sosy - 72234 przepisów (strona:1328/4816)

Spaghetti w beszamelu z boczkiem i groszkiem 109

groszku (najlepiej mrożonego) opakowanie mozzarelli, startej na grubych oczkach 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 4 plastry boczku parzonego, wysmażone na chrupko pół opakowania makaronu Czanieckiego spaghetti   Na sos beszamelowy: łyżka masła łyżka mąki pszennej szklanka mleka przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa   Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Boczek wędzony kroimy w kostkę, podsmażamy na suchej patelni(...)rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy, wlewamy mleko i dobrze mieszamy do rozpuszczania mąki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Mieszamy cały czas, aż sos się zagotuje. Jeśli jest zbyt gęsty rozrzedzamy go mlekiem. Odcedzony makaron przekładamy do dużego garnka, dodajemy boczek ze skórką cytrynową, groszek,  sos i startą mozzarellę (łyżkę mozzarelli można odłożyć do dekoracji

Smak mojej kuchni
Ciasto makaronowe z cukinią 177

Dzisiaj propozycja zapiekanki w formie ciasta, pieczonej w tortownicy. Zapiekanka pięknie się prezentuje, jest również bardzo smaczna. Makaron w sosie pomidorowym z ziołowym serkiem topionym i parmezanem. Danie można wzbogacić o mięso. Do przygotowania zapiekanki można wykorzystać inne kształty makaronu, a zamiast cukinii można użyć bakłażana. Polecam!   Ciasto makaronowe z cukinią   Składniki(...)papierowym ręcznikiem. Paskami cukinii wykładamy dno i boki natłuszczonej tortownicy (20cm) tak, by paski zwisały poza boki formy.   Przecier lub krojone pomidory gotujemy do uzyskania gęstego sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.   Piersi kroimy w niedużą kostkę, oprószamy solą, pieprzem i smażymy, aż lekko się zrumienią.   Makaron gotujemy al dente, odsączamy. Do gorącego makaronu

Smak mojej kuchni
Makaron w sosie szpinakowym 157

Ekspresowe danie, sycący makaron z kremowym sosem szpinakowym. Pieczarki i czerwona fasola wzbogacają smak. Użyłam pełnoziarnistego makaronu Tagliatelle, można użyć dowolnego. Przepis z opakowania makaronu Lubella. Polecam!   Makaron w sosie szpinakowym Składniki na 4 porcje: 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g pieczarek 300g mrożonego szpinaku pół puszki czerwonej fasoli 150g serka mascarpone opakowanie makaronu Tagliatelle świeżo posiekana bazylia przyprawy(...)pieczarek odparuje. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy, aż szpinak się rozmrozi. Dodajemy mascarpone, fasolkę oraz posiekaną bazylię i mieszamy, aż składniki się połączą. Do sosu przekładamy makaron i mieszamy. Podajemy natychmiast po przygotowaniu. SMACZNEGO!     Akcja "Czas na szpinak

Smak mojej kuchni
Roladki z gruszką i serem 148

Delikatne roladki ze schabu z gruszką i camembertem w sosie własnym. Mięso ma lekko słodki posmak, gdyż nacieramy je miodowo - musztardową marynatą. Roladki idealne na wyjątkową okazję, pięknie się prezentują podane z posiekanymi orzechami. Polecam! Roladki z gruszką i serem Składniki na 8 sztuk: 8 plastrów schabu, cienko rozbitych 1-2 gruszki świeże lub z kompotu opakowanie sera camembert przyprawy(...)sól, pieprz szklanka bulionu warzywnego, domowego łyżka mąki do zagęszczenia sosu Na marynatę: 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka octu balsamicznego białego Wykonanie: Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Gruszkę i ser kroimy w plasterki. Mięso oprószamy solą i pieprzem, z jednej strony smarujemy marynatą. Następnie układamy po 2 plasterki gruszki i plaster sera, zwijamy ciasno

Smak mojej kuchni
Sałatka śledziowa 149

słone. Smak dopełnia świeży koperek, idealna sałatka na świąteczny stół. Polecam! Sałatka śledziowa Składniki: 4 płaty śledzia a la matias 2 ogórki kiszone 2 jabłka 1 mała cebula Na sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego łyżka soku z cytryny łyżeczka musztardy biały pieprz łyżka posiekanego koperku Wykonanie: Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Śledzie moczymy minimum 60 minut(...)zimnej wodzie, odsączamy, osuszamy i kroimy w paski. Ogórki kiszone, jabłka i cebulę kroimy w kostkę. Składniki łączymy ze sobą w misce, dodajemy sos i koperek i mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki do przegryzienia na minimum godzinę. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Warstwowa sałatka śledziowa 188

grubych oczkach, żółtka na drobnych oczkach w osobnej miseczce.  Obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. W wysokiej salaterce układamy warstwami: ziemniaki, sos majonezowy, śledzie, cebulę, sos majonezowy, buraki, jabłko, sos majonezowy, białka jajek, żółtka. Wierzch dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę przed podaniem schładzamy w lodówce. SMACZNEGO! Do przygotowania sałatki użyłam produktów firmy SEKO

