parze, to drożdżowe bułki gotowane na parze. Mają różne nazwy np.buchty, parowce, pampuchy. Można je jeść na słodko lub na słono. U nas tym razem na słodko bo z sosem truskawkowym. Pyszne są też z sosem pieczeniowym i mięskiem :) Nie zależnie z czym podacie, zawsze będą smakować znakomicie :) Zachęcam Was do zrobienia takich klusek, tym bardziej, że zaczyna się lato(...)samym sezon na owoce. Warto wykorzystać ten czas żeby zrobić kluski, z sosami ze świeżych owoców. Składniki: 500 g mąki 370 ml ciepłego mleka 25 g. drożdży 30 g masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Wykonanie: Do miski wlać ciepłe mleko,dodać cukier, rozkruszone drożdże i kilka łyżek mąki. Wymieszać i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia
Agusiowe smakołykiudany eksperyment, który przyszedł do głowy spontanicznie na hasło Zuzi "ugotuj pulpeciki", a mięsa nie było... (tzn. była pierś z kurczaka, ale zamrożona, a dzieci głodne na już). Do sosu możesz dodać siekany koperek - ja nim oprószyłam już na talerzach, bo Zuzia ubóstwia koperek i do wszystkiego by go dała ;) a tu akurat rzeczywiście fajnie pasował. Pulpeciki jaglane z batatem(...)szkl. kaszy jaglanej 1/2 batata 1/2 pęczka botwinki 2 jajka 1/2 szkl. mąki kukurydzianej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku Do sosu: 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka majeranku sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 30% Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko
Kolorowy Przepisownikłyżki miodu 3 czubate łyżeczki pikantnego ketchupu 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta soli i pieprzu czarnego szczypta pieprzu chilli cayenne (niespełna 1/4 łyżeczki) 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu teriyaki (lub opcjonalnie sosu sojowego) 1 łyżka oleju rzepakowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Karkówka w marynacie miodowo-ketchupowej – Wykonanie: Karkówkę pokroić na ok. 1cm plastry, pokroić na mniejsze kawałki i lekko(...)rozbić tłuczkiem do mięsa. Wszystkie składniki na marynatę (miód, ketchup, sos teriyaki, zioła prowansalskie, pieprz czarny, sól, pieprz chilli cayenne, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek – lub drobno posiekany oraz olej rzepakowy) wymieszać ze sobą na jednolitą marynatę. Mięso przełożyć do pojemnika, zalać marynatą i dokładnie wymieszać, by mięso dokładnie otoczyło się marynatą, a następnie szczelnie zamknąć pojemnik
Kulinarne Przebojeuwolnić glutenu. Odstawiamy na dziesięć minut, aby ciasto dojrzało. Połowę truskawek rozgniatamy widelcem, gotujemy z miętą aż lekko odparują. Resztę owoców, kroimy na ćwiartki, dodajemy do odparowanego sosu, aby tylko się zagrzały. Wyjmujemy miętę, słodzimy do smaku. Na gorącej patelni ( najlepiej bez tłuszczu) smażymy wolno, pod przykryciem placuszki z jeden łyżki ciasta. Gdy widzimy, że wierzch obeschnął już, można obrócić(...)drugą stronę i dosmażyć bez przykrycia. Podajemy na ciepło, zaraz po przygotowaniu. I tym sposobem, mamy puszyste, delikatne racuszki z aromatycznym sosem. Jak widać w przepisie, dałam mało cukru, dlatego lepiej sobie mocniej posłodzić sos, wtedy mamy fajny kontrast w czasie jedzenia
Dieta moja pasjaPORCJI: 8-12 Składniki: 200 g szpinaku, 2 nieduże pomidory, 50-100 g sera Lazur z niebieską pleśnią, 6 większych rzodkiewek, kawałek ogórka, 2-3 łyżki ziaren słonecznika, francuski sos vinegrette Prymat. Przygotowanie: Rzodkiewki i ogórka kroję w paski, pomidory i ser w kostkę. Słonecznik prażę na suchej patelni. Sos przygotowuję według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki sałatki mieszam(...)szpinakiem i przygotowanym sosem
