łyżeczka majeranku 2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki pikantnego ketchupu 2 łyżeczki musztardy oliwa Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w miseczce. Ponadto: karkówka 1 cebula sól pieprz 1 łyżka mąki (do sosu) Wykonanie: Karkówkę kroimy na 1 cm plastry, rozbijamy. Solimy, pieprzymy, i każdy plaster zanurzamy w marynacie (smarujemy marynatą). Tak zamarynowane mięso przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum(...)kostkę cebulę, i podsmażamy całość chwilę. Następnie podlewamy odrobiną wody, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy do miękkości mięsa. Miękkie mięso wyjmujemy je na talerz, a powstały sos zaciągamy łyżką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do gotowego sosu przekładamy karkówkę
Walijskie Pichcenieposiekać cebulę , dodać do garnka , wlać pomidory z puszki .Wszystko przez chwilę dusimy , dodajemy curry i tikka masala.Doprawiamy solą , pieprzem ,kurkumą i carry jak jest jej za mało.Do sosu dodajemy pokrojone masła w kostkę i wlewamy mleczko kokosowe.Papryki czyścimy i kroimy w dużą kostkę dodajemy do sosu oraz sok z limonki.Łososia obieramy ze skóry i kroimy w dużą(...)kostkę.Dodajemy do sosu i gotujemy jeszcze 10 minut.Danie posypujemy mąką kolendry lub pietruszki ,dekorujemy kawałkami imbiru ,oraz limonką.Podajemy z ryżem basmatti i z chlebkami naan.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizastąpić obiad. Składniki: pojedyncza pierś kurczaka 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 główki sałaty lodowej 1 jabłko kawałek zielonego ogórka 10 pomidorków koktajlowych sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy stołowej sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pierś kurczaka myjemy i osuszamy a następnie nacieramy papryką, solą i pieprzem. Wstawiamy(...)obieramy i kroimy w plasterki a pomidorki przekrajamy na połówki. Jabłko kroimy w talarki razem ze skórką ( wykrajamy gruby plaster ze środka razem z pestkami-nie będzie nam potrzebny). Sos: mieszamy razem majonez, jogurt, musztardę, sól i pieprz. Na półmisek wykładamy sałatę, plasterki i ogórka, jabłka, pomidorki i pokrojoną pierś kurczaka. Polewamy sosem. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneprostocie siła! Delikatny schab w aromatycznym sosie pieczarkowym z dodatkiem świeżego koperku. Sezon owocowo - warzywny powolutku się rozkręca, ale już teraz można dostać zielone pęczki pięknie pachnącego kopru i pietruszki, bez których nie wyobrażam sobie obiadu. Danie szybkie w przygotowaniu, jeśli traficie na dobrej jakości schab to mięso będzie gotowe w pół godzinki. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u nas najczęściej(...)kaszą i buraczkami. Polecam! Schab w sosie pieczarkowym Składniki na 4 porcje: 8 plastrów schabu wieprzowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 300g pieczarek szklanka bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liśc laurowy, ziele angielskie łyżka śmietany + łyżka mąki do zagęszczenia świeży koperek do dekoracji Wykonanie: Mięso rozbijamy delikatnie, oprószamy solą, pieprzem, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem
Smak mojej kuchnimięcha też dobrze się sprawdza. Lubię zapiekanki jako danie obiadowe, bo zwykle nie ma przy nich dużo pracy. Trochę sera, resztki z lodówki i jedziemy. W przepisie występuje sos beszamelowy, wzbogacony dodatkiem sera. Koniecznie pamiętajcie o dodania gałki muszkatołowej do sosu, bo inaczej wyjdzie po prostu mdły. Do zapiekanki możecie poza brokułami i szparagami dodać również ziemniaki, paprykę, cukinię(...)rodzaju sera. Drukuj Zapiekanka ze szparagami i brokułami Składniki 1 średni brokuł 1 pęczek białych szparagów 200 g boczku wędzonego natka do podania 100 g sera (u mnie cheddar) Sos 25 g masła ok. 40 g mąki pszennej 1/2 l mleka ( u mnie 3,2%) 100 g sera żółtego do posypania wierzchu sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania Formę
