mlecza, podana z podpieczonymi na patelni ziemniakami. Druga to potrawa to nawiązanie do kaszubskiej tradycji wekowania mięsa, czyli łopatka wieprzowa w weku. Trzecia propozycja to pulpety z dorsza w sosie śmietanowym. Oglądnij odcinek programu. Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami (źródło: karolokrasa.pl) Składniki: 4 – 5 ziemniaków 1 łyżka smalcu 2 mlecze z solonego śledzia 4 filety(...)dobrze wyrobionej masy z dorsza, dłońmi zwilżonymi w oleju, formujemy zgrabne klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego. Uformowane klopsiki parzymy w osolonym wrzątku przez 10 minut. Sposób pierwszy – klopsiki w sosie ogórkowo-grzybowym: do nagrzanego naczynia wlewamy odrobinę oleju, przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekane grzyby. Do podsmażonej cebuli i grzybów dorzucamy pokrojone w kostkę kiszone ogórki, chwilę smażymy,. Doprawiamy
WojnaNaSmaki.pl100g), opcjonalnie 2-3 nieduże ziemniaki , opcjonalnie 2 szklanki mrożonego groszku 6-7 niedużych ogórków kiszonych (250-300g) 6 jajek ugotowanych na twardo 1 pęczek natki pietruszki , posiekany Sos 6-8 łyżek majonezu 2 łyżki jogurtu lub śmietany 1 łyżka musztardy sól i pieprz do gotowania lekki bulion warzywny lub woda 1 listek laurowy po 3 ziarna ziela angielskiego(...)Białka pokroić w kostkę, dołożyć do groszku. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Ostudzone warzywa również pokroić w niewielką kostkę, połączyć z pozostałymi składnikami sałatki i natką pietruszki. Przygotować sos. Żółtka rozetrzeć z musztardą. Dodać majonez i śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę wymieszać z sosem. Odstawić do przegryzienia. Przed podaniem przełożyć do czystej salaterki. Smacznego! Przepis dodaję
Pełny talerzłyżki posiekanego koperku (lub natki pietruszki) 1 łyżka majonezu (lub śmietany) – opcjonalnie 2 łyżki masła + 2 łyżki oleju bułka tarta sól, świeżo mielony pieprz do podania: jogurt lub sos tatarski, rzeżucha listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='6 jajek ok. 300 g pieczarek 1 średnia cebula (lub 2 szalotki) 2 łyżki posiekanego koperku (lub natki pietruszki(...)łyżka majonezu (lub śmietany) - opcjonalnie 2 łyżki masła + 2 łyżki oleju bułka tarta sól, świeżo mielony pieprz do podania: jogurt lub sos tatarski, rzeżucha'; document.write(" "); Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Najtrudniajsza część jest na samym początku – musimy przeciąć jaja na pół, razem ze skorupką. Najlepiej za pomocą ostrego noża jednym szybkim ruchem. Jajka wydrążamy za pomocą łyżeczki pozostawiając puste
Poezja smakumajeranek Na warzywną salsę: 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 1 zielony ogórek 2 małe cebule dymki 250 g pomidorków koktajlowych oliwa cytryna sól, pieprz Na sos czosnkowy: 250 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki majonezu 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Poza tym: 4 tortille 1 sałata rzymska mini WYKONANIE Mięso mielone umieścić w misce, dodać musztardę(...)stron na chwilę na rozgrzanej patelni. Na każdej tortilli u samej góry rozłożyć jeden liść sałaty rzymskiej, na środku pionowo rozłożyć pokrojone w cienkie plasterki mięso, skropić odrobinę sosem czosnkowym, następnie nałożyć salsę warzywną, ponownie skropić sosem i zawinąć w taki sposób, aby dół był cieńszy, a góra szersza. Dół tortilli obwiązać folią aluminiową. Podawać od razu. Uwagi: Nakładając farsz
Passions hobbies lifeprzepłukać. W garnku zagotować 2 szklanki wody. Dodać kaszę, zmniejszyć moc do minimum i gotować do wchłonięcia wody (ok. 15-17 minut). Kaszę wymieszać z upieczonymi warzywami, zieleniną i sosem. Podawać na ciepło lub na zimno. Sos 3 łyżki oleju rzepakowego 1-2 łyżki octu jabłkowego, winnego lub soku z cytryny 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki słodko-ostrej musztardy sól(...)pieprz według smaku Wszystkie składniki sosu umieścić w małym słoiczku. Zakręcić i wstrząsnąć do połączenia. Smacznego! *Buraki podczas pieczenia puszczają sok i nawet ułożone w jednej części mogą zafarbować część warzyw. Aby tego uniknąć można je upiec osobno. Przepis dodaję do akcji Warzywa korzeniowe
