bananowy Dr.Oetker 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią Dr.Oetker 1 duże jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z limonki Olej do smażenia Karmelowy sos: ½ szklanki cukru ½ szklanki słodkiej 30% śmietanki Dodatkowo: 1 banan do dekoracji Świeża mięta Sposób przygotowania: Ciasto: Miękkiego banana połamać na kawałki, włożyć do miski , skropić sokiem z limonki i rozdrobnić(...)powstanie gęste jednolite ciasto bez grudek. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju, rozgrzać, nałożyć ciasto, forując okrągłe placuszki, smażyć na złocisto z każdej strony po 2-3 minuty. Sos karmelowy: Cukier wsypać do suchego rondelka, wstawić na mały ogień i czekać aż zacznie się rozpuszczać, w tym czasie nie mieszać , można tylko potrząsnąć garnkiem aby równo się skarmelizował, gdy się
Wanilia i Kardamonraczej kiepsko. Jednak robiąc zakupy w Lidlu wpadła mi ręce mąka żytnia pełnoziarnista - postanowiłam jej wypróbować. Okazała się strzałem w 10! Nadaje się do wypieków czy zagęszczenia zupy lub sosu. Zrobiłam z niej nawet pierogi a w planach mam jeszcze domowy makaron. Dzisiaj jednak chcę Wam pokazać przepis na domowe pierogi z tej mąki. Nadzienie to połączenie kurczaka oraz(...)odrobinę soli oraz oliwy z oliwek. Do gotującej się wody włożyłam pierogi i gotowałam przez około 5 minut ( do momentu kiedy nie wypłynęły na wierzch). Pierogi świetnie smakują z sosem tzatziki - to ostatnio mój ulubiony sos wiosenny! Smacznego
Health-Fit-Lifeburaków (raczej mniejszych niż większych) 100 g sera feta 3-4 łyżki octu balsamicznego szczypta pieprzu cayenne 1 łyżka oliwy bazyliowej kilka listków rukoli, rozmarynu. 4 łyżki prażonego słonecznika sos balsamico garść czerwonych porzeczek Buraki obrać ze skórki. Pokroić je w duże kawałki i delikatnie podsmażyć na patelni z octem balsamicznym, aż ocet się zredukuje. Buraczki przenieść(...)salaterki, delikatnie oprószyć pieprzem cayenne, pokruszyć ser feta, dodać słonecznik, rukole i garść czerwonych porzeczek. Można delikatnie skropić oliwą, lub sosem balsamicznym . Tu znajdziecie przepis na sos balsamico. Powodzenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłukłyżeczka cukru 4 łyżki margaryny Omega Optima 1/2 szklanki ciepłej wody Pierś kurczaka duszona w truskawkach i rozmarynie: 500 gram piersi kurczaka 3 łyżki sosu sojowego pieprz 2 gałązki świeżego rozmarynu 400 gram truskawek 2 łyżki margaryny Omega Optima do smażenia szczypta chili w płatkach Dodatki: 200 gram sera ricotta kilka liści(...)pieczywo studzę na kratce. Kurczak słodko- rozmarynowy Na patelni rozpuszczam margarynę razem z rozmarynem, wówczas tłuszcz zyska aromat. Pierś kurczaka kroję na mniejsze kawałki i marynuję w sosie sojowym, pieprzu i chili. Truskawki pozbawiam szypułek i kroję na ćwiartki. Na patelni smażę pierś do zarumienia, dodaję truskawki i całość duszę 8-10 minut, nadmiar powstałego sosu redukuję. Odstawiam
Mango Papajasolą i pieprzem. Wydrążone kawałki kalarepki pokroić drobniej. Przełożyć do małego garnuszka, zalać wodą i przecierem pomidorowym i ugotować do miękkości. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę, to będzie sos. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Sos przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Kalarepki nadziać mięsnym farszem i ułożyć na sosie. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujeporcje brokuł - 2 szt cebula - 1 mała czosnek- 3 ząbki seler naciowy - 2 łodygi ziemniak - 3 średnie bulion warzywny - 500 ml masło sól, pieprz,świeża pietruszka Sos gorgonzola masło - łyżka czosnek - 2 ząbki śmietana - 100 ml gorgonzola - 100 g *domowe Grzanki Etap I - Ziemniaki Obierz i ugotuj ziemniaki. Etap II - Brokuł Umyj brokuł, podziel na różyczki i zalej bulionem - gotuj(...)cebulę, seler i czosnek oraz ziemniaki. Dopraw wg upodobania. Gotuj ok 5 minut na małym ogniu. Zblenduj całość na gładki krem. W razie potrzeby przetrzyj przez sito. Etap IV - sos gorgonzola W rondlu rozpuść masło, dodaj starty czosnek chwilę podsmaż, dodaj gorgonzolę oraz śmietanę Etap V - Smakowanie Do miseczki wlej krem, polej sosem z gorgonzoli dorzuć domowe grzanki. Smacznego
Wylizany RondelPrzygotowałam to danie, bo miałam niesamowitą ochotę na makaron ale jakiś inny, niż z sosem pomidorowym. Oliwki, pomidorki i chili z anchois występujące w przepisie wygrały tego dnia casting na talerzowego bohatera. Ach...no i bardzo intrygująca nazwa! Pierwsza historia na jej temat jest taka, że owym makaronem częstowano gości w jednym z włoskich domów publicznych. Był szybki, niedrogi(...)się nazwa potrawy, jest jednym z najbardziej wulgarnych określeń prostytutki. A oprócz nazwy, to jest to jeden z pyszniejszych sposobów na spaghetti! Niesamowicie wyważone słone, pikantne i słodkie smaki sosu, mieszają się w harmonijną całość oplecioną jasnymi nitkami makaronu. Fantastyczny smak włoskiego lata w kilka minut! Spaghetti alla puttanesca: 4 porcje Potrzebujesz: 400g suchego spaghetti 3 łyżki oliwy z oliwek