Mieszam w Garnkuoleju Składniki na farsz: opakowanie mrożonego szpinaku 50 gram masła kostka chudego twarogu 200-250g kilka ząbków czosnku pieprz cytrynowy sól żółty wędzony ser do zapiekania Składniki na sos: kilka ząbków czosnku 1 jogurt naturalny sól, pieprz czarny Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Zioła siekamy i dodajemy na sam koniec. Smażymy naleśniki(...)kwadrat, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy żółtym serem i zapiekamy kilka minut do czasu rozpuszczenia sera i podgrzania naleśników, ok 20 minut w 200 stopniach. Serwujemy z sosem czosnkowym. Sos czosnkowy: Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy jogurt naturalny, sól, pieprz i gotowe
Życie zaczyna się w kuchnipodlewamy gorącym rosołem prawie równo z jej poziomem w garnku. Dusimy pod przykryciem do momentu zmięknięcia najtwardszych części, które jednak powinny stawiać opór zębom – około 3-4 minut. Mieszamy sos sojowy z pastą miso na gładką pastę, wlewamy do garnka, dokładnie mieszamy. Dolewamy pozostały w drugim garnku rosół, wsypujemy 2/3 pociętego zielonego szczypioru, dokładnie mieszamy i gotujemy na bardzo małym(...)ilości składników dostaniecie 4 duże porcje. SKŁADNIKI 3 łyżki oleju kokosowego ½ dużego pęczka szczypioru z cebulą (2-3 cebule) 2 średnie ząbki czosnku 50g świeżego imbiru 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 pełna (z lekką górką) łyżka pasty miso, jasnej lub średniej 350-400g cykorii, kapusty bok choy, sałaty rzymskiej albo od biedy kapusty
Karo in the Kitchencreate', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -gotowa mieszanka sałat -jedna czerwona papryka -jeden ogórek sałatkowy -pół opakowania kiełek rzodkiewki -gałązka świeżego, zielonego czosnku lub szczypiorek - sos winegret lub grecki sos sałatkowy z torebki Mieszankę sałat wsypujemy do miski, dodajemy pokrojoną w paski paprykę, pokrojony w plasterki ogórek. Dodajemy kiełki, posiekany szczypiorek lub czosnek, polewamy sosem. Delikatnie mieszamy
Kulinarne przemysleniamasło, podsmażyć posiekane drobno cebule, dodać mąkę, zrumienić całość, mieszając. Na patelnię dodać kilka łyżek wody z grzybów, zmieszać z zasmażką. Przełożyć i rozprowadzić z grzybami tak, aby powstał sos. Gotować chwilkę, Na sam koniec można dodać łyżeczkę śmietany. Doprawić tylko solą i pieprzem. Ugotować kaszę w lekko osolonej wodzie. Do kaszy dodać połowę przygotowanego sosu grzybowego, wymieszać. Do kaszy(...)dodać starty parmezan. Jeszcze raz lekko przemieszać. Kilka sztuk jajek przepiórczych wybić na patelnię i usmażyć jak jajka sadzone. Na talerz wyłożyć kaszotto, polać sosem z grzybów, wyłożyć jajka sadzone, całość posypać jeszcze tartym parmezanem lub natką pietruszki. Smacznego! Artykuł Kaszotto z grzybami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaCzasem długo myślę, co „dziś na obiad”… A czasem powstaje on w jednej chwili… Tak jak ten… Makaronowe muszle nadziane warzywnym farszem, zapieczone z sosem beszamelowym i mozzarellą. Dlaczego nie? Składniki (na 5-6 porcji) opakowanie makaronowych muszli 1 cukinia 1 bakłażan 1 cebula 1 papryka (użyłam żółtej) 1 słoiczek czerwonego pesto(...)koniec czerwone pesto. beszamel: na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie. Dodajemy mleko i mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Jeśli sos będzie wychodził gęsty, cienkim strumyczkiem dolewamy więcej mleka. Dno i boki żaroodpornego naczynia smarujemy masłem. Muszle napełniamy farszem warzywnym i układamy ściśle przy sobie. Polewamy obficie sosem beszamelowym oraz śmietanką