Smak mojej kuchni
Lasagna wegańska, bez glutenu 186

Lasagna Składniki: pieczarki cebula 3 ząbki czosnku natka pietruszki sos pomidorowy kukurydza makaron z brązowego ryżu ser wegański oliwa z oliwek sól pieprz Pieczarki starłam na dużych oczkach, dodałam pokrojoną cebulę, czosnek, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki podsmażyłam na rozgrzanej oliwie, dodałam pokrojoną na drobno pietruszkę. W międzyczasie ugotowałam makaron. Do naczynia żaroodpornego przełożyłam makaron, dodałam sos pomidorowy, podsmażone pieczarki(...)kukurydzę, ponownie sos pomidorowy i ser wegański. Całość wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp 180°C. Rewealacja

nietadieta
Francuskie gniazdka 179

sera żółtego w kostce 5-6 sztuk pieczarek 1-2 sztuk pomidorów 1/2 piersi z kurczaka 1 cebula przyprawa do kurczaka u mnie moja ulubiona bez konserwantów :) 1 jajko Sos 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie sól pieprz  Ciasto francuskie podzielić na kwadraty, prostokąty. Jeśli chcecie faktycznie chcecie sakiewki to polecam podzielić ciasto na większe części(...)niż ja to zrobiłam:) W pierwszej kolejności przygotowujemy sos, łącząc wszystkie składniki razem, by smaki się przegryzły.  Potem, kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, cebulę oraz pomidory w kostkę, pieczarki w plastry, a ser żółty trzemy na tarku. Następnie podsmażamy kurczaka oprószonego przyprawą do kurczaka, potem cebulkę i na końcu pieczarki. Nastawiamy piekarnik na około 180 stopni.  Ciasto francuskie

Justa próbuje gotować
Makaron z boczkiem, fasolką i jarmużem 161

Witajcie Kochani Dzisiejszy przepis to danie dla miłośników makaronu w każdej postaci – tym razem z sosem z boczkiem, jarmużem i fasolką szparagową. Użyłam do niego mrożonego jarmużu oraz fasolki. Jest to danie sycące, a jego zaletą jest fakt, że składniki sosu możemy zmieniać – będzie również smakował z innymi warzywami. Zapraszam do zapoznania się z przepisem(...)miękkości. Kiedy boczek będzie już odpowiednio podsmażony, dodajemy do niego jarmuż oraz fasolkę. Całość podlewamy wodą i doprawiamy według uznania. Śmietankę mieszamy z mąką ziemniaczaną i partiami dodajemy do sosu, cały czas mieszając – tak, aby uzyskał odpowiednią konsystencję. W razie potrzeby dolewamy wody. Podajemy z makaronem. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji

Via Gusto
Mięsne rogaliki z kładzionymi kluskami i brokułem w sosie koperkowym – danie z patelni 194

dania, które mimo, że powstało na jednej patelni wygląda bardzo efektownie? Zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem na mięsne roladki w kształcie rogalików z kładzionymi kluskami, brokułem i sosem koperkowym // Składniki: mała podwójna pierś z kurczaka lub duża pojedyncza 50 g mozzarelli 1 cebula 1/2 brokuła 2 jajka 5 łyżek wody 1 – 1.5 szklanki mąki (u mnie orkiszowej(...)mięso będzie już miękkie, ciasto na kluski dajemy do wody (nabierając na łyżeczkę i tworząc w ten sposób kluski), pomiędzy mięso, tak oby kluski mogły gotować się w powstałym sosie. Po 2 minutach gotowania do całości dodajemy wymieszaną (najlepiej w słoiczku) śmietankę, mąkę ziemniaczaną i koperek. W razie potrzeby doprawiamy. Całość mieszamy do momentu zagotowania. Danie możemy podać w wersji

