mogę, tworzę z niego różne dania. Tym razem lekkie danie z dodatkiem tuńczyka i pomidorów gościło u mnie na piątkowym obiedzie. Makaron w sosie z tuńczyka i pomidorów dobrze smakuje podany na ciepło, jak również na zimno, więc można go zabrać do pudełka i w pracy zjeść w porze lunchu. Składniki(...)porcje) 250 g makaronu pełnoziarnistego 2 puszki (po 185 g) tuńczyka w sosie własnym 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry lub 3 - 4 świeże pomidory 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczki oregano 1 łyżka masła 2 łyżki oleju rzepakowego pieprz i sól do smaku 2 łyżki startego sera żółtego długodojrzewającego do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie: Świeże
Kuchcik gotujeWściekły pies, jest to jeden z najbardziej rozpoznawalnych Polskich shotów. Wściekły za sprawą sosu który daje niezłego kopa który nieco łagodzi sok i dlatego istotą tego shota jest wypicie go jednym łykiem. Składniki : 40 ml wódki 5-10 ml soku malinowego 2-5 kropel sosu tabasco Przygotowanie : Wódkę wlewamy do kieliszka, po łyżeczce wlewamy sok i dodajemy kilka kropel sosu
Prosty Drinkłyżki jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1/4 szklanki oliwy olej do smażenia pozostałe: 1 pęczek szparagów zielonych 1 kulka mozzarelli 8 pomidorków koktajlowych 5 ogórków małosolnych sos tatarski natka pietruszki 1/2 główki sałaty masłowej Od zielonych szparagów odcinam końce. Szparagi kroję na cienkie paski na maszynce do chleba. W garnku zagotuję wodę z odrobiną soli i cukru(...)patelnię wylewam odrobinę oleju, następnie ciasto i układam na nim około pięć plastrów szparagów. Polewam je odrobiną ciasta. Naleśniki smażę aż się zrumienią. Naleśniki smaruję na przemian łyżeczką sosu ziołowego albo tatarskiego, układam liść sałaty, na nim plastry ogórka i kolejny naleśnik smaruję sosem, sałata ogórek. I tak do wyczerpania naleśników. Wierzch tortu posypuję startą mozzarellą, układam połówki pomidorków, plastry
wesoła kuchnia