Pełny talerzprzepis takim, jakim powstał. Prawdziwa Carbonara, czyli jaka właściwie? Przede wszystkim bez śmietany. Dodanie jej do potrawy to podstawowy błąd popełniany nie tylko przez początkujących adeptów sztuki kulinarnej. Prawdziwy sos carbonara składa się z żółtek jaj, sera (pecorino Romano) i guanciale (podgardle) bądź pancetty. Zdania w kwestii kształtu makaronu, który można podać z sosem bywają podzielone. Niektórzy słysząc słowo carbonara(...)roli głównej. Najpierw jednak (dla przypomnienia) obejrzyjcie krótki filmik 😊 Jeśli chcecie zdobyć jeden z pięciu zestawów-niespodzianek od Barilla ( każdy zestaw to 5 pudełek makaronu i 3 słoiczki z sosami ), to odpowiedzcie na proste pytanie: Jakiego sera używamy do przygotowania carbonary? Swoje odpowiedzi wpisujcie w komentarzach, a czekamy na nie do niedzieli 9. kwietnia. Spośród wszystkich prawidłowych odpowiedzi wybierzemy
Codzienna kuchnia niecodziennaMakaron z cukinią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i czosnkiem. Z delikatnym sosem na bazie parmezanu i wody z gotowania makaronu. Dzięki temu, że taka woda zawiera skrobię sos przygotowany na jej bazie będzie miał odpowiednią konsystencję, bez konieczności dodawania śmietany. Polecam dla wszystkich zapracowanych, na szybką i ciepłą kolację po pracy. SKŁADNIKI / 2 porcje 120 g makaronu jajecznego tagliatelle 1/2 małej(...)smaku. Dolewamy około 50 ml wody z gotowania makaronu, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny i dodajemy tarty parmezan. Gotujemy na małym ogniu, aż woda i ser utworzą zawiesisty sos. W razie potrzeby dolewamyy więcej wody. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i od razu podajemy. Każdą porcję można dodatkowo posypać tartym parmezanem i oprószyć czarnym pieprzem
cool and mintypoście przedstawię Wam mój przepis na sos czosnkowo-koperkowy, który idealnie sprawdzi się do zapiekanek, nuggetsów, do grilla i do czego tylko lubicie dawać sos :). A więc zaczynamy! :) Składniki: 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku szczypta pieprzu 1,5 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie: Koperek myjemy i kroimy drobno. Czosnek obieramy, myjemy i przeciskamy przez praskę(...)miski. Do miski z wyciśniętym czosnkiem dodajemy jogurt, majonez, pieprz i koperek i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitego sosu. I gotowe ! :) Nie prawda, że proste ? :) Najlepszy jest jak przed podaniem go schłodzimy
Gotuj z Mąkąjabłko 2-3 liście czosnku niedźwiedziego 3 łyżki ekspandowanych zbóż (np. żyto, gryka i jagły od Cenos ) 2 łyżki prażonych ziaren (sezam czarny, słonecznik, dynia) sok z cytryny sos: 3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego 1 kopiasta łyżeczka majonezu 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej sól pieprz czarny Seler i marchew obrać, zetrzeć na średnich oczkach(...)Jabłko obrać, zetrzeć na dużych oczkach. Warzywa i jabłko skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Liście czosnku posiekać. Składniki sosu wymieszać, posolić do smaku. Sosem polać sałatkę, posypać ziarnami, zbożem ekspandowanym i czosnkiem. Smacznego
Obiad gotowyDziś zapraszam Was na śniadanie pełne smaków. Lekko karmelowy omlet z płatkami orkiszowymi . Oczywiście możecie go podać w lżejszej wersji bez sosu czekoladowego, ale ja dziś postanowiłam poszaleć Połączenie okazało się wspaniałe. Zapowiada się pochmurny dzień, więc warto umilić sobie takie poranki, prawda? Składniki: 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki pełnoziarnistych opiekanych płatków orkiszowych Sonko 2 jajka M 4 łyżki(...)mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki syropu karmelowego do kawy i herbaty olej kokosowy do smażenia propozycja podania: plasterki bananów, trzcinowy cukier puder i sos czekoladowy Przygotowanie: Do miseczki dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i opiekane pełnoziarniste płatki orkiszowe, wstępnie mieszamy. Następnie wbijamy dwa jajka, dodajemy jogurt i syrop karmelowy do smaku, całość dokładnie mieszamy
