Pyszny grillowany łosoś na musie z jabłek i kopru, podany z ryżem i jeszcze smaczniejszym sosem z szalotki i śmietany to moja propozycja na nieco inny obiad z rybą w roli głównej. Niecodzienne zestawienie smaków zachęca do wypróbowania tego przepisu. Zachęciło bynajmniej mnie i nie zawiodłam się. Przepis Pascala, zaczerpnięty z Kuchni Lidla klik wart jest polecenia, więc polecam Smacznego(...)wcześniej i odcedzone rodzynki oraz rozgniecione w moździerzu nasiona kolendry i kminku. Doprawić solą i cukrem do smaku. Szalotkę zeszklić na oliwie, dodać śmietankę i gotować do momentu zredukowania sosu. Przyprawić solą, pieprzem i posiekaną kolendrą. Łososia pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem i grillować na rozgrzanej patelni lub grillu. Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Na talerz wykładamy
Pieguskowa Kuchniacottą to spełnienie marzeń każdego łasucha. Lato w pełni i owoców również już pod dostatkiem, więc zapraszam na pyszny deser ze śmietankowym nadzieniem i malinami. Moją tartę polałam dodatkowo sosem waniliowym. Pyszny deser:) TARTA Z PANNA COTTĄ I MALINAMI SPÓD 250 g maślanych herbatników 100 g masła PANNA COTTA 250 ml śmietanki kremówki 250 ml mleka 1/3 szkl cukru(...)laska wanilii 3 płaskie łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody DODATKOWO maliny sos waniliowy Herbatniki zblendować na miazgę, dodać rozpuszczone masło i połączyć ze sobą. Jeżeli masa jest zbyt sucha dodać jeszcze odrobinę masła. Wylepić dno i boki foremki, odstawić do lodówki. Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Do garnka wlać śmietankę i mleko, wsypać cukier i ziarenka z wanilii
Pieguskowa Kuchniasekret doskonale zrównoważonego smaku tkwi w marynacie. Dzięki niezawodnym azjatyckim przyprawom łosoś jest bardzo smaczny! AROMATYCZNY ŁOSOŚ PO CHIŃSKU łosoś ryż 3 łyżki oleju sezamowego MARYNATA 1/4 szkl sosu sojowego 2-3 łyżki sambal oelek 1 łyżka czarnego octu ryżowego 2 łyżki miodu 1 łyżka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę DEKORACJA biały sezam szczypiorek Wszystkie składniki(...)międzyczasie ugotować ryż na sypko. Na rozgrzaną patelnię wlać olej sezamowy i przełożyć łososia razem z marynatą. Smażyć około 2-3 minut z każdej strony i przełożyć na deseczkę. Sos chwilkę podgotować na patelni, aż się nieco zredukuje. Do miseczki wsypać porcję ugotowanego ryżu, na wierzch ułożyć kawałek łososia i lekko polać sosem. Posypać sezamem i szczypiorkiem. Artykuł AROMATYCZNY ŁOSOŚ
Pieguskowa Kuchniaprostu ją uwielbiam , nie wspominając o jej wartościach spożywczych.Dzis mój przepis , zrobiony z tego co w lodówce znalazłam ( jak zwykle :) ) czyli kasza , bób , parmezan i przyprawy podanej z sosem na sałatce z kapusty młodej. 8 małych Kalarepek 1/2 szklanek.kaszy bulgur 1 garść świeżego bobu 5 dag. Parmezanu Młoda kapusta poszatkowana sok z cytryny koperek przecier pomidorowy zioła tajskie(...)górą odciętą z Kalarepek , ustawiamy w rondlu ,zalewamy wodą z przecierem ,solą , pieprzem , cukrem oraz ulbionymi przyprawami do połowy wysokości Kalarepek. Kalarepki dusimy do miękkości.Sos podprawiamy mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody ,jeszcze raz doprawiamy jak potrzeba.Kapustę poszatkować ,zalać pokropić sokiem z cytryny ,posypać solą i pieprzem ,wymieszač.Na talerz wyłożyć sałatkę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiJeśli szukacie szybkiego i sprawdzonego pomysłu na niedzielny obiad- to polecam Wam polędwiczki w porach . Przepis jest niezwykle prosty, wymaga dosłownie kilku składników, a z całą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Fasolka żółta w tym roku u mnie obrodziła więc kombinuje jakby ją tu podać oprócz tej klasycznej z bułką. Przygotowałam ją w sosie warzywnym, coś podobnego jak rybę po grecku . Fasolka w takim wydaniu jest bardzo smaczna. Można ją podawać samodzielnie jako danie wegetariańskie lub jako jarzynkę do obiadu. składniki: ok 800 g żółtej fasolki szparagowej 3 marchewki 1 mały(...)sól,pieprz do smaku cukier do smaku Fasolkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować we wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Ugotowaną fasolkę dobrze osączyć na sicie. Przygotować sos. Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w drobna kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni
Monia miesza i gotujeWitajcie :-) Jak Wam minął weekend ? U mnie sobota jak zwykle pracowita. Robiliśmy sos słodko kwaśny z cukinii. Przyda się, będzie jak znalazł do jakiegoś mięska, makaronu i nie tylko. Jest naprawdę pyszny i aromatyczny. Przepis znalazłam na blogu gotuję bo lubię . Cukinie do sosu muszą być młode, nie za duże, takie z miękką skórką. Ja miałam dwa kolory, bo żółtą(...)koncentraty pomidorowe z resztą przypraw. Mieszamy i dodajemy do warzyw. Pamiętajmy, żeby nie dodawać już soli. Wszystko ponownie gotujemy już bez przykrycia około 10 minut. Gotujący się sos przelewamy do przygotowanych wcześniej słoików. Dobrze zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia
kruche babeczkiorzeszków ziemnych do podania Składniki na dressing: 1/3 szklanki masła orzechowego 3 łyżki octu ryżowego sok z jednej limonki 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru brązowego 1 ząbek czosnku, posiekany 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru 1 łyżeczka soli 1 szczypta płatków chilli 2 łyżki liści kolendry Przygotowanie(...)pojemnika blendera włóż wszystkie składniki dressingu i zmiksuj na kremowy i jednolity sos. W dużej misce umieść wszystkie składniki sałatki i wymieszaj z sosem bezpośrednio przed podaniem. Posyp orzeszkami i podawaj! Smacznego! English version Thai salad with peanut dressing (4 servings) Ingredients for the salad: 1 1/2 cups cooked chicken, shredded or chopped 4 cups cabbage or iceberg salad, shredded
karmelowydodatek na grilla. Koniecznie spróbujcie! 200g makaronu (u mnie drobne kolanka) 100g żółtego sera (u mnie od MSM Mońki ) 1 brokuł 1 puszka kukurydzy konserwowej 3-4 ogórki kiszone Sos: 3-4 łyżki majonezu 3-4 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego (gęstej/go) 2 ząbki czosnku sól, pieprz Różyczki brokuła ugotować na półtwardo w osolonej wodzie (lub na parze), a makaron(...)zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ser oraz ogórki należy pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. Przygotować sos. Majonez połączyć ze śmietaną/jogurtem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość doprawić do smaku. Sos dodać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać
Di gotujeDipy czy po prostu sosy na zimno, szczególnie w sezonie letnim cieszą się coraz większym powodzeniem i zainteresowaniem. I bardzo dobrze! 😊 Bo przecież są pyszne i zdrowe. Wspaniale komponują się z grillowanym mięsem, kiełbasą czy szaszłykami. Są super przekąską w połączeniu z warzywami (surowymi, ugotowanymi na parze lub grillowanymi). Mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości wyprą całkowicie(...)wielkie michy chipsów, które często goszczą na stołach jako zakąska np. do piwa, czy są chrupane przy oglądaniu tv. Oczywiście sosy można dowolnie modyfikować, dodając do nich ulubione przyprawy, czy wzbogacając je o ulubione dodatki. Możemy robić je tylko z jogurtem, albo dodać do niego trochę majonezu, czy roztartego twarożku. Panuje w tej kwestii zupełna swoboda 😉 WARZYWA