JejKuchniafarsz z mięsa i ryżu, na to pozostałą część kapusty. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra/dół). Wstawić zapiekankę na 30-40 min. Gotowe! Można podać z sosem pomidorowym ( zobacz przepis ) lub pieczarkowym – choć ten już mniej fit ( zobacz przepis ). Fit gołąbki z sosem pomidorowym Gołąbki bez zawijania z sosem pieczarkowym
Mama z miastaZaraz obok pizzy jest to jedno z najbardziej popularnych włoskich dań. Ten niezwykle aromatyczny mięsny sos pochodzi z Bolonii, jednak uwierzcie mi, że spaghetti z tym sosem tam nie uświadczycie. To ragu zawsze serwowane jest tam z makaronem typu tagliatelle. Zapytacie pewnie- jaka to różnica... ano dla miłośników włoskiej kuchni ogromna, tradycja to tradycja! Podobno pierwotny przepis nie zawierał pomidorów(...)widać sami włosi dokonali pewnych modyfikacji. Różnica jest jednak taka, że im wolno, reszta świat lepiej niech trzyma się z daleka od ich kuchni ;) Ja dzisiaj proponuję moją wersję sosu bolognese jednak ze spaghetti, wbrew bolończykom, którzy buńczucznie głoszą, że "gli spaghetti bolognese non esistono"- spaghetti bolognese nie istnieje, mam nadzieję, że mi wybaczą ;) Czytaj więcej
Pichceniomaniapowyższe pytania przy tworzeniu nowych przepisów. I tak dziś się właśnie stało. W trakcie przygotowywania mojej ukochanej cieciorki z warzywami, która w pierwszych planach miała być wyłącznie w sosie pomidorowym, dodałem masła orzechowego. Moje przeczucia mnie nie zawiodły. Połączenie tych smaków dało coś zupełnie nowego i innego. Danie nabrało ciekawego orzechowego smaku i kremowej konsystencji. Jeśli(...)łyżki masła orzechowego naturalnego 200 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej 1 łyżka oleju kokosowego szczypta chili sól, pieprz PRZYGOTOWANIE cieciorki w sosie pomidorowym z warzywami i masłem orzechowym: Ciecierzycę zaczynamy przygotować dzień wcześniej. Moczymy w wodzie przez 12h. Następnego dnia gotujemy ją w osolonej wodzie przez ok. 60 min. Cieciorkę odcedzamy
kulinarnyJaMasło orzechowe nadaje się nie tylko na kanapkę. Idealnie współgra z sosem sojowym czy pomidorami! W tym przepisie masło orzechowe łączy się z pomidorowym sosem i klopsami tworząc kompozycje idealną. Klopsiki są wilgotne i mają bardzo smakowite wnętrze wypełnione groszkiem, cebulką i marchewką. Tak przygotowane klopsiki i sos z powodzeniem możecie łączyć tradycyjnie z makaronem lub z ziemniakami
wegetalerzesera ricotta. I te drugie pierożki miałam okazję wypróbować dzięki firmie HILCONA , W ofercie znajdziemy wiele wariantów pierożków tortelloni z przeróżnymi farszami, ravioli, gnocchi, gotowy makaron fetuccine , sosy a także warzywne burgery idealne dla wegan. Każdy znajdzie coś dla siebie! Plusem tych dań jest to, że są gotowe do spożycia. Wystarczy podgrzać, przygotować szybki sos i gotowe(...)masło, dodajemy pokrojone małe buraczki. Smażymy chwilę, następnie wlewamy śmietanę i dusimy do miękkości buraków. Pod koniec dodajemy posiekane liście botwiny. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Do sosu dodajemy tortelloni i chwilkę dusimy. Do momentu aż pierożki będą ciepłe. Danie wykładamy na talerze, posypujemy pestkami i gotowe! Smacznego! Ps. Na stronie producenta znajdziecie informacje na temat loterii. Zbierajcie