Słodkie okruszkipuszki kukurydzy – odsączonej połowa papryki czerwonej oczyszczonej i pokrojonej w paski cebula dymka – drobno posiekana razem ze szczypiorkiem 5 rzodkiewek pokrojonych na plasterki 100 g ugotowanej fasoli azuki łyżeczka sosu sojowego wymieszana ze szczyptą papryki i pieprzu Dzień lub 2 wcześniej nastawiamy kiełki niepalonej kaszy gryczanej. Najlepiej jeśli masz kiełkownicę, ale spokojnie wystarczy zwykłe sitko. Zaczynamy od namoczenia ziaren(...)wodzie, bo pleśnieją. Poprzedniego dnia można też namoczyć fasolę azuki. Następnego dnia gotujemy fasolę. Jak przygotować sałatkę z kiełkami kaszy gryczanej i fasolką adzuki? Na talerzu ułóż sałatę. Sos sojowy wymieszaj z przyprawami. Następnie ułuż warstwami kiełki kaszy, kukurydzę, paprykę, rzodkiewkę i fasolę. Polej kiełki sosem sojowym. Posyp całość szczypiorkiem. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku
Ugotowane pozamiatanecebula 1 marchewka 1/4 selera (ok. 100g) 2 świeże papryczki chili r /> 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 łyżeczka oregano 2 papryczki chipotle w sosie adobo * 1 laska cynamonu 1 łyżeczka nasion kuminu 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 600 g pomidorów z puszki sól i pieprz oliwa do smażenia dodatkowo do podania kwaśna śmietana listki kolendry brązowy(...)godziny. W międzyczasie ugotować ryż i opłukać fasolę. Fasolę zalać świeżą wodą i gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (zazwyczaj około 1 godziny). Gdy mięso zmięknie i sos zgęstnieje, dodać odcedzoną fasolę razem z odłożonymi wcześniej paprykami. Gotować jeszcze 15 minut. Doprawić solą i pieprzem Podawać z kleksem śmietany, posypane listkami kolendry i plasterkami chili (opcjonalnie). Smacznego! * Papryczki chipotle
Pełny talerzmożemy podawać zarówno na ciepło, tak jak zrobiłam to ja, z dodatkiem pure z ziemniaków lub na zimno, jako wędlinę do kanapek. Myślę, że z dodatkiem domowego chrzanu czy sosu tatarskiego będzie pysznym elementem świątecznego śniadania. Schab wolno pieczony Czas przygotowania: 26 godzin Składniki: 2 kg wieprzowego schabu olej rzepakowy 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżki(...)zimnym miejscu przez 24 godziny. Po tym czasie schab obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju na patelni, a następnie przekładamy z powrotem do żaroodpornego naczynia z całym sosem, który powstał w czasie smażenia. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Mięso pieczemy przez 2 godziny, raz na jakiś czas polewając schab sosem z pieczenia
Kulinarne przygody Gatityszybkiej sałatki do obiadu, czyli SURÓWKA Z SAŁATY Z POMIDORAMI. Jak nazwa wskazuje, są w niej pomidory i chrupiąca sałata, a do tego aromatyczny koperek. Całości wspaniałego smaku dopełnia sos na bazie śmietany oraz majonezu z nutką przyprawy prowansalskiej. Polecam przepis! ------------------------------------ Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 20 minut ------------------------------------ SKŁADNIKI: głowa sałaty (ulubionej) 4 średniej wielkości , jędrne pomidory 1 słodka cebula(...)sałatkowa) kopiasta łyżka posiekanego koperku sos: szklanka śmietany 2 łyżki łagodnego majonezu sól pieprz szczypta przyprawy prowansalskiej PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Umyte i osuszone liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki - układamy w salaterce. Krok 2. Przygotowujemy sos : śmietanę łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy szczyptę przyprawy prowansalskiej, mieszamy - polewamy sałatę. Krok 3. Sparzone i obrane
Moja Książka Kucharskaobiadu - niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba :) SKŁADNIKI: 1 seler średniej wielkości 1/2 białej części pora 1 jabłko 1 marchewka sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej śmietany 1/2 łyżeczki tartego chrzanu (może być ze słoiczka) sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki na sos łączymy, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą(...)pieprzem- odstawiamy na chwilę. Krok 2. Warzywa obieramy, myjemy - ścieramy na tarce jarzynowej z małymi oczkami, pora siekamy w cienkie półplasterki. Krok 3. W salaterce łączymy starte warzywa i sos majonezowo-śmietanowy - mieszamy dokładnie. Surówkę podajemy jako dodatek do obiadu, najlepiej lekko schłodzona. Możemy posypać posiekaną zieleniną. Smacznego :) Inne przepisy na surówki znajdziesz tutaj
Moja Książka Kucharska