Via Gusto
Sałatka z przepiórczymi jajkami 135

Szybka, smaczna sałatka  Składniki 1 garść rukoli  1 awokado  6 szt jajek przepiórczych 6 szt pomidorków koktajlowych garść rzeżuchy 120 g szynki wieprzowej , surowej w plastrach Sos :1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu sól pieprz     Przygotowanie   Rukolę umyłem, osuszyłem. Jajeczka przepiórcze ugotowałem na twardo(...)minuty), ostudziłem, obrałem i przekroiłem na połówki. Pomidorki koktajlowe umyłem, pokroiłem. Szynkę położyłem na zimnej patelni, rozgrzałem ją, krótko smażyłem w obu stron. Awokado obrałem, pokroiłem na kawałki. Przygotowałem sos łącząc wszystkie składniki. Na półmisku rozłożyłem rukolę, na niej połówki pomidorków, rzeżuchę, jajka, awokado,kawałki podsmażonej szynki . Składniki sosu wymieszać razem i polałem sałatkę

R'n'G Kitchen
Wegański sos a'la bolognese 184

pracy nie mamy ochoty siedzieć zbyt długo w kuchni więc na myśl przychodzi coś szybkiego. Wystarczy mieć tylko kilka niezbędnych składników i możemy zrobić syty obiad, coś na wzór sosu bolognese lecz z wiadomych względów nim nie jest. Jest taż bardziej uproszczony, a na pewno zdrowszy. A do przygotowania potrzebne będzie... Składniki: 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 duża(...)kostki lub rozdarte na drobno tofu wędzone i smaż kolejne kilka minut do momentu aż zacznie brązowieć. Dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, odczekaj minutę i dodaj passatę. Zamieszaj i podgotuj sos jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą, bazylią i pieprzem. Sos podawaj z makaronem.  2-3porcje

Roślinna - blog wegański
Tagliatelle z kurczakiem, cieciorką i suszonymi pomidorami 262

Kolejny przepis na makaron tagliatelle . Pyszny przepis :) uwielbiam dania makaronowe, bo są z reguły szybkie, a przy tym smaczne i bardzo sycące :) a tagliatelle tak cudownie oblepia się tym sosem... :) Ten przepis na tagliatelle przygotowałam w oparciu o poprzedni - też mamy tu mięso z kurczaka i suszone pomidory , też mamy bardzo prosto doprawione, bo tylko sól i pieprz + olej spod(...)dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Po chwili podlewamy 1/2 szklanki gorącej wody. Cieciorkę odsączamy z zalewy, wsypujemy na patelnię, dolewamy resztę wody, dusimy kilka minut (jeśli sos ma być bardzo gęsty to można wody wlać mniej). Opcjonalnie możemy jeszcze przyprawić do smaku. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię i całość dokładnie mieszamy, by sos pokrył i oblepił tagliatelle. Zobacz

Kolorowy Przepisownik
"Sen o tropikach" - bezglutenowa tarta urodzinowa z gorącym sosem z mango 154

wypełnioną sernikowym nadzieniem i owocami. Znajdziecie tu ananas, granat i świeże figi, a wszystko posypane jest płatkami kokosa i zapieczone. Ciasto podłam jeszcze ciepłe, z granatem, melisą i gorącym sosem na bazie mango z dodatkiem kardamonu. Zapraszam! Składniki: 50 gram mąki quinoa 50 gram płatków quinoa 100 gram mąki kokosowej 80 gram mąki z tapioki 100 gram oleju kokosowego(...)przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 45 minut, następnie kolejne 20 minut przy uchylonym piekarniku. W czasie gdy ciasto się piecze, przygotowujemy sos. Mango obieramy, miąższ kroimy na kawałki i blendujemy z miodem, wodą i 2 łyżeczkami kardamonu, a następnie podgrzewamy. Tartę podajemy jeszcze ciepłą, posypaną owocami granatu, ozdobioną listkami melisy i polaną gorącym

Quinoa Raz!
Dorsz zapiekany, z sosem jogurtowo – koperkowym 198

Jutro piąteczek i jak przystało na ten dzień oczywiście rybka. Na jutro proponuję zapiekanego dorsza, podanego z sosem jogurtowo – koperkowym podkręconym czosnkiem. Może się skusicie. Składniki: Filety z dorsza ze skórą Sól Masło Jogurt naturalny Koperek 1 ząbek czosnku Cukier Wykonanie: Dorsza układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przyprawiamy solę. Na każdy kawałek ryby wykładamy niewielką ilość masła. Zapiekamy(...)piekarniku w temperaturze 170 o C przez około 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. W naczyniu umieszczamy jogurt naturalny. Koperek drobno siekamy, dodajemy do jogurtu razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i szczyptą cukru. Zapiekanego dorsza podajemy razem z sosem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy