sosy - 72234 przepisów (strona:1326/4816)

Kurczak w sosie z gorgonzoli 136

Gorgonzola zdecydowanie dołącza do moich ulubionych składników. Bardzo mi w ostatnim czasie zasmakowała. Ostatnio zrobiłam sos z kurczakiem na bazie gorgonzoli i bulionu drobiowego. Pychota! Składniki: 250 g piersi z kurczaka 1/2 cukinii 70 g sera gorgonzola 1 papryka 1 cebula 1 szklanka bulionu 1 łyżka mąki 1 łyżka creme fraiche (lub słodkiej śmietany) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczaka kroimy(...)minuty. Dodajemy bulion, ser gorgonzola, doprawiamy słodką i ostrą papryką, pieprzem i oregano. Dusimy pod przykryciem około 7 - 10 minut. Śmietanę i mąkę rozrabiamy z wodą i dodajemy do sosu. Całość gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Podajemy z makaronem, a na wierzch kładziemy rukolę

Delusional Trine
LETNIA SAŁATKA Z MOZZARELLĄ 177

Składniki: mała sałata lodowa, mały pomidor, mała papryka żółta, opakowanie mini mozzarelli (150 g), po dużej garści posiekanego koperku, szczypiorku i natki pietruszki, 2 łyżki oleju słonecznikowego, sos francuski winegret. #MyVictorinox Przygotowanie: Sałatę myję, osuszam, siekam. Mozzarellę osączam z zalewy, kroję na ćwiartki. Pomidora i paprykę kroję w małą kostkę. Olej słonecznikowy mieszam z przyprawą do sosu winegret. Wszystkie składniki(...)przekładam do miski, mieszam z przygotowanym sosem i posiekaną zieleniną

JejKuchnia
Makaron z krewetkami przepis z Singapuru 175

Powiem tylko pyszny. Dostałam ten przepis od jednej Angielki. W miseczce wymieszać sos sojowy, sos rybny, curry,oliwę sezamową. Makaron zalać wrzącą wodą i zostawić na 1 minutę. Odcedzić i odstawić na bok. Wok rozgrzać z małą ilością oleju. Wrzucić posiekaną drobno cebulkę, czosnek, potarty imbir, posiekaną chilli i smażyć 30 sek. Dodać pokrojone drobno papryki i smażyć kolejne

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka ziemniaczana z kozim serem i warzywami 225

łki/plasterki – cokolwiek podpowie Wam wyobraźnia – ser, cebulę, szczypiorek, suszone pomidory, oliwki i paprykę i wsypujecie na ułożone ziemniaki. Przykrywacie to wszystko drugą warstwą ziemniaków i zalewacie sosem. A sos robicie, rozbijając widelcem w słoiku jajko, dodając do niego śmietanę oraz – do smaku – sól, pieprz, oregano i czosnek niedźwiedzi. Na wierzchu możecie udekorować oliwkami i szczypiorkiem(...)Wstawiacie to wszystko do pieca na jakieś 30-40 minut, aż sos ładnie się zarumieni, wystawiacie, lekko studzicie i jecie ciepłe albo na zimno. Smacznego

GRUBY WAŁEK
Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami / Red curry with fish, beans and sweet potato 187

końcami i przekrojone na połówki 750 g mięsistej ryby, pokrojonej w grubą kostkę 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki lub ćwiartki 3 łyżki soku z limonki 1 łyżka sosu rybnego cukier do smaku liście kolendry, do podania ugotowany makaron ryżowy lub ryż do podania Przygotowanie: W średnim rondelku rozgrzej na dużym ogniu olej, dodaj cebulę i podsmaż przez(...)fasolkę, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj rybę i pomidorki koktajlowe i gotuj przez 5 minut, aż ryba się zetnie. Dopraw sokiem z limonki, sosem rybnym i cukrem do smaku. Podawaj danie z makaronem ryżowym posypane kolendrą. Przygotowanie TCC: Do misy TCC wyposażonej w mieszadło dodaj olej, cebulę i czosnek i uruchom program P1 slow

karmelowy
Sałatka z kurczakiem, czerwonym ryżem i warzywami w ziołowym sosie 191

letnie upały.  Przygotowana przeze mnie sałatka jest sama w sobie na tyle bogata w składniki, że nie wymaga podawania jej z pieczywem. Kurczak, czerwony ryż, warzywa i sos ziołowy tworzą pyszną i wykwintną sałatkę, której trudno się oprzeć. Koniecznie spróbujcie! Na pewno Wam zasmakuje. SKŁADNIKI 350 g piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy 200 g czerwonego ryżu 1 główka(...)szałwię, bazylię i melisę umyć, drobno posiekać. Do miseczki wlać jogurt naturalny, śmietanę, dodać łyżeczkę ulubionej mieszanki ziół sałatkowych, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekane zioła. Sos dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ostudzony ryż i kurczaka wraz z oliwą dodać do miski z warzywami, delikatnie wymieszać, polać gotowym sosem ziołowym i ponownie wymieszać. Podawać

Passions hobbies life
Cukinia faszerowana 202

Cukinia faszerowana jest jednym z moim ulubionych dań na obiad. Polana sosem lub nawet bez sosu, jest przepyszna. Cukinia sama w sobie nie ma wyraźnego smaku, ale w połączeniu z dodatkami, jak np. z dobrze doprawionym mięsem mielonym nabiera charakteru. Ważne, żeby używać cukinii z miękką skórką (młodej), twarda skórka nawet po upieczeniu nie jest zjadliwa. Podobnie do cukinii robię(...)niczym, albo polać gęstą passatą pomidorową ). Kawałki cukinii napełnione farszem ustawić w głębokiej blaszce. Wstawić do nagrzanego w 200 stopnich piekarnika i piec ok.45 minut. Cukinię faszerowaną podawać z sosem pomidorowym, grzybowym, czosnkowym (ja uwielbiam) lub samą, prosto z piekarnika. * Jeśli zostanie nam farsz można zrobić z niego pyszne kotleciki albo całość zapiec jako pieczeń .  * Do pieczenia cukinii używałam

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Naleśniki na kefirze z boczkiem i słodkim sosem orzechowym i muzyczka 186

naleśnikach sprzed ładnych kilku tygodni. Przecież czekacie na kolejne smakołyki! I oto ONE! naleśniki, w sumie bardziej placki, na kefirze i z boczkiem (dla mięsożernych oczywiście) i z sosem orzechowym... mówię Wam, bajka! Przepis pochodzi z KUCHNI nr.08/2017, proporcje moje własne. Naleśniki na kefirze z boczkiem i słodkim sosem orzechowym 200 g chudego boczku w plasterkach pól szkl. syropu klonowego(...)łyżka by było jak najcieńsze. Smazymy ok 3 minut z każdej strony. Postepujemy tak z kazdym kawałkiem boczku. Możemy też zrobić placuszki bez mięsa. Placuszki/naleśniki podajemy z ciepłym sosem orzechowym. Na deser coś specjalnego! wspomnienie jeszcze z czasów liceum

Dzieje kuchennej Wiewióry
Spaghetti peperonata - szybki makaron z kolorowymi paprykami 203

oliwkami, jeśli używasz. Smaż kolejne 5 minut. Dodaj miód, ocet winny i posiekane listki natki pietruszki i wymieszaj.  Gdy makaron będzie al dente, przełóż go na patelnię z sosem i mieszaj razem przez około minutę. Podawaj posypany parmezanem.  ➤ Rada: Makaron przekładam do sosu przy pomocy szczypiec lub łyżki do makaronu, tak aby została na nim odrobina wody(...)gotowania i zagęściła sos. Możesz też tradycyjnie odcedzić makaron na durszlaku, pozostawiając jednak 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu, którą należy dodać na patelnię razem z makaronem.  Na podstawie tego przepisu. Spaghetti peperonata serwuję w pięknej drewnianej misie, którą wykonała Justyna ze Sklepu 10x , partnera dzisiejszego wpisu

Chilli Czosnek i Oliwa
Gofry jagodowe ze słodkim twarożkiem / Blueberry waffles with sweet cream cheese 178

końcu postanowiłam przypomnieć sobie ten smak, a że sezon mamy jagodowy to je także tam przemyciłam Takim sposobem powstały chrupiące gofry jagodowe z nutą cytryny, podane ze słodkim twarożkiem, sosem jagodowym , malinami i jagodami. Były przepyyyszne! Ja upiekłam je na śniadanie, a że wcześnie nie lubię wstawać, to samo ciasto i sos jagodowy przygotowałam dzień wcześniej i świetnie przechowały się(...)koniec wmieszaj delikatnie jagody. Piecz gofry w rozgrzanej gofrownicy do ładnego zarumienia. W międzyczasie przygotuj serek ucierając wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawaj gofry natychmiast, posmarowane serkiem, polane sosem jagodowym i posypane malinami i jagodami/borówkami amerykańskimi. Smacznego! English version Blueberry waffles with sweet cream cheese (10-12 waffles) Ingredients for waffles: 2 eggs 1 1/2 cups warm milk