Radość kipiąca uśmiechem.trzeba myć fury garnków ;) Dzisiaj mam do zaproponowania naleśniki zapiekane z kurczakiem. Składniki 10 naleśników 2 piersi z kurczaka 1 czerwona cebula 5 - 6 dużych pieczarek 1 łyżka sosu worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki ketchupu 2 łyżki śmietany creme fraiche ( można zastąpić łyżką gęstej kwaśnej śmietany i łyżka słodkiej śmietany 36%) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 mozzarella(...)łyżki majeranku Kurczaka gotujemy. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, podsmażamy na patelni. Wyłączamy gaz. Ugotowanego kurczaka kroimy w drobna kostkę, dodajemy do cebuli i pieczarek, dodajemy sosy, ketchup, śmietanę, majeranek, doprawiamy pieprzem. Farsz nakładamy na środek naleśników i zawijamy jak krokiety. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy rozkruszonym serem mozzarella i cheddarem. Zapiekany w 180 stopniach przez około
Delusional TrineZdrowa kuchnia wcale nie musi być droga jak niektórym mogłoby się wydawać, zachęcam do wypróbowania. Jeżeli szukać innych przepisów na dania z wykorzystaniem soczewicy to zapraszam: Pierogi z soczewicą Sos do makaronu z soczewicy Gulasz z soczewicy Składniki 3/4 szklanki zielonej soczewicy 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 duża marchewka 1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko 1 szklanka bulionu 1 puszka(...)rondla wlewamy bulion i pomidory z puszki, blendujemy i gotujemy na mały ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, suszonym oregano. Mąkę rozrabiamy w śmietanie i dodajemy do sosu aby go zagęścić. Zagotowujemy. Sosem polewamy makaron i na to układamy klopsiki. Można posypać tartym serem
Delusional Trinepomidorowej nikogo zbytnio namawiać nie trzeba. Jadana nie tylko w poniedziałki, podbiła serca naszych krajan. Tym razem zrobiliśmy w wersji „włoskiej”, z ziłami toskańskimi, selerem naciowym i sosem pomidorowym z dodatkiem bazylii. Oczywiście jako zamiennika użyć można passatę pomidorową i świeżą bazylię. Składniki 4 łodygi selera naciowego 2 młode marchewki 2 łyżki oliwy 1 słoik sosu pomidorowego z bazylią Barilla(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Łodygi selera naciowego kroimy na 5-10 mm kawałki. Marchew kroimy na talarki. Seler i marchew lekko podsmażamy na rozgrzanej oliwie, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy sos, zioła i gotujemy około 30 min. Po tym czasie dodajemy ryż i gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. st1\:*{behavior
R'n'G Kitchenpierś z kurczaka 300 g, papryka czerwona 1 szt, papryka zielona pół szt, papryka żółta pół szt, brokuł 250 g, kukurydza konserwowa pół puszki, czosnek 1 ząbek, sos sojowy 3 łyżki, trawa cytrynowa mielona pół łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, kurkuma 1 łyżeczka, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy(...)dzielimy na różyczki, zalewamy wrzątkiem, solimy, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Gdy pieczarki i papryka będą miękkie to dodajemy odcedzoną kukurydzę, brokuła, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz 2 łyżki sosu sojowego. Wszystko przyprawiamy do smaku. Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Do kurczaka dodajemy odrobinę kurkumy, sos sojowy oraz sól
kulinarne odsłony patiporcje): Sałatka: 1 plaster (300 g) arbuza bez pestek 2 garści rukoli 1/2 ogórka 1/4 czerwonej cebuli 10 czarnych oliwek 1 plaster (80 g) sera feta kilka listków mięty Sos: 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 2) Arbuza pokroić w kostkę(...)ułożyć na sałacie. 3) Dodać pokrojony ser, ogórka, cebulę, oliwki oraz listki mięty. 4) Przygotować sos: wszystkie składniki (olej, sok z cytryny, miód, szczyptę soli i pieprzu) dokładnie wymieszać, można użyć w tym celu słoiczka. 5) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym sosem
Fitsweet.me