Walijskie PichcenieCENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-8 Składniki: nieduża kapusta pekińska, 250 g pomidorków koktajlowych, nieduży ogórek zielony, garść ziaren słonecznika, garść posiekanego szczypiorku, 2 łyżki oleju słonecznikowego, sos sałatkowy włoski Prymat. Przygotowanie: Kapustę myję, osuszam ręcznikiem papierowym, siekam. Pomidorki kroję w ósemki, ogórka w małą kostkę. Ziarna słonecznika prażę na suchej patelni. Sos sałatkowy Prymat mieszam z olejem(...)słonecznikowym. Warzywa przekładam do miski, mieszam z sosem, posypuję słonecznikiem i szczypiorkiem
JejKuchniajuż wpadną w Wasze ręce kurki pamiętajcie, że można z nich wyczarować wiele dań, przekąsek, przystawek, śniadań, ŚWIETNIE SMAKUJĄ: - smażone z cebulą i czosnkiem w sosie śmietanowym, - podduszone w sosie i podane jako dodatek do mięs, - pieczone w tartach, babeczkach, zapiekankach, na tostach, - kurki jako farsz do krokietów, naleśników, pierogów, - jako główny składnik(...)sosów, - kurki marynowane, - jako farsz do pieczonych warzyw, np. faszerowane kurkami pomidory, papryki, kabaczki czy bakłażany, - risotto z kurkami, - zamknięte z mięsem w placku calzone, - smażone z dodatkami i podane z kaszą, makaronem, na kanapce, - w omletach, plackach, minifritatach, - podsmażone z cebulą podane na kanapce, z dodatkami takimi jak chili, kolendra, pietruszka, - podsmażone z cebulą i świeżą papryką. Takie smaki
Zasmakuj Kuchnibyć seler naciowy. Zdecydowanie częściej będę go używać. I Was również zachęcam. Składniki: Seler naciowy ( połowa ) Papryka czerwona słodka ( najlepiej podłużna ) Pieczarki Cebula ( 1/2 małej ) Pieczarki w zalewie naturalnej Sos sałatkowy ogrodowy knorr ( oliwa, woda ) Wykonanie: Paprykę i cebulę kroimy w plasterki. Seler na kawałki ok. 1,2 cm a pieczarki na 4 części. Przygotowujemy sos ( dzisiaj na lenia(...)paczki ). Przygotowanym sosem polewamy surówkę. Mieszamy i gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create
Smaki Ewylatach odkryłam, że kalafior nie musi być miękką papką, że może być wyrazisty i chrupiący. I że taką wersję lubię. Dzisiaj kalafior pikantny. Pieczony. Do tego ostry sos. Polecam, bo smacznie ;) składniki 1 kalafior 3 - 4 łyżki oleju kujawskiego z czosnkiem lub oliwy + dodatkowy do skropienia 4 ząbki czosnku pieprz, sól 1 łyżeczka papryki w płatkach - dałam turecką(...)piec ok 15 minut, aż różyczki ładnie się zrumienią. Można włączyć dopiekanie od góry, o ile nasz piekarnik ma taką opcję. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej z ulubionym sosem z jogurtu ( wymieszałam jogurt z ostrym sosem chili). Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego
Stare GarySałatka ze świeżych ogórków, kukurydzy i fasoli jest prosta i szybka w przygotowaniu, a dzięki musztardowym sosie przyjemnie wyrazista w smaku sałatka. Najlepiej smakuje, gdy dobrze schłodzona. Świetna z pieczywem, ale polecam ją również do pieczonego fenkuła. Pychotka Składniki: Warzywa: 2 świeże średnie ogórki 1 szklanka kukurydzy z puszki 1 puszka fasoli czerwonej 1 łodyga selera naciowego 2 plastry cebuli(...)szczypiorek lub koperek Sos: 1/2 szklanki jogurtu sojowego o smaku naturalnym 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy 1 łyżka musztardy Dijon sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ogórki obieramy, myjemy i kroimy w większą kostkę. Fasolę i kukurydzę odcedzamy i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a umytego selera kroimy w cienkie plasterki. W niewielkim naczyniu mieszamy
Lamarida.pl