Raj dla Podniebieniasoczyste i kruche białe mięso, a do tego prawie nie ma ości (jedynie kręgosłup oraz małe ości przy płetwach)! Świetnie poddaje się grillowaniu. Z kolei salsa jest (czasem zmiksowanym) sosem/ sałatką z posiekanych warzyw lub owoców i pochodzi z Meksyku. Salsa oznacza „sos”, ale przygotowana w większych kawałkach może także pełnić rolę sałatki. W zależności od składników salsa(...)surowa czyli cruda (z surowych pomidorów, papryki i innych warzyw), salsa verde czyli zielona (z miechunki), a także dzika – czyli salsa brava (z dodatkiem majonezu i tabasco). Słynny sos guacamole to także odmiana salsy! Wypróbujcie grillowanego karmazyna z salsą pomidorową z awokado na najbliższym grillu! Zaskoczycie kubki smakowe własne i gości :) Składniki: 2 tusze karmazyna, oczyszczone z łusek
Pociąg Do Kuchniwystartował szparagowy sezon. Jak Polska długa i szeroka, wszyscy zajadają się tym sezonowym warzywem. W większości preferujemy szparagi prosto z wody, polane masełkiem i bułką tartą. Czasem zapiekamy w sosie beszamelowym lub holenderskim. Ja odkąd spróbowałam szparag zapieczonych w sosie pietruszkowo cebulowym nie chcę próbować już innych. Jest to mój zdecydowanie najlepszy sposób podania szparag. Przepis pochodzi z jednej(...)podsmażamy przez minutę. Następnie wlewamy śmietanę wymieszaną z jajkiem, poszatkowaną natką i vegetą. Podgrzewamy przez chwilę ale nie doprowadzamy do zagotowania. Smakujemy i przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy szparagi a na wierzchu układam plasterki mozarelli. Zapiekamy 15 minut w 170 stopniach. Smacznego
Jadło i czytadłoImprowizowana sałatka z surowych liści botwiny oraz chińskiej kapusty pak choi. Pomyślałam, że będzie do niej pasował sos słodko-kwaśny i na szczęście nie pomyliłam się. Danie jest lekkie, świeże i takie orzeźwiające. W końcu nadszedł czas, kiedy pogoda jest dla nas łaskawsza, a na straganach mamy coraz większy wybór produktów sezonowych. Korzystajmy z tego ile się da, bo zanim(...)bardzo na czasie. Jakie? Zajrzyjcie do nas w następnym tygodniu :) Składniki: 2 pęczki botwinki 1 kapusta pak choi 10 pomidorków koktajlowych 120 g mini kulek mozzarelli 1 łyżka sezamu sos: 1 łyżka oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, szczypta soli Wykonanie: Botwinkę oraz kapustę dokładnie umyć, a następnie posiekać. Pomidorki umyć i przekroić na połówki. Wszystkie składniki przełożyć
zadanie-gotowanieMożna! Składniki: 40 g kostki masła 1,5 kopiatej łyżki mąki 350 ml mleka sól, biały pieprz 400 g makaronu rurki 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku sól, świeży pieprz 100 g żółtego sera pietruszka Sos beszamelowy Masło roztopić, następnie wsypać mąkę i podsmażać, cały czas dokładnie mieszając(...)więcej mleka. Przyprawić solą, pieprzem. Zapiekanka Makaron ugotować na półtwardo. W misce wymieszać makaron, puszkę pomidorów wraz z zalewą, groszek i kukurydzę. Dodać rozdrobnionego widelcem tuńczyka. Wlać przygotowany wcześniej sos beszamelowy, całość wymieszać. W razie konieczności przyprawić solą, pieprzem. Całość wyłożyć do naczynia do zapiekania, docisnąć i wyrównać. Wierzch zapiekanki posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Magda Kucharzypodane na dużą porcję. Dostosować według swoich potrzeb Składniki : 2 sałaty lodowe 2 owoce granatu 3 pomidory puszka kukurydzy 1 papryka czerowna 2 opakowania sera pleśniowego 1/2 cebuli czerwonej Sos winegret : 2 pęczki pietruszki 4 ząbki czosnku łyżka miodu 2-3 lyżki ostu winnego 3 szklanki oleju lnianego np. SemCo płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Sałatę lodową rwiemy na drobne kawałki(...)reszty sałatki. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wraz z odsączoną kukurydzą mieszamy. Sałatkę można podać jedno porcjowo jak na zdj, lub w dużej ozdobnej misce wymieszane wszystko razem. Sos : Łodyżki pietruszki odcinamy, resztę wkładamy do litrowego słoika, następnie dodajemy czosnek, łyżkę miodu, ocet winny, sól i olej. Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku- sos w smaku
Garnkowe fanaberie