karmelowy
Gryczane naleśniki bez jajek i mleka, z pieczonymi warzywami 210

służą różnorodne warzywa. Jak dzisiaj, kiedy przygotowałam naleśniki gryczane bez dodatku jajek czy mleka, smażone bez tłuszczu i podawane z rukolą oraz pieczonymi paprykami, cukiniami i marchewką, wszystko polewając sosami jogurtowymi. W ten nieskomplikowany sposób zaserwowałam proste, zdrowe i odżywcze danie, które kusiło kolorami oraz smakiem Składniki na 6 dużych naleśników (smażonych na patelni o śr. 28 cm): 1 szklanka(...)pół minuty. Kontynuować do wyczerpania ciasta. Na gotowe naleśniki wykładać rukolę lub np. listki młodego szpinaku oraz upieczone warzywa, składać w kieszonki lub zawijać w rulony, podawać np. z sosami jogurtowymi. Pieczone warzywa: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 średnia marchewka 2 małe cukinie 2 łyżki oleju nierafinowana sól, czarny pieprz, łyżeczka suszonego oregano Papryki pozbawić gniazd nasiennych

Even Better Food
Sałatka grillowa 206

Zaczynamy od pomidora, później kalafior, zielona papryka, pokrojony w kostkę serek tofu, druga warstwa kalafiora, a na niego czerwona papryka. Z majonezu, śmietany, przeciśniętego czosnku, soli i pieprzu przygotowujemy sos (trzeba dobrze doprawić, ponieważ warzyw nie solimy i nie pieprzymy, a sos musi nadać smaku całości potrawy). Tak przygotowanym sosem polewamy nasze warzywa, a na wierzchu posypujemy szczypiorkiem. Sałatkę wstawiamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pieczone warzywa w sosie pomidorowym, czyli szybki jednogarnkowy obiad 235

trakcie zajrzeć do piekarnika i przemieszać. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika, wyłóż czosnek, wyciśnij ząbki i zblenduj je z pozostawionymi pomidorami oraz natką pietruszki. Wlej powstały sos do warzyw i wymieszaj. Wstaw ponownie do piekarnika na 10-15 minut. Jeżeli chcesz przygotować to danie dzień wcześniej, do w tym momencie schłódź warzywa, wstaw do lodówki, a dopiero następnego(...)dnia przed podaniem dodaj sos i podpiecz przez te 10-15 minut. ps. Wiem, że zdjęcie brzydkie       Artykuł Pieczone warzywa w sosie pomidorowym, czyli szybki jednogarnkowy obiad pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Beza malinowo jeżynowa 131

słodzony, kwaśne jeżyny równoważą słodycz bezy. Znikła bardzo szybko, rzekłabym za szybko. beza: 2/3 szklanki białek 210 g cukru 1 łyżka octu winnego 1 łyżka mąka ziemniaczana szczypta soli sos jeżynowy: 30 dkg jeżyn 1 szklanka śmietany kremówki 36% 1.łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny płaskie sos malinowy: 20 dkg malin 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka soku(...)temperatury 180 stopni góra dół i wstawiam bezę na 20 minut. Po tym czasie zmniejszam na 120 stopni i piekę jeszcze godzinę. Uchylam potem drzwiczki i studzę bezę. Sos jeżynowy: Jeżyny przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i gotuję aż zmiękną. Przecieram przez sitko. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam w gorącym soku, odstawiam do lekkiego stężenia

wesoła kuchnia
Zapiekanka makaronowa z szynką 158

Pewnie zdarza się Wam, że ugotujecie za dużo makaronu do zupy, ale wtedy kolejny obiad macie z głowy! Zapiekanka po prostu!Dziś zrobiłam zapiekankę makaronową z szynką w sosie serowym. Zdjęcie nieładne, ale zapiekanka pyszna! SKŁADNIKI: 2 szkl. dowolnego ugotowanego makaronu 4 ugotowane jajka 20dag. szynki 20 dag.tartego sera 6-8 pomidorków chery 2 cebule sos serowy 1 łyżka masła(...)WYKONANIE: naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy makaron, szynkę i pociętą w piórka cebulę smażymy na maśle, pokrywamy tym makaron,  nastepnie kładziemy pokrojone w kostkę jajko,zalewamy sosem serowym, kładziemy pokrojone ćwiartki pomidorów chery, posypujemy tartym serem  pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 min. do momentu stopienia stopienia i zrumienienia sera

Kuchnia Beaty