Kuchnia w Słońcu Skąpanaauto'); ga('send', 'pageview'); -szklanka makaronu kolorowego rurki -puszka tuńczyka w oleju -pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju i ziołach -5-6 oliwek zielonych -2 ząbki czosnku -torebka sosu greckiego lub winegret podstawowy -sól, pieprz do smaku Makaron ugotować i wystudzić. Pokroić w grubsze krążki. Tuńczyka odsączyć z oleju, pomidory pokroić w paseczki, oliwki i czosnek w cienkie plasterki(...)Sos grecki przygotować zgodnie z przepisem na opakowani dodając łyżeczkę cukru. Doradzam zmniejszyć ilość oleju do 1 łyżki. Jeżeli użyjemy sosu winegret, pomijamy dodawanie czosnku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodając odrobinę soli i pieprzu. Odstawiamy do lodówki na pół godziny przed podaniem
Kulinarne przemysleniacałkowicie zanurzone. Po zagotowaniu przykręcam ogień. Schab duszę się przez około godzinę. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i delikatne. Gdy schab jest gotowy wlewamy do kubka odrobinę sosu i rozprowadzamy w nim łyżeczkę mąki. Sos wlewamy do rondelka i mieszamy. Gotowe! Duszony schab w sosie pieczarkowym doskonale smakuje z ziemniakami albo kaszą
Dieta bez mlekakupowanych w sklepach sosach i dodatkach do potraw często natknąć się możemy na mleko. Jednak nic straconego! W zaciszu własnej kuchni możemy w zaledwie 3 minuty przygotować pyszny sos tysiąca wysp. 4 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 1,5 łyżeczki octu winnego łyżeczka cukru sól pieprz Majonez, keczup, ocet winny oraz cukier mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą
Dieta bez mlekaDuszone żeberka to jedna ze specjalności mojej teściowej. Przygotowuje je zawsze tak, jak uczyła ją jeszcze jej mama. Żeberka z tego przepisu zawsze rozpływają się w ustach. Sos możemy zrobić w wersji dla dzieci lub dla dorosłych z dodatkiem grzybów leśnych. W obydwu wydaniach są one wyśmienite, a ich przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu. pasek żeberek sól pieprz oregano(...)garnka i dolewamy wody, tak by przykrywała ona mięso. Wrzucamy kilka ziarenek pieprzu i solimy do smaku. Jeśli przygotowujemy żeberka tylko dla dorosłych możemy dorzucić kilka grzybków, wtedy sos będzie ciemniejszy i bardziej wyrazisty w smaku. Dusimy pod przykryciem przez ok półtorej godziny. Po tym czasie sprawdzamy widelcem, czy mięso jest już dość miękkie i czy odchodzi od kości. Możemy
Dieta bez mlekałopatki lub szynki 1 cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz ząbek czosnku łyżeczka papryki w proszku 1/2 łyżeczki majeranku duża główka młodej kapusty 1 litr rosołu 300 ml domowego sosu pomidorowego Farsz: na oleju przesmażyć posiekaną cebulkę, dodać mięso, posiekany czosnek, przyprawić do smaku i usmażyć. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, odsączyć i dodać do mięsa. Wymieszać, ewentualnie(...)nakładać sporą łyżkę farszu. Zwinąć. Na dnie większego szerokiego garnka ułożyć pozostałe, malutkie, nie nadające się na gołąbki liście. Na nich ciasno układać zwinięte gołąbki. Rosół wymieszać z sosem pomidorowym, zalać gołąbki. Przykryć i dusić ok 15-20 minut. Po tym czasie powinny być już gotowe. Zamiast domowego sosu pomidorowego można użyć małego słoiczka koncentratu
Smakołyki Asimasa będzie jednolita dodać bazylię, pieprz, sól i ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę i nakładać porcje łyżką. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem. SOS: 200 g jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu garść posiekanego koperku kilka posiekanych zielonych oliwek sól, pieprz do smaku Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i mieszamy. Pozwoliłam sobie na małą korektę
wege i kropkakażdym sparzonym liściu kładziemy farsz i zawijamy jak tradycyjne gołąbki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy liście kapusty, aby zabezpieczyć przed przypaleniem od spodu. Następnie układamy na nich gołąbki. SKŁADNIKI - SOS: około 25 mniejszych pomidorów (lub stosunkowo mniej większych) 3 żółte papryki 1/2 papryczki chilli 2 ząbki czosnku 3 średnie cebule 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz, odrobina(...)smażymy na oliwie z oliwek. Następnie usmażone (uduszone) przeciskamy przez sito. Na osobnej patelni smażymy cebulę i paprykę. Wszystko mieszamy razem, dodajemy chilli, czosnek i doprawiamy do smaku. Oblewamy sosem gołąbki i wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika (200 stopni C) na około 45 minut. *Sos można też podzielić na pół i częściowo zalać gołąbki przed wstawieniem do piekarnika
wege i kropkazawsze jarzynowa z majonezem. A tu proszę! Taki rarytas! :) SKŁADNIKI: roszponka (albo rukola) 3 - 4 buraki (upieczone lub ugotowane) czerwona cebula prażony słonecznik, płatki migdałów i orzechy włoskie SOS: 2 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 1/2 szklanki oleju SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Składniki na sos łączymy ze sobą i miksujemy(...)roszponki (i / lub rukoli - jak kto lubi). Następnie układamy plastry buraków oraz czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Wszystko posypujemy uprażonym słonecznikiem, płatkami migdałów i orzechami włoskimi. Na koniec skrapiamy sosem. Smacznego
